Liška podšitá: nedá slevu ani informace zadarmo

Českomoravská stavební spořitelna láká své "klienty-veterány" na možnost prodloužení stavebního spoření za dříve platných podmínek. Tedy na původní státní příspěvek ve výši až 4 500 Kč ročně. Ale to, že přijetím nabídky klient přijde o úrokový bonus i o procento na úrocích, tato lišácká nabídka již neříká.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 2. 2006 23:11, Julie

Hlupáky a z klientů dělat nesvéprávné klienty dokáže i jiná spořitelna jako Modrá pyramida a při snaze o zvýšení cílové částky zvýšení podmiňuje a Vás donutí uzavřít jiný nevýhodný tarif, takže Vás obere o úroky z vkladů !
Uzavřeli jsme stav.spoření u Modré pyramidy v prosinci 2002. Ještě v r. 2003 měla poplatek za roční vedení účtu 240,- Kč, které si další rok klidně zvedla na 300,- Kč. Ve smlouvě stav. spoření máme uveden 3 % úrok ze stav. spoření. V obchodních podmínkách je možnost zvýšení cílové částky, ze které má stav. spořitelna poplatek 1% z navyšované cílové částky. Skutečnost je ale jiná !! Dnes dcera zařizovala na pobočce Modré pyramidy zvýšení cílové částky stavebního spoření. Dostala formulář "Návrh na zvýšení cílové částky, Žádost o změnu tarifu". Referentka jí tvrdila, že pokud chce navýšit cílovou částku, musí změnit dosavadní tarif Profit na tarif Kredit (bez toho prý zvýšení cílové částky nelze !!). Na formuláři je skutečně věta : "Beru na vědomí a souhlasím, že v případě zvýšení cílové částky u smlouvy s tarifem Profit musí dojít ke změně tarifu Profit na tarif Kredit." V druhé půlce formuláře je text : Žádám o změnu tarifu stavebního spoření na tarif Kredit (úrok z vkladu 2 % p.a.). V textu dál je tučně uvedeno : "Mám-li uzavřenou smlouvu o stavebním spoření s nárokem na úrokové zvýhodnění, souhlasím s tím, že zvýšením cílové částky nebo změnou tarifu ztrácím v plném rozsahu nárok na toto úrokové zvýhodnění od data uzavření smlouvy. Beru na vědomí a souhlasím, že Modrá pyramida stavební spořitelna, a.s., účtuje úhradu za změnu tarifu ve výši 1/3 připsaných úroků. Úhrada za zvýšení cílové částky činí maximálně 1% z částky, o kterou byla cílová částka navýšena."
Smlouva je smlouva a na ní možnost navýšení cílové částky je umožněna a ani v obchodních podmínkách viz čl. 7 není o podmínce navýšení cílové částky nutnosti změnit tarif na nevýhodný tarif Kredit zmínka ! Dle platných obchodních podmínek jak ve smlouvě v r. 2002, tak současných může stavební spořitelna snížit úrokovou sazbu z vkladů na aktuální depozitní sazbu jen v tom případě, že účastník po splnění podmínek pro poskytnutí přidělení úvěru nabídku nepřijme a ode dne uzavření smlouvy uplyne nejméně 6 let.

+81
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 12. 2005 11:19, zinfo

Já vydělám, že budu i nadále čerpat dotaci 4,5 tisíce za rok namísto 3 tisíc při uzavření nové smlouvy. Něco však tratím. Například se vzávám lepšího úročení z vkladu a to i zpětně a vzdám se práva čerpat úvěr za výhodných podmínek. To, oč přicházím získává spořitelna, tedy zaváže si klienta na alespoň další dva roky při pro ní výhodnějším úročení a to i zpětně a zbaví se závazku dát lacino úvěr. To neznamená, že jej nedá, ale za podmínek které budou pro ni výhodné samy o sobě.Nic je k tomu netlačí. Tento profit spořitelny je navíc nic nestojí, klient se vzdal části svých práv za protiplnění, které ale bude plnit stát.Už je to jasné?

