Impotentní Evropa: chudneme, stárneme, vymíráme

Evropa stárne, dětí se rodí míň a míň, zato důchodců přibývá. Celkově vymíráme a nebude trvat dlouho a USA nás přečíslí i co do počtu obyvatel. Stárnoucí populace Unii citelně ublíží. V moderní Evropě ještě nikdy nenastal ekonomický růst bez růstu populace. Nadechněme se a postavme se hrůzostrašným číslům tváří v tvář.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 10. 2005 9:14, oko!

Absolutni souhlas. Mam podobnou zkusenost. Potreboval jsem nekoho na pomocne prace pri rekonstrukci. Nabidl jsem to dvema klukum, co bydleli v danem objektu a vim ze patri k socialne slabsi rodine. Tez za 70 Kč čistého! Slibil ze prijde, pak nedorazil. Po par dnech jsem se dozvedel, ze by se stydel za to ze vzal takovou praci. Pred kamarady by vypadal divne, pokud by neco takoveho prijal. Kamaradi jsou vetsinou z romske komunity. Nevim, rekonstrukce delam svepomoci, tzn. nekdy najimam profese a sam tam i delam. Prestoze me prijmy z jine cinnosti jsou vice nez nadprumerne. Ale za fyzickou praci se rozhodne nestydim. Zarazil mne postoj tohoto studenta. Ale verne dle mne dokumentuje jak je to s "nedostatkem" prace v regionech jako je Praha a apod.

Zobrazit celé vlákno

+49
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

31. 3. 2006 23:44, lenka

Vyvíjeli jsme se miliony let selektivně,přežili ti nejodolnější.Tento úžasný genetický potenciál se nám zřejmě v relativně kratičké době tohoto století podaří zlikvidovat pipláním dětí ze zkumavky,udržováním předčasně porozených a umožněním (medicinsky)těžce nemocným-př. dětským diabetikům dožít se fertility.
Humaninita jde bohužel proti zákonům přírody.

Zobrazit celé vlákno

-18
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 46 komentářů)

26. 10. 2005 9:59

Náš národ směřuje úmyslně ke konci. Řeší se blbiny a podružnosti a ne to zásadní - že národ vymírá. Máme-li tzv. průběžný důchodový systém, pak lidé, co nevychovali děti (je jedno, zda vlastní či adoptované), by neměli dostat žádný důchod, neboť oni ten systém likvidují. Pokud ovšem v reálu takoví lidé důchod mají, pak by se ta průběžnost měla zohlednit na druhé straně - tj. lidé s 1 dítětem by měli slevu 2/5 ze soc. pojištění, lidé s 2 dětmi 4/5 ze soc. pojištění a lidé se třemi a více dětmi by soc. pojištění neplatili. Samozřejmě počítáno včetně odvodů zaměstnavatele, aby to mělo nějaký efekt. Neboť tito lidé systému přispívají už tím, že mají děti, a udržují tak systém v chodu. U asociálních příživníků by se to nijak neprojevilo, neboť ti nepracují a soc. pojištění stejně neplatí.
Odečet 500 Kč z daně je výsměch státních ouřadů - vlastně taková almužna magorovi, co si neužívá (nejlépe z cizího jako ouřadové) a má děti. Nicméně jakýkoliv odečet z daně je v tomto případě nesystémový, neboť daně já chápu jako platbu státu - na vyživování ouřadů a posranců, na policii, soudy atd. A míra využití těchno "služeb" je myslím nezávislá na počtu dětí.
V podstatě je to stejně jedno, neboť je pozdě, tyto změny se měly provést před tím, než dosáhly plodnosti ročníky 70-76, tedy v polovině 90. let.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 10. 2005 22:23 | Kateřina

Exaktně zjistit se to nedá, ale na základě výzkumů (hlavně dvojčat) panuje celkem shoda na tom, že IQ je dědičné asi z 80 % a zbytek jsou další faktory. V průměru.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 10. 2005 19:25 | pavel

