Bohatý táta Kiyosaki říká: nešetřete, investujte

Vládní ekonomové USA sledují přes rychle rostoucí ceny nemovitostí, ropy či zlata téměř výhradně ceny spotřebního zboží, a zůstávají klidní. Nebezpečí znehodnocení úspor se přitom v Americe stává stále reálnější. V minulosti to vedlo k radikalizaci společnosti v řadě zemí, např. i k nástupu Hitlera k moci, připomíná Robert Kiyosaki. A vyzývá k investování.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 10. 2006 13:09, Hanka

Dobrýden,jsem ráda že nejsem sama, komu pan Kiyosaki zamotal hlavu ale potřebovala bych poradit. Jsem 35letá mladšího vzhledu, navenek drobná křehká, chladnější a trochu nepřístupně působící, uvnitř nepoddajná a svéhlavá.Vzhledem k tomu, že člověk působí na své klienty už prvním dojmem,zäjímalo by mne v jakém oboru podnikání si mne dovedete představit.Podotýkám, že nejsem dravá a dynamická osobnost ale dokážu se nadchnout a kromě vidiy peněz musím vidět SKUTEČNÝ smysl své činnosti. Prosím poraďte.Hanka

Zobrazit celé vlákno

+19
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 9. 2006 15:39

Dobry den chci se s ostatnimi podelit take o muj nazor na knihy R.K.Je mi 28 let a s knihami R.K.jsem se setkal asi pred rokem v U.K.kde jiz asi 2.5 roku ziji.Verim vetsine veci co pise v jeho knihach.Jen ale sdilim s ostatnimi nazor ze se na to jde lepe v USA a podobnych rozvinutych ekonomikach nezatizenych byrokracii v podobe jako je u nas.Na druhou stranu pokud si clovek veri tak myslim ze jde dosahnout snad cehokoli.V jedne z knih jsem cetl ze to nejmensi co by clovek mel v zivote dosahnout je mit malou firmu daleko dulezitejsi je pomahat druhym v jakekoli podobe(motivace,zvyseni sebevedomi)Mam to stesti ze znam cloveka ktery prednasi na seminarich o obchodu,akiich,nemovitostech pro tisice lidi a to osobne.Verte ze rozhovor s lidmi jako je on muze zmenit vas zivot behem nekolika dni.Je to opravdu jen o tom byt 100%odhodlany neco dokazat.pred 15mesici jsem pracoval v kuchyni u mcDonalds temer s nulovou anglictinou nyni mam malou stavebni firmu tady v anglii a beru to porad jako zacatek,je skoda ze spousta lidi se jakoby zasekne a nehnou se dal cely svuj zivot.Dekuji za precteni a preji spousta inspirace pro vas zivot.Rytir

-11
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 112 komentářů)

7. 11. 2005 8:22 | Jarmila

Vždyť se to nevylučuje. Jak tu citovali Kiyosakiho, tak jde jen o to, nakoupit levně a draze prodat. V tom se supermarkety od Nguyena ani od značkivých obchodů neliší. prostě levně vyrobit, draho prodat. Jde jen o to, kolik lidí se chytne, tu a tam má prostě něco nižší životnost. Jsem asi pesimista, ale začínám mít dojem, že věcí s krátkou dobou životnosti velice, ale velice přibývá.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 11. 2005 6:08 | Fredy

Dobré knihy v nepravých rukou..... Ale za to pan Kiyosaki nemůže.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 11. 2005 21:55 | jezevec

Ach ano, už chápu. Proč nejsou lidé na světě jen úspěšní, bohatí a usměvaví? Tu správnou knihu si přečetli jen jednou. Aha.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 11. 2005 18:38 | Jannis

Kniha je fajn, jak si to clovek vylozi je vec druha ... myslenka se neda shrnout do dvou bodu, ale budiz. Jak zde jiz nekdo zminil, dobra kniha je tez "Nejbohatsi muz v Babylone" a napr. "Myslenim k bohatstvi". Nemusite byt investor, abyste pochopil ze zamestnani neni cesta k financni nezavislosti a ze 10% kazdy mesic z vaseho prijmu zaplacenych sam sobe vam muze do budoucna dost pomoci. Pokud jde o Porsche - sam jste si odpovedel - kdyz si za prvni milion a neco koupite porsche, vetsinou vite, ze mate i na jeho udrzbu a provoz, jinak vam to auto bude na nic. a verte, ze az si sve prvni posche koupite za penize ktere jste sam svou snahou vydelal (pokud se tak jiz nestalo) budete mit jasno jak si porsche udrzet .... pokud vyhrajete ve sportce a nebudete vedet z hola nic o penezich, brzy o ne prijdete a to prvni porsche bude to prvni co budete prodavat az se vase financni krivka bude strme vydavat k nule. Odkaz teto knihy je pro me jednoduchy - penize jsou zamestnanci a tak se k nim musite chovat, povolit a přitáhnout ... pokud jen utrácíte, je to špatné, pokud jen šetříte je to taky špatné ... člověk musí žít a užívat, nikoli přežívat. Když si nakreslíte Cashflow kvadrant objevíte pravdu pokud máte cit pro finance.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 11. 2005 11:20