Zobrazit celé vlákno

-19
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 55 komentářů)

8. 12. 2005 16:53 | kačule

Přišel mi dopis od Lišky a zítra se má stavit poradce, který mě udolával do telefonu abych mu věnovala hodinu svého času. Náhodou jsem se dostala na tyto stránky a děkuji, že jsem si přečetla tento článek. Zítra poradce vyprovodim..
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 12. 2005 12:48 | Docent

http://www.mesec.cz/clanky/stavebni-sporeni-zmena-tarifu-se-nevyplati-vzdy/
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 12. 2005 9:20 | Mirek

Ta diskuse je o morálce a ne o tom, jakou formou vydělávat. Nebo vy si opravdu myslíte, že Helvag lze odůvodnit tím, že trh to tak chce a na placené poradenství lidé nemají peníze? Myslíte, že je správné kritizovat praktiky Lišky a přitom obhajovat metody OVB?
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 12. 2005 8:59 | Jarmila

Pánové, v několika diskusích tady padl jasný názor: pokud je značná část národa v situaci, kdy je schopna sesmolit za měsíc nanejvých několik tisícikorun, je placené poradenství pasé, tito lidé na něj nemají a samotného poradce to neuživí. Část těch ostatních má nebo si bude brát hypotéku, takže jejich možnost spořit se přelévá jinam, poradcova rada je využita buď jednorázově nebo nanejvýš jednou za pět let a ti, to by mohli tyto rady potřebovat, jsou na Seychelách, Bahamách nebo mají poradce přímo z bankovních kruhů. Suma sumárum, placené nezávislé poradenství by mělo být tak pro střední třídu, ale ta je velice slabá, takže bude ještě dlouho skomírat na úbytě. O čem je tedy řeč? Pan Šafránek mluví jasně: za čtyři měsíce ani jeden zájemce. Tím by se tedy ani jako skutečný odborník fakt neuživil.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 12. 2005 22:38 | Ivo

Váš závěr mě velmi potěšil. Kdysi prohlásil Klaus, že dotace jsou cesta do pekel a já mu po letech dal za pravdu, když jsem čerpal hypotéku se státním příspěvkem. Tehdy jsem si uvědomil, že mě banka škube 2x. Jednou o moje peníze za poplatky a úroky, podruhé o 17,5% mých daní ve formě státní podpory, které si obratně inkasovala. Jsem rád, že si to uvědomuje stále více občanů a voličů.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 12. 2005 18:51 | Pavel Zachrdla

Děkuji za odpověď, byla dostatečně přímá. Váš postoj ke kauze Helvag: „několik psů na internetu zaštěkalo a karavana jede dál“ je dostatečně srozumitelný. Jen mi není jasné, proč tedy štěkáte na ČMSS. Pokud jde o placené poradenství, tak je dobré začít změnou názorů, nikoli změnou internetové prezentace. Dál už to ale, jak jsem slíbil, zde rozebírat nebudu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 12. 2005 18:08 | Petr Šafránek

Vážený pane Zachrdlo (ze společnosti Tri Man - poznámka pro trhu neznalé), srdečně Vás zdravím! Odpovím Vám možná nepřímo - v srpnu jsem změnil svoji internetovou prezentaci a namísto nabídky komplexních bezplatných služeb spojených s provizním zprostředkováním produktů tam nabízím placené konzultace bez následného zprostředkování produktů. Zatímco předtím jsem neměl o klienty nouzi, od srpna se neozval ani jeden! To mne utvrzuje v tom, že veškeré diskuse na téma poradenství vs. zprostředkování jsou pouze akademickým "tlacháním". Lidé v ČR nechtějí za skutečné poradenství platit, raději i prodělávají na bezplatných službách, hlavně když je to "zadarmo".... A pokud snad někdo (třeba od konkurence) očekával, že kauza Helvag bude mít nějaký negativní vliv na obrat OVB, velice se zmýlil - několik psů na internetu zaštěkalo a karavana jede dál. Taková je, pane Zachrdlo, realita retailového finančního trhu v ČR. Tak proč tady ztrácet čas diskusemi, když většině národa současný model distribuce finančních produktů zjevně vyhovuje a hojně jej využívá...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 12. 2005 17:22

