Stavební spořitelny už nemohou měnit pravidla během hry

V říjnu letošního roku vstoupila v platnost další novela zákona o stavebním spoření a státní podpoře. Novela ošetřuje také oblast poplatků. Spořitelny už nemohou klientům v průběhu cyklu stavebního spoření libovolně měnit výši poplatku za vedení účtu o stavebním spoření. Zákon jim dal na výběr buď poplatek fixovat, nebo stanovit transparentní metodiku jeho výpočtu. Co si na vás spořitelny připravily?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 2. 2006 0:28, Julie

Ale jo ! Bohužel pravidla mění během hry ! Hlupáky a z klientů dělat nesvéprávné klienty dokáže i jiná spořitelna jako Modrá pyramida a při snaze klienta o zvýšení cílové částky podmiňuje zvýšení cílové částky donucením uzavření jiného nevýhodného tarifu, obere tak Vás o úroky z vkladů !
Uzavřeli jsme stav.spoření u Modré pyramidy v prosinci 2002. Ještě v r. 2003 měla poplatek za roční vedení účtu 240,- Kč, které si další rok klidně zvedla na 300,- Kč. Ve smlouvě stav. spoření máme uveden 3 % úrok ze stav. spoření. V obchodních podmínkách je možnost zvýšení cílové částky, ze které má stav. spořitelna poplatek 1% z navyšované cílové částky. Skutečnost je ale jiná !! Včera dcera zařizovala na pobočce Modré pyramidy zvýšení cílové částky stavebního spoření. Dostala formulář "Návrh na zvýšení cílové částky, Žádost o změnu tarifu". Referentka jí tvrdila, že pokud chce navýšit cílovou částku, musí změnit dosavadní tarif Profit na tarif Kredit (bez toho prý zvýšení cílové částky nelze !!). Na formuláři je skutečně věta : "Beru na vědomí a souhlasím, že v případě zvýšení cílové částky u smlouvy s tarifem Profit musí dojít ke změně tarifu Profit na tarif Kredit." V druhé půlce formuláře je text : Žádám o změnu tarifu stavebního spoření na tarif Kredit (úrok z vkladu 2 % p.a.). V textu dál je tučně uvedeno : "Mám-li uzavřenou smlouvu o stavebním spoření s nárokem na úrokové zvýhodnění, souhlasím s tím, že zvýšením cílové částky nebo změnou tarifu ztrácím v plném rozsahu nárok na toto úrokové zvýhodnění od data uzavření smlouvy. Beru na vědomí a souhlasím, že Modrá pyramida stavební spořitelna, a.s., účtuje úhradu za změnu tarifu ve výši 1/3 připsaných úroků. Úhrada za zvýšení cílové částky činí maximálně 1% z částky, o kterou byla cílová částka navýšena."
Smlouva je smlouva a na ní možnost navýšení cílové částky je umožněna a ani v obchodních podmínkách viz čl. 7 není o podmínce navýšení cílové částky nutnosti změnit tarif na nevýhodný tarif Kredit zmínka ! Dle platných obchodních podmínek jak ve smlouvě v r. 2002, tak současných může stavební spořitelna snížit úrokovou sazbu z vkladů na aktuální depozitní sazbu jen v tom případě, že účastník po splnění podmínek pro poskytnutí přidělení úvěru nabídku nepřijme a ode dne uzavření smlouvy uplyne nejméně 6 let.

+74
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 20 komentářů)

