Burza přeje připraveným

Pro mnohé z nás je burza spíše záhadou než místem, kde je možné investovat a vydělávat peníze. Není na čase tuto záhadu prozkoumat a začít využívat jejích možností?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 9. 2005 5:33, Juanes Camisa Negra

Vsechny vase machinace a starosti a kratkodobe drzeni akcii z USA nikdy neprekonaly - drzeni blbé akcie CEZ 1 rok - od srpna 2004 do srpna 2005 - to bylo 200% - neboli ztrojnasobeni vsech penez behem 1 roku. Kdyz se tedy nekoukalo na pady akcie a na signaly prodat pri jakemkoliv poklesu kurzu , ale drzelo se pres vsechny zuby a signály v grafu 1 rok.
A drzeni blbé akcie CEZ asi od roku 2000 do 2005 v jednom kuse asi 5 let , to prineslo pres 1000%.
??? Nebo ztrojnasobil za 1 rok nekdo vsechny penize s kratkodobym drzeni akcii z USA ???
??? Nebo vydelal nekdo taky 1000% se vsemi penezmi v USA od roku 2000 do 2005 ???
Pochybuju !!!
!!! Tedy kdyby byl kazdy z vas ucenlivy a poucitelny , musel by jednou na to prijit a podle toho jednat : ze experimentovani s akciemi USA nikomu neprineslo a neprinese tolik penez , jako blbá akcie CEZ drzená 5 let nonstop !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!
Ja akcii CEZ taky nemam , ale ocekavam taky stovky procent se západními akciemi s nonstop drzením nekolik let. Napriklad Ericsson.
Nebot nemá smysl jakoukoliv zapadni akcii prodavat pri jakemkoliv poklesu kurzu dríve nez pred dalsim velkym krachem po roce 2010 !!!!!!!!!!!!!! Tak se vydelaji stovky procent , nonstop drzenim celá leta od krachu minulého az do krachu budoucího !!!!
Na traders.cz jeste nezmoudreli , jeste jsou to deti !!! Nebo se snazi naverbovat lidi na placene semináre a knihy , nebo se snazi pomoci brokerum , bankam a maklerum na burze k penezum , kdyz doporucuji drzet akcie kratkodobe.
Ale zadny z provozovatelu stranky traders.cz nevydelal behem roku 200% s akciemi a 1000% behem 5 let , jako to slo s nonstop drzenim blbé akcie CEZ. Nebo zlaté ceské akcie CEZ.
I v USA se dalo neco drzet nonstop nekolik let a prineslo to stovky procent , ale kratkodobe drzeni jim prineslo houby ( svrab , bídu a nestovice ) Asi pohrdaji Warrenem Buffettem a proto se jim nepovede nikdy dobre s akciemi. A jestli povidaji , ze vydelali stovky procent od roku 2000 do 2005 , tak nemluvi pravdu. Vzdyt internet aosahuje stejne tolik lzi , jako pravdy , tak nekde musí býti ty lzi k nalezení. Hlavne v diskusních fórech jsou ty lzi.

Zobrazit celé vlákno

+53
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 9. 2005 15:30

moc jiného se dělat nedá, protože hypnotizování nabídek a poptávek nepomáhá. Prodává se a nakupuje za jakékoli ceny. Není cena na které by se neobchodovalo.
Ale řekl bych, že 2000 je málo na aktivnější provoz. To chce sledovat pár akcií a udělat tak 4-5 obchodů ročně, neboli nakupovat na hodně nízkých cenách.

