Vládní kroky: jiné na papíře a jiné ve skutečnosti

Podle národního akčního plánu vlády nás čeká spousta rozumných reforem. Realita ale bohužel často vypadá jinak. Např. schodek rozpočtů má klesat, ve skutečnosti ale roste. Zvýšení investic do dopravní infrastruktury by bylo chvályhodné, kdyby ale kilometr české dálnice nestál dvakrát víc než jinde v Evropě, liberalizace pracovního trhu v podání ministerstva stěží jeho pružnosti pomůže. Obdobně lze zhodnotit další kapitoly, podívejme se na ně.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 11. 2005 11:50, JMK

Spravedlive?!?!?!?! rozzurenym?

Zobrazit celé vlákno

+32
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 7 komentářů)

17. 11. 2005 10:17 | Jirka

ad 1) Je velmi nepravděpodobné, že by politici nechali vymřít důchodce - snadno manipulovatelnou skupinu voličů, která si na důchod nenašetřila, protože se spolehla na stát a je tudíž na něm nyní závislá. Navíc tato skupina v příštích letech bude narůstat (proto ty debaty o důchodové reformě). Pokud nechcete patřit mezi takovou skupinu, musíte si začít šetřit na důchod pochopitelně včas. Je-li Vám už 50, reforma se Vás stejně prakticky nedotkne, tak nač takové černé myšlenky?
ad 2) Poměr nájemného k příjmům je u nás mnohem příznivější, než v západní Evropě. Proč myslíte, že naši europoslanci raději do Bruselu dojíždějí, než aby si tam platili byt?
ad 3) Nemocenské, úrazové, ale i důchodové pojištění si můžete sjednat u běžných komerčních pojišťoven. V tom nejsme závislí na státu. U komerčního pojištění mám v ruce smlouvu. Státu platím pojistné povinně bez jakékoli smlouvy a jak sám vidíte, záleží jen na politických hrátkách, jestli z toho něco budeme mít. Tak proč takovou zlodějnu nezrušit?
ad 4) Zaměstnavatelé pochopitelně hledají možnosti, jak vytvořit co největší zisk. Budou to dělat bez ohledu na existenci nebo neexistenci zákoníku práce. Jeho existence jim nebrání řídit firmu efektivně, jen ztěžuje. ZP ale neumožňuje zákonně zaměstnávat zaměstnance, který není schopen podat minimální mzdě odpovídající výkon apod. I kdyby naši zaměstnanci byli ochotni makat jako Ukrajinci v mizerných podmínkách a za pár šupů - nemohou. Jedině načerno, stejně jako ti Ukrajinci, kteří tak už dávno u nás pracují. Jak vidíte, ZP černotě nebrání a zaměstnance před nezaměstnaností nechrání. Zaměstnavatelé budou raději hledat možnosti jak zefektivnit výrobu, než aby zaměstnávali zaměstnance, kteří se jim nevyplatí.
Zkuste si dát své body dohromady. Myslíte, že se majitelé činžáků napakují, když se u nich ubytují Ukrajinci, kteří dělají za méně než našinec, a ještě většinu výplaty posílají domů? To asi těžko. Zvlášť pokud mají regulované nájemné, které jim nestačí ani na opravy domu.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 11. 2005 19:49

ŘEŠENÍ. 1. Důchodce nechte vymřít,stát ušetří a podnikatelé je nechtěj.Nebo si spořte na důchod,ale z čeho když jste po 50ti zbyteční. 2. Nájemné srovnejte s ůrovní západní evropy a při cenách energií a většinového platu 13500 kč čistého vám zbyde místo pod mostem, tudíž se uvolní místo pro ukrajince a slováky a majitelé nájemních domů budou mít kšeft. 3. Zrušte už tak zbytečné nemocenské.Když mají dva v jednom měsíci zánět nosních dutin tak dvě poloviny platu jdou na byt a dvě částečné nemocenské na léky.Hádejte kolik vám zbyde na hygienu,dopravu a jídlo v daném měsíci? 4. Nechte volnost zaměstnavetelům v zákoníku práci.Budou za vás pracovat ti z východní evropy.Samozřejmě,že za mizivý plat a odměnu do kapsy. Jak se vám líbí budousnost podle majitelů činžáků,podnikatelů a státu?
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 11. 2005 12:56 | Jirka

