Ví stát nejlíp, jaká cena je správná?

Po zákazu nočního prodeje a povinných účtenkách přichází další návrh z jiného světa. Prodávat pod cenou je přece "tak nemorální"! Co na tom, že by lidé ušetřili. Jaké další dopady však má zákaz něčeho, co hráči na trhu dělají dobrovolně? Všechno lze obejít, stát ušetří a spotřebitel zaplatí.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 8. 2005 14:13, Fredy

Většina ouředníků čte v práci noviny. Dobrá polovina z nich MFDnes. Tam se, dle internetu, píše, že Fidel Castro nařídil na Kubě používat maximálně 15W žárovky. Ty silnější poručil zlikvidovat. Od úspory několik set milionu dolarů v roce 2006 by se mohlo konečně podařit (po 47 letech komunistické revoluce a vlády) mít elektriku 24 hodin denně. Jak úžasné, o co všechno jsme přišli ......

Ale zpět k ouředníkům. Určitě některý z nich zapřemýšlel o tom, že by to mohl být zajímavý námět pro nějakou vládní předlohu zákona. Něco v duchu "my si na vás posvítíme, abyste zbytečně nesvítili".

Tak se nám ten socialismus nenápadně, po krůčkách, zase vrací. Teď ještě, pod dojmem masakru policajtů od těch chuligánu na Tachovsku, omezit zákon shromažďovací. Protože si kde kdo na politiky otvírá ústa, tak rovnou omezit svobodu slova. Pak už jen zakotvit vedoucí úlohu socialistů a jako tečku za vším, pak předat moc ve státě zpět komunistům. Experiment s demokracií končí vážení, je třeba opět vyhledat cestovní kufr......

Tak to jsem asi přehnal, ještě je tu modrá šance a pak uvidím ……

+32
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 8. 2005 15:00, Speedy

... vemte konečně Fredy na vědomí, že experiment tady svoji pouť už elegantně ukončil! A to především zásluhou jistého Dostála, právě z ODS :-)
Případná budoucí koalice ODS s ČSSD také vyloučena není, už jednou se to přece nějak z nouze pojmenovalo, myslím, že opoziční smlouva: za tichého souhlasu všech došlo potom okradení tisíců drobných akcionářů "státními" privatizacemi bez ošetření drobasů. Pomníkem budiž a příkladem takové Čra a Česká spořitelna! Všem na očích...
Nákup 200 ks kolových transportérů za další a další miliardy Kč (z kapes daňových poplatníků) je jen logické pokračování: proti komu, myslíte a s radlicemi vepředu, budou asi tak nasazeny? Kolik tady máme po republice větších měst, resp. potenciálních ohnisek odporu, pardón, občanského nesouhlasu? Občanského nesouhlasu týchž dańových poplatníků? Když těch 200 ks tímto počtem vydělím, budeme asi na té správné cestě vědět, kam vespolek spějeme a kam se už blížíme. Případ technopárty byla jen malá ukázka, že pokročeno jest a že zahálet se nemá. Naučené je třeba čas od času i procvičit...

Zobrazit celé vlákno

-7
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 17 komentářů)

4. 8. 2005 10:44 | sema

člověk neví jestli má plakat nebo řvát....podle mě takovéhle hovadiny hraničící s šířením polašné zprávy vypouštějí ti bambálové schválně, aby jim prošla nějaká menší pitomost - jinak se tomu prostě nedá věřit...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 8. 2005 10:19 | Speedy

...ano, za velmi nešťastnou záměnu jmen se omlouvám, je to moje chyba a nevím, jak se mi to mohlo stát. Asi jsem velmi spěchal. Oproti jiným diskusním stránkám tuto chybu dodatečně ale opravit sám nemůžu, žel. Měl jsem zajisté na mysli p. Doležala z ODS.
Pochopte, že věc nelze odbýt jednoduše tím, že o "nešťastném" zákoně se přece vědělo dost dopředu. Měl jste patrně na mysli, že všichni tzv. poučení měli své akcie tzv. včas (přitom s dalším takto vyvolaným propadem ceny, ale jakým?) prodat? Nebo, raději, ještě než tato zhovadilost byla někde za horizontem, v prostředí ČR neinvestovat raději vůbec a to od samého počátku? Navíc: schválení okrádačky šlo napříč prakticky celým politickým spektrem. Co muselo být za tím, aby alespoň na pár týdnů či měsíců se zde a již pokolikáté opět v tomto státě tzv. zhaslo? Zejména přes všechno (před)volební a programové zaklínání o nedotknutelnosti majetku ze strany zvláště prý pravicových stran a poslanců? Jako je právě ODS? Pro mne to je záležitost přitom principiální: jednou to jsou násilím a pod cenou vyvlastněné podíly ve firmách skrze akcie, podruhé to klidně může postihnout třeba i vás, až vám někdo tzv. náhradou vyvlastní vámi vybudované rekreační středisko i s pozemkem se zdůvodněním, že jeho přiléhající pozemky (s letitým úhorem!) jsou o 90% větší, než právě ty vaše. A on že už tam chce 10 let vybudovat prý golfové hřiště. A jediný, kdo mu v tom brání, že jste právě vy? Také rád uslyšíte, že jste to měl včas prodat? Mé otazníky byly jen řečnické :-))
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 8. 2005 8:46 | Jarmila