100% s vami souhlasim v tom, ze sexualni apetit techno lidi je opravdu az prekvapive vysoky. Jakoby u nich byl rozmnozovaci pud mnohem silnejsi nez u lidi s normalni hodnotou IQ... Co ovsem netusm je, jak moc jsou potentni, ve smyslu dite skutecne pocit a donosit do zdarneho porodu a jak moc se geneticka informace (snizena hodnota IQ) na jejich potomky prenasi... Dlouhodobe si myslim, ze hodnota IQ by mela smerovat vzdy k prumeru, par nadprumerne inteligentnich lidi nemusi mit nadprumerne inteligentni dite, par podprimerne inteligentnich lidi nemusi mit podprumerne inteligentni dite. Co nevim, je s jakou pravdepodobnosti toto plati... To by spis byla otazka na pani katerinu Havlickovou. Jestli se teto diskuse ucastni, predem diky za odpoved :) (Samozrejme budu rad za osvetu z jakychkoli znalych ust :)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 10. 2005 19:19 | pavel

Nejvíce dětí se rodí právě těm "sociálně nejslabším"... A ti jsou právě zvyklí, že dostanou od státu vše zadarmo a v tom duchu také své děti vychovávají.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 10. 2005 19:19 | pavel

Nejvíce dětí se rodí právě těm "sociálně nejslabším"... A ti jsou právě zvyklí, že dostanou od státu vše zadarmo a v tom duchu také své děti vychovávají.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 10. 2005 14:41

bohuzel nesouhlasil stejne jako Jarmila.. rovnice by intelekt = uspech(penize) = natalita v tzv. spolecnosti socialne potrebnych (tzn. v Bananistanu ted a nyni) je nahrazen rovnici : jsem(dycham, vymesuji, plodim dalsi potomky) = uspech(penize) = vysoka natalita co je nejhorsi, tak tuto 2 soucasnou rovnici musi sponzorovat ti, pro ktere by normalne mela platit rovnice c. 1:-) a co je vubec nejhorsi, tak v Bananistanu je velice nizka porodnost jeste ruku v ruce prave svazana s klesajici "kvalitou"... tohle uz se neda nazvat ani smrticim koktejlem, tohle je apokalypsa za humny - dojdou penize a rovnice č.2 vyrazi do ulic pro zvanec..:-(((
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 10. 2005 13:37 | Petr

Bezva clanek a bezva diskuse. I presto, ze s nekterymi nazory nesouhlasim. Zkusim Vam povedet pribeh mych pratel z USA, obema je 33 let, jsou sest let zenati, ale chteji mit jen jedno dite... Az na nej budou mit... Ted si ho jeste nemohou dovolit. Jejich spolecny rocni cisty plat cini 150 000 USD. Bohuzel plati 40 tisic za hypoteku 50 za pojisteni a ze zbytku neco spori a hlavne udrzuji zivotni standard. Jak jsem pozdeji zjistil, nejsou mezi temi, co se maji v USA lepe, sami. I tam tahnou statistiky porodnosti chudsi vrstvy. A na rozdil od CR jeste verici. Pripad cloveka, ktery bere 25tis. cisteho a nemuze si v CR dovolit dite mi pripada podobny. S temi 3tis. od statu budou mit dohromady vic nez je prumerny prijem paru po zdaneni!!! Myslim, ze se obcas moc divame na ty, co se maji lepe a ne na to, kolik lidi se ma daleko hure nez my. Nemyslim jen 90% obyvatel dnesniho sveta, kteri jsou na tom hure nez my, ale hlavne nase predky. Nikdy jsme se nemeli na uzemi CR lepe nez dnes a presto nasi predci meli normalne 4-6 deti! Dodam jeste, ze souhlasim s Jarmilou co se tyce kvality, ale mam pocit, ze dnesni nalada (odrazena v programech pol.stran) je presne opacna a kvalita vzdelavani (nejlepsi investice do budoucnosti) prinejmensim neroste. Naprosto souhlasim s Brunnem, ze v Cechach by chtel vzdelavat sve deti jen blazen, ale muzeme si za to sami tim, co volime. Podivejte se na platy policistu, hasicu (ve srovnani s ucitelkami MS nebo ZS) a na to kolik se utraci zbytecne ve zdravotnictvi (nejvice nemocnych jsou duchodci). Jestli cely ten problem neni jen v sobeckosti, jak u mladych (strach ze zachovani vysokeho standardu), tak u starsich (regulovane najemne, leky a navstevy lekaru zadarmo). Tesim se na Vase nazory.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 10. 2005 10:09 | Jarmila

Ale my taky pořád meleme, že ji máme. Nebo ji ve skutečnosti nemáme?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 10. 2005 10:06 | Jarmila

