Nový zákon o nemocenském pojištění problémy prohloubí

Počátkem roku 2007 má začít platit nový zákon o nemocenském pojištění. V tuto chvíli je v poslanecké sněmovně s pozměňovacími návrhy senátorů. Nový zákon problémy nemocenského pojištění nejen nevyřeší, ale ke stávajícím přidává další. S určitou nadsázkou je možné ho nazvat krokem k likvidaci malých podnikatelů. Jaké změny by zákon skutečně vylepšily?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 3. 2006 8:02, JaM

Jezevče, kolik Vám je let? Zkoušel jste po 45 změnit zaměstnání? Vždyť se s váma nikdo nebaví. Zaměstnavatel ze životopisu nepozná, jestli jste dobrý zaměstnanec, ale pozná věk. Co když firma zkrachovala nebo je ten člověk vystaven mobbingu? Copak to může uvést do životopisu? Člověk nad 45 je prostě na odpis a ne každý si troufne na vlastní ŽL, u některých profesí to ani nejde.

Zobrazit celé vlákno

+60
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 3. 2006 23:40, jezevec

No podívete - práce je zboží.
Vy nabízíte - zaměstnavatel kupuje. A nebo taky nekupuje - protože nepotřebuje vaši odbornost, nebo ne za vašich podmínek.
Vše. To není diskriminace, nepotřebovat.

Vzdělání či kvalifikace vám nezajistí, že zrovna o tu vaši práci bude na trhu práce zájem, nebo že za vašich podmínek. Myslím, že právě v tom je problém mnoha žen - ona si usmyslí, že má dostatečnou kvalifikaci na to, aby někde vedla účetnictví - a nechápe, že DPH je 25.-tého a že mi berňák nepočká z důvodu že moje účetní má nemocné děti.

Když vám řeknu, že jako nejlepší odborník na pohánění slonů, ochotný pracovat za 8.600 brutto, u mně práci prostě neseženete - nijak vás to nepřekvapí. Ale když vám řeknu, že od vedoucí mé kanceláře budu mít každý večer sjednanou agendu na příští den, a to i v neděli na pondělí, a nevěřím že to zvládnete s dítětem, a proto vám nabídnu nástupní plat 8.605 se zkušební dobou na tři měsíce, abych vykryl případné výpadky jiným způsobem - budete mít pocit diskriminace. A přitom princip je stejný. Ženská s dětma nedostane za stejnou práci VÍC peněz, aby si mohla dovolit hlídání - ale MÍŇ peněz, protože její zaměstnávání je rizikovější. A vovovotom to je. To není diskriminace - já jako zaměstnavatel vám nezajišťuju sociální jistoty, ale nakupuju pro svou firmu práci. Jistě pochopíte že si mohu dovolit jistou velkorysost, ale ne plýtvání. A skutečně myslím že jsou profese, které žena s dětma v principu prostě dělat nemůže. Účetnictví mezi ně 100% patří, alespoň u mně. Uklízečku dělat může, to se nepos**ru když nebude pár dní uklizeno. U účetní operace může vadit půl dne. Uklízečka s doktorátem? No a co jako???? U nás uklízí jedna inženýrka, má lepší plat než jako kantor na škole, protože je dobrá. Moc si uklízení pochvaluje.

A strejda jezevec. Jsem starý praktik, knížkama tzv pro managery pohrdám. Jo máme děti. Manželka je na mateřské - se dvěma vysokýma školama chodí na brigádu s trasovací tyčí, neb je promovaný geodet a tohle umí. Práci sehnala na internetu za 6 slovy šest minut. Dobrý, ne? A nebo máme štěstí. Ano je to asi za desetinový plat než měla na cuzk, co se dá dělat.
Nikdy vás nikdo nemůže donutit se kurvit nebo nechat se obtěžovat, pokud sama nechcete, víte? Pravím jako zaměstnavatel.

Zobrazit celé vlákno

-23
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 48 komentářů)

12. 3. 2006 14:23 | Ivan Špirakus, pojišťovací makléř, Insia s.r.o.

mateřská se běžně pojišťuje, jen je tam pochopitelně delší karenční doba (8 měsíců)
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 3. 2006 8:24 | Vendelín Vychytralý - nejlepší a nejdražší finanční poradce v ČR.

Můj nejlepší učitel říkal, že za vše může špatně provedená revoluce. Prý se měla zrušit komunistická strana a komunistická ideologie se měla prohlásit za zločinnou a podle toho postupovat. Kromě toho měla být okamžitě zrušena socialistická odborová činnost. Další odborové organizace by směly být založeny až po 30-ti letech, tedy nejdříve v roce 2019. Stejnou karanténní lhůtu měli dostat všichni členové KSČ a dalších stran Národní fronty, lidových milicí a příslušníci VB a STB. Tito lidé by neměli možnost dostat Živnostenský list ani zápis do obchodního rejstříku. Neměli by možnost pracovat ve státní správě ani v politice. Těch 30 let mělo být morálním trestem za to, že se podíleli (byť jen jako řadoví členové) na 40 leté devastaci naší společnosti. Většinu socialistický zákonů bylo třeba zrušit a nahradit převzatými zákony třeba z Německa, či z Rakouska. Tyto "půjčené" zákony nechat 20 let a pak je postupně přehodnotit.
To, že se to nestalo, tak se nám nyní vrací. Bývalí soudruzi a jejich potomci si jen na chvilku odskočili od politiky nahrabat něco z nakradeného majetku. Dnes, když už mají dostatečný kapitál, tak si platí své politiky a odborářské bosse. Vládnou stejně jako dříve. Tady je třeba hledat příčiny současných problémů.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 3. 2006 6:04 | Vendelín Vychytralý - nejlepší a nejdražší finanční poradce v ČR.