21. 2. 2006 0:28 | Julie

Ale jo ! Bohužel pravidla mění během hry ! Hlupáky a z klientů dělat nesvéprávné klienty dokáže i jiná spořitelna jako Modrá pyramida a při snaze klienta o zvýšení cílové částky podmiňuje zvýšení cílové částky donucením uzavření jiného nevýhodného tarifu, obere tak Vás o úroky z vkladů ! Uzavřeli jsme stav.spoření u Modré pyramidy v prosinci 2002. Ještě v r. 2003 měla poplatek za roční vedení účtu 240,- Kč, které si další rok klidně zvedla na 300,- Kč. Ve smlouvě stav. spoření máme uveden 3 % úrok ze stav. spoření. V obchodních podmínkách je možnost zvýšení cílové částky, ze které má stav. spořitelna poplatek 1% z navyšované cílové částky. Skutečnost je ale jiná !! Včera dcera zařizovala na pobočce Modré pyramidy zvýšení cílové částky stavebního spoření. Dostala formulář "Návrh na zvýšení cílové částky, Žádost o změnu tarifu". Referentka jí tvrdila, že pokud chce navýšit cílovou částku, musí změnit dosavadní tarif Profit na tarif Kredit (bez toho prý zvýšení cílové částky nelze !!). Na formuláři je skutečně věta : "Beru na vědomí a souhlasím, že v případě zvýšení cílové částky u smlouvy s tarifem Profit musí dojít ke změně tarifu Profit na tarif Kredit." V druhé půlce formuláře je text : Žádám o změnu tarifu stavebního spoření na tarif Kredit (úrok z vkladu 2 % p.a.). V textu dál je tučně uvedeno : "Mám-li uzavřenou smlouvu o stavebním spoření s nárokem na úrokové zvýhodnění, souhlasím s tím, že zvýšením cílové částky nebo změnou tarifu ztrácím v plném rozsahu nárok na toto úrokové zvýhodnění od data uzavření smlouvy. Beru na vědomí a souhlasím, že Modrá pyramida stavební spořitelna, a.s., účtuje úhradu za změnu tarifu ve výši 1/3 připsaných úroků. Úhrada za zvýšení cílové částky činí maximálně 1% z částky, o kterou byla cílová částka navýšena." Smlouva je smlouva a na ní možnost navýšení cílové částky je umožněna a ani v obchodních podmínkách viz čl. 7 není o podmínce navýšení cílové částky nutnosti změnit tarif na nevýhodný tarif Kredit zmínka ! Dle platných obchodních podmínek jak ve smlouvě v r. 2002, tak současných může stavební spořitelna snížit úrokovou sazbu z vkladů na aktuální depozitní sazbu jen v tom případě, že účastník po splnění podmínek pro poskytnutí přidělení úvěru nabídku nepřijme a ode dne uzavření smlouvy uplyne nejméně 6 let.
+74
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 12. 2005 21:04 | Uff

Stavební spořitelny kradou lidem státní podporu. Všechny podpory podobného typu lijí peníze do kapes spořitelen nebo pojišťoven. Je to nesmírná národohospodářská hloupost. Příčiny vidím v korupci ve vládách a parlamentu (pod vedením ODS a ČSSD). Státní podporu financují dnešní a zejména budoucí daňoví poplatníci.Tak lze okrást i toho, kdo se ještě nenarodil. Bravo, Klausi!
+37
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 12. 2005 18:25 | Venca

Vzhledem k tomu, že dnes neexistuje ani jediná SS, která by poplatek za uzavření SoSS nevybírala, pak nemáme ani jednu seriozní stav. spořitelnu. Ve své době (jaro 2001) taková přiležitost byla, tak jsem ji využil a napálil cílové částky (SSČS - uzavření prostřednictvím internetu). Dnes jsem naprosto spokojen, neboť u všech smluv mám garantovaný úrok 4%, státní podpora 4,5k Kč /smlouva/rok, žádné daně, pojištěný vklad, likvidita od příštího jara bude vysoká. Věřím, že můj výnos z těchto SoSS bude v roce 2006 výrazně vyšší, než bych získal v OPF peněžního trhu nebo dluhopisových. Myslím, že i stavební spoření mohlo být slušnou "investicí" pro lidi, kteří nemají znalosti a odvahu účastnit se obchodů s akciemi, deriváty, indexy, atp.
+20
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 12. 2005 8:04 | Julie

Podle mého by provizi sjednatelům mohla platit stavební spořitelna ze svých zisků a spořícím dát pouze symbolický poplatek za uzavření smlouvy a ne hned l % (nebo kolik je to přesně) z cílové částky!
+19
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 11. 2005 10:33

Nesouhlasim, uzavreni je u kazde seriozni sporitelny zdarma. Za terminovany vklad taky prece neplatim, navic si ho muzu kdy chci vybrat a stavebni sporeni ne.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 11. 2005 17:38 | Jamako

No, ono to zalezi na datu uzavreni smlouvy. Pokud je to pred koncem, tak se da ulozit 18 kKc pred koncem roku (1. podpora), pak 5 let na konci roku vlozit dalsi 18kKc (5+1 podpora) a pak tesne po novem roku vlozit dalsi 18kKc (7. podpora) a nechat tam penize o rok dele - tim se ta sedma podpora zapocte. A skutecne nema vyznam uklad vice nez 18kKc+poplatky za rok (pri 5-ti letem cyklu) nebo 20kKc plus poplatky pri 6-ti letem cyklu.
+17
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 11. 2005 16:57 | Dušan D.

