Společné zdanění manželů: nechtějte slevu zadarmo!

Minulý týden se v médiích objevila zpráva o tom, že společné zdanění manželů přinese kromě jiného statisícům rodin s malými dětmi povinnost shánět u bank půjčku na zaplacení daně, kterou jim finanční úřad o několik týdnů později vrátí. Je zřejmé, že zákon obsahuje jednu chybu a existuje jeden sporný výklad. A že řešení navrhované ministerstvem je absurdní.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 11. 2005 15:58, oddTom

oprava: zalohove minimum (ne danove)

Zobrazit celé vlákno

+53
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 11. 2005 15:54, oddTom

> Jestli vam spolecne zdaneni nevyhovuje, tak ho nemusite aplikovat...

Nemyslite, ze takova rada je trochu bizarni? Stat nejdrive se vsi slavou prichysta neco, co udajne ma pomoct manzelum s detmi a s vetsimi rozdily v prijmech (coz splnujeme), a pak se ukaze - 2 mesice pred koncem zdanovaciho obdobi, rok po prijeti zakona - ze je dost co opravovat?

Spolecne zdaneni mi vyhovuje. Co by mi nevyhovovalo (coz se me nastesti zatim netyka, nebot nesplnuji danove minimum 30 000 ani nemam z podnikani min. 50 % prijmu - ovsem nekterych manzelu se to jiste tyka), je skutecnost, ze by manzelka mela (za vyse uvedenych okolnosti) platit zalohy, i kdyz nema zadne prijmy... Mily state, z ceho by ty zalohy mela platit?

Ani se mi nelibi, ze statu platim na danich vic, nez na kolik ma s ohledem na SZM narok (ale budiz); ovsem korunu tomu nasazuje fakt, ze by stat jeste malem popotahoval manzelku za to, ze ma nedoplatek.

Stavebni sporeni by tak nevynaselo, ale zase k tomu neni treba tolik papirovani a penize v nem jsou porad nase, kdezto k zaloham se dostaneme jednou za rok.

Zobrazit celé vlákno

-28
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 44 komentářů)

9. 11. 2005 14:28 | Toleda

Vaše manželka poplatníkem bezpochyby bude, pokud podá své dańové přiznání na "půl"... Prostě proto, že ZDP jí při určitém jednání stanoví povinnost platit daň. ZSDP je pouze procesní předpis řešící výběr daní. Kdo je poplatníkem řeší každý jednotlivý daňový zákon samostatně...
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 11. 2005 13:18 | Jirka

No právě. Je to jedna z podpor za totéž. Jak by se Vám líbilo, kdybyste při placení v krámě část útraty zaplatil Vy, část Vaše manželka, část děti z kapesného? Pokud stát myslí, že se plozením a výchovou dětí zasluhujete o blaho státu, ať Vám za to zaplatí jednou částkou jeden úřad. Když Vám část odpouští berňák, část vyplácí sociálka na několik způsobů, živíte místo Vašich dětí zbytečné úředníky.
Kromě toho je budoucí daňový poplatník také zátěží pro stát. A to dříve, než se stane jeho poplatníkem. Stát mu platí školné, zdravotní péči atd. Je-li dítětem děvče, bude stát na příjem z jeho daní čekat ještě déle a většinou nebude nijak velký. Pokud stát nezvládá pečovat o veřejný majetek sloužící nynějšímu počtu občanů, jak to chce zvládat, až jich bude více? A jak se postará o ten přírůstek, až se mu bude blížit důchodový věk? Opět bude podporovat finančními dary porodnost? Podle mého názoru by bylo daleko lepší, kdyby za Vaši výchovu zaplatili ostatní Vašemu dítěti tak, že zaplatí za jeho kvalitní a zodpovědnou práci a to jako slušně vychované dítě se postará o Vás, až budete starší. Tím se Vám Vaše péče vrátí jako jedna z nejlepších investic. A nebudeme přispívat na děti lidem, kteří je dělají, aby nemuseli do práce a místo výchovy je zneužívají a týrají. Přispíváte na ně i Vy, i když byste měl být příjemcem státní podpory rodičů. Má to nějakou logiku?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 11. 2005 12:50 | oddTom

