Liška podšitá: nedá slevu ani informace zadarmo

Českomoravská stavební spořitelna láká své "klienty-veterány" na možnost prodloužení stavebního spoření za dříve platných podmínek. Tedy na původní státní příspěvek ve výši až 4 500 Kč ročně. Ale to, že přijetím nabídky klient přijde o úrokový bonus i o procento na úrocích, tato lišácká nabídka již neříká.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 2. 2006 23:11, Julie

Hlupáky a z klientů dělat nesvéprávné klienty dokáže i jiná spořitelna jako Modrá pyramida a při snaze o zvýšení cílové částky zvýšení podmiňuje a Vás donutí uzavřít jiný nevýhodný tarif, takže Vás obere o úroky z vkladů !
Uzavřeli jsme stav.spoření u Modré pyramidy v prosinci 2002. Ještě v r. 2003 měla poplatek za roční vedení účtu 240,- Kč, které si další rok klidně zvedla na 300,- Kč. Ve smlouvě stav. spoření máme uveden 3 % úrok ze stav. spoření. V obchodních podmínkách je možnost zvýšení cílové částky, ze které má stav. spořitelna poplatek 1% z navyšované cílové částky. Skutečnost je ale jiná !! Dnes dcera zařizovala na pobočce Modré pyramidy zvýšení cílové částky stavebního spoření. Dostala formulář "Návrh na zvýšení cílové částky, Žádost o změnu tarifu". Referentka jí tvrdila, že pokud chce navýšit cílovou částku, musí změnit dosavadní tarif Profit na tarif Kredit (bez toho prý zvýšení cílové částky nelze !!). Na formuláři je skutečně věta : "Beru na vědomí a souhlasím, že v případě zvýšení cílové částky u smlouvy s tarifem Profit musí dojít ke změně tarifu Profit na tarif Kredit." V druhé půlce formuláře je text : Žádám o změnu tarifu stavebního spoření na tarif Kredit (úrok z vkladu 2 % p.a.). V textu dál je tučně uvedeno : "Mám-li uzavřenou smlouvu o stavebním spoření s nárokem na úrokové zvýhodnění, souhlasím s tím, že zvýšením cílové částky nebo změnou tarifu ztrácím v plném rozsahu nárok na toto úrokové zvýhodnění od data uzavření smlouvy. Beru na vědomí a souhlasím, že Modrá pyramida stavební spořitelna, a.s., účtuje úhradu za změnu tarifu ve výši 1/3 připsaných úroků. Úhrada za zvýšení cílové částky činí maximálně 1% z částky, o kterou byla cílová částka navýšena."
Smlouva je smlouva a na ní možnost navýšení cílové částky je umožněna a ani v obchodních podmínkách viz čl. 7 není o podmínce navýšení cílové částky nutnosti změnit tarif na nevýhodný tarif Kredit zmínka ! Dle platných obchodních podmínek jak ve smlouvě v r. 2002, tak současných může stavební spořitelna snížit úrokovou sazbu z vkladů na aktuální depozitní sazbu jen v tom případě, že účastník po splnění podmínek pro poskytnutí přidělení úvěru nabídku nepřijme a ode dne uzavření smlouvy uplyne nejméně 6 let.

+81
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 12. 2005 11:19, zinfo

Já vydělám, že budu i nadále čerpat dotaci 4,5 tisíce za rok namísto 3 tisíc při uzavření nové smlouvy. Něco však tratím. Například se vzávám lepšího úročení z vkladu a to i zpětně a vzdám se práva čerpat úvěr za výhodných podmínek. To, oč přicházím získává spořitelna, tedy zaváže si klienta na alespoň další dva roky při pro ní výhodnějším úročení a to i zpětně a zbaví se závazku dát lacino úvěr. To neznamená, že jej nedá, ale za podmínek které budou pro ni výhodné samy o sobě.Nic je k tomu netlačí. Tento profit spořitelny je navíc nic nestojí, klient se vzdal části svých práv za protiplnění, které ale bude plnit stát.Už je to jasné?