Vím, že se to nemá dělat, odpovídat za někoho jiného,ale přesto mi to nedá a zkusím některým lidem situaci vysvělit. Mě osobně ( a myslím, že nejenom mě) názory kolegy Šafránka velice chybí. Je pravda, že byl velkým zastáncem OVB, pokud tam ještě byl, ale taky vždy slovně a v praxi dokazoval, že tuto firmu pouze využívá jako back office a dále určitým způsobem využíval možnost působit jako manažer. To, jestli by se nenašla jiná možnost ( firma ) je věc jiná a rovněž byly i jiné možnosti působit jako manažer, bylo to však jeho rozhodnutí. Jinak vždy působil velice seriózně a šel svojí cestou a myslím, že za svoji práci se nikdy nemusel stydět a jeho klienti by mu určitě dali za pravdu. Další věcí je, že od ledna působí jako konzultant ( nebo tak něco ) AFIZu a rovněž je členem předsednictva této organizace. Tak po něm proboha nechtějte, aby se za tuto organizaci vyjadřoval. Na to tam jsou jiní. A oddělit jeho osobní názory od názorů jeho, jako pracovníka a člena orgánu přeci nelze. To přece nemůže fungovat. A že nechce diskutovat s anonymy? Ani se mu nedivím a je to jeho osobní rozhodnutí, které mimochodem vždycky deklaroval, tak toto jeho rozhodnutí respektujme.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 12. 2005 16:49 | Honza

Dostal jsem to taky, nebylo v tom ani slovo, jen za hvězdičku vysvětlivka, že je to spojeno s přechodem na jiný tarif, který je podmínkou. Až na internetu jsem zjistil, že to znamená ztrátu cca 2% na úroku. Protože uvěr nechci, ze stejného důvodu budu mít po pěti letech naspořenou celou cílovou částku, cca 160 K se sedmi státními příspěvky. Ty dvě procenta ztráty ročně činí 3200 Kč z kapsy ČMSS, které se snaží nahradit 1500 Kč z kapsy daňových poplatníků. Je to lumpárna. Ve skutečnosti jsem si před dvěma lety zvýšil cílovou částku tak, abych mohl spořit další dva roky. Škoda, že jsem si to nezvýšil na 10 let.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 12. 2005 16:14 | Ondrej

napada spousta prikladu, ale aby to nebylo jen z financni oblasti, co treba "akcni" volny minuty mobilnich operatoru do vlastni site, u nichz zjistite, ze se ale uctuji (trochu nelogicky) az po provolani volnych minut k Vasemu tarifu...taky to nikdo nekrici nahlas, ale ani nezamlcuje. Je to taky klamava reklama? Mne ten clanek prijde dost ostrej, tim nechci schvalovat informacni politiku CMSS, ale nerekl bych, ze se jedna o nejaky bezprecedentni skandal, jak je v clanku naznacovano..
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 12. 2005 15:39 | Petr

Ano, jedná se jen o nabídku, která (jak je v kraji zvykem) je hodně zavádějící. "finanční poradce" zase není žádný poradce, ale je to normální prodejce, který vám nalže cokoli, jen aby prodal. Takže takový malý český podvod, který se možná ještě vejde do rámce zákona, ale po kterém by jakákoli firma na západ od našich hranic tvrdě narazila (pokud by to nebyl její úplný konec).
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 12. 2005 15:30 | Ondrej

To by me zajimalo, cim SS vydelala. Vzdyt pro ni je naopak vyhodne, pokud byste u ni cerpal uver..Nemuzete popsat tu nabidku podrobneji?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 12. 2005 14:38 | zinfo