Já bych ještě dodal,že jistí spolupracovníci OVB,ZFP a taky AWD,jsou tak zpitomělí,že si knihu RK berou jako modlitební knížku.To že se jim rozbil totálně osobní život,je prý zcela normální.Nemají rodiny(rozvody),přátelé,vztahy a tak by se dalo pokračovat do aleluja.Žijou v takové hypnoze s takovou vizí,že jednou budou nechutně bohatí! Realita jejich života je ale jiná,chudoba,rozprodaný majetek...
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 11. 2005 1:00 | Hammer

Dobrá, krátká a levná kniha o penězích je Nejbohatší muž v Babyloně od George S. Clasona. Je tam použita myšlenka "Užívejte si slunce ve dne", přeloženo investovat a v rozumné míře si vydělané peníze užívet. Bohuže pro vás koupě Porsche se tím zřejmně nemyslí, ovšem pokud nevyděláváte aspoň stamiliony.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 11. 2005 23:02

Dobrý den, pro velké příznivce R. Kyosakiho, kterých je tu spoustu, jak vidím :-), doporučuji najít komentáře od John T. Reed, např. John T. Reed’s analysis of Robert T. Kiyosaki’s book Rich Dad, Poor Dad. Opravdu zábavné čtení, upřímně by mě zajímalo kolik je na tom pravdy. Nicméně, osobně si myslím, že na prvotních názorech (Rich Dad, Poor Dad) RK něco je. Ty další věci jsou pouze rozmazování již řečeného. (Asi došli peníze.) Do této kategorie patří i tento komentář.
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 11. 2005 15:43 | Michal

Třeba ti na to Fredy odpoví, jak to myslel. Mě spíš zajímá jiná věc. Když jsi četl knížky od R.K a snad je i pochopil, tak proč se ptáš jak na to? Robert to tam několikrát podrobně uvedl. Je třeba to najít. V těch knihách je asi deset zajímavých myšlenek, které by se daly napsat na jednu stránku. To ostatní je jen okecávací balast. Nejen Fredy ví, jak investovat za cizí peníze a nemusí to být zrovna úvěr. Mě se to také párkrát podařilo. Možná, na rozdíl od ostatních, kladu větší důraz na informace. Informace, které 99% lidí nezajímají, mohou být zásadní. Jen je třeba je umět dobře poskládat. Před pěti lety jsem chtěl nějakou chatu v jisté oblasti. Tak dlouho jsem hledal, až jsem našel. Dostal jsem chatu a ještě mi zbylo na pořádnou modernizaci. Nespletl jsem se. Ta chata mě skutečně nestála nic, a ještě jsem k ní dostal 265 tisíc. Toto byla má třetí, takto povedená investice, dle R.K. Možná že syn Fredyho našel podobné triky a tak nepotřeboval žádné peníze, ani úvěr.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 11. 2005 14:45 | pivko

jak vy tak jirka prostě činíte obecné závěry z několika málo zkušeností, tak to prostě nejde. myslím, že statisticky je asi jasné, že "značkové" zboží má průměrnou kvalitu řádově vyšší, než nguyeni, nemluvě o takových věcech, jako je hygienická nezávadnost textilu apod. samozřejmě jsou taky značky a "značky" ale postupem doby by se snad lidé měli naučit poznat, kdo skutečně kvalitu má, a kdo ji pouze marketingově předstírá. myslím, že po současném tlaku na co nejnižší ceny postupně i český spotřebitel pozná, že nikdo není tak bohatý, aby si mohl kupovat laciné šunty a dojde i na českém trhu k tolik potřebné cenové stratifikaci spotřebního zboží, tedy budu vědět, kam jít, když chci šunt a budu vědět kam jít, když chci kvalitu (a budu se moci orientovat podle ceny!) - což zatím moc nejde, například takové hypermarkety jsou v tomhle jedna černá díra - některé zboží je OK, jiné jak od nguyena a podle cen se v tom orientovat vůbec nedá
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 11. 2005 14:32 | pivko

myslím, že jediné o co jde je nalezení nějaké rozumné rovnováhy mezi příjmy, výdaji, úsporami a investicemi. to, co tvrdí bohatý táta asi není pro každého.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 11. 2005 10:38 | Honza

Knížk yjsem četl, účetncitví a daně ovládám docela slušně, investuji do akcií.
V jedné diskusi Fredy psal, že si jeho syn koupil domy bez kapitálu a příjmu ještě jako student. Když jsem se ho ptal, jak je zaplatil, respektive na základě čeho mu banka půjčila, tak neodpověděl. Proto se ptám znovu.
Pokud mu banka půjčila na základě jiných příjmů a on potom úvěr splácel z příjmů z pronájmu, je to jiná. Ale to tam Fredy neuvedl.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 11. 2005 5:09 | Michal

