Akcie: Evropa začala vybírat zisky

Předpokládá se, že FED bude dál zvyšovat sazby. Cena ropy klesla až k 60 USD za barel. Hlavní americké indexy spadly na 15měsíční minimum. Evropští investoři již uzamykají letošní zisky. Co se v uplynulém týdnu událo dalšího?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Další příspěvky v diskuzi (celkem 4 komentářů)

10. 10. 2005 3:49 | Melounek

Velka panika na burze Praha , v burzovnim sale se objevil medved. Ceske akcie spadly ve ctrvtek -4% az -8%. Na mnohym stromu visi obeseni spekulanti. Po Vltave plave mrtvy dobytek. Jestlipak uz zacal dnes ten nutny Velky Krach Ceskych Akcii a vsechny akcie spadnou na polovinu ?
+47
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 10. 2005 3:45 | Melounek

Tezká rána pro vsechny privrzence technicke analyzy grafu akcii by mohlo být toto : Nejslavnejsi technicky analytik Ralph Acampora ( 64 ) byl ted propusten ze zamestnani a jeho zamestnavatel pojistovna Prudential zrusil i oddeleni pro technickou analyzu. Uz nechteji vyhazovat zbytecne zadne penize za takovy humbuk , jako je technicka analyza grafu akcie a indexu , trend linie , linie odporu , linie podpory , grafove formace , elliottovy vlny a indikatory. Ralph Acampora zacal byti znamy asi pocatkem 90. let a tehdy se jeho technicke analyze na Wall Street jenom smali. Koncem 90. let se ale proslavil po celem svete. Ale to jenom proto , ze tenkrat vsechny akcie rostly. Od roku 2000 do roku 2003 upadl Ralph Acampora a jeho technicka analyza zase v nemilost , protoze vsechny americke akcie padaly. Uz stary Kostolany povidal , ze mame takoveto poradi verohodnosti : "pravda , polopravda , lez , technicka analyza grafu akcie , statistika". V zari zacinaji firma Porsche a velke slavne fondy kupovat akcie Volkswagen , kdyz uz ma Vorzug akcie P/E 14 a Stamm akcie P/E 18 a jsou to tedy nejdrazsi auto akcie sveta. Akcie VW od ledna do zari uz +50% vyrostla , ale asi tem slavnym technickym analytikum teprve dnes ukazala technicka analyza signal koupit. S fundamentalni analyzou uz bylo znamo v lednu , ze Volkswagen akcie ma P/B 0,5 , P/E 10 a podnik ocekava roku 2005 desitky procent rust zisku vlivem velkych uspor ve vydajich a bylo nutno koupiti akcie v lednu. Bez technicke analyzy , jen s RSI a "MACD signalem koupit" se nechalo vydelat +50% od ledna do zari s akcii Volkswagen. Psano v Handelsblatt ve ctrvrtek 6.10.2005
-12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 10. 2005 3:44 | Melounek

Zcela bez rizika jsou opce na akcie vlastního podniku , které si berou neprávem chéfové podniku za to , ze akcie za rok napríklad +7% vyrostla. Mnohdy nemají na tom zásluhu , ze akcie vyrostla a můze to tedy být snadno ihned zákonem zakázáno. Akcie roste jen pro velký zájem o ni a to můze být i pri poklesu zisku a poklesu trzby podniku. Akcie CEZ roste jen proto , ze je to nejoblíbenejsí akcie v Cechách. Na západe zas vyroste jakákoliv akcie behem jediného dne bez problému +7% za jeden den , kdyz se proslechne treba i naprávem , ze Buffett nebo Kerkorian tu akcii chce koupit za miliardu dolaru. A to je snadno mozné i pri poklesu zisku podniku , jak je videt u akcie General Motors , které chtel Kerkorian koupit. Nekdy platí chéfové za ty vlastní akcie jen zlomek jejich kurzu , nekdy je dostanou zcela zadarmo a to je mozné jen , kdyz to akcionári odhlasují. Akcionári by nemeli odhlasovat chéfum akcie za napríklad 10 milionů korun za rok ( na západe za napríklad 10 milionů euro za rok ) , ale odhlasovat si dividendy aspon 5% z kurzu. Tím by dostali právem akcionári odmenu za to , ze akcie roste , nebot kdyby se platila dividenda 5% z kurzu po ctvrtinách 4x rocne , pak by akcie rostla pro zájem o ni a pri rozdelení na 4 platby rocne by se ani akcie neprodávala po dividende. Akcionári by se nemeli nechat obelhávat , ze bez dividendy poroste více kurz akcie. Opak je pravdou. Pri vysoké dividende placené po ctvrtinách 4x rocne poroste akcie nejvíce ! Pro ten velký zájem o ni a nevyplatí se akcii prodávat , vzdyt je platba dividendy az mesíc po registraci pro dividendu a nekolik dní po té platbe uz je registrace pro dalsí ctvrtletní dividendu.
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 10. 2005 3:43 | Melounek

Výzkumy ukazují , ze vsichni 3 chéfové od firmy Microsoft jsou izraeliti. Gates , Ballmer i Allen. To se dobre projevuje v jejich dovednosti hromadit miliardy dolaru na kontech , likvidovat konkurenci a zamezovat pouzívat dohromady výrobky Microsoftu s výrobky jiných výrobcu elektroniky. Velke mestske urady a podniky plati kazdorocne 100 tisic euro nebo 100 tisic korun za pouzivani software Office od Microsoftu. A ted bude firma SUN MICROSYSTEMS dodavat toto software "OpenOffice" tem uradum a podnikum ZADARMO. Akcie nejvetsiho vyrobce elektroniky Microsoft , ktery muze snadno znicit kazdou konkurenci , je kupodivu poslednich 5 let tou nejhorsi akcii od elektroniky. A ted jim jeste pokazi jejich zisk firma Sun Microsystems. Proc ta akcie Microsoft uz 5 let neroste ? Asi dnes kupuji velci investori uz jen akcie podniku s pratelskym managementem , ktery nema potize se soudem. A predstavitelé Microsoftu a jejich advokáti jsou kazdý rok u soudu , aby se ubránili placení pokut , protoze jejich zamezování pouzívat dohromady výrobky Microsoftu s výrobky jiných výrobcu elektroniky odporuje mnohdy zákonum.
+45
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jiří Dienstbier

politik

Miloš Čermák

žurnalista

Jiří Dienstbier
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Miloš Čermák
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services