Diskuze - Příliš drahý dlužní úpis

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Další příspěvky v diskuzi (celkem 30 komentářů)

2. 5. 2006 16:08

Tesco má samé výrobky made in China, čiliž šmejdy. Už jsem u Vás reklamoval 12 výrobků.
+28
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 12. 2005 14:40

Peníze si také nepůjčí každý den, přesto musíte provozovat kanceláře, počítačové servery, jejich údržba stojí miliony, nesete velká rizika. Nářádí má každý provozovatel jištěno zálohou, která je v ceně nového nářadí, atkže když vám je klient nevrátí, můžete si za zálohu koupit nové. Tedy rizika jsou nesrovnatelná. Půjčování peněz je obchod jako každý jiný a je to za tržní ceny. Pokud klient tržní cenu platí, není o tom jakákoli diskuze. Uvědomte si, lidé, konečně, že socialismus a bezúročné půjčky z FKSP jsou za námi. Když někdo dnes půjčuje peníze, tak opět jen za peníze. A cena je tržní. Když si půjdu koupit oblek do značkového obchodu a bude ten oblek za vyšší cenu než např. u vietnamců a budu operovat s tím, že vietnamci to mají levnější, tak se mi vysmějí a pošlou mne k těm vietnamcům... Pokud někdo je ve všech úvěrových registrech jako neplatič a chce půjčit, tak si musí půjčit tam, kde mu půjčí a nesmí hledět na to, za kolik mu půjčí. Pokud bude operovat tím, že banka půjčuje levněji, tak ať jde do banky, kde s ním vyrazí dveře. A uvědomte si, že banka půjčuje levněji jen proto, že rizika hradí spořící klienti z poplatků za vedení účtů a pod., které jsou opravdu vysoké. Společnost, která nemá příjmy ze spořících klientů jako banka, má mnohem vyšší náklady a nese vyšší rizika, proto jsou tam půjčky vždy dražší, ale naopak půjčí 80 minimálně procentů těch klientů, kterým by banka v žádném případě nepůjčila.
+16
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 12. 2005 11:56 | Jana

K smichu jste vy. Sto pouziti bylo obrazne receno, navic pokud budete mit takovou pujcovnu, asi tezko se vam postesti pro to naradi najit zajemce o jeho zapujceni na kazdy den. A to, ze to naradi nekdo nevrati prip. jej znici, asi taky nelze vyloucit. Takze zbohem a hezke svatky.
+34
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 12. 2005 10:29

Nebuďte k smíchu ! Neříkejte, že nářadí bude za 100 dnů používání zničeno a že budete kupovat nové. Půjčovny půjčují výhradně profesionální nářadí, které má životnost několik let a zákonná záruční lhůta je minimálně dva roky. Takže za 100 dnů máte plnou cenu nářadí zaplacenu a kdyby bylo používáním natolik opotřebené, že by nemohlo sloužit, využijete zdarma záručního servisu. Navíc, nářadí vám klient vrátí, zatímco peníze vám někteří klienti vůbec a nikdy nevrátí...
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 12. 2005 18:30 | Jana

Tady jste ale zapomnel vzit v uvahu, ze to naradi se mi treba po stech pouziti opotrebuje natolik, ze ho musim vyhodit a koupit nove. Tj. z tech 100 korun denne nemam jen zisk, ale jsou v tom i odpisy toho naradi.
+32
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 12. 2005 16:21

Ještě jedno srovnání: Půjdete si do půjčovny průmyslového zboží půjčit např. křovinořez nebo jiné nářadí. Cena nového nářadí je např. 10 000 Kč, za jeden den půjčení zaplatíte 100 Kč, což se považuje za běžnou tržní cenu za půjčení nářadí. Za 100 dnů půjčení nářadí vrátíte nářadí a zaplatíte 10 000 Kč. Nad tím se nepozastavíte, považujete to za normální věc. Ale kdyby vám někdo půjčil namísto toho nářadí 10 000 Kč s tím, že mu za 100 dnů vrátíte oněch 10 000 Kč a k tomu dalších 10 000 Kč za půjčení, tak budete řvát, jaká je to lichva !!! Přitom ta půjčovna průmyslového zboží sice může mít příbližně stejné náklady na provoz jako "půjčovna peněz", ale nese navíc i vyšší riziko, protože půjčovna si obvykle bere vratnou zálohu a tím svá rizika snižuje, zatímco "půjčovna peněz" obvykle žádnou zástavu za půjčené peníze nemá, pokud nejde o zastavárnu. O zastavárnách se zde ovšem nebavíme.
+28
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 12. 2005 16:06