Nesouhlasím. I kriplové jsou množitelní. Viděla jsem to v pomocné škole (pomocná škola je pro děti, co nezvládnou ani redukované učivo školy zvláštní. Je osmiletá a profil absolventa je: umět číst a psát všechna malá písmena a asi 3-5 velkých, počítat do 20. Asi 2/3 dětí nezvládly po osmi letech školní docházky ani toto, do tří let po ukončení školy z nich byli znovu negramoti. Jen ty nejinteligentnější z těchto dětí na hranicích vzdělavatelnosti dokázaly přeslabikovat, co budou mít ve školní jídelně k obědu, přečíst těch asi 7 slov byl vrchol jejich psychických schopností. Polovina z nich nebyla postižena pouze psychicky, ale také fyzicky, někteří dosti. Všichni měli v dospělosti děti, ty opět končily v pomocné škole. A asexuální? Měl jste příležitost se s nimi potkat? Já jo a můžu říct, že sex byl u nich na prvním místě zájmů. Sex, žvanec a chlast. Podepsat se neuměly, zato sex zvládaly na jedničku). Děti nemůžou mít jen opravdu velicí kriplové, ale bohužel občas i lidi vysoce inteligentní, jen nějak postižení (úraz, choroba).
PS: to slovo "kriplové" jsem nepoužila já, to jste tu jako první napsal Vy. Na přesném označení věci to stejně nic nemění.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 10. 2005 8:53 | mengele

Ač se to nezdá, zákon přírody platí stále - i u lidí. Takoví "kriplové", jak vy říkáte, jsou ve větší míře asexuální, navíc pro potencionální sexuální partnery nepřitažliví, tudíž se jejich geny dál ve společnosti šíří minimálně.
Dnes taky rozhoduje nejen fyzická krása, ale i intelekt. Pokud je někdo po fyzické stránce retard, ale je intelektuální génius, který vydělává miliony a podaří se mu na tento "projev životaschopnosti" zlákat nějakou samičku - proč ne...
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 10. 2005 8:45

Myslíte, že my schopní chceme živit bandu nefachčenků, kteří se válí doma s dětmi a parazitují na přebujelém sociálním systému!?! Myslíte, že zaměstnavatelé potřebují pracovníky, kteří chodí s každou prkotinou s dětmi k lékaři (lékař se u ná navštěvuje 5krát časteji než jinde) a zůstávají s nimi doma při každém píchnutí Mít děti je soukromým rozhodnutím každého z nás. A stejně to musí být i s důsledky. Dost vydělávejme a pak mějme děti. Nemáme-li na to, nemnožme se! Nominální i reálná výše příjmů odpovídá je odrazem schopností našeho národa; myslím, že je po zásluze odsouzen k zániku.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 10. 2005 8:29 | Jarmila

Pane Milane, ona ta kvalita má dvě odlišné stránky. Tu první - vysoké vzdělání - jsem zmínila. Druhou kvalitou, na kterou bychom měli taky dávat pozor, je zdraví. Na jedné straně máme vyspělé zdravotnictví, které dokáže zázraky. Na druhé straně zachráníme kdejaké dítko nebo člověka, který by za normálních okolností nepřežil, mnohdy je při životě udržujeme dlouhodobě a třeba celoživotně na práškách. Tito lidé mají dále děti. Nevím, jestli je to tak dobře a jaký bude zdravotní stav třetí a další generace. Abychom za nějakých 100 let nevymřeli ne na nízkou porodnost, ale na to, že už nebudeme schopni se množit přirozenou cestou, nastoupí nejprve děti ze zkumavky a ty budou následně v tak špatném zdravotním stavu, že budou celý život na práškách. Pravda, Afričané mají vysokou úmrtnost, ale ti, co přežijí, mají opravdu tuhý kořínek a jejich zdraví bychom jim mohli závidět.
Jsem teď asi dost pesimistická a budu ještě k tomu i sarkastická: choval jste někdy čistokrevného psa? Na jejich chov jsou kladeny podstatně větší nároky než na lidi. Když má o zub navíc, nemůže být uznán za chovného. Zato lidi, ti tzv. Sapiens, se vesele množí i v případě, že mají dědičné choroby. Kde je v tom případě to "sapiens"? Nějaká zodpovědnost vůči vlastním dětem? Ne, nechci, abychom neduživé děti shazovali ze skály jako ve Spartě nebo likvidovali moc nemocné jedince. Chápu, že v každé populaci je určité procento lidí postižených. Jen by toto procento nemělo přesáhnout společensky únosnou míru.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 10. 2005 22:56 | Liška