Tak si vzpomeňte, jak často jste marodil - bez příčiny úrazu - více jak 28 dnů. Osobně jsem u sebe, rodiny a všech svých klientů, takový případ nenašel. Pokud se to u vás nestane (nestalo) třeba deset let, tak máte z těch svých 5000 tisíc přinejmenším 60 až 70 tisíc v záloze. Pokud to zkombinujete s nějakou dobrou rizikovkou a úrazovkou, tak jste v pohodě.
+32
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 3. 2006 20:49 | jezevec

Ste na hlavu? Pokud je zaměstnanec schopný, věk je irelevantní veličina. Ostatně v padesáti má zaměstnanec před sebou ještě zhruba 15-20 let produktivního života - kterej z mlaďasů vydrží na jednom místě polovinu této doby? Aspoň třetinu?
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 3. 2006 20:48 | jezevec

Ste na hlavu? Pokud je zaměstnanec schopný, věk je irelevantní veličina. Ostatně v padesáti má zaměstnanec před sebou ještě zhruba 15-20 let produktivního života - kterej z mlaďasů vydrží na jednom místě polovinu této doby? Aspoň třetinu?
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 3. 2006 16:24 | Michal Kára

Rezerva ma smysl na chripku, na tu pojistovat se je opravdu vyhazovanim penez. Ale drzet rezervu treba pro pulrocni hospitalizaci je zbytecne... Mne treba vyslo pojisteni na 500 korun na den od 28. dne asi na 5000 rocne (mozna i min, vim, ze to bylo docela malo).
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 3. 2006 14:34 | Tomáš Marný

Po schopných bude poptávka vždycky, ovšem nesmí jim být více jak 40 let...
+22
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 3. 2006 11:23 | Jirka

Určitě to má svou logiku. Když zaměstnanec něco chytí, v práci by nebyl moc platný a pro zaměstnavatele je v tom případě důležité, aby byl zaměstnanec co nejdříve zase fit. Zaměstnanec nemá důvod řešit dilema, zda jít či nejít marodit a zbytečně neoddaluje nástup léčení ani nemoc nepřechází. Tím pádem je celkově zdravější a více dnů v roce schopen práce. A jelikož ho před vyhazovem za podvod nechrání socialistický zákoník práce, nedovolí si podvádět.
Věřím tomu, že řada našich zaměstnavatelů by to tak dělala taky, kdyby tu neexistovalo tolik ochrany švindlířů a nemakačenků ze strany státu. Schopného a pracovitého zaměstnance vyhodí jen imbecil. Když už se to stane, nemá zaměstnanec čeho litovat, protože dělat pro blba není žádné štěstí a po schopných bude poptávka vždycky.
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 3. 2006 11:04 | Jirka

Než jsem začal podnikat, přesvědčovala mne jedna účetní - podnikatelka, že je lepší nemocenské pojištění si platit (sociálce), protože v případě delší nemoci nebudu nucen platit pojistné OSSZ ani VZP. K tomu bych dostával prý asi 40,-Kč nemocenské na den. Nezkoumal jsem, zda ta částka nebyla změněna, ale je to fakt almužna. Když tak hodnotím své šance na delší marodění, abych byl marod déle než 1 kalendářní měsíc a jak by to ovlivnilo mé příjmy, jsem si čím dál tím víc jist, že platit státu nemocenské pojistné jsou vyhozené peníze. Při mém "štěstí" bych si leda tak zlomil nohu 2. dubna a nejpozději 30. května byl uschopněn. Takže po téměř 2 měsících neschopnosti chodit po zákaznících bych dostal prd, neboť jsem nesplnil nesmyslnou podmínku marodit celý kalendářní měsíc. Navíc i s tou sádrou bych mohl dělat svou práci u PC a kdyby to bylo na ležení, nevrtal bych se tolik do svých pozic v akciích a tam už jsem poznal, že méně zásahů do portfolia znamená více peněz. I když to neplatí neomezeně. Takže přihlášení se k nemocenskému pojištění u státu považuji za jednu ze svých životních hloupostí.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 3. 2006 9:28 | Vendelín Vychytralý - nejlepší a nejdražší finanční poradce v ČR.