Upresneni - vsechna kriteria pro placeni zaloh najdete v Zakone o DzP v § 38a (napr. zde http://business.center.cz/business/pravo/zakony/dprij/cast3.aspx skoro na konci stranky).
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 11. 2005 12:02 | oddTom

A jeste k zaloham:
Podle aktualniho zneni Zakona o DzP zalohy mj. neplati:
- poplatníci, jejichž poslední známá daňová povinnost nepřesáhla 30 000 Kč - poplatník, u něhož základ daně tvoří součet dílčích základů daně, zálohy podle odstavců 3 a 4 neplatí, pokud je jedním z nich i dílčí základ daně z příjmů ze závislé činnosti a funkčních požitků, ze kterých měl plátce povinnost srazit zálohy na daň (§ 38h), a tento dílčí základ daně je roven nebo činí více než 50 % z celkového základu daně. [Tj. pokud byl zaměstnán a z případného podnikání (apod.) měl základ daně maximálně 49,99 %]
Tedy:
a) pokud je danova povinnost na poplatnika max. 30 000 Kc rocne (tedy 60 000 Kc souhrnne na oba manzele), zalohy se neplati (i kdyby to vsechno bylo z podnikani).
b) pokud je danova povinnost nad 30 000 Kc, plati zalohy i nevydelavajici manzel jen v pripade, ze celkovy zaklad dane je tvoren minimalne z poloviny zakladem dane z jinych zdroju, nez ze zavisle cinnosti anebo z funkcnich pozitku.
Vychazi mi tedy (orientacne - nezahrnuji odpocet na manzelku u platneho zneni, resp. novou metodu slev na dani namisto odpoctu u chystane novely), ze celkove prijmy rodiny mohou byt (at uz z podnikani nebo ze zamestnani) mirne pod 41 000 Kc mesicne (2 * 20 500 -> zaloha na dan 2505 * 2 (2 osoby) * 12 (mesicu) = 60120), aniz by manzelce vznikla nutnost platit zalohy. Prijmy mohou byt i vyssi, ale tam uz je pak ten limit min. 50 % pro zaklad dane z prijmu ze zamestnani.
Samozrejme po zahrnuti odpoctu na manzelku (za rok 2005) a slev na dani (namisto odpoctu)za poplatnika a manzelku (za rok 2006 a dalsi) ty hodnoty budou trochu jine, ale ramcovou predstavu to snad poskytuje.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 11. 2005 11:44 | Michal Kára

Pokud vim, tak ta DP musite podat dohromady, t.j. bud musite mit danoveho poradce oba nebo ani jeden. Da se tim akorat posunout termin zaplaceni te dane :-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 11. 2005 11:36 | oddTom

Jeste jeden napad... Treba by nebylo od veci napsat senatorum, at se na tento problem podivaji pri projednavani navrhu, ktery jim predala Snemovna. Senat by jej mel projednavat na prelomu listopadu a prosince (lhuta na projednani do 8. 12.), senatni tisk c. 182. Treba by se takto dalo do zakona propasovat potrebne upresneni ohledne zaloh, eventuelne nedoplatku.
Co treba takto:
"Vazena pani senatorko, vazeny pane senatore,
behem 8. schuze bude Senat Parlamentu CR projednavat take tisk c. 182 - "Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, a některé související zákony".
Byl bych rad, pokud byste mohli venovat pri projednavani Vasi pozornost nasledujicimu problemu, ktery je zpusoben soucasnym znenim uvedeneho zakona (a ktery se nezda byt novelou osetren). Jedna se o to, ze pri spolecnem zdaneni manzelu zakon vyzaduje, aby - pri splneni urcitych danovych kriterii (prijmy z podnikani jsou vyssi nez prijmy ze zavisle cinnosti, danova povinnost je vyssi nez 30 000 Kc) - platil zalohu i ten z manzelu, ktery nema zadne prijmy (napr. na rodicovske dovolene), pouze na sebe formalne prevede polovinu prijmu druheho manzela.
Cituji (Zakon o danich z prijmu, 586/1992 Sb, §13a, odst. 5): "Zálohy na daň z příjmů fyzických osob platí každý z manželů a) z příjmů ze závislé činnosti a z funkčních požitků podle § 38h, b) podle § 38a s tím, že poslední známou daňovou povinností při společném zdanění manželů se rozumí daň připadající na každého z manželů."
Z tohoto usuzuji nejen ja, ale i mnozi dalsi spoluobcane (viz napr. clanek a diskuze na http://www.penize.cz/info/zpravy/zprava.asp?NewsID=3958), ze nepracujici manzel by pri splneni danovych kriterii pro placeni zaloh (danova povinnost min. 30 000 Kc, min. 50 % prijmu z podnikani) byl povinnen platit zalohy, i kdyz nema zadne vlastni prijmy - proste jen proto, ze papirove plati cast dane za pracujiciho manzela, a tudiz je podle citovane pasaze povazovan i za platce zaloh, tentokrat ovsem ne jen papiroveho.
Prosim o zamysleni nad timto postrehem. Mozna jsem paragrafy jen spatne pochopil, ale mozna opravdu stat chce timto zakonem zalohy i po nekom, kdo na ne nevydela.
Predem dekuji za Vasi pripadnou reakci.
S pozdravem
...................."
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 11. 2005 8:08 | Pavel