Honzo, nejdříve si přečti všechny knížky od Roberta K. Ale nejen ty. Pak se staň na pár let alespoň finančním poradcem. Mezitím se můžeš zdokonalit v účetnictví a v daních. Pak můžeš zabrousit na kapitálový trh a do realit. Takto vybaven máš šanci pochopit, jak se to dělá. Nečekej, že ti to někdo naservíruje rovnou pod nos. Pokud se nepletu, tak Fredy psal o cizích zdrojích ale nevylučoval úvěr.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 11. 2005 23:53 | Břetislav

Kdysi jsem koupil od Nguyena digitálky za 50 a hned za hodinu mi ujel vlak, páč se zpozdily o 15 minut.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 11. 2005 23:32 | Maňas

S tím Canonem je to blud. Výroba se sice přesunula z Japonska a západoevropských zemí do hlavně Číny a jejího Tchajwanu, ale research & development tam zůstal. "Startovní" problémy přístrojů nejsou o nic četnější než před 10-ti lety. Ono na těch jednoduchých krabičkách našlapaných nejnovějšími technologiemi při výrobě ani moc není co zkazit o nějakém nastavování při instalaci ani nemluvě. Pořizovací ceny jsou podstatně nižší a taky nároky na servis při používání a to je to co zákazník požaduje. Možná akorát klesla celková životnost přístrojů ostatně jako u veškeré spotřebky. A už vůbec nerozumím závěru autorova článku. Proč bych mněl kupovat předražené věci jenom proto, že se vyrábějí v zemi kde žiji? Přece si koupím věc tzv. s good value for many a pokud to v daném oboru budou věci od Canonu, tak mi nic nebrání ušetřené finance např. investovat do akcií Canon Inc. a na jejím zisku tak profitovat. Problém by asi nastal kdyby ty přístroje sami číňani navrhli, na svých výrobních zařízeních vyrobili, měli by odbyt po celém světě a zároveň zablokovali svůj kapitálový trh. Pokud by toto nastalo už dávno by na ně američtí kluci vyhlásili totální obchodní embargo..
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 11. 2005 22:46 | Honza

Jak? Poraď.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 11. 2005 22:00 | Jaroslav

Praktikuju. Myslím, že vím o čem je řeč. Nestěžuju si. Co běží běží, co doběhlo jde nemilosrdně pryč. Minimalizuji ztráty. Doporučuji ještě jednu motivaci : "Wall Street je jediné místo, kam lidé jezdí v rolls-roycech za radami od těch kdo jezdí podzemkou" ( W. Buffett ). A to neplatí jen pro kapitálový trh. Nejezdím v Rolls-Royce ( jsme ve velké kotlině české malosti! ), nestěžuji si. Investuji peníze jiných, svoje užívám.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 11. 2005 21:28 | Honza

Aza jeké peníze investuješ? Nekde jsi psal, že syn koupil nemovitost anižv měl peníze a bez úvěru. Jak tedy? Dík.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 11. 2005 19:28 | Jakub Nečas

přečti si tu knižku ještě jednou. a pak ještě. a ještě. a ještě. a znovu. a ještě znovu. a ...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 11. 2005 18:57 | jezevec

Bohatého tátu jsem četl taky. Kniha se dá shrnout do dvou vět, obě mají své ale. 1) Lacino nakupujte výhodné věci a později je za draho prodejte. Inu - geniální nápad. jen abych našel dost truhlíků, ochotných mi levně prodat něco co v budoucnosti bude hodně drahé. A taky abych se nesplet - aby ta levná věc (autor knihy několikrát opakuje, jak koupil barák který dlouhodobě nikdo nechtěl, a později ho prodal za astronomickou cenu) nebyla levná protože je to výhodná investice, ale levná protože za víc nestojí a její cena ještě klesne. 2) Nekupujte, investujte. Gut. Ale kde to má konec? Peníze které neutratím, jakobych nikdy neměl. Na co mi bude kopice majetku, opráskané volvo, a k večeři suchý rohlík - když chci chlastat laphroaig a vozit si zadek v novém mercedesu? Je skutečně smyslem života hromadit investičně potentní majetek, a přitom žít jako vandrák? Není příjemnější si za první vydělaný milion koupit porsche - spíš než ohavný barák na pronájem, abych si porsche koupil až za deset let? Co když za tři roky umřu?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 11. 2005 15:25 | Michal

Tak tak, je mnoho povolaných, ale málo vyvolených. Mnoho lidí o dobrých investičních příležitostech sní, mnoho o nich mluví, pár se o ně pokouší, ale jen hrstka je úspěšná. Ovšem všech je zapotřebí. Pár úspěšných potřebuje právě ty neúspěšné, jen díky jim jsou úspěšní. A nehledejte je ve velkých nedobitných vilách a mnohdy ani nejezdí naleštěnými bouráky. Jsou skromní, ale bohatí. Vědí, že se u nás úspěch neodpouští. Souhlasím s vámi, Kiyosaki je dobrá četba, ale ne pro každého.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Michaela Maláčová

modelka a podnikatelka

David Marek

ekonom

Michaela Maláčová
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
David Marek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services