Vytápíte elektřinou? Připravte peněženky na trojnásobné zvýšení cen

Smířili jste se letos s oznámeným 9% nárůstem cen elektrické energie? Budete těžko na toto zdražení hledat peníze? A co byste řekli zdražování 2x až 3x vyššímu? Distributoři si s námi zahráli nehezkou hru s čísly, podívejte se, o kolik skutečně zaplatíte za elektřinu více.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 2. 2006 13:53, Honza

Taky se připravte na zvýšení poplatku za připojení a to i když jste si již všechno připravily. ERU funguje tak, aby chránil dodavatele před poklesem zisků a nikoliv odběratele. Návrh vyhlášky na http://www.eru.cz/pdf/vyhlasky_navrh_05_11_14.pdf

+48
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 2. 2006 13:17, P.C.

1) Při pozorném čtení je zřejmé, že JEDEN člověk s dvojnásobkem průměru vystačí na DVA s polovinou průměru. Proto je lidí s podprůměrným platem více, než těch s nadprůměrným. Tolik k matematice a statistice.

2) Za minimální mzdy jsou přinuceni pracovat pouze nekvalifikovaní a nespolehliví pracovníci. a ti, co nejsou schopní se svou situací něco dělat. Pokud se to někomu nelíbí, ať nepokřikuje po hospodách, ale zamyslí se, co s tím. Znám lidi, kteří mají i dvě zaměstnání a po nocích studují. Znám i lidi, kteří si jen stěžují, jak mají málo. Jediní, kdo zaslouží pomoc, jsou nemocní a invalidé.

3) Je jasné, že čím více cizích statků budou spravovat úředníci, tím více korupce s tím bude spojeno. A je jedno, jaké to jsou statky, zda dotace z EU, veřejné pobídky, či jenom nějaké lokální daně. Důležité je, že korupci podporuje právě výše uvedené správcovství a rozhodování o cizím majetku. Jakmile si každý bude spravovat jen svůj majetek nebo sám rozhodne, kdo mu ho spravovat bude a za jakých podmínek, korupce sama vymizí. Naštěstí ke svému životu potřebuju jen ty úředníky, kteří o cizím majetku nerozhodují.

4) Jít k volbám význam určitě má a volit je třeba nejmenší zlo, protože dobro zatím nekandiduje.

Zobrazit celé vlákno

-12
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 46 komentářů)

1. 6. 2007 19:26 | P.C.

Pravda, soudruzi nás balamutili v mnoha směrech, ale u jakékoliv spotřeby jsme viníkem především sami. Stačí mít správně zateplený byt, okna k jihu a vytápění skoro není třeba. A ceny elektřiny udávají distributoři i v obvyklé formě v Kč za kilowatthodinu. Stačí se jen zeptat nebo si přečíst letáček.
Poznámka: V případě ceny za megawatthodinu stačí vydělit tisícem a jsme doma.
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 6. 2007 19:21 | P.C.

Už teď je možné elektřinu odebírat od jiného distributora, než od ČEZu. Pro drobásky to ovšem není. A i kdyby bylo,chtěl bych vidět, jak by se konkurence projevila na ceně elektřiny, když téměř ve všech okolních zemích je proud dražší... Konec konců, topit se dá i dřevem a svítit svíčkami.
Nářky nad rozdělováním zisků jsou ale úplně vedle. Na ziscích společnosti ČEZ může profitovat každý zájemce. Ještě nedávno (před pár lety) se akcie ČEZ daly pořídit za méně, než 100,- Kč. Dnes stojí 1000,- a o něco ještě asi stoupnou a z každé takové akcie jsou dividendy cca 10 Kč ročně a také budou velmi pravděpodobně stoupat. Kde je tedy problém? Elektřina se dá zaplatit buď výdělkem z prodeje stoupajících akcií nebo i jen z dividend. Nemůžeme si přece pořád jen stěžovat a příležitosti nechávat ležet na ulici bez povšimnutí. Každý svého štěstí strůjcem. (Poznámka: Akcie ČEZ žádné nemám, ale měl jsem)
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 6. 2007 8:51 | Jaroslav Krempl

