Akcie: zafoukala Rita, zdražila ropa, HDP klesne

S třídenním zpožděním pro vás máme pravidelný komentář. Dozvíte se např. že hurikán Rita ještě více zvedl ceny ropy. FED nevzal v úvahu škody způsobené Katrinou a navzdory očekávání zvýšil sazby. Snížily se odhady růstu HDP USA. Německé výsledky voleb bez jasného vítěze oslabily index DAX i euro. Klesají burzy EU i USA.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Další příspěvky v diskuzi (celkem 3 komentářů)

30. 9. 2005 11:49 | Rita

Podle jedne pochybne statistiky , malo rostou akcie podniku , kde dostavaji chefove prilis vysoke platy anebo i opce na akcie. Asi akcionari to plundrovani podniku od preplacenych chefu nechteji podporovat a nechteji akcie kupovat. U akcie ČEZ to neni vubec videt. I pres plundrovani od chefu a clenu dozorci rady rostla akcie ČEZ +200% za poslednich 12 mesicu. Protoze akcionari nechteli chefum podniku milionove rocni vyplaty tolerovat , zacli si brati chefove kazdy rok miliony pomoci opci na akcie. Ty opce na akcie vlastniho podniku jsou chefum z vetsi casti placene podnikem z vlastniho kapitalu podniku = to je z penez akcionaru. POMOCI OPCI PLUNDRUJI CHEFOVE SVUJ PODNIK. Pro naklady na opce chefum neni v bilanci zadna slozka vhodna. Musela by se nejaka slozka na to vymyslel , napriklad muze byti v bilanci slozka "plundrovani" nebo "tunelovani". Nejvice se s opcemi pro chefy plundruji firmy : United Technologies = chef George David , Wells Fargo = chef Richard Kovacevich , Cisco Systems = chef John Chambers , CEZ = chef Jaroslav Míl a dale firmy Merck , US Bancorp , FedEx. Od chefu plundrovanym podnikum pak uz nezbydou penize platiti akcionarum 4% a ani 3% dividendy. Warren Buffett koupil akcie banky Wells Fargo roku 1990 a urcite jednou z podminek pro Buffetta byl kvalitni management banky. Nynejsi chef Richard Kovacevich je chefem od roku 1998. Mozna ze uz by Buffett dnes akcie Wells Fargo nekoupil , mozna ze dnesni chef banky Richard Kovačevič uz neni pro Buffetta kvalitni management pro jeho kazdorcni miliony s opcemi , o ktere obere banku. Az jednou najdu nejakou levnou a atraktivni akcii , asi ziskam ihned na ni penize , kdyz prodam vsechny akcie banky Wells Fargo. Budou mi stacit akcie od 4 bank. C , BAC , BCS , RBS.
+18
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 9. 2005 11:48 | Rita

V nedeli 25.9.05 se zjistilo , ze Kerkorian nekupuje zadne akcie od Volkswagenu , ale firma Porsche si koupila na burze 5% akcii VW. Firmy Porsche a Volkswagen zalozili kdysi lide pochazejici z jedne rodiny. I dnes vyvyjeji auta spolecne a maji nejake soucastky spolecne. Hlavne snad se vyrabi spolecne od Porsche a VW auta Cayenne a Tuareg v zavode v Bratislave. Tim ze plati Porsche v Bratislave nekolikrat nizsi mzdy nez v Nemecku , se nahromadily na konte firmy Porsche milardy euro a protoze Porsche plati mizernou dividendu 0,6% z kurzu akcie , nevi kam ty miliardy euro dat. Ve strachu , ze by velkou vetsinu akcii VW mohly koupit zradne hedgefondy a rozlozit pak zavod VW na kusy , chce firma Porsche koupit celkem 20% akcii VW. A chteli by koupit zbyvajicich 15% akcii levneji mimo burzu , protoze dnes dosahly akcie VW P/E 19 a jsou uz tedy pro velkou linou nemeckou auto akcii prilis drahe. S P/E 19 je snad VW nejdrazsi auto akcie na svete. A bude brzy snad i P/E 20. Zatraceni kapitalisti ! Pri takovem dobrem profitu jako ma Porsche by mohl Porsche platit akcionarum klidne 3% dividendy a ne jenom 0,6%. Pro viceletou investici je lepsi brati akcie s 3% nebo 4% dividendou. Kdyz nejaky rok akcie nerostou , je radost aspon z dividend.
-6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 9. 2005 11:47 | Rita

Ve ctvrtek 22.9.05 rano se rozneslo , ze 88-lety americky miliardar z Armenie - Kirk Kerkorian ( nebo jeho fond Tracinda ) chce koupit velky balik akcii Volkswagen. A jen kvuli tomu , aniz by se vedelo , zda je to pravda , rostla akcie Volkswagen jak pominuta. Od 9.00 do 10.30 hodin = za 90 minut rostla : Stamm Akcie V.W. burza Frankfurt +6,3% , Xetra +6,5% Vorzug Akcie V.W. burza Frankfurt +4,9% , Xetra +5,2% Kdyz se ve 20 hodin burza zavrela , jeste zbylo pres 4% z toho rustu. Chce-li nekdo koupit vice nez 5% akcii nejakeho podniku , musi to zverejnit a muze to zverejnit maximalne 7 dni potom , co koupil. Pred tou explozi kurzu akcie by potreboval Kerkorian na 5% vsech akcii V.W. 0,9 miliard euro a to by s Tracindou snadno dali dohromady. Penize a akcie Kerkoriana maji hodnotu 10 miliard dolaru. Asi po 5% akcii V.W. maji taky dva americke fondy a jeden fond svycarsky a 18% jich ma zeme Niedersachsen. Ja jsem zjistil uz v prosinci , ze V.W. akcie je 2x levnejsi nez jeji ucetni hodnota P/B 0,5 a P/E u 10 a ocekava se letos desitky procent rust zisku ( asi jen usporami ve vydejich a vubec ne vyssi trzbou ). Tedy jsem koupil 235 akcii V.W. uz v lednu a jsou dnes +42% v plus. Ted bych rad prikoupil dalsich 65 akcii , abych jich mel 300 , ale nechce se mi kupovat o 42% draz nez v lednu. Snad bude akcie nekdy zase levnejsi , pesimisti uz kupuji dnes opce. P/E je dnes 17 a to pro nemeckou auto akcii neni normalni.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jan Hrušínský

herec a podnikatel

Lukáš Kovanda

ekonom

Jan Hrušínský
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Lukáš Kovanda
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services