Zobrazit celé vlákno

-19
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 55 komentářů)

13. 11. 2006 13:50 | raf

Tak i letos ČMSS pokračuje. Dostal jsem naprosto shodný dopis - tato výhodná nabídka je platná jen do konce listopadu! Na druhou stranu pokud by někdo věděl - když mám menší cílovou částku (cca 190 000, naspořeno 120 000) a chtěl bych příští rok čerpat řádově do 400 000 (vše naspořené + úvěr), stejně budu muset zvednout CČ, takže asi vzít i tyhle podmínky (i když zaplatím rozdíl CČ, budu mít snížené úroky z vkladu, ale zase nižší úroky z úvěru), ne?
+74
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 9. 2006 11:48 | Sleha

Ocitl jsem se v uplne stejne situaci. Precetl jsem si tedy znovu Vseobecne Obchodni Podminky a zjistil jsem, ze podle clanku 9, pri presporeni cilove castky, dochazi ke zvyseni cilove castky automaticky. Poslal jsem na ucet stavebniho sporeni penize a skutecne mi od VSSKB prisel dopis, ze ma cilova castka byla automaticky navysena. Menit tarif tedy neni nutne (pokud mate smlouvu podepsanou za starych vseobecnych podminek - coz asi mate, kdyz zminujete rok zalozeni 2002).
+67
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 2. 2006 23:11 | Julie

Hlupáky a z klientů dělat nesvéprávné klienty dokáže i jiná spořitelna jako Modrá pyramida a při snaze o zvýšení cílové částky zvýšení podmiňuje a Vás donutí uzavřít jiný nevýhodný tarif, takže Vás obere o úroky z vkladů ! Uzavřeli jsme stav.spoření u Modré pyramidy v prosinci 2002. Ještě v r. 2003 měla poplatek za roční vedení účtu 240,- Kč, které si další rok klidně zvedla na 300,- Kč. Ve smlouvě stav. spoření máme uveden 3 % úrok ze stav. spoření. V obchodních podmínkách je možnost zvýšení cílové částky, ze které má stav. spořitelna poplatek 1% z navyšované cílové částky. Skutečnost je ale jiná !! Dnes dcera zařizovala na pobočce Modré pyramidy zvýšení cílové částky stavebního spoření. Dostala formulář "Návrh na zvýšení cílové částky, Žádost o změnu tarifu". Referentka jí tvrdila, že pokud chce navýšit cílovou částku, musí změnit dosavadní tarif Profit na tarif Kredit (bez toho prý zvýšení cílové částky nelze !!). Na formuláři je skutečně věta : "Beru na vědomí a souhlasím, že v případě zvýšení cílové částky u smlouvy s tarifem Profit musí dojít ke změně tarifu Profit na tarif Kredit." V druhé půlce formuláře je text : Žádám o změnu tarifu stavebního spoření na tarif Kredit (úrok z vkladu 2 % p.a.). V textu dál je tučně uvedeno : "Mám-li uzavřenou smlouvu o stavebním spoření s nárokem na úrokové zvýhodnění, souhlasím s tím, že zvýšením cílové částky nebo změnou tarifu ztrácím v plném rozsahu nárok na toto úrokové zvýhodnění od data uzavření smlouvy. Beru na vědomí a souhlasím, že Modrá pyramida stavební spořitelna, a.s., účtuje úhradu za změnu tarifu ve výši 1/3 připsaných úroků. Úhrada za zvýšení cílové částky činí maximálně 1% z částky, o kterou byla cílová částka navýšena." Smlouva je smlouva a na ní možnost navýšení cílové částky je umožněna a ani v obchodních podmínkách viz čl. 7 není o podmínce navýšení cílové částky nutnosti změnit tarif na nevýhodný tarif Kredit zmínka ! Dle platných obchodních podmínek jak ve smlouvě v r. 2002, tak současných může stavební spořitelna snížit úrokovou sazbu z vkladů na aktuální depozitní sazbu jen v tom případě, že účastník po splnění podmínek pro poskytnutí přidělení úvěru nabídku nepřijme a ode dne uzavření smlouvy uplyne nejméně 6 let.
+81
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 12. 2005 6:38 | Petr Šafránek