Cena elektřiny se dnes skládá s tolika vedlejších příplatků, že obyčejný člověk je z toho jelen. Navíc je dnes uváděna v Megawattech, a to je pro mnoho lidí španělská vesnice. Takové lidi lituji, neboť ti platí a často neví za jakou spotřebu. Ze strany distributorů je to nestydatý záměr, oblbovat většinu prostých lidí. Nejvíce nás však oblbli politici, kteří nás vyzývali k tomu abychom, v zájmu ekologie, využívali k vytápění elektřibnu, neboť její cena bude v daném případě státem zohledňována. Bohužel, slyby chyby, a nastal pravý opak. takže vám soudruzi mnohokrát děkujeme za váš podraz!
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 6. 2007 8:41 | Kamil Potměšil

Topíme elektřinou a naše zukušenosti se neslučují s vašimi příklady. Když se kontroluje spotřeba elektřiny a nedochází ke zbytečným ztrátám, je to, vzhledem ke konfortu, přijatelné. Tím se v žádném případě nechci zastávat dodavatelů elektřiny. Myslím, že hlavním viníkem všeho je monopolní ČEZ, který, ač má obrovské zisky, neustále zdražuje dodávky elektřiny, na což musejí ostatní distributoři samozřejmě reagovat. Vůbec, všechny postkomunistické podniky se chovají nemorálně a mastí si kapsy na lidech. Pak si jejich bossové snadno mohou rozdělovat mnohamilionové prebendy do svých bezedných kapes! A protože se v mnoha případech jedná o bývalé komunisty či jejich pohrobky pracujících ve vedení a menegamentu těchto podniků, jedná se o největší podvod na lidech této země, po komunistickém puči a znárodnění v roce 1948!
+26
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 1. 2007 11:53

Je to naprosto šílené,místo,aby se způsob tohoto topení podporoval, tak to jen povede k opětnému vracení se k neekologickému palivu jako je uhlí,koks,apd. Bydlíme v údolí a v době,kdy se topilo pevnými palivy , tak bylo moc bezva se procházet venku.Naprosto zamořené ovzduší bezvadným ozónem. Je smutné, že naše vláda není schopná podpořit ekologii a kde jsou ty sliby,že při ekolog.způsobu topení budeme mít výhody ???? Chápu,že vše něco stojí,ale takto, vlastně za chvíli jeden příjem v domácnosti půjde jen na topení? No jo přoč bychom nemohli ty domácnosti postupně likvidovat, navíc půjde o zdražení nejen topení, ale taká ostatního, vše co je spojeno s potřebou využívat el.energii. Mnohokrát děkujeme,kam si myslíte,že toto povede ?Začneme opět topit pevnými palivy a zamořovat ještě více naší Zemi.
+33
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 3. 2006 15:27 | P.C.

Jak se na to vláda dívá? To je ale divná otázka... Vždyť ČEZ je státní firma, takže za veškeré jeho zdražování je vláda s Paroubkem v čele přímo odpovědná a čím více za elektřinu zaplatíte, tím se stát bude mít lépe a to přece všichni chceme.
Nebo snad ne?
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 3. 2006 9:47

zdražení elektřiny je nestoudné a hlavně přirovnávání cen u nás a v okolních dříve kapitalistických státech. Pan nejgenerálnější ředitel ČEZu toto rád používá, ale zapomíná dodat, že ekvivalentní příjem má pouze on. Jsem důchodkyně a odevzdávám ČEZu už 55% důchodu. Co na to naše sociální vláda a co poslanci? Zvyšování nájemného je "neřešitelný problém" se sociálním dopadem a ČEZ si s tím žádný problém nedělá, zvýší ceny o 30% a vláda a poslanci mají klapky na očích. Půjde-li to takhle dále, budu do dvou let (pokud se dožiji) odevzdávat ČEZu důchod celý a pak vybírat popelnice. Opravdu je ČEZ tak nedotknutelný co na to monopolní úřad? Jiného dodavatele elektřiny zde prakticky nemáme a kdo mi nevěří ať si to zkusí. Ceny se prakticky neliší a možnost změny je tak komplikovaná, že se do toho nikdo nepustí. Budu ráda, když se tomuto tématu budete i nadále věnovat a hlavně zveřejňovat nespokojenost náa postižených. Děkuji.
+26
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 3. 2006 10:43 | luke