Zobrazit celé vlákno

-6
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 19 komentářů)

13. 5. 2013 18:52 | Zosua

http://platform-of-trade.com/czech/ Obchodujte Online! Premie zdarma!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 9. 2005 13:58 | Kardinal

Naopak , tak to neni , jak to pises , mne velice jde o to , aby moje akcie rostly aspon +200% za 10 let ( rád bych +1000% za 10 let )! A proto kupuju jen akcie od podniku ktere kazdorocne zvysuji zisk ! A az se budou vsichni analytici sveta shodovat v tom , ze pristi rok pujde zisk nejake firmy nabo banky dolu , pak bych ASI vsechny akcie te formy prodal. Mne nejde jen o 3% az 4% dividendy , ale jeste ocekavam rust kurzu k tomu. Proto nekupuju akcie s dividendou 7% , kdyz to je jen jeden rok nebo 2 roky a bilance te firmy nejsou dobré. Tedy nejdulezitejsi je rust zisku prumerne 10% rocne a 160% za 10 let. Mnohé ty moje banky letos zvysují zisk jen asi 1% , ale prumer zustava 10% rocne a 160% za poslednich 10 let. Nejvetsi vydelek taky cekam u akcii bez dividend jako EMC , SUNW , Micron Technology , GLW , na kterých mam taky tisíce euro. Pri pristi HAUSSE asi roku 2009 , to vsechno exploduje jako roku 1999 a pak poroste i to chcíplé SUNW - místo kterého bych mel dnes radeji akcie tunelu CEZ.
+18
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 9. 2005 12:51 | Jirka

Tomu říkám kardinální "názor". Když si dám větší peníze na vkladový účet s delší revolvingem nebo do dluhopisů, mám 3-4% ročně taky a bez rizika, že mi základ klesne, nebo úplně zmizí. Kdyby ty akcie nerostly, budou jejich hodnotu dividendy snižovat a hodnota dividend bude taky klesat úměrně základu. Dostal bys zpátky ve zdaněných dividendách to, co jsi tam vložil.
No, jak vidím, máme každý úplně jiné plány. Já bych rád vydělával na akciích >50% ročně. Jinak bych si raději ušetřil nervy a zůstal ve fondech. Dividendy mi tolik nehodí, takže budu ty akcie muset kupovat dál z toho hloupého důvodu.
Pokud máš dojem, že jsem Ti protivil nějaké akcie, tak se omlouvám. Neříkám, že máš špatné akcie, jen jsem měl dojem, že je kupuješ v nevhodnou dobu. Ale teď už vím, proč. Narozdíl ode mne Ti nejde o to, aby rostly. Já si vzhledem ke svému hloupému záměru vydělávat na růstu zprávy o firmách čtu, ale závěry si raději dělám sám. Spoléhat se na analytiky, to bych už dávno skončil. Rady z diskusí je taky třeba umět přebrat. Jsou tam zkušenosti, co se hodí, stejně jako tlachy lidí, kteří si z nějaké knížky přečetli nadpis první kapitoly a už sami přednáší o obsahu. Proto se vždy spoléhám na vlastní rozum.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 9. 2005 16:31 | Kardinal

Základní moudrost jednoho starého dedka praví : "Koupit akcie protoze rostou je ten nejhloupejsí duvod !" Snad chce bejt tedy radeji majitelem 1/10 toho podniku na vecná leta. I kdyz uz deda dávno lituje , ze roku 2000 neprodal vsechny akcie Coca-Cola. Ale bejti ( pro nás chudé ) majitelem 0,001% nejakého podniku na vecná léta muze bejt taky potesující. ... Akcii Bank of America (BAC) ale nepovazuju za 1. nejlepsi dlouholetou investici. 5 akcii vidim uplne stejne nadejnych jako dlouholete investice : BAC , Citigroup (C) , Wells Fargo (WFC) , Barclays (BCS) , Royal Bank of Scotland (RBS). Tedy chci kupovat stridave kazdy rok kazdou z tech 5 akcii za pár tisíc euro. I kdyz tech 5 akcii letos vubec neroste , +200% maji pred sebou behem 5-10 let a hlavne davaji vsechny 3% az 4% z kurzu jako dividendy. Ale nejdrive jeste prikoupim akcie Volkswagen a Ericsson. Volkswagen je dobra akcie jen na pár let a Ericsson jen na nekolik let. .... A Jinak : v diskusnich forech nelze o akciich mluvit a nikoho se na akcie neptat a necist zadne spatné zprávy o podnicích , jinak nám snadno akcii zprotiví a my ji prodáme a nevydeláme s ní nic. Jen víceleté bilance podniku a víceleté fundamentals akcii jsou dulezité pro investice v akciích ! A nejdulezitejsí je s nikym o akcii nemluvit , aby nám ji nezprotivili !
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 9. 2005 10:17 | Jirka