Proč se pojišťovat na nemoc? Není lepší si, pro tento případ, držet nějakou likvidnější finanční částku? Proč dávat peníze finančním žralokům, ať už v podobě pojišťoven a nebo státu?
Mnoho, lépe honorovaných lidí, to stejně řeší pomocí dovolené. Takto by to řešili formou neplaceného volna.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 3. 2006 1:21 | Tomas

Kde zamestnanci chteji podvadet, nepomohou zadne zakony ani kontrolni mechanismy. Pracoval jsem (a pracuji) v Kanade a USA v prumyslu a na universite: -do 5 dnu neschopnosti neni treba neschopenky od lekare, staci zavolat ze neprijdu -po celou dobu nemocenske se bere 100% platu -nemocenskou plati zamestnavatel Nevidel jsem ze by nekdo podvadel. Je to otazka discipliny. Kdyby zamestnavatel objevil podvod, dotycny by sel na hodinu a na to si kazdy sve prace prilis vazi...
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 3. 2006 22:46 | Kateřina

Proč nemají stejnou možnost i zaměstnanci, na to by museli odpovědět naši zákonodárci, že. Nicméně je tady problém - komerční nemocenské pojištění je selektivní. Pro starší osoby je např. značně nevýhodné. Těžko pojistit mateřskou. Jde prostě o jiný princip, který není založen na solidaritě a je vhodný pouze pro někoho - plošné pojištění pro dobu nemoci tudíž nenahradí, jde o doplňkový nástroj.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 3. 2006 22:26 | Ivan Špirakus, pojišťovací makléř, Insia s.r.o.

Rád bych doplnil, že OSVČ mají možnost (na rozdíl od zaměstnanců) se pojistit u státu nebo soukromě. Přitom v soukromém pojištění mohou získat za stejné peníze mnohem vyšší plnění na den než od státu. Stačí vhodně nastavit karenční lhůtu (např. 28 dnů). Pojištění pak plní svojí funkci, kterou je náhrada příjmu při dlouhodobé nemoci či úrazu a ne jen přehazování pár tisíc za týdenní nachlazení. Pojistné je navíc daňovým nákladem (sice jen do úrovně platby státu, ale je)
Proč nemají stejnou možnost i zaměstanci ????
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 3. 2006 16:59

jak již bylo psáno: četnost čerpání nemocenské je dáno velikostí měsičního příjmu. Bohužel musím konstatovat, že i přes vyplácení "speciálních prémií" při nulové nemocnosti, na to reflektovali zaměstnanci max. 3 měsíce. Potom opět preferovali sadbu a sklizeň brambor při své nemocenské. Pravidlem bylo to, že když končila sezóna, všichni zaměstnanci byli v práci!!!! Prostě věděli, že nebudou muset pracovat na 100%. Myslím, a opět opakuji jiné názory, že se v současné době začíná těžce nevyplácet podnikat a tvořit prac. místa. Asi to vše zabalím a nechám to na fundovaných lidech v čele našeho státu. Ti samozřejmě vědí co je pro nás, pro lidi to nejlepší. Jsem zaměstnaný a zároveň s kamarády podnikáme. Nemám zapotřebí se do nekonečna honit a plnit nesmyslné úkoly naší garnitury. Když k tomu připočtete i nový zákoník práce, je lepší jít na ÚP. Přeji pěkný a ničím nerušený víkend.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 3. 2006 16:16 | Michal Kára

Nekteri zamestnavatele uz davaji nekolik dni rocne na to, aby zamestnanec mohl byt doma prave pri nachlazeni nebo tak. Je do de-dakto dovolena navic, ale je prezentovana pro tyto ucely.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 3. 2006 13:56 | Kateřina

Moje chyba - převzala jsem tabulku a nezkontrolovala :-( Díky.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 3. 2006 13:15 | jezevec

božínku!!! von jich někdo nutí, pracovat na to manažerské prase?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 3. 2006 12:38 | Jan Sladký řečený Kozačka

no ono pokud se po vás vozí nějaké manažerské prase ( řiká se tomu mobing myslím ) , tak není nad to se hodit marod .. ono mu pak dojde, že někdo dělat musí na jeho krásný plat ...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 3. 2006 11:14 | Jarmila

Ten bod o nižších nákladech by se mohl ještě doplnit o úvahu, PROČ si OSVČ v drtivé většině nemocenskou u OSSZ neplatí. Odpověď by zněla: protože stát pouze shrábne prachy, ale pokud je OSVČ nemocná, má smůlu a nedostane nic. Pokud vím, tak mnoho OSVČ si na poč. 90. let platilo i to nemocenské. Protože od státu nedostali adekvální náhradu v případě nemoci, platit přestaly. Naštěstí měly tu možnost. Takže pokud řekneme A, tedy konstatujeme, že u OSVČ jsou nižší náklady, pak řekněme i B: díky diskriminaci státu z nich má stát logicky i nižší příjmy. Takže kde je problém? Nebo už státu vadí i to, že se OSVČ starají samy o sebe a nic po něm nechtějí? Zase by chtěl více přerozdělovat?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 3. 2006 10:46 | Redakce

Byly tam špatné jednotky, omlouváme se a díky za upozornění, opravili jsme.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Petr Kasa

podnikatel a investor, Clareo

Miroslav Pelta

podnikatel, Baumit Jablonec

Petr Kasa
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Miroslav Pelta
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 2 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services