Hmm, když v jednom týdnu slyším, že ČEZ je nejlépe prosperující firmou v ČR a hned na to další zpráva, že budou zase zdražovat, protože náklady na energii jsou podhodnoceny a ČEZ nás vlastně sponzoruje, snad proto, že mu je líto prostého občena... Kde na to berou? Tak nevím... ČEZ je vlastně jako Jánošík. Nevíte pane Dr. Chocholoušku jak to vlastně je? Asi jsem blbej.
+23
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 2. 2006 16:43 | Petr Böhm, emc2bohm@cbox.cz

Jsem v oblasti Severomoravské energetiky, vytápím rodinný domek přímotopem 20 hod, jistič do 32A, díky dobré izolaci domku a občasnému přitápění pevnými palivy jsem měl vysoký podíl paušálů a poměrně nízkou spotřebu NT. Díky omezování spotřeby ve špičce (signalizace VT) jsem měl nízkou spotřebu VT. Roční náklady na elektřinu celkem mi v r. 2005 činily cca 28,5 tis.Kč. Když jsem si spotřebu r.2005 pronásobil novými tarify, činí celkové náklady ca. 32,6tis. Kč. Tj. nárůst ca.15%. Dovedu si představit, že tam, kde je spotřeba vyší, budou nárůsty činit dejme tomu až 50%. Zlobí mě jak prohlášení medií a ERU o 11% navýšení, tak to, že jsem od dodavatele el. dostal sice různé propagační brožůry ale nedostal jsem konkrétní informaci o výši nových tarifů.
-10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 2. 2006 8:33

Nemám co si přiznat, milý podnikateli, mám řádně nabytý několikamil. majetek, jsem studovaná osoba, po celý život bezpartijní, není nad vlastní volnost, svobodu. Celý život se poctivě živím, rozšiřuji své znalosti i v dosti pokročilém věku, dívám se kolem sebe a vidím, osobně, mohlo by být líp, pokud by nedolehly vážné nemoci. Vzdělání, je vám k ničemu, pokud přijde věk a nemoci, pak můžete , pokud nebudete moci vykonávat svou podnikatelskou činnost, nakonec skončit i mezi ostatními vysoce vzdělanými lidmi i nevzdělanými, i línými, mezi nezamstnanými. Ale to Vám opravdu nepřeji. Přeji hodně zdravíčka.
+19
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 2. 2006 13:48 | DB :o(

Žijeme přeci v Evropě, takže musím bohužel odpovědět, že až ZA DLOUHO ... Kam jsou zaměřené vlády velkých evropských států ? Doleva ... Tedy cílem je lividace střední třídy (a ne její prosperita !) a masu lidí bude milostivě podaruje držhubným ve formě různých sociální dávek. Jak (s)prosté.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 2. 2006 13:17 | P.C.

