Ministerská lupa nad čtenářskou bankovní reformou

Návrh Ministerstva financí na změnu podmínek v bankovním sektoru nezůstal námi ani našimi čtenáři nepovšimnut. Vašich názorů a připomínek na to, co vás pálí a jak byste to řešili, se nám sešlo opravdu hodně. Předložili jsme je Ministerstvu financí. Náměstek ministra Tomáš Prouza připojil k vašim návrhům své komentáře.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 8. 2005 0:29, Ivo

Totožnost lze prokázat rodným listem, pasem a v USA řidičským průkazem. Občanka je typický komunistický produkt.

Zobrazit celé vlákno

+18
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 8. 2005 19:06, jezevec

Pokud si myslíte, že banky své klienty o peníze PŘIPRAVUJÍ - asi jste nikdy nenahlédl do bankovnictví západně od Aše.
Mohu vás ujistit, že banky v civilizovaném světě své klienty o peníze nepřipravují - ale že jim je inteligentní správou ZHODNOCUJÍ.
Proto nepotřebují kasírovat poplatky - a většina u nás placených transakcí je ve slušné bance zdarma.
Lidí, kteří si na účet nechají poslat jen výplatu, kterou si okamžitě celou vyberou z bankomatu - je většina leda v nějaké ghettu ve kterém zřejmě bydlíte. Běžnější uživatel má na kontě rezervu ve výši několika měsíčních výplat pro případ nemoci či ztráty zaměstnání, přes banku platí inkaso, koncesionářské poplatky, dětem obědy, většina populace má stavební spoření, . . . . atd atd atd.

Navíc uvědomte si že vybírat vždy okamžitě celou výplatu je motivováno tím, že za vybrání padesátikoruny zaplatí klient prakticky stejný poplatek jako za vybrání osmi tisíc, takže za vybírání osmi tisíc po pětistovce zaplatí naprosto nesmyslnou částku. Kdyby byla taková transakce zdarma - uživatel si vybere vždy jen přesně tolik kolik potřebuje, případně zaplatí kartou, a zbytek peněz zůstane bance aby s tím hospodařila.
Samozřejmě hospodaření NErovná se nakupování státních dluhopisů a kasírování poplatků.

Zobrazit celé vlákno

-8
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 28 komentářů)

19. 8. 2005 16:04

Hlavní podstatou příspěvku však je, že některé banky mají pouze poplatek za převod a žádný poplatek za účetní položku neúčtují a také to, že téměř každý pohyb na účtu je účetní položkou... Jde o klamání veřejnosti rozdělením poplatku na dvě části, aby to vypadalo levněji a hůře se to porovnávalo.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 8. 2005 15:26 | Jirka

Je fakt, že by stačilo, kdybychom měli všichni pasy. Ti, kdo jezdí do ciziny by pak nemuseli mít dva průkazy a něco by se možná ušetřilo. I když pas je přece jen na nošení méně odolný a praktický, než současné občanky. A asi je i nákladnější. Pak jde o to, jestli není levnější, když ti, kteří ven nejezdí, mají jen zatavenou kartičku. Kdo má pas, nemusel by mít OP. Řidičák bohužel nemá, ani nemůže mít každý. Tohle ale v budoucnu snad padne, až přijdou ke slovu identifikační čipové karty, nebo něco podobného, které umožní nosit veškerou osobní dokumentaci v jedné kartě.
S tím placením máte také částečně pravdu. Průkaz musíme mít všichni, takže by mohl být hrazen z daní. Alespoň jeho řádné vystavení. Když jej někdo ztratí nebo zničí, tak si zaplatí mimořádné vystavení. Obávám se však, že na nákladech bychom tím neušetřili (jen by to bylo praktičtější). Pokladní na úřadě bude muset být kvůli spoustě jiných správních poplatků, které se netýkají všech. A ta je bohužel placena za funkci, ne za tržbu. Obdobně trezor, přeprava peněz atd.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 8. 2005 15:07 | Jirka

5Kč je za trvalý příkaz (vlastně za to, že na tu platbu myslí banka za Vás) nebo za příchozí platbu (nejspíš za tu velkou odpovědnost, že to nepřipíšou na cizí účet:-))a 2Kč jsou za mezibankovní clearing (směrování příkazu, které tuším dělá ČNB). Ty dvě kačky ovšem platíte jen u plateb, které jdou mimo Vaši banku. Kdyby to sloučili, museli by stejně uvádět dvě sazby: 7 do jiné banky, 5 na jiný účet u spořky. Jednorázový příkaz elektronicky podaný je za 2Kč, s clearingem za 4Kč. Moc by se to nezjednodušilo, naopak by bylo více sazeb. Ještě komplikovanější by to bylo s mezinárodním clearingem. Fakt je, že jsem často musel ve výpise hádat, který poplatek vlastně patří ke které platbě. Ale to už není problém ceníku.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 8. 2005 16:32 | Vašek