To tedy znamená, žes přikoupil 14x větší objem akcií, než byl ten původní. Kdybys rozpoznal, že bear trend je potvrzený a prodal to dejme tomu při kurzu 15 (se ztrátou 25% - i to je už dost), a v době příkupu za to zase nakoupil, měl bys -5,00 x 1díl + 0,60 x (15,00 / 0,60 x 1díl + 14dílů) = -5,00 x 1díl + 0,60 x 39dílů => průměrný kurz po nákupu za 0,60 = (5,00 x 1 + 0,60 x 39) / 40 = 0,71 Při kurzu 2,90 bys měl zisk 2,90 / 0,71 x 100 = 408,45%. A to nemluvím o možnosti asi 2 roky ty peníze z prodeje zhodnocovat jinde. Rozpoznat potvrzený dlouhodobý trend není zdaleka tak těžké, jako trefit vrcholek či dno při swingu a odhadnout, jak bude vlna hluboká (to už chce mistrovství). Doporučuji naučit trendlinky, supporty, rezistence a patterns. Dá se s tím vystačit, pokud nemáš v lásce oscilátory a další indikátory TA.
Do BAC bych ještě nešel. Krátký downtrend nebyl proražen silně, tvoří se tam trojúhelník se vstupem shora (výstup by měl být dolů), Bollinger je stále bear a nedošlo k průrazu střední linie.
Dividendy mají výhodu jen v tom, že můžeš realizovat zisk, aniž bys platil poplatky za prodejní pokyn a redukoval svoji pozici. O jejich hodnotu na akcii se ale sníží kurz a nevyhneš se daním, zatímco u dlouhodobého držení je zisk z kurzového rozdílu osvobozen od daně (pokud neinvestuješ jako firma). Osobně mám proto raději tituly, které zisk v dividendách nevyplácejí a o to více rostou.
Pro dlouhodobé držení je třeba vybírat akcie, které dlouhodobě rostou jen s malými mělkými korekcemi k trendlince. Ne technologie, které skáčou mezi téměř nulou a desítkami €/$. A nedržet za každou cenu. Každý titul jednou dosáhne svého maxima.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 9. 2005 16:34 | Ratzinger

Tedy roku 2000 jsem koupil akcie Ericsson = wkn 850001 pri kurzu 20 euro. ( neznajíce akcie CEZ ) Na podzim 2002 jsem prikoupil Ericsson blizko pri 0,60 euro. Muj prumerny kurz je 1,90 euro a kurz je dnes 9.9.2005 2,90 euro , tedy jsem 50% v plus. Do pristiho velkeho svetoveho krachu akcii vyroste Ericsson jiste aspon na 13 euro a pak budu 550% v plus. Kdyby tedy uz nevyrostl na 26 euro jako v breznu 2000. Jedna moudrost pravi , ze "akcie je fair ocenena , kdyz je P/E stejné , jako je ocekavan rocni rust zisku podniku." CEZ ma dnes P/E 27 a ceka se letos snad jen rust zisku u CEZ +9% , nebo kolik. Tedy je akcie CEZ uz dnes DRAHÁ JAKO PRASE = odborne cizími slovy receno. Latinsky receno = CARO COMO CERDO. Zatímco u Ericssonu odpovídá P/E letosnimu ocekávanému rustu zisku , tedy akcie Ericsson neni letos predrazená.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 9. 2005 15:52 | Kardinal Ratzinger