1) Při pozorném čtení je zřejmé, že JEDEN člověk s dvojnásobkem průměru vystačí na DVA s polovinou průměru. Proto je lidí s podprůměrným platem více, než těch s nadprůměrným. Tolik k matematice a statistice.
2) Za minimální mzdy jsou přinuceni pracovat pouze nekvalifikovaní a nespolehliví pracovníci. a ti, co nejsou schopní se svou situací něco dělat. Pokud se to někomu nelíbí, ať nepokřikuje po hospodách, ale zamyslí se, co s tím. Znám lidi, kteří mají i dvě zaměstnání a po nocích studují. Znám i lidi, kteří si jen stěžují, jak mají málo. Jediní, kdo zaslouží pomoc, jsou nemocní a invalidé.
3) Je jasné, že čím více cizích statků budou spravovat úředníci, tím více korupce s tím bude spojeno. A je jedno, jaké to jsou statky, zda dotace z EU, veřejné pobídky, či jenom nějaké lokální daně. Důležité je, že korupci podporuje právě výše uvedené správcovství a rozhodování o cizím majetku. Jakmile si každý bude spravovat jen svůj majetek nebo sám rozhodne, kdo mu ho spravovat bude a za jakých podmínek, korupce sama vymizí. Naštěstí ke svému životu potřebuju jen ty úředníky, kteří o cizím majetku nerozhodují.
4) Jít k volbám význam určitě má a volit je třeba nejmenší zlo, protože dobro zatím nekandiduje.
-12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 2. 2006 12:51 | dchytilova

Omluva, máte pravdu. Jednotky jsem nesjednotila tak, jak jsem chtěla. O rozdělení plateb jsem psala v předchozím článku http://www.penize.cz/zpravy/4074/elektrina-zdrazila-jit-k-levnejsimu-dodavateli-nebude-snadne/ (výběr:) Tímto se změní i účtování cen na faktuře. Ta bude nyní obsahovat: 1) novou položku vztahující se k dodávce elektřiny (stálý měsíční plat a plat za spotřebu elektřiny v Kč/MWh, který si stanovuje každý dodavatel sám), 2 )novou položku vztahující se k distribuci elektřiny (stálý měsíční plat podle velikosti hlavního jističe, položku za distribuci elektřiny závislé od množství distribuované elektřiny v Kč/MWh, neboli poplatek za použití energetické sítě, který upravuje ERÚ a je vždy shodný pro jednotlivá distribuční území, tedy pro ČEZ, PRE, E.ON), 3) další 3 položky za související služby distribuce uvedené opět v Kč/MWh. (pro přepočet na kWh, v nichž se elektřina udávala předtím, vydělte cenu 1 000).
+22
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 2. 2006 16:16 | Michal

Také žiji na malém městě, kde si někteří myslí, že si většina vidí do talířů. Není to pravda. Spíše vidím kolem sebe nezájem, nechuť něco se sebou dělat, prostě se nějak lépe uplatnit. Mnoho lidí stále hledá důvody proč se jim nedaří. Svoji neschopnost svádí na všechny kolem sebe a hlavně na ty úspěšnější. Je to alibismus zápecnictví. Současní politici pomohli dosáhnout toho, že se u nás úspěch neodpouští. Podnikatelé jsou podezřelí a proto je třeba je preventivně trestat. Málo kdo je ochoten si přiznat, že má v sobě zakódovaný socialismus, včetně rovnostářství a neúcty k majetku druhých. Vždyť dříve bylo všechno všech. Málo kdo je ochoten si přiznat, že si za svůj stav může pouze sám. A co vy, anonyme? Dokážete si to přiznat?
+21
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 2. 2006 13:53 | Honza

Taky se připravte na zvýšení poplatku za připojení a to i když jste si již všechno připravily. ERU funguje tak, aby chránil dodavatele před poklesem zisků a nikoliv odběratele. Návrh vyhlášky na http://www.eru.cz/pdf/vyhlasky_navrh_05_11_14.pdf
+48
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 2. 2006 13:01