A stejné je to i s platební kartou. Ať si banky naúčtují raději o něco vyšší poplatky za roční vedení karty, ale používání (výpisy, výběr z ATM, blokace při ztrátě, SMS o výběru, atd.) ať je již zdarma. Peníze by banky měly jisté i od méně aktivních klientu a já bych nemusel ztrácet čas hledáním ATM "svojí" banky. Tohle zdvojování poplatků mi leze krkem!
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 8. 2005 15:35 | zinfo

Pokud odebíráš elektřinu, taky platíš za odběrní místo, tedy za elektroměr.
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 8. 2005 15:27 | Gergi

Mam pocit, ze dane uz platime dost velke, spravni poplatky za veci, ktere opravdu potrebuje kazdy, by mely byt pokryty z dani. Co se tyce veci, ktere vyuzivaji jen nektere skupiny spravni poplatky urcity smysl maji - mely by teoreticky umoznit mensi dane pro ostatni.
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 8. 2005 13:30 | Pavel

Průkaz totožnosti slouží hlavně státu, aby si usnadnil život. Jde to i bez něj, jak je vidět třeba na příkladu GB. Z něčeho se zaplatit samozřejmě musí, ale co třeba z platu těch ouřadů a policajtů kterým to usnadňuje práci. A že vlastním pozemek, to prokážu platnou kupní smlouvou. Katastr nemovitostí slouží tomu, kdo z něj tahá informace, tedy kupujícímu, který si chce ověřit, jestli jsem ten pozemek už neprodal někomu jinému, a ten by měl platit za výpis z katastru. Já, jako majitel, ho k ničemu nepotřebuju.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 8. 2005 14:50 | Jirka

Stačí logická úvaha. Banka má zcela určitě výdaje na mzdy přepážkových pracovníků, ostrahu, bankomaty, atd. Pokud je nezaplatí z poplatků za konkrétní služby, pak zcela určitě z jiných zdrojů. Takovým zdrojem jsou výnosy ze správy peněz těch klientů, kteří je nechají v bance déle a z úvěrových produktů, poskytovaných jiným klientům. Nezaplatí-li tedy klient, který svěří bance výplatu na pár hodin, žádné poplatky, musí je banka uhradit buďto tak, že spořivým klentům vyplácí menší úrok, nebo tak, že klientům, kteří si vezmou úvěr, naúčtuje vyšší úrok, než by musela, kdyby si ti první klienti služby zaplatili. Ubrat nebo přidat desetinu procenta na úrocích bolí banku a její akcionáře určitě méně, než zkrátit o ty náklady vlastní zisk. A hlavně - i ti první klienti čerpají služby banky, ačkoli se na jejích příjmech nijak jinak, než těmi poplatky, nepodílejí.
Fakt, že se nevyplatí vybírat výplatu po padesátikorunách na přepážce nebo v bankomatu, na tom nic nemění a není důvodem k výběru výplaty jednorázově. Ta výplata má určitě několik cílů. Je nesmysl vybírat drobné částky na přepážce či v bankomatu a pak s nimi chodit do obchodu, kde lze platit kartou nebo na poštu, odkud pošlu nájemné, inkaso a jiné platby složenkami. I při současných tolik kritizovaných polatcích je levnější platit přímo z účtu, resp. kartou přímo v obchodě, než přenášet hotovost a platit poplatky jinde. Když máme srovnávat podmínky v bankách u nás a za hranicemi, měli bychom také porovnat, jak to kde dělají jejich klienti. Asi bychom zjistili, že náklady bank ve vyspělejším světě nejsou díky vyspělosti klientů tak vysoké, jako u nás.
Běžnějším klientem asi myslíte modernějšího klienta. Častým je bohužel případ, který si o několika výplatách v záloze může nechat jen zdát. Spočítejte jen nezaměstnané a příjemce sociálních dávek. Ale i spousta řadových zaměstnanců žije od výplaty k výplatě. Zkuste se někdy podívat kousek mimo Prahu, co je tu "ghet" a nemoderních klientů bank.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 8. 2005 9:41

Osobní zkušenost s bankami v zahraničí nemám, ale stačilo mi, co vyprávěl syn loni o Anglii. Byl tam na prázdniny na jazykové škole a zakládal si účet (nějak jsme zapomněli na mezinárodní kartu, naše banka ji už nestihla vydat, tak aby byla možnost mu v případě potřeby nějaké peníze poslat). Vklad tuším 5 liber, nabídli mu kontokorent, kartu a když se ptal jaké budou poplatky, tak na něj koukali jak z jara, že co to prý je poplatek. Nechci paušalizovat, možná byla nějaká akce nebo jako student to měl zadarmo, ale o něčem to svědčí.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 8. 2005 0:29 | Ivo

Totožnost lze prokázat rodným listem, pasem a v USA řidičským průkazem. Občanka je typický komunistický produkt.
+18
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 8. 2005 0:23 | Ivo

Konkurence měla 16 let na srovnání a zatím se nic neděje.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 8. 2005 23:34 | jezevec