USA jsou mnohem vice rodinne zalozena spolecnost. Porad jeste se tam za perfektni rodinny obrazek povazuje tata, mama, 2 a pul ditete a v poslednich letech také zlaty retriever na zahrade. To, ze tam prumerna rodina vlastni dum, tomu jen nahrava. Plus krestanske hodnoty (40 % lidi chodi kazdy tyden do kostela, 60 % alespon jednou za mesic) te vyssi porodnosti a nizsi rozvodovosti jen nahravaji...
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 10. 2005 22:46 | Tomas

Stejna tak a jeste horsi to je v USA a presto se tam rodi vic deti.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 10. 2005 22:46 | Fredy

Nebude to tím, že mají svobodu a demokracii? :-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 10. 2005 22:44 | Tomas

Hmm, a jak to ze v USA zadna materska dovolena nebo matersky prispevek neni, a presto matky rodi o tolik vic deti nez v evrope a cechach?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 10. 2005 22:21 | Fredy

Vašemu nářku sice mohu rozumět, ale obávám se, že to tak všechno, co s tím uděláme. Zkuste se na to podívat optikou obyčejného dělňase z Vysočiny, který má 10.000 čistého a jeho žena měla 8.000 čistého, jako prodavačka. Pak šla na mateřskou a táhl to jen on. Přežili a dnes mají třetí dítě. Bydlí nedaleko, co mám chalupu a tak je dobře znám. Jsou svým způsobem spokojeni a šťastní. Chtěl jsem tím říci, že ne vše je otázkou peněz. Jsou i jiné hodnoty a priority. Jakmile se vloží dítě do kalkulačky, tak je někde něco špatně.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 10. 2005 19:42 | Brunno

Jenze ve vyspelych zemich jsou platy takove, ze si rodina muze 2 deti skutecne dovolit. Osobne nemam zadny maly plat, 25 000 cisteho, stejne tak moje manzelka. Ale jakmile jeden tento plat vypadne, tak to bude hodne znat. Nechceme system nijak zneuzivat, jde jen o to, ze kdyz chceme mit 2 deti, tak o jednom platu budeme podstatne dele, nez cini vami zminenych 6 mesicu... Navic, vy osobne byste chtela, aby vase pulrocni dite vychovavala nejaka ceska instituce s ucitelkami, ktere jsou v jeslich ci materske skolce od te doby, co jsem do nich chodil ja sam? To je bohuzel realita (ziji na Praze 5).
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 10. 2005 19:11 | Milan

Dobry den, jdete na to trochu spatne - clanek nebul o tom, jestli je dobre mit porodnost 2 nebo 6 (jako nekde v rozvojove zemi), ale o porodnostech mezi 1.14-2.2. To je opravdu rozdil - pokud budou mit 2 dospeli lide 2 deti (tj. porodnost na zenu 2), tak bude popolace v zemi klesat az teoreticky k nule - protoze obsac nejake dite i pri nejlepsi peci umre drive, nez bude mit samo vlastni potomky. Proto je v clank,u taky uvedena minimalni porodnost k udrzeni 2.1. Toto cislo ale ptati pro zeme zapadniho typu (kde patrime i my), kde se prave dava prednost kvalite pred kvantitou. Jiste sama uznate, ze se kvalita od 2.1 k 2.0 uz moc zvysovat neda. Treba nekde v Africe je to cislo pro udrzeni populace nekde kolem 4-6 (to jen odhaduji), protoze vetsina tech deti umre driv, nez stihnou mit sve potomky.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 10. 2005 18:14

Doporucila bych to zkusit jinde, kdyz to v CR je tak spatne. Treba v Anglii je rodicovska dovolena tak pul roku po narozeni ditete, pak nic, zaridte se, jak chcete. Ve vetsine zemi sveta, kdyz jim reknete, ze vas stat necha doma 3 roky a bude vam za to platit, tak na vas budou zirat.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Vlasta Parkanová

politička

Zdeněk Pohlreich

restauratér a podnikatel

Vlasta Parkanová
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Zdeněk Pohlreich
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services