Nejedna se zde tolik o Buffettovi jako o akcii CEZ , ktera rostla behem poslednich 12 mesicu +200%. A pres +1000% za 5 let. A Ericsson rostl od 2002/10 do dnes z 0,60 na 2,90 euro , t.j. +400% Jestli provozovatele stranky traders.cz nekdy zmoudri , pak zjisti ze vicelete drzeni akcii prinasi bez prace mnohem vice procent nez jejich kratkodobe experimentovani , na ktere traders.cz doporucuje placene skoleni a knihy ( dlouholete drzeni akcii , jen kdyz je krach 2002 ukoncen a dalsi prijde az po 2010 ). Vzdyt by traders.cz mohli nabizet taky placene seminare o buffettolgii a knihy o buffettologii , kdyby nebyli furt v omylu , ze jejich kratkodobe experimenty prinasi vice penez nez levne koupene kvalitni akcie za leta ! Tedy pani z vedeni stranky traders.cz , jestli maji vubec sami nejake akcie , vydelali urcite jen ZLOMEK toho , co akcie CEZ nebo Ericsson prinesly posledni 3 roky !!!!!!!!! A jestli reknou , ze vydelali s jejich experimenty taky stovky procent posledni 3 roky , nereknou pravdu !!! Ja jsem akcie Ericsson koupene 2000 roku 2002 levne prikoupil a jsem uz 2 roky v plus a dnes jsem asi 50% v plus s akcii Ericsson. Je jasne , ze CEZ by bylo o moc lepsi , t.j. +1000% ! Bank of America (BAC) akcie = spící krása = sleeping beauty. Zatim neroste , ale dáva 4% dividendy a to je 2x tolik co sporitelni knizka. Ja kazdy rok akcii BAC za pár tisíc euro prikoupím a uz ji asi nikdy v zivote neprodám. Az se probudí , do prístího krachu po roce 2010 vyroste utcite aspon 200% a splitem se pocet kusu akcii znasobi. Já chci dostavat stále ASPON tolik dividend , kolik duchodu , protoze duchod za 9 let mne neuzivi ! !!! Gute Nacht , Kinder !!!
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 9. 2005 10:16 | Jirka

Ty do diskuse na traders.cz taky píšeš, tak si tam přečti, jakou performace má Buffett. I když je to uznávaná veličina, tuším, že vydělává asi 34%p.a. Jurgen to tam vypsal z Forbesu. W.B. je na listu Forbesu #2. Až ho těmi svými výnosy převálcuješ, dej nám vědět. Zatím si vzpomínám, že na tom Ericssonu jsi po několika letech držení z €26 na několik feniků vydělal skoro -90%. Máš co dohánět. Ani ses nepochlubil, jestli pořád držíš BAC, co jsi koupil nedávno kousek za vrcholkem. Ještě padá, nebo je šance, že bude za měsíc na nákupní ceně?;-)
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 9. 2005 5:33 | Juanes Camisa Negra