Blahopřeji k takovému názoru, je vitět, že se moc kolem sebe nedíváte, nebo nežijete uprostřed světoznámého zkorumpovaného města a okolí, s menšinou zbohatlíků a většinou lidí, pracující roky za minimální mzdy, roky na dohody na dobu určitou, nanejvýš 8 měs. v roce, atd.atd. Na malém městě s 15tis.obyvateli , kde si vidí všichni desítky roků do talíře, kde se na místním úřadě referentská místa i vyšší, dědí z pokolení na pokolení, kde se perou špinavé peníze z celého světa, máme asi jiný náhled na život. Samozřejmě, že podle tohoto vzoru lidské společnosti nelze vhodit do jednoho pytle celou republiku. Pokud by to bylo tak, jak píšete, že na jednoho člověka s průměrným platem, jsou dva co mají plat nižší, tak jste opravdu veliký optimista. Na druhou stranu, jaký to musí být pocit, žít z minimální mzdy, nemít šanci v životě dosáhnout na vyšší mzdu a poslouchat ty nehoráznosti, že celosvětově je známé, že průměrná mzda v naší republice je mezi 18-20tisíci Kč. Je to debata k ničemu, nebo si myslíte, že naše názory mají nějaký vliv na vývoj situace, těžko.Po volbách nastoupí další, zapálení, až se zase napakují, půjdou od válu, takže končím , přeji diskutujícím , ať se všem v životě daří.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 2. 2006 19:13 | P.C.

Průměrný plat je vždycky ošemetný. Problém je v tom, že na jednoho člověka, který má dvojnásobek musí existovat DVA, kteří mají plat poloviční. A ti, co mají plat nižší, než je průměr, si obvykle více stěžují a více je slyšíme... A pak to vypadá, že jsme národ chudáků.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 2. 2006 16:08 | Tomáš Marný

Hm, ODS rozprodala málem celou republiku a ČSSD ten zbytek rozkradla... Tak nějak nevím, co je lepší.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 2. 2006 14:38

V žaludku mi neleží platy nikoho, ale jde o princip a pohled na nás, jako celek. Vzhledem k tomu, že přímí příbuzní žijí v zahraničí, dostávají informace typu - průměrné příjmy kolem 18 tisíc, přijedou sem a zažívají šok, že této mzdy dosáhne pouze pár jedinců - vzn. že alespoň v našem městě a kraji, mají snad všichni zaměstnavatelé kartelovou dohodu, takže zvýší platy zaměstnancům pouze když stát zvedne minimální mzdu, práce je pouze v sezoně, ale draho je tady, jako v Praze. Nikdo z nás určitě nemá zájem dostat se před rok 1989, ale člověk nezapomíná, právě na argumentace - jak se bývalá vláda vozila v Tatrách 603, vytýkalo se započítávání příjmů všech a z toho pak se počítal průměr, to nové vlády zpočátku vůbec nepřipouštěly, před r. 1989 byla přebujelá administrativa, co je teď. Samozřejmě, ať má každý kolik si vydělá, ale ať se nehovoří o průměrných příjmech a nevyměřuje se takovým způsobem životní úroveň, vždyť výsledek je veliká lež. Proč se nevychází ze skutečnosti. Prostě a jednoduše, není to o spravedlnosti a je to zkreslující. Tak jak bylo řečeno, v našem domě využila dotaci pouze jedna rodina a to s tím, že pokud přejde znovu na topení pevnými palivy, musí dotací vrátit. No a teď koho zvolit, že ? Naslibují hory doly, pak jen celé volební období dělají z lidi blbce, mastí si kapsy, zneužívají svého postavení, atd.atd. ODS rozprodala málem celou republiku, slibují hory doly, ČSSD - má ve svém názvu sociální - ale dělá z lidí žebráky. Takže dobrá rada nad zlato.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 2. 2006 14:14 | Pete

Dobry den, chtel bych vas poprosit o udaje o vasi rocni spotrebe. Nejak se mi nezda ze by vas pripad byl zdrazenim proti roku 2005 (dle mych propoctu se pro obekty s nizsi spotrebou, mezi ktere pocitam bytove jednotky, castka snizila).
Klidne muze odpovedet i nekdo jiny, kdo ma v bytovem dome primotopy.
Dekuji
Pete
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 1/3

Předchozí

1

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Leoš Novotný

podnikatel, Leo Express

David Eder

podnikatel, Exclusive Tours

Leoš Novotný
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
David Eder
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services