Jestli to jde, to nevím, nejsem daňový poradce, ale takhle bych si to představoval jako blbý daňový poplatník. A pokud bude nějaká novela něčeho, byl bych rád, kdyby se vydala tímto směrem.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 11. 2005 21:35 | oddTom

Nezbývá než doufat - v případě, že nebude možné (z důvodu na straně FÚ) použít níže uvedenou variantu "příjmy ze závislé činnosti nad 50 % -> manželka zálohy neplatí" - že se naším konkrétním případem, resp. (ne)vyměřením záloh, bude zabývat nějaký osvícený pracovník, nebo že do té doby MF provede příslušné úpravy.
Jinak by nám stát sice manželčiny zálohy po roce vrátil, a ještě něco z mých daní, ale že bych měl státu takto permanentně bezúročně půjčovat, to se mi vůbec nezamlouvá. To už by těch cca 20 000 ročně (co by v našem případě orientačně připadlo na zálohy) možná bylo lepší dát raději na stavební spoření, kde bych z toho měl ne o mnoho horší zisk než ze společného zdanění.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 11. 2005 18:06 | Kateřina

Váš úsudek je v pořádku, na rozdíl od úsudku zaměstnanců Ministerstva financí. Problém je v tom, že váš zdravý rozum to nevyřeší - ten by museli mít především oni. Samozřejmě je to celé nesmysl.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 11. 2005 17:49 | oddTom

Ještě něco... v článku citovaná pasáž ze zákona o DzP: "Zálohy na daň z příjmů fyzických osob platí každý z manželů z příjmů ze závislé činnosti a z funkčních požitků podle § 38h" - pokud nepracující manželka nemá žádné příjmy, nemůže z nich ani platit zálohu...!?
Samozřejmě je tam ten druhý bod, "podle § 38a s tím, že poslední známou daňovou povinností při společném zdanění manželů se rozumí daň připadající na každého z manželů", ALE
1) jednak mi na "mém" FÚ (a to je pro mě podstatné, neboť právě on může manželce zálohy vyměřit) řekli to, co píšu v mém předchozím příspěvku níže;
2) v odkazovaném § 38a se u vyměření všech pásem pro záloh hovoří pouze o poplatnících (platí zálohy takové a tak často). Ovšem v Zákoně o správě daní a poplatků se praví (§ 6, bod 2): "Poplatníkem se rozumí osoba, jejíž příjmy, majetek nebo úkony jsou přímo podrobeny dani." Protože moje manželka není poplatníkem, nemůže se na ni vztahovat ani tvrzení o tom, že by jako poplatník měla platit takovou nebo takovou zálohu.
Ano, zákon o DzP s "rozpůlenou" daní a s ní související zálohou připadající na oba manžele operuje, ale pokud je při aplikaci dvou různých zákonů, resp. jejich kombinaci, možná odlišná interpretace, proč bych si měl nechat líbit tu horší verzi? Vždyť takto - tedy pokud skutečně bude nutné platit zálohy navzdory mým informacím z FÚ - by vlastně pasáž o společném zdanění dělala z mé manželky daňového poplatníka v ROZPORU se Zákonem o správě daní a poplatků (možná měl být v tomto smyslu novelizován?)! Nebo je můj úsudek mylný?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 11. 2005 17:15 | oddTom