Vsechny vase machinace a starosti a kratkodobe drzeni akcii z USA nikdy neprekonaly - drzeni blbé akcie CEZ 1 rok - od srpna 2004 do srpna 2005 - to bylo 200% - neboli ztrojnasobeni vsech penez behem 1 roku. Kdyz se tedy nekoukalo na pady akcie a na signaly prodat pri jakemkoliv poklesu kurzu , ale drzelo se pres vsechny zuby a signály v grafu 1 rok. A drzeni blbé akcie CEZ asi od roku 2000 do 2005 v jednom kuse asi 5 let , to prineslo pres 1000%. ??? Nebo ztrojnasobil za 1 rok nekdo vsechny penize s kratkodobym drzeni akcii z USA ??? ??? Nebo vydelal nekdo taky 1000% se vsemi penezmi v USA od roku 2000 do 2005 ??? Pochybuju !!! !!! Tedy kdyby byl kazdy z vas ucenlivy a poucitelny , musel by jednou na to prijit a podle toho jednat : ze experimentovani s akciemi USA nikomu neprineslo a neprinese tolik penez , jako blbá akcie CEZ drzená 5 let nonstop !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!! Ja akcii CEZ taky nemam , ale ocekavam taky stovky procent se západními akciemi s nonstop drzením nekolik let. Napriklad Ericsson. Nebot nemá smysl jakoukoliv zapadni akcii prodavat pri jakemkoliv poklesu kurzu dríve nez pred dalsim velkym krachem po roce 2010 !!!!!!!!!!!!!! Tak se vydelaji stovky procent , nonstop drzenim celá leta od krachu minulého az do krachu budoucího !!!! Na traders.cz jeste nezmoudreli , jeste jsou to deti !!! Nebo se snazi naverbovat lidi na placene semináre a knihy , nebo se snazi pomoci brokerum , bankam a maklerum na burze k penezum , kdyz doporucuji drzet akcie kratkodobe. Ale zadny z provozovatelu stranky traders.cz nevydelal behem roku 200% s akciemi a 1000% behem 5 let , jako to slo s nonstop drzenim blbé akcie CEZ. Nebo zlaté ceské akcie CEZ. I v USA se dalo neco drzet nonstop nekolik let a prineslo to stovky procent , ale kratkodobe drzeni jim prineslo houby ( svrab , bídu a nestovice ) Asi pohrdaji Warrenem Buffettem a proto se jim nepovede nikdy dobre s akciemi. A jestli povidaji , ze vydelali stovky procent od roku 2000 do 2005 , tak nemluvi pravdu. Vzdyt internet aosahuje stejne tolik lzi , jako pravdy , tak nekde musí býti ty lzi k nalezení. Hlavne v diskusních fórech jsou ty lzi.
+53
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 9. 2005 21:18

Dík za zkušenost. Přechroustám si to.
+22
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 9. 2005 15:30

moc jiného se dělat nedá, protože hypnotizování nabídek a poptávek nepomáhá. Prodává se a nakupuje za jakékoli ceny. Není cena na které by se neobchodovalo. Ale řekl bych, že 2000 je málo na aktivnější provoz. To chce sledovat pár akcií a udělat tak 4-5 obchodů ročně, neboli nakupovat na hodně nízkých cenách.
-6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 9. 2005 12:27

velice pekne napsane...podobnymi zkusenostmi se nejspis musi projit kazdy ( u me to bylo/je podobne..), bud clovek vydrzi a z chyb se pouci nebo se ztratou stahne ocas mezi nohy a prchne..:-) v USA jsem uz skoro rok, mel jsem stastnou ruku, takze v absolutni ztrate jsem nebyl nikdy..:-), ale ten vynos mohl byt vetsi.. - panicke prodeje(na 2.stranu jsem dost prodeju trefil tesne pred padem..) - snaha svezt se na "nakupni" vlne (nasledny prodej pod cenou pri logickem padu) - odmitani zdanenych vynosu (prece tem K socanskym nebudu platit dalsi dane..:-))) beru obchodovani na burze jako hobby jako kazde jine..
+26
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 9. 2005 11:31 | Jirka

Fakt, že to něco stojí, skutečně hodně lidí snadno rozhodí. Proto jsem nervóznější úměrně počtu dnů, kdy se musím dívat na červená čísla. Ale podle mého deníku jsem udělal nejvíc chyb tím, že jsem dal přednost okamžitému dojmu z vývoje na trhu před vlastní předem pečlivě připravenou analýzou. Když už spadnu hodně hluboko, najde se ve mně překvapivě kousek flegmatika. Přirovnal bych to ke stavu po probdělé noci. Měl bych být ospalý, ale spíš jsem jen jako vygumovaný. Pak si řeknu buďto že už nemá cenu prchat, nebo, když nevidím šanci na blízký obrat, vypadnu z toho a pár dnů se do ničeho nehrnu.
+21
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 9. 2005 11:16 | Jirka