Než začnete pindat, porovnejte úroky u nás a v anglii. Pak porovnejte poplatky. Zjistíte, že ačkoliv poplatky jsou v UK pro běžného uživatele prakticky nulové - úroky na běžném účtu jsou zhruba stejné. Že by kouzlo?
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 8. 2005 20:22 | Jan

Jasně na divokém západě umí kouzla a čáry, přičemž namísto poplatků si výnosy vyberou na úrocích. Chi jak naivní představa o čarování s penězi. (Příklad Anglie, kde si klienti stěžovali také, ale na úroky...)
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 8. 2005 19:06 | jezevec

Pokud si myslíte, že banky své klienty o peníze PŘIPRAVUJÍ - asi jste nikdy nenahlédl do bankovnictví západně od Aše. Mohu vás ujistit, že banky v civilizovaném světě své klienty o peníze nepřipravují - ale že jim je inteligentní správou ZHODNOCUJÍ. Proto nepotřebují kasírovat poplatky - a většina u nás placených transakcí je ve slušné bance zdarma. Lidí, kteří si na účet nechají poslat jen výplatu, kterou si okamžitě celou vyberou z bankomatu - je většina leda v nějaké ghettu ve kterém zřejmě bydlíte. Běžnější uživatel má na kontě rezervu ve výši několika měsíčních výplat pro případ nemoci či ztráty zaměstnání, přes banku platí inkaso, koncesionářské poplatky, dětem obědy, většina populace má stavební spoření, . . . . atd atd atd.
Navíc uvědomte si že vybírat vždy okamžitě celou výplatu je motivováno tím, že za vybrání padesátikoruny zaplatí klient prakticky stejný poplatek jako za vybrání osmi tisíc, takže za vybírání osmi tisíc po pětistovce zaplatí naprosto nesmyslnou částku. Kdyby byla taková transakce zdarma - uživatel si vybere vždy jen přesně tolik kolik potřebuje, případně zaplatí kartou, a zbytek peněz zůstane bance aby s tím hospodařila. Samozřejmě hospodaření NErovná se nakupování státních dluhopisů a kasírování poplatků.
-8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 8. 2005 16:07 | janula

pokial viem preukazuju sa prevazne pasom alebo vodicakom, takze ziadne extra riesenie to nie je
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 8. 2005 15:37 | Pavel

Jak to v té GB konkrétně dělají, to nevím, ale vím, že pořád protestují proti přidělování identifikačních čísel a povinnému vydávání osobních průkazů, které chce EU zavést. Takže to asi nějak jde.
A k tomu placení. Když nějaký úkon musí ze zákona dělat každý občan a přibližně stejně často (jako výměna OP), pak je mnohem levnější to hradit z daní, než za to vybírat poplatek. Ušetří se za pokladní na úřadě, trezor, převážení a počítání peněz, vedení pokladní knihy a další režijní výdaje spojené s vybíráním poplatků od každého.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 8. 2005 11:00

Poplatky za účetní položky mne také vytáčejí. Ptám se: je možné udělat na účtu nějakou operaci, aby to zároveň nebyla účetní položka? Asi ne... Tak proč nás tak primitivně oblbují (spořitelna)? Pokud mne jeden převod do jiné banky stojí např. 5 Kč a zároveň 2 Kč jako účetní položka, má být správně v sazebníku převod za 7Kč a žádné účetní položky. A hned je průhlednější srovnání s cenami konkurenční banky.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 8. 2005 10:43 | Jirka

Založím si u Vás účet. Jednou měsíčně si na něj nechám poslat 8000 výplaty a pár hodin nato ji vyberu přes bankomat nebo u přepážky. Tak jako většina dalších klientů. Z čeho ty služby uživíte? Jedině z peněz, o které připravíte lepší klienty, kteří Vám peníze svěří ve větším objemu a na delší dobu, nebudou často otravovat u přepážek, nebo Vás nechají vydělat na úrocích z úvěrů a hypoték. Já však k tomu prvnímu typu klientů nepatřím a mám dost vynucené solidarity. Takže se nebojte - se svými penězi Vás obtěžovat nebudu.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 8. 2005 10:26 | Jirka

Škoda, že jste neuvedl konkrétně, jak prokazují totožnost v GB. Řekl bych že tuhle potřebu máme v civilizovaných zemích velice často, a zdaleka ne jen při styku s policií a úřady. Na mnoha místech máme my potřebu dokázat, že jsme tím, za koho se vydáváme. I kdyby ty průkazy byly placeny z platů ouřadů a policajtů, jak navrhujete, budou stejně v konečném důsledku placeny z našich daní, neboť ty jsou zdrojem platů ouřadů a policajtů.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 8. 2005 1:17 | jezevec

Měl bych jednodušší nápad. Veškeré bankovní poplatky prostě postavit mimo zákon. Bance, která není schopná spravovat svěřené peníze klientů bez poplatků, by měli odebrat licenci.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

Výpočet RPSN

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Klára Samková

advokátka

František Janeček

producent a podnikatel

Klára Samková
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
František Janeček
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services