Naprosto s autorem souhlasím. Vláda evidentně nemá ve svých řadách jediného skutečného podnikatele. Jen se v ní střídají různí šmelináři. Ti z obchodování znají jen metodu "něco za něco". Co je to investice, to jim nikdo nevysvětlí. Těch se totiž bojí, jako čert kříže. Je to jistě hrozné pomyšlení dát něco a nic za to hned nedostat. Že to časem hodí víc, než něco, je pro ně nepochopitelné. Jak by pak mohli dokázat smysl takových investic či obdobně fungujících úsporných opatření vysvětlit svým voličům, kteří sliší jen na to, že jim vláda "něco" dá či přidá?
Také je mi velmi líto Šárky Grossové. Asi se moc nevyspí, když se vedle ní manžel pořád obrací, neb do hrobu má ještě daleko. Jeho velkým plánem přece bylo zredukovat v ČR byrokracii. A místo toho se zřizují nové úřady a komise. Jednou z posledních je počinek novopečeného ministra zdravotnictví, který se rozhodl uvalit nucenou správu na VZP a zřídit kontrolní orgán, který prověří její hospodaření. Patrně zjistil, že MZ dosud takovou kontrolu vůbec neprovádělo, ačkoli VZP svěřuje miliardy. No to je skutečně teba napravit! Jen si nejsem jist, jestli by nebylo lepší nechat v první řadě zkontrolovat a nuceně spravovat samotné ministerstvo, když si počíná tak trestuhodně nedbale s penězi pojištěnců. Stejně tak mi není jasné, proč chce p. Rath kontrolovat VZP, když už má předem jasno, že červem v tom jablku je ředitelka Musílková? Neboť jejím odchodem prý nucená správa končí. Zdá se, že není inspirován situací opět ve vlastním úřadě, kde se ministři střídají jak apoštolové na orloji a je to pořád málo platné. Dokonce během tohoto volebního období porážejí premiéry 4:3.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 11. 2005 12:06 | Jirka

V tom případě se potvrdí to, co si o těch davech myslím. Jen pitomec je schopen likvidovat svého živitele. Než se rozzuříte, zjistěte si pro jistotu, z čeho vám pak Škromach zaplatí polívku. Sám má evidentně bašty dost, ale nevím, jestli to bude stačit pro miliony naštvaných. Na Paroubka se nespoléhejte už vůbec. Ten má na všechno lidi, kteří každou chvíli něco zkazí. Za to on přece nemůže. A taky rád říká: "Tím se česká vláda nebude zabývat."
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 11. 2005 13:27

Přesně tohle mi často říká jeden soused. Jen s tím rozdílem, že je to bývalý důstojník STB a do dnes zarytý komunista. Patnáct let bere slušnou rentu a bazén má, jako jediný v okolí. Ostatní na něj mají jen vztek. Když jsem mu říkal, že i na něj může přijít ten rozvášněný dav, tak se ušklíbl a dodal, „to už budu v čele toho davu“.
+14
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 11. 2005 11:50 | Jamako

Spravedlive?!?!?!?! rozzurenym?
+32
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 11. 2005 11:36 | Che.

S tímto a podobným myšlením, pokud se prosadí do ekonomické a politické reality, se velmi brzy ocitneme tváři v tvář spravedlivě rozzuzuřeným davům. Globalizujte svoji nenažranost, pokračujte v likvidaci evropského ( již Bismarckem rozeznané nutnosti) sociálního systému a garantuji vám, že své privátní bazény dlouho prohlubovat nebudete. C.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Miloš Čermák

žurnalista

Roman Vaněk

kuchař a podnikatel

Miloš Čermák
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Roman Vaněk
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services