Samozřejmě, že se na Vás vztahují ty OP, které jsou součástí Vaší smlouvy. Pokud ovšem v těch "Vašich" OP není o dohodě nic, neznamená to, že na tuto dohodu nemůže stavební spořitelna přistoupit. Samozřejmě v tom případě neplatí žádné lhůty pro podání návrhu na dohodu. Poněkud složitější je to s úhradou podle sazebníku. Obsahem dohody může být i to, že za ni zaplatíte příslušný poplatek a pak je to naprosto korektní - podáte návrh na dohodu a stavební spořitelna Vám odpoví, ano - přistoupíme na dohodu s podmínkou, že nám zaplatíte tolik a tolik. Vy se pak samozřejmě můžete rozhodnout, zda Vám taková dohoda vyhovuje. Pokud jde o otázku přespoření, máte pravdu - tam platí Vaše původní OP. Závěrem bych Vás chtěl ujistit, že Vám vůbec nevnucuji, že by se na Vaši smlouvy měly vztahovat nové OP (tak tomu samozřejmě není, pokud nepodepíšete dodatek ke smlouvě). Pouze jsem Vás chtěl upozornit na specifický případ ukončení smluvního vztahu dohodou, kde opravdu nemusíte nic hledat v OP - dohoda je možná vždy, pokud se na tom obě smluvní strany dohodnou - a nemusí to opravdu mít nikde předem ujednáno!
+51
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 12. 2005 23:13

přeji dobrý den všem zúčastněním korespondentům, ať jako poradce stavebního spoření nebo obchodní zástupce, vždy jsem se snažila o to, abych pro klienty peníze vydělala a ne oni proděli. Zvýšení CČ je vhodné v tom případě, kdy klient v bu-doucnu bude řešit své bytové potřeby přes stavební spoření. Pakliže chce jen spořit a úvěr nebrat, je lepší uzavření další následné smlouvy. K té první může kdykoliv po pěti letech a na té druhé se mu zkrátí termín spoření. Vždy jsem jednala čestně podle svého nejlepšího svědomí. Liška podšitá z jižních čech
+30
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 12. 2005 19:20 | Docent

Pane Šafránku, dovoluji si v tomto s Vámi nesouhlasit... V nových OP RSTS uvádí o dohodě toto: "Účastník může podat písemný návrh na ukončení smluvního vztahu dohodou, který musí být stavební spořitelně doručen nejpozději jeden měsíc před požadovaným datem ukončení smluvního vztahu. Za ukončení smluvního vztahu dohodou má stavební spořitelna právo účtovat úhradu dle Sazebníku úhrad za poskytované služby. Tuto částku je stavební spořitelna oprávněna před výplatou zůstatku na účtu účastníka převést z účtu účastníka na vlastní účet.".
Podám tedy návrh na ukončení smlouvy, uzavřené podle OP, kde ustanovení o dohodě vůbec nebylo. Jsem povinen jej podávat "nejpozději jeden měsíc před požadovaným datem ukončení smluvního vztahu"? Proč? Tyto OP se na moji smlouvu přece nevztahují? Má spořitelna právo "Za ukončení smluvního vztahu dohodou má stavební spořitelna právo účtovat úhradu dle Sazebníku úhrad za poskytované služby."? Jistěže nemá, tyto OP se na moji smlouvu nevztahují.
Že by mně dámy z RSTS navrhovaly podat návrh dohody např. 5 dní před požadovaným dnem ukončení? Asi těžko, že? Vnucují mně, ať už z nevědomosti nebo hlouposti, něco, co v mých OP není upraveno. Stejně tak vyhrožují lidem se starými smlouvami a přespořenou cílovou částkou vypovězením smlouvy (viz http://www.mesec.cz/poradna/stavebni-sporeni-pred-koncem-roku/), ačkoli si podle původních OP mohou leda naúčtovat 1% rozdílu mezi naspořenou a původní cílovou částkou...
+33
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 12. 2005 17:38 | Alexa