A to jde (alespoň pro zaměstnance)??
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 11. 2005 17:12 | oddTom

Informoval jsem se včera na místním Finančním úřadě, abych zjistil, jak to opravdu je s možností, že moje nevydělávající manželka (na RD) by měla začít na základě daňového přiznání platit zálohy. Dozvěděl jsem se, že pokud moje příjmy ze závislé činnosti činí alespoň 50 % mých celkových příjmů, manželka zálohy platit nebude.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 11. 2005 16:52 | jirkaZ

Podat dohromady a mít daňového poradce není v rozporu. Manželka bude mít daňového poradce,ale přiznání podají již v březnu. Ale poradce tady zadarmo nepracuje...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 11. 2005 15:30 | Honza

Pokud bych měl daňovou sazbu 15% na celý příjem, klidně položku na děti oželím.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 11. 2005 15:11 | Pavel

Já bych se ovšem nezdanitelných položek na děti vzdát nechtěl. Je to jedna z mála podpor státu za to, že dodávám budoucí daňové poplatníky.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 11. 2005 14:43 | Jirka

V některých chvílích jsem rád, že jsem si dosud nenašel svoji zákonitou nezdanitelnou položku.:) Toto je jedna z těch chvil. Naposledy jsem se tak pobavil, když sem někdo (tuším, že dokonce autorka článku) dal(a) link na bezva přepis rozhovoru ministerské úřednice a podnikatele na téma Švarcsystém.
Pokud se nemýlím, manželé již mají v daňovém systému jisté vazby delší dobu. Např. nezdanitelnou položku na dítě si může uplatnit jen jeden z nich. Proč tedy zákon o DP nestanoví manžele jako jediný daňový subjekt? Zálohy by sice odváděli zvlášť, ale jen jeden z nich by byl technickým příjemcem přeplatku či nedoplatku společné daňové povinnosti. Zálohy daně na příští období by měly být stanoveny stejným způsobem, jako u jednotlivců. Tedy zaměstnanci z měsíčního základu, OSVČ z loňského daňového základu účetní jednotky.
A vůbec. Nebylo by lepší odstranit progresivitu daně z příjmů a spousty nezdanitelných a odpočitatelných položek, aby pro společné komplikované zdanění manželů nebyl důvod? Mimo jiné by to přineslo šanci, že se v zákonech, které musíme dodržovat, vyznáme. Zatím, jak je vidět, se to nedaří ani jejich autorům a jejich slouhům.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 11. 2005 13:22

To říkal Paroubek a nebo mist propagandistického umění Sobotka?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 11. 2005 12:29 | mk

ODS si to uz s rovnou dani rozmyslela
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 11. 2005 11:20 | Karel Brzobohatý

jedna varianta je "najmout manželce daňového poradce", potom musí být daňové přiznání zaslané až do konce června. Žel toto neřeší ty zálohy na daň což je myslím ještě větší "sviňárna" než zaplatit a dostat 2x peníze zpět. Jinak mluvčí MF pan Zeman říkal, že tato procedura přeci není povinná, tak co lidi chtěj!!! Jojo je to mluvčí, ovládat se to neumí.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 11. 2005 10:52 | Libor

Minuly tyden jsem tady psal o tom, ze za mne ODS spatne kope. Ted ma jedinecnou sanci vytlouct z tehle kauzy trochu politickeho kapitalu ve prospech rovne dane. A nazorne ukazat lidem, ze nejde jen o usporu, ale zejmena o zjednoduseni, coz je aspekt do teto doby trochu opomijeny.
Uvidime, jestli se vykrmeny Vlastik a jeho parta dokazi trochu rozpohybovat, anebo zas budou jen krok za Paroubkem.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Zdeněk Pelcl

podnikatel, GZ Digital Media

Janis Sidovský

manažer a podnikatel

Zdeněk Pelcl
ÚSPĚŠNOST
75,00 %

z 4 duelů
×
Janis Sidovský
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services