Ahoj, pokud jsi ještě neobjevil server www.traders.cz, doporučuji diskusní fórum. Je třeba se tam zaregistrovat, ale je to bezplatné. Odpovím ale rád.
Mám také FIO a jedu pouze na US trzích. V Praze není z čeho vybírat a způsob obchodování s nutností blokace CP a peněz a zpoplatnění všeho možného včetně inteligentních příkazů - to mne odradilo hned ze začátku. Amerika je technicky vyspělejší, titulů jsou tisíce (a nejen amerických). FIO navíc poskytuje možnost měnového úvěru, takže za malý úrok se zbavím kurzového rizika (za současné situace spíš jisté ztráty než rizika). Ihned po spárování prodejního příkazu (mimo shortu) lze použít utržené peníze k dalšímu nákupu. Zkoušel jsem už několik inteligentních příkazů a nevšiml jsem si, že by se za ně něco platilo - není to ani v ceníku. Neplatí se ani za zrušení nespárovaného příkazu. V Americe se obchoduje na několika tržištích (ECN i parkety) a na každém z nich je možno používat jinou sadu inteligentních příkazů. Stop-loss market i limit lze použít všude i bez přímé volby tržiště (FIO to umístí na nejvhodnější samo). Trailing stop jen na některých ECN (ten je jen market). Dál je tam třeba Peg Best (obdoba Stepperu). Bohužel jsem u Fia nenašel popis všech příkazů a způsob jejich zadání jsem hledal zkusmo. Chci to ještě zkusit na stránkách tržišť, tam to snad popsané bude.
Obecně k těm stop-lossům: Já se snažím ukončovat obchody raději ručně, protože automat nerozlišuje, za jakých okolností k poklesu došlo. Někdy pak SL odstřelí scalper, jindy to klesne za nízkých objemů a nakonec se to vrátí a nakoupit to hned znovu po prodeji se ztrátou, to chce hodně chladnou hlavu a téměř jistotu, že nejdu do dalšího ztrátového obchodu. Párkrát mi už kvůli zbytečně odstřelenému SL ujel vlak. Kdybych měl větší kapitál a mohl víc diverzifikovat, mohl bych si dovolit v jednotlivých titulech nastavit SL níž - mimo dosah jalových odstřelů, aniž by to znamenalo hodně citelnou ztrátu na celkovém balíku. SL selhává taky v případě, že seance začíná pod SL a limitem. Market SL by se prodal, ale limitovaný SL zůstane viset. Pravděpodobně (zatím jsem to nezažil) je pak třeba čekat na vypršení platnosti příkazu a prodat to ručně za nižší cenu. Nevím, jestli lze už aktivovaný SL stornovat.
Tvá úvaha o market/limit stopkách je správná. Market příkazy u titulů, které nemají dostatečně zaplněný order book, mohou být na provaz. Někdy tam dokonce visí jediná poptávka za $0,01 a nabídka obvykle za dvojnásobek kurzu. Ve SPADU by to ještě nemělo být tak zlé, protože ten má mantinely, které tak velký skok neumožní. Ale USA je země neomezených možností, takže prodat při kurzu $10 téměř zadarmo jde s trochou neopatrnosti snadno.
Snad Ti to trochu pomůže. Hodně štěstí!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 9. 2005 10:40 | bdX

Ono je důležité. aby se člověk stal imunní k emocím z toho, že jde o peníze. Pak to jsou jen čísla a k číslům jde přistupovat nestranně a omezit tak chyby z emotivních rozhodnutí. Jediná jistota je, že cena akcií stoupá a klesá :)
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 9. 2005 23:12

