Kdo už konečně řekne pravdu o platech učitelů?

Kdo už konečně řekne pravdu o platech učitelů?
Mají učitelé dost? Peněz i práce? Víte, kolik doopravdy berou a že řeči o nadprůměrné mzdě jsou jen gestem pro voliče? Patříte-li k těm, kteří se práci učitele vysmívají, pak právě pro vás je určen náš článek.
Dana Chytilová, rubrika: Články, 17.02.2006, 108 komentářů
Tisknout

29.05.2009 17:07, Matesa

Já učím prvním rokem na ZŠ a můžu říct jediné-je to nářez! Mrzí mě, že spousta lidí opravdu nevidí, kolik má učitel práce a taky kolik zodpovědnosti. A řeči o tom, kolik máme přestávek..no comment. Samé dozory a o přestávkách tolik práce kolem, že někdy po 5 hodinách zjistím, že jsem ještě nebyla ani na záchodě ani se nenajedla. Chodím z práce nehorázně vyčerpaná a to mě pak doma čeká ještě kupa práce, neustále nějaké opravování a přípravy. A ještě moje studium. Občas závidím těm, co jdou na šestou, ve dvě mají padla a mají "volné odpoledne". Štve mě, že nárůst platu během let je opravdu žalostný. S platem 12 čistého si nemohu ani dovolit bydlet sama v bytě. Ve svých 26 tak bydlím u rodičů, a nejspíš to tak ještě nějaký ten rok bude. Jelikož ještě dostudovávám jeden obor, nemám absolutně žádný volný čas.Mým jediným plus je vystudovaný jazyk. Vím, že když to ve školství prostě nepůjde, chytnu se i jinde. Učit jsem jít ale chtěla, ovšem musím říct, že po tom jednom roce jsem hodně na vážkách a vím, že pedagogickou fakultu už bych podruhé studovat opravdu nešla. Říkám si, že kdybych nešla studovat, nevrazila do státního studia 400 tisíc během těch šesti let, a šla hned pracovat, možná bych už měla rodinu, takhle o tom zatím ani neuvažuji. Jenže člověk ve 20 má prostě jiné myšlení než v 26.Mrzí mě prostě to, že učitel má nejnižší vysokoškolský plat.

31.05.2010 18:12, C

Chtěla bych se zeptat, jestli někdo nevíte, zda je možné učit 23 hodin týdně na ZŠ(jestli je za to nějaký příplatek nebo jiné zvýhodnění) a jestli je normální učit sedm nebo devět různých předmětů. Není pak snížený plat, když učitel učí minimum své aprobace? Díky.

31.05.2010 18:31

Jsem dost podobného názoru, jen bych ještě dodala, že pokud učitel/ka nemá vyloženě štěstí, taky ani nemusí učit svůj obor a může učit prostě všechno, co se namane. A bez příplatku, samozřejmě, i když je ta práce mnohem náročnější.
Můžu ale říct, že práce ve školství je sice náročná, ale pokud člověk nechytne v jiném oboru vyloženě místo "lážo-plážo", tak např. práce sekretářky byť za větší peníze také není žádný med. Může být náročný šéf, člověk má větší míru zodpovědnosti (např. něco se musí stihnout do určitého termínu a když ne, tak by měl člověk v práci třeba i spát...)atd. Učitelství je v tomhle směru trochu volnější. Nechci to bagatelizovat, ale když zapomenu nebo nestihnu opravit domácí úkoly, tak je prostě přinesu zítra, ale třeba projekt už zítra odevzdat nemůžu. Všechno má své pro a proti.
Chtěla bych ještě reagovat na ty jazyky - dneska říkají už téměř kdekoli, že každý zná dva světové jazyky (záleží jak, ale až tak moc to při přijímacích pohovorech nezkoumají), takže hledat si místo mimo školství a spoléhat právě na znalosti cizích jazyků už není dnes tak jednoduché (mluvím z vlastní zkušenosti). Navíc když uvidí ve firmě vysokoškolský dilom z pedagogické fakulty a praxi převážně jen ze školství, rozhodnou se radši pro někoho, kdo má praxi jinde, i když bude mít třeba jen střední školu.
Co se týká peněz, je práce učitele rozhodně podhodnocena. Říkám si, na co jsem tak dlouho studovala, když už jsem mohla mít vyděláno dost peněz na to, abych třeba začala ve dvaceti splácet byt. Takhle začínám v osmadvaceti a kdybych bydlela sama, tak bych si to dovolit nemohla. A rodinu? Tu mít asi nebudu, protože když splácím byt, nemůžu z těch dvanácti tisíc šetřit i na kočárek.

Zobrazit komentovanou zprávu (Matesa 29.05.2009 17:07)

Přidat nový příspěvek

„Diskuse na webu www.penize.cz se vždy věnují pouze tématu, k němuž se vztahují. Rozhodně nesuplují funkci Poradny. Máte-li proto jakýkoliv dotaz, obraťte se prosím přímo na naše odborníky, kteří vám rádi pomohou. Na dotazy vložené do Poradny standardně odpovídáme do čtyř pracovních dnů, obvykle se ale dočkáte reakce mnohem dříve. Pokud dotaz vložíte do diskuse, s velkou pravděpodobností na něj nikdo nezareaguje. Děkujeme za pochopení.“

Přihlásit odběr komentářů

Odebírat příspěvky mohou pouze zaregistrovaní a přihlášení uživatelé!

Přihlásit se

Přihlášení

Jméno

Heslo

Nevím heslo

Nemáte regstraci? Zaregistrujte se zde!

O webu Peníze.cz | Redakční tým | Inzerce | Pravidla a obchodní podmínky | Kontakt

Mapa stránek | RSS | Mobilní verze | Doplňky pro vaše stránky

Všechny materiály © 2000 - 2011 Peníze.CZ a dodavatelé. Všechna práva vyhrazena.

ISSN 1213-2217. Doslovné ani částečné přebírání materiálů není povoleno bez uvedení zdroje a předchozího písemného svolení.
Peníze.CZ vydává společnost Partners media, s.r.o.
Člen SPIR - Sdružení pro internetovou reklamu. Člen SVIT - Sdružení vydavatelů internetových titulů při UVDT.

Partneři: E15 | Obyvatele.cz | Zpravodajství | Optimalizace webu: Onmeco
Výjimečně spolehlivé kuchyňské spotřebiče.