Pochopil jste to vcelku dobře. Tím, že si koupíte v TESCO rohlík, dáte vydělat prodejci i výrobci a ti se o vás již nemusí po nákupu rohlíku dále starat. Když si půjčíte peníze, je to poskytnutá služba na celou dobu splácení, např. na pět let. Celou tu dobu vás musí finanční ústav vést v evidenci, platit spoustu lidí, kteří se starají o platební morálku klientů, posílají jím upomínky za každou zapomenutou splátku, provozují velký aparát, který slouží tomu, aby půjčené peníze byly vráceny. Proto je taková služba mnohem nákladnější než prodej rohlíků.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 12. 2005 11:13

V Tescu nakupuji to co pravděpodobně nevrátím zpět do regálu.Při nákupu jsem s tím srozuměn a neuvažuji o tom,že nějaké rohlíky jsou za 1.50!Vrátit je můžu leda tak na strouhanku. Když si půjčuji peníze je to o tom,že je musím vrátit.V tom je rozdíl...
+40
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 12. 2005 12:53

Protože se pohybuji ve finančních kruzích a vím, jaké náklady jsou na poskytnutí poměrně rizikového úvěru (kdo neprojde u banky, ten je rizikový), tak mi je jasné, že předchozí přísvěvky o nákladovosti úvěrů jsou myšleny opravdu vážně a mají reálný základ. Až zkusíte někomu půjčit např. 100 000, ten vám nezaplatí ani jedinou splátku, nikde jej nenajdete, protože za sebou zamete stopy a zmizí, tak pochopíte, co jsou to náklady na úvěr. Zmiňvané TESCO si do svých obchodních marží, které jsou často i 100 %, také musí počítat ztráty , krteré způsobí zloději odcizováním zboží. Máte asi dost dlouhé vedení, ale i přesto vás to vedení zavedlo někam úplně jinam.
+20
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 12. 2005 11:50 | comment

Aha, tak ony byly vsechny tyhle prispevky od zacatku mysleny ironicky! Omlouvam se za tupost, doslo mi to az u tohoto posledniho. Ale zato jsem se pekne pobavil :-)
+19
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 12. 2005 16:44

Nevím, proč zrovna náklady Profirealu, když Profireal má mezi nebankovními subjekty nejnižší navýšení vzhledem k délce splácení půjčky. Pro srovnání: Klient Cofidisu například zaplatí za půjčku na jeden kalendářní rok 101 procent půjčené částky navíc !!! Když si spočítáte, kolik činí náklady Tesca za jeden den, za který vydělají na prodeji rohlíků např. 15 000 a vezmete si náklady věřitele, který po dobu tří let píše dlužníkovi upomínky, telefonicky musí dlužníka upomínati, provozuje počítačové servery, jejichž obnova a údržba stojí miliony korun ročně, tak si spočítáte, že na půjčkách, které dlužníci splácejí tři roky a o které se musí společnost celé tři roky starat, aby byla zajištěna jejich návratnost, je zisk opravdu minimální oproti TESCU a náklady mnohem vyšší.
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 12. 2005 11:37 | henra

Pricipialne mate pravdu, RPSN skutecne porovnava to co zaplatite s tim, kolik si pujcite. For je v tom, a proto je ten vzorecek ponekud slozity a vysledky ponekud odlisne, ze pujcku prubezne splacite. Uroky, tedy to co zaplatite navic, jsou tedy vztazeny k castce, kterou v kazdem okamziku dluzite.
+25
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 12. 2005 8:17 | svb