Ahoj Rád bych se tě optal na nějaké detaily týkající se techniky používání stoplossů (SL). Já sem tam něco koupím či prodám na BCPP v Kobosu. Zde však stoplossy podávat není možno a na SPAD nemám dostatečné fondy :-). Cítím, že bez SL to není ono a že je to z hlediska bezpečnosti velmi důležitá věc, kterou bych rád přestal podceňovat. Proto by mě třeba zajímalo: - Přes jakého brokera jedeš? Mám účet u FIO a BJ. - Platíš nějaké poplatky za podání SL a případně jejich následné rušení? - Na jakých trzích je možné SL používat? Například v Německu BJ zpřístupňuje asi čtyři burzy možná víc. - Kde je možno použít variantu SL typu Stop Limit (udání stop meze + limitní ceny prodeje) a kde Stop Market (pouze stop mez)? Všiml jsem si,že ve Frankfurtu je možný pouze Stop Market. Na ne moc volatilním trhu mi ale Stop limit připadne výhodnější, což si myslím, aniž bych s tím měl osobní zkušenost. Snad to není ode mne příliš "zvídavé", ale budu rád za každou informaci, která mě posune trochu dál. Dík Bobek
+24
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 9. 2005 15:42 | Omaha Nebraska

Pan autor clanku - Vykoukal , nechci ho urazit , prominte ! , pardon ! , pise , jakoby se zabyval akciemi teprve v prvnim roce. Zda se , ze pan Vykoukal jeste nevykoukal , prominte ! , pardon ! , ze ztraty penez vznikaji , kdyz se proda se ztratou , kdyz akcie zrovna koupene spadly 5% ! ... Vynatek z jeho proslovu : ""Pokud od ceny, za kterou jste nakoupili, klesl kurz o 5 %, pak prostě prodáte, přijmete ztrátu a investujete jinam. Klesne-li cena o více než 3 % od nejvyšší dosažené ceny, pak prodáte. Pokud chcete nakupovat cenné papíry s dlouhodobějším časovým horizontem, pak je vhodnější prodávat při poklesu o 10%."" ... To muze byt dobre pro daytradery , ale 80% daytraderu stejne nevydelava , ale prodelava. Clovek nesmi koupit akcii draze s P/E 50. Clovek nesmi koupit akcii podniku ocekavajiciho letos nebo pristi rok pokles zisku. A kdyz se koupi akcie levne s P/E 12 a podnik ocekava letos i pristi rok rust zisku a velky krach 2000-2002 uz je vyrizen a prijde krach zas az po roce 2010 , tak potom muze moje akcie spadnout klidne i 10% a ja ji neprodam protoze brzy bude v plus a za 5 let vysoko v plus. Protoze mimo velky krach mohou rusti za normalniho zajmu o akcie akcie tolik , jako roste zisk podniku. Jedni "experti" prohlasili v televizi 3sat , ze prodali akcie Lufthansa se ztratou 5% a pritom Lufthansa dasahuje letos rekordni rust zisku a P/E je nizko a DAX roste a leta poroste a vladu SPD nahrazuje dnes CDU. A to vsechno jenom pro to nesmylslne pravidlo : "prodat , co o 5% spadlo". Naopak : v dnesni dobe , mimo krach , nutno prikoupit ! Kdyz jsou akcie s nizkym P/E a zisk podniku roste. A ze je akcie nedavno koupena 10% v minus , to nic neznamena. Neco jineho jsou akcie predrazene s P/E 50 jako Google , ty kupujou jen hazarderi a ztraci penize kdyz dnes koupi a zitra prodaji se ztratou 5%. S levnymi akcimi se vydela v pohode , ale za trojnasobnou dobu a nic neni nutno prodavat se ztratou. To je pravidlo i Warrena Buffetta , nic neprodavat se ztratou , protoze kupuje jenom NEtechno akcie s nizkym P/E od podniku temer kazdorocne zvysujicich zisky. Taky bylo Buffettovo portfolio BRKA jednoho roku ( snad 2001 ) asi 35% v minus , ale prislo spoustu penez v dividendach a dnes uz je davno Buffettovo portfolio v plus.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 9. 2005 20:39 | obchodník