Ale to samé dělá i HYPO. Prostudujte si podmínky navýšení CČ,
+46
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 12. 2005 16:24 | Petr Šafránek

Naprosto nadbytečně - dohodu opravdu nemůžete vymáhat, i když ji ve VOP máte uvedenou. Platí pravidlo, že jakákoliv dohoda, jejíž obsah není v rozporu se zákonem, je možná, ale vždy je to dohoda - tedy dvoustranný právní akt, ke kterému je třeba shodná vůle obou stran. I když dohodu máte ve VOP, můžete ji navrhnout a stavební spořitelna na ni nemusí přistoupit. Totéž ovšem platí, když ve VOP možnost dohody není....
+61
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 12. 2005 16:08 | Docent

A proč je pak v nových obchodních podmínkách uvedena jak výpověď, tak dohoda? Když dohoda nemusí být předem ujednána?
+21
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 12. 2005 13:34 | Petr Šafránek

V tomto případě na tom nevidím nic špatného - dohoda je vždy věcí smluvních stran a nemusí být proto předem ujednána ve smluvních či obchodních podmínkách. Pokud na dohodu obě smluvní strany přistoupí, je platná. Rozdíl oproti výpovědi je v tom, že na ukončení výpovědí máte právní nárok, na ukončení dohodou nikoliv - to ovšem neznamená, že k ukončení dohodou nemůže dojít!!!! Od toho je to právě dohoda....
+18
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 12. 2005 13:01 | Docent

Novela se vztahuje na nově uzavřené smlouvy, tj. smlouvy uzavřené po účinnosti zákona.
Dámy ve stavebních spořitelnách si bohužel vysvětlují ustanovení zákona i obchodních podmínek velmi volně - mně například napsaly, že můžu požádat o ukončení stavebního spoření dohodou, i když obchodní podmínky pro moji smlouvu žádné ukončení smlavního vztahu dohodou nezmiňují, znají jen výpověď...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 12. 2005 11:45 | Lubor

Díky za odpověď, domníval jsem se, že je to takto a preventivně vložil další částku přesně dle vašeho popisu. Jenom se ještě obávám, zda se na toto dříve uzavřené SS nevztahuje novela zákona o SS, kde se píše o možné změně úrokové sazby po 6 letech spoření (§5, dost. 7).
+35
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 12. 2005 11:19 | zinfo

Já vydělám, že budu i nadále čerpat dotaci 4,5 tisíce za rok namísto 3 tisíc při uzavření nové smlouvy. Něco však tratím. Například se vzávám lepšího úročení z vkladu a to i zpětně a vzdám se práva čerpat úvěr za výhodných podmínek. To, oč přicházím získává spořitelna, tedy zaváže si klienta na alespoň další dva roky při pro ní výhodnějším úročení a to i zpětně a zbaví se závazku dát lacino úvěr. To neznamená, že jej nedá, ale za podmínek které budou pro ni výhodné samy o sobě.Nic je k tomu netlačí. Tento profit spořitelny je navíc nic nestojí, klient se vzdal části svých práv za protiplnění, které ale bude plnit stát.Už je to jasné?
-19
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 12. 2005 9:57 | Jarmila

Na Západ od našich hranic je to stejné, jen v bledě modrém. Všude vítězí snaha co nejvíce získat pro majitele firmy. Jen se to tam trochu víc maskuje, protože je tam větší konkurence.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 12. 2005 21:01 | Aleš

Můžete vesele spořit dál - maximálně však do výše cílové částky. Musíte dál vkládat alespoň minimální vklady - je to dáno nějakým procentem z CČ - mělo by to být ve smlouvě. Samozřejmě pokud chcete celých 4,5k od státu musíte vložit aspoň tolik, aby to dohromady s připsaným úrokem za daný rok mínus poplatek za vedení bylo 18k.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 12. 2005 14:27 | Jirka