Já jsem změnu uzavřel také u HYPO. Po dopise následovalo opakované bombardování jejich zprostředkovatlem. Nebyl schopen odpovědět gramotně na jakoukoli otázku a dokola opakoval, že je to pro mne výhodné a že mě nikdo k ničemu nenutí. Nakonec jsem to uzavřel, protože to výhodné bylo, ale zanedbatelně. Celý trik spočíval v tom, že klient se vzdá určitých výhod a zaváže se nečerpat úvěr a SS mu zajistí další čerpání státního příspěvku. Klient vydělá málo, SS hodně, stát to zaplatí oběma. Pokud vůbec v budoucnu uzavřu novou smlouvu, s HYPO to nebude. Jen mě tak napadlo, kolik bychom všichni ušetřili, pokud by se podpora na stavební spoření zrušila úplně.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 12. 2005 14:22 | Pavel Zachrdla

Pane Šafránku, já nejsem anonym, a i mě by Váš stávající názor, na OVB, Helvag a na postoj AFIZu k této kauze zajímal. Vím, že to sem nepatří, ale toto je myslím první Vaše vytoupení od doby, co jste se odmlčel. Neberte to ve zlém a nebuďte proto alergický na tento typ dotazů. Nechci vyvolávat polemiku a následně to dále rozebírat. Ale kdysi jsme spolu o poradenství systémem MLM poměrně vášnivě diskutovali. Takže by mne (a jak vidno tak nejen mne) Váš stávající názor na tyto otázky velice zajímal. Zkuste jej několika větami vysvětlit a tím předejít dalšímu nechutnému napadání.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 12. 2005 13:37 | Petr Šafránek

Já se nemám za co stydět a hádat se dokolečka s anonymy, kam patří i pan vševěd "harpagon" (i on tají svoji identitu), opravdu nemám zapotřebí. Je skvělé, když tady moralizují anonymové, kteří nikdy se svým jménem na trh nejdou a jen vše od klávesnice svého počítače anonymitě kritizují. Co jste Vy zač, paní či slečno Marto, že se odvažujete posuzovat něčí kretdit? Jaký je Váš kredit a kde se o něm můžeme přesvědčit?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 12. 2005 13:33 | SocPredator

Budiž, ale je to sviňárna, ne? :-)
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 12. 2005 13:26 | Zdeněk

Já jsem dostal jen jednu oficiální nabídku přímo od centrály. A tam to bylo.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 12. 2005 13:17 | Marta

Problém je v tom, že na tema OVB, kterou jste na tomto serveru kdysi tak vehementně obhajoval, nehodláte nyní diskutovat nikde a s nikým. K článku o Helvagu je na 200 reakcí, ale ani jedna od Šafránka. A nejsou to jenom anonymové. Harpagon vás tam opakovaně vyzývá, abyste se vyjádřil. Před svoji minulostí neutečete. Máte možnost se od ní distancovat, omluvit se za své někdejší názory a nebo mlčet. Jen čestný má právo poukazovat na nečestnost jiných. Vy jste ale, pane Šafránku, u většiny čtenářů tohoto serveru, o svůj kredit přišel.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 12. 2005 12:50 | Ondrej

presne tak, je to o lidech. Ze strany CMSS se jedna pouze o nabidku, ktera pro nekoho vyhodna je (napr. pokud planuji vzit si uver), pro nekoho neni. Nasledne musite stejne kontaktovat sveho financniho poradce. Pokud nedostavate od sveho poradce dobre rady, najdete si jineho.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 12. 2005 12:40 | Petr Šafránek

Budete se divit, ale na tuto "akci" ČMSS mne upozornili právě lidé z OVB s tím, že je to pěkně štve, protože musejí svým klientům vysvětlovat, aby na tuto akci nereagovali, protože to pro velkou většinu z nich není výhodné. Tolik fakta, další diskuse na téma OVB s anonymy vést nehodlám.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Spočítejte si

Kolik musíte spořit na?

let
%

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Pavel Mertlík

exministr a ekonom

Zdeněk Pohlreich

restauratér a podnikatel

Pavel Mertlík
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Zdeněk Pohlreich
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services