Tak to nevím jak udělat. Myslel jsem, že optimální z hlediska výnosu je ukládat 18000 před koncem roku, za což v dubnu následujícího roku přibude státní podpora. Tak mi to vychází, že za 5 let a 4 měsíce dostanu 6 státních podpor, ale ne 7 za 5 let. Přepočítaný výnos P.A. je tedy asi mírně vyšší, o nějaký zlomek procenta, odhaduji.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 11. 2005 14:26 | Jamako

Da se "udelat" i vyssi vynos - diky rozdilu mezi kalnedarnim rokem a sporicim rokem, tj. da se scela legalne ziskat na jedno sporeni v delce 5-ti (6-ti) let 7 (8) statnich podpor. Tim se da pomoci velikosti sporene castky ziskat vyssi vynos. Tim nemyslim, ze cim vic vlozim do stavebka, tim vetsi vynos
+17
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 11. 2005 13:08 | Dušan D.

Jen jestli vám to nepovídali o nějakém jiném produktu. Pokud se bavíme o stavebním spoření, je to, věřím, tak jak jsem napsal. Ovšem za předpokladu, že dodržíte nějakých 6 let, po kterou dobu to spoření běží. Po těchto letech můžete peníze uvolnit a pokud nechcete na tu smlouvu pokračovat úvěrem, smíte s penězi naložit jak je libo. Co se ale stane, pokud chcete spoření zrušit dřív, to si nejsem jist, možná opravdu musíte něco vracet. Osobně se k tomu stavím tak, že ještě využiju své starší spoření s tím vyšším státním příspěvkem a nahlížím na ně jako na dobře zajištěnou investici s rozumným výnosem, ale v omezeném objemu a s omezenou likviditou.
+21
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 11. 2005 12:16 | Mikuláš

Mne ale povidali , ze jiste je neco pres 3% rocne. Plus jedno procento nebo par procent nejisty bonus , ktery ale nemusi vubec byt. A kdo dostane neco od statu ke sporeni nebo k pojisteni , ten to statu musi zase vratit , jestlize se odstehuje od ciziny , mi povidali v bance.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 11. 2005 11:42 | Dušan D.

To jde spočítat docela přesně. Pokud byste stejné peníze ve stejných intervalech po stejnou dobu ukládal do nějakého pevně úročeného produktu, pak by to vyšlo nastejno, kdyby onen produkt nabízel asi 6 - 7 % P.A. Kdo si stavebko založil ještě před nedávným snížením státního příspěvku, tomu to dělá něco přes 8% P.A.
+25
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 11. 2005 16:39

imho wustenrot to ma za 0,5%, kdyz to uzavrete pres internet a tim obejdete zprostredkovatele.
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 11. 2005 16:06 | Buffallo Bill

Kolik to stavebni sporeni vynasi v Cechach ???? 3% rocne plus nejisty bonus ???? A kdyby byl na to stavebni sporeni pridavek od státu , musel by se pridavek zas vratit , kdyby se ta nemovitost koupila v ciznine ????
Chci si koupit za 8 let byt na Costa Blance. Kdo se stehuje taky k mori a ke slunci ? Totiz na Floride a v okoli , tam jsou nekdy ty hurikany hrozny a vsechno rozbijou a a potom , odtamtud nelze jeti vlakem na vylet do Prahy. Lepsi je zustat doma v Evrope u Stredozemniho more , tady hurikany nejsou.
+41
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 11. 2005 8:26 | JaM

Jak dlouho jste byl na Marsu? Tam prý poplatky nejsou, ale v Čechách již od jejich vzniku, a to ve výši 1, popř. až 1,8 % cílové částky.
+16
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 11. 2005 13:23 | .

Z Vašeho poplatku dostane 50% sjednatel, něco jeho nadřízení apod. - prostě taková provize.
+42
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 11. 2005 13:10 | mia

Přesně tak. A popravdě vůbec nechápu, proč musí vlastně člověk platit za vyřízení smlouvy? Proč platit za to, že někomu svěřím svoje peníze? Jsou to zloději.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 11. 2005 12:54 | Hana

Rozhodne si myslím, že je dobře si na stavební spořitelny posvítit. Člověk se jim upíše a stává se pak rukojmím bez možnosti se brátnit.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 11. 2005 11:52 | Jamako

Opravdu? No to jsou mi novinky. A kterapak "seriozni" sporitelna to je?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 11. 2005 10:20 | kolar

Poplatky jsou při výběru spořitelny důležité, ale větší váhu při rozhodování má poplatek za založení spoření.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 11. 2005 10:14 | luckily

Poplatky se nikdo neřídí, spíš je zajímavá obsluha internetbankingem...
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Splátky úvěru

% z měsíčních výdajů

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Tomáš Hudeček

politik, primátor Prahy

David Ondráčka

ředitel Transparency International

Tomáš Hudeček
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
David Ondráčka
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services