Taky nejsem od Lišky, ale musím je pochválit. Po předchozí zkušenosti s Wustenrotem, kde mě jaksi zapoměli upozornit, že se při žádosti o úvěr v částce cca 70.000 (!) musím stát klientem jejich sesterské pojišťovny (ano, měli tuto možnost vágně zakomponovanou do smlouvy s tím, že toto upraví aktuálně platné podmínky poskytnutí úvěru...), pro mě bylo setkání s ČMSS oázou. A jak psal už jedem můj předchůdce, je to o lidech. Moje liščí poradkyně mně vždy na moje dotazy přesně odpověděla, poradila nejvýhodnější variantu (pro mě), navíc mně propočetla, kolik v jaké variantě zaplatím atp. Konečné rozhodnutí je samozřejmě na mně. Vyřízení meziúvěru a úvěru u nich proběhlo hladce a bez zbytečných komplikací. A pak, nikdo by neměl zapomínat zeptat se, co mně ta výhodná nabídka bude stát, když už mně přinese nějaký benefit. Málodky bývá sleva zadarmo, že... Takže se v novém roce opět stanu klientem ČMSS, protože současná smlouva vyústila v happy end v podobě splácení úvěru.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 12. 2005 13:43 | Lubor

Trosku odbocim a poprosim lepe orientovane o radu. Dobehlo me ted v prosinci SS u Lisky. Mel jsem variantu na 4.5% uroceni, 4.5kkc stat. prisp. a CC 240kkc. Nasporeno je 125kkc. Muzete mi prosim nekdo poradit, zda a jak dlouho muzu jeste sporit za puvodnich podminek a zda musim (nebo jen muzu) v pripade pokracovani SS provest dalsi vklady? Bude v pripade pokracovani SS zachovan statni prispevek a urokove zvyhodneni 50% v pripade necerpani uveru? Dekuji za radu pripadnemu radci a ostatnim se omlouvam za odboceni od disk. tematu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 12. 2005 10:32 | Lenka

Já každý čtvrtrok (od roku 2003) bombarduji Lišku dotazem, proč má být klient se starší smlouvou znevýhodněn poplatkem ve výši 1/3 již připsaných úroků (což je vlastně přeúročení na 2%), chce-li navýšit cílovou částku. Při mé poznámce, že vlastně nejvíce na to doplatí ti první, je mi sděleno, že na tom pořád vydělám. Ano, v celku vydělám, protože jsem nevyužívala celou státní podporu, ale za jakou cenu? Ztráta v důvěryhodnost dané instituce. Kdyby byla možnost přejít jinam, tak to udělám. Souhlasila bych s přechodem na 2% ale až od podpisu změny, tedy ne přeúročení zpětně, což opravdu poplatek ve výši 1/3 - jak podšitá formulace - je. Vidím, že se nepoučili a pořád se snaží lidi nachytat. I kdyžbych na tom "vydělala", tak ze zásady na tyto nové podmínky nepřistoupím - co si asi vymyslí příště? Mě už napálili jednou - byla mi přes mé protesty změněna poradkyně. Já nestojím o cizí babu nebo dědka, ale o člověka, kterému jsem důvěřovala a jako takového jsem ho pustila do bytu. Nebudu se bavit o změnách smlouvy někde v hospodě a do domu si opravdu pouštím jen "prověřené" osoby.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 12. 2005 6:11 | pzeman

Podmínky tam skutečně napsány byly, ale formou "získáte 20 procent úrokového zvýhodnění". Což znamená 0,4 procenta namísto původních dvou procent, nicméně opticky tomu "nelze odolat".
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 12. 2005 2:32 | Honza

Sraž ho ze schodů.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 1/3

Předchozí

1

Spočítejte si

Kolik musíte spořit na?

let
%

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Magdalena Souček

manažerka, Ernst & Young

Jiří Pehe

politolog

Magdalena Souček
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Jiří Pehe
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services