No, to prave ne. Je to uzitecne jen pro porovnavani, na samostatne ohodnoceni je to uplne na nic - prectete si tohle vlanko diskuze od zacatku. Nahore jsem pocital "RPSN" podle toho, jak jsem myslel, ze to je spravne, cili "kolik veritel bude chtit zaplatit za dluh za 1 rok" a napr. u Cofidis to vychazelo na 101%. Podle spravneho vzorecku pro vypocet RPSN je to ale 32,6%! To by jeste tak nevadilo, kdyby to byl nejaky staly pomer (napr. bych vedel, ze RPSN vychazi vzdy cca 3x mensi, nez kolik zaplatim) - ale v jinych prikladech vychazi oba vypocty naopak skoro stejne!
Cili trvam na tom, ze RPSN je pro posuzovani samostatne nabidky udaj spise zavadejici a nebezpecny v tom, ze dava potencialnimu klientovi falesny pocit bezpeci ("muzu si pujcit, RPSN je prece jenom 32,6%, zaplatim navic jen tretinu" a ve skutecnosti zaplati dvojnasobek). Vzhledem k tomu, ze klienti splatkovych spolecnosti jsou temer vzdy v situaci, kdy se musi rozhodnout, zda pujcku chteji nebo ne (a jen v minimalnim procentu pripadu jsou naopak v situaci, kdy se rozhodji, kterou z nabizenych pujcek chteji), tak hodnotim zavedeni RPSN v teto forme jako skodlive a silne neuzitecne.
+31
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 12. 2005 18:57 | Venca

Jen pro pořádek - takové marže nemají ani Áčka :-)
+33
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 12. 2005 17:26 | zinfo

RPSN slouží právě k tomu, že rozklíčuje věřitelem umně poschovávané náklady půjčky, které stejně bude dlužník povinen platit. Právě RPSN je nástroj, kterým lze porovnat dvě nabídky s různými parametry. Avšak i sama o sobě umí ukázat, kolik věřitel bude za dluch chtít v % za rok.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 12. 2005 16:46 | Harp.

Ještě bych porovnal náklady Tesca a Profiarelu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 12. 2005 14:49

A votom to je !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
To je kapitalismus. Nabídka a poptávka. To se jen pár ubožádku v parlamentu snaží neustále něco regulovat upravovat fúúúj byrokrati pryč s nima. Ať stonoví jednoduchá základní a obecně platná pravidla a do ostatního ať se nemontujou. Jsem pro volný trh, rovné podmínky všem, Všem stejná práva. Nějaké RPSN koho to zajímá. Každý snad ví kolik zaplatí. Než s někým uzavřu obchod tak musím vědět jestli na to mám nebo ne. Jestli mi to za ty peníze stojí nebo ne. Když to hodně chci tak si to koupím i kdyby to bylo předražené jako prase. Tak o čem to tu lidi pořád melou. Ještě jsem neměl jediného klienta, který by nevěděl co kupuje a za kolik to kupuje.
Jo mimochodem Profireal a podobné firmičky mají zisk s bídou pár milionu. Kde ale berou ty obrovské mnohamiliardové zisky banky, že by ta jejich dobroččinost tolik vynášela? Co vy na to?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 12. 2005 14:45

A ještě pro srovnání: Obchodník nakoupí auta např. po 200 000 za kus, prodává je např. za 400 000 za kus při platbě v hotovosti. Pokud auto prodá na splátky, auto prodá za 500 000, tedy si k ceně ještě přirazí dalších 100 000. Tak jeho celkový zisk bude na jedno autě 300 000 Kč.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 12. 2005 14:31

Já porovnávám výnosnost jednotlivých obchodů. Jestliže si za 30.000 koupím 37.500 rohlíku po 0,8 kč a obratem je prodám za 1,2 tak můj hrubý výnos za 1 den činí 15.000 Kč. Když budete půjčovat peníze tak z 30.000 uděláte 15.000 řekněme za 1 rok. Což denně dělá 41 Kč. Nebo-li Profireal investuje 30.000 a denně vydělává 41 korun. Tesco investuje 30.000 a denně vydělává 15.000 Kč. To je to na co poukazuji. Možná se pletu možná je to jinak. Přesvědčte mě.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 12. 2005 11:49

Je to obchod v obou dvou případech. A vždy je to obchod za účelem vytváření zisku. Když prodejce automobilů dováží auta např. za 200 000 a prodává je za 400 000, tak jsou jeho nakupující také "zoufalí klienti" ? Kdo nechce, nekoupí, kdo si nechce půjčit, nepůjčí si.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Petr Fejk

manažer

Petr Mach

ekonom a politik

Petr Fejk
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Petr Mach
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services