V každém případě příprava, analýza a pak hlavně trénink (nanečisto , pak s malým množstvím..) atd jsou základem úspěchu. V ČR (SR) není moc serverů, kde se dá najít kvalitní materiál pro studium, jak na burzy, ale když už tak bych doporučil http://www.traders.cz . Tam je mnoho materiálů v češtině a hlavně dobré diskusní fórum, kde se setkávají lidé okolo investování a obchodování na burzách.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 9. 2005 10:13 | Jirka

Myslím, že investiční cíl či účel užití peněz vydělaných na burze není u začátečníka tak podstatný. Smutným faktem totiž je, že převážná většina akcionářů na burze prodělá. Spíše bych se proto zaměřil na otázku, jakou částku ze svých úspor mohu oželet a jakou částku mohu na předpokládanou dobu investice vyčlenit. První částka představuje přípustnou absolutní ztrátu, druhá počáteční kapitál. V případě, že dosáhnu ztráty ve výši první částky, měl bych z burzy odejít a vrátit se až po delší době, po důkladné analýze příčin svého nezdaru a důkladném tréninku. Teprve až budu několik let úspěšný, mohu začít uvažovat o užití vydělaných peněz. První výdělky spíše poslouží jako rezerva, později na reinvestice.
Během tréninku nanečisto je dobré vyzkoušet nejen to, jak jsme schopni odhadnout směr vývoje kurzu, ale poctivě si vést obchodní deník. Podle frekvence obchodování bychom se měli předem připravit na každou seanci, jíž se zůčastníme - na základě analýz napsat plán, v němž bude uvedeno co, kolik a za kolik nakoupit nebo prodat, kam nastavit stop-loss, co udělat v případě náhlého výkyvu. Ten plán je pak třeba považovat za zákon a striktně dodržovat. Improvizace častěji nadělá škody, protože situaci nestihneme důkladně zanalyzovat a zapomeneme na spoustu věcí. Pro inspiraci přikládám sbírku svých největších chyb:
- Cvičný trading jsem dělal jen pár měsíců a bez deníku, - podcenil jsem vliv poplatků na výsledek a problém řeším až při ostrém obchodování (počáteční kapitál $2000, poplatky na jeden nákup a prodej mám téměř 1% z celého kapitálu), - nedržím se striktně plánu, činím náhlá rozhodnutí podle vývoje (přitom už jsem se přesvědčil, že moje analýzy jsou slušně spolehlivé, ale pořád si málo věřím), - z obavy, že mi něco uteče, nakupuji před potvrzením obratu, - nenechávám si rezervu pro příležitostný nákup. Několikrát jsem tak držel tituly, které stagnovaly, a přitom propásl nástup do titulu, který nasadil k výraznému růstu. Ještě horší je případ, kdy jsem prodal pomalu rostoucí titul se ziskem nižším, než poplatky, abych mohl nastoupit do jiného dynamičtějšího, který jsem jen letmo zanalyzoval a brzy po mém nákupu začal padat. - Dávám přednost náznaku obratu před uzavřením pozice na maximální přípustné ztrátě. Několikrát jsem zrušil nastavený stop-loss těsně před odstřelem.
Je třeba počítat také s tím, že čím více padá stav obchodního účtu, tím větší je snaha něco s tím dělat. A častější změny znamenají větší poplatky a více chyb z nervozity, nedůslednosti i paniky. Na akcie musí mít člověk povahu.
Obchoduji přes českého brokera na US trzích 3. měsíc, momentálně se ztrátou cca 15%.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Magdalena Souček

manažerka, Ernst & Young

Petr Teplý

ekonom

Magdalena Souček
ÚSPĚŠNOST
50,00 %

z 2 duelů
×
Petr Teplý
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 4 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services