Domovy pro seniory poskytují soukromí i péči

Pokud jste dosáhli důchodového věku, možná vás napadlo, jestli by vám lépe než doma nebylo v některém zařízení pro seniory. Jak se vám zamlouvá vlastní byt v Praze za 2 500 Kč měsíčně a k tomu navíc strava, zajištění nákupů, úklidu, lékařská a ošetřovatelská péče?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Další příspěvky v diskuzi (celkem 5 komentářů)

21. 6. 2006 16:43 | pepicek vomacek

Proc chodíte do prace, kdyz Vase matka je stara a potrebuje nekde dozít? Prace Vam neutece, matku mate jednu a kdyz umre ,jinou už mít nebudete. Stáří je velka zkusenost a když bydlíte společně s rodiči a staráte se o ně, lze se domnívat, že se Vaše děti budou starat o Vás , až to za 30 let ,Vy sám budete potřebovat . Pokud strčíte matku do penzionu, protože je to normální, tak za 30 let Vaše děti udělají totéž s Vámi, protože to budou opravdu považovat za normální, čili za to, jak se to odvykle dělává. Možná je pro starého člověka lepší, žít s dospělými potomky na vesnici v domku a mít zahradu za domem, žít z toho, co si vypěstujete, z králíků, kozy u kůlu, než být úspěšný zaměstnanec nějaké superfirmy ve které vyděláte hromadu peněz,ale nemáte čas na vlastní rodiče.
+107
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 3. 2006 13:25

Manželovi je 64 roků a mě 57 roků. Naše děti žijí velmi daleko od našeho bydliště a my chceme žít i dožít v našem městě. Máme byt v osobním vlastnictví a počítáme s tím, že za pár roků, bude vzhledem k našemu zdravotnímu stavu , pro nás starost o byt i nás samotné dost náročné a proto jsme se rozhodli, že si již nyní podáme žádost o usmítění do penzionu. Musíme to udělat se značným předstihem, neboť čekací lhůta je ve světově vyhlášeném lázeňském městě, 15 roků. Co nás však překvapilo, s jakým počtem listin jsme se setkali a co všechno musíme absolvovat. Nejzábavnější je vyjádření lékaře, který potvrzení vydá po předložení kopy různých rtg.snímků, různých vyšetřeních, když aktuální zdravotní stav bude až za 15 roků, to se bude zřejmě dělat zase znovu kolečko. Je to neskutečně birokratický přístup
+57
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 3. 2006 8:13 | Jarmila

Já nevím, od koho pochází údaj o penzionu pro důchodce za 2.500,- Kč/měsíc. Moje příbuzná byla nějaký čas v domě s pečovatelskou službou v okresním městě. Bydlela v jednom větším pokoji, kuchyňku to nemělo, nádobí myla ve sprše. Mohla si nechat nosit obědy, ale oběd 35,- Kč + dalších 10,- za donos = stejně jako v hospodě. Donesení nákupu: 5,- Kč. Pokud jí byl donesen nákup za 100,- kč, platila tedy 5% ceny. Drahé. Nájem 2.500,-/měsíc + energie. Po pěti letech ji u sebe ubytoval další příbuzný, dům s pečovatelskou službou byl pro ni příliš drahý, a to tyto domovy ještě patří mezi ty levnější. Jen na dokreslení k práci pečovatelek: na to, že jim tam zemřela jedna z obyvatelek, přišly po 14 dnech, kdy na to upozornily sousedky, že ji dlouho neviděly. Tělo už bylo v rozkladu a dosti zapáchalo. Nic se ale nedělo. Pokud prý nemá zaplacené služby, není prý v jejich moci podobnou věc objevit. Pak je ale jedno, jestli dotyčný bydlí ve svém bytě sám nebo v podobném zařízení. V současné době je to tak, že obyvatel si služby MUSÍ zakoupit. Do domova se tak nedostane nikdo jen trochu samostatný. Čekací doba je kolem 5 let, na domov důchodců 7-10 let. Je to jako se vším: pokud máš peníze, máš všechno.
+69
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 3. 2006 21:36 | Sysel

Souhlsím. Je to dobrý článek a dobrý je i příspěvek. Z článku plyne, že je jasný přetlak poptávky. Ze zkušenosti vím, že když chtěl kamarád umístit mámu ve slušnějším /ale státním/ zařízení mimo Prahu, tak musel dát "sponzorský dar" = koupil ústavu slušnou televizi. Rád bych získal komplexnější přehled - t.j. i o zařízeních soukromých nebo pokud existují neziskových. Nevím, jestli existují zařízení!"nezisková" nebo taková, kdy je možno nadstandard doplatit. V příspěvku uvedených 550 Kč denně (t.j. 16 500,- Kč/měsíc) je částka dejme tomu možná nadprůměrná, ale předpokládám, že je takovouto péči možno získat bez čekání, bez dožebrávání a bez úplatků. Prostě já pán, Ty pán. Ještě k pečovatelské službě. Sestřenice má již velmi nemocného otce a musela zajistit pečovatelky dvě - jednu placenou od VZP na dopoledne a druhou ze soukromé pečovatelské služby na odpoledne (vždy asi na hodinu a půl). Další cesta by mohla být pečovatelský ústav - ale to je i velmi citlivá záležitost vůči tomu starému člověku.
+42
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 3. 2006 6:40

Pro celkovou informaci a jako stručný přehled článek může dobře posloužit nezainteresovanému čtenáři. Nicméně všechno není tak jednoduché. Mám osobní zkušenost - moje 85 letá matka měla ještě před dvěma lety samostatný byt, starala se o ní pečovatelská služba v Praze 10 (a docela dobře) a byla docela spokojená. Jenže Pečovatelská služba nechodí od rána do večera, v noci vůbec ne a tak když matka dvakrát v bytě upadla a nemohla se dovolat pomoci, řešili jsme co dál. Nebyl by problém ubytovat ji u mne nebo u sestry, místa máme dost, jenže jsme zaměstnaní a doma přes den nikdo není - takže bychom nic nevyřešili. Uvítali jsme proto možnost umístit matku do Penzionu pro seniory na Kosoři. Myslím, že tyto penziony u nás chybí a jejich funkce je značně nedoceněna. Tohle je soukromé zařízení a cena za pobyt (550 Kč denně) tomu odpovídá, ale musím upřímně přiznat, že služby, které poskytují jsou těmto cenám úměrné. O mámu je celodenně postaráno, personál je kvalifikovaný a umí si poradit s nejrůznějšími nejen fyzickými, ale i mentálními poruchami. Matka má u postele zvonek i telefon, kdykoliv může přivolat pomoc, kdykoliv mně nebo sestru zavolá telefonicky - bohužel často se už neumí orientovat v čase ani prostoru ... Nechci to razvádět, je to smutné, ale chci prostě říci, že tyto penziony jsou velmi potřebné a pokud už stát od nás vybírá všechny ty nehorázné daně, měl by více podporovat tato a všechna podobná zařízení. Podívejte se do té statistiky, kolik takových domovů je a jaká je jejich kapacita.
+71
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Zdeněk Bakala

podnikatel, BXR Group

Josef Jeleček

podnikatel, Tedom

Zdeněk Bakala
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Josef Jeleček
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services