Hurá, konečně bude někdo (= stát) určovat rozumné ceny pro spotřebitele! Poslední perličkou je zpráva ministerstva dopravy o zpoplatnění některých dálničních úseků. Např. Severní Morava má všehovšudy 12 km dálnice, nejbližší navazující dálnice je od ní vzdálená nějakých 60 km, ale za použití těch pár kilometrů se bude od 1. září platit dálniční poplatek!! Totéž platí pro Jižní Čechy. Tam jsou sice jen 8 km dálnice a nejbližší dálnice je od ní asi 70 km, ale přesto se to zpoplatní! To by přišli uživatelé k tomu, že by mohli jezdit 8 km po nezpoplatněné dálnici, ještě by kvůli nim přišla státní pokladna na buben. To tak, holenkové, zadarmo po dálnici, koukejte cálovat!
+14
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 8. 2005 20:10 | Jirka

Počítačové komponenty za půl roku? To už můžete dát do domu dětí kutilům a i ti se budou šklebit, jaký je to krám. Jednou jsme pomohli policajtům chytit při činu podvodníka, který nakupoval s falešnými doklady. Sehrál jsem s ním komedii a když si vynášel poslední krabici, tak ho čapli. Celou sestavu si pak PČR nechala asi měsíc na služebně prý jako důkaz. Nevím, nač ho potřebovali, když si to všechno nafotili u toho šmejda v kufru auta, dostali jím podepsaný dodací list i s číslem falešné občanky a jeden z nich byl celou dobu v civilu při tom, coby falešný zákazník. Měl jste slyšet našeho šéfa, kam ty poldy posílal. Ono stačilo třeba nakoupit malou zásobu pamětí na větší zakázku, ze které sešlo. A následně spadly ceny pamětí i dolar. A po dvou dnech byla dosažitelná marže tak -40%. Prodávat počítačové komponenty je víc hazard, než podnikání.
+27
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 8. 2005 20:09 | Roman

Můžu vědět, o který finanční úřad se jednalo? Město, případně městská část. Sám na berním úřadě jsem a setkal jsem se za ty roky s jak naprostými profíky, tak i s naprosto neschopnými lidmi. Docela by mě to zajímalo.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 8. 2005 17:37 | jezevec

Pravda je taková - že ne všechno zboží lze prodávat v malém krámku v malém objemu. Třeba jen proto, že si z vámi popsaných důvodů nemůžete dovolit sklad dílů, a do druhého dne vám na počítač nikdo čekat nebude. Stejně jako že vás vždycky pobije člověk, který prodává z krámku vlastního, pokud vy jste někde v nájmu - svět je prostě takovej. Má snad stát stanovovat průměrné ceny nájmu, a mají je vlastnící obchodů povinně zakalkulovat do ceny zboží, aby nebyli zvýhodněni nájemci? Kde to skončí??? Budou socánkové hlídat, aby do ceny prodaného zboží byl zakalkulován průměrný plat prodavače stanovený rudými odbory?
Jinak pokud má mít podnikání smysl - měl byste mít možnost minimalizovat ztrátu prodejem jinak neprodejného zboží, prodejem třeba i pod cenou. Pokud nakoupíte na sklad něco co se za chvíli neprodá ani za nákupní cenu, ať už proto že cena od dodavatele dále klesla nebo protože trh ve vašem dosahu je již danou komoditou nasycen - podle socánků byste to musel vyhodit (přesněji řečeno: prodat bez dokladu).
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 8. 2005 17:28 | Fredy

A kdyby jste měl právě kontrolu z berňáku, tak byste těch 15% těžce vysvětloval. U nich je optimální hranice od 30% výše. Co, co je pod tím je podezřelé. Pár kontrol jsem zažil, tak ví co Sobotkovo výběrčí umí. Při jedné kontrole jsem zjistil, že kontrolorka (celkem dost agresivní) neví, jaký je rozdíl mezi "marží" a "rabatem". Což mě vytočilo a tuto její neznalost jsem nechal napsat do zápisu. Pak se děly věci. Co se týče počítačů a komponent, tak je to ještě horší, než píšete. Pokud měl klient nějaké zboží více jak půl roku na prodejně, tak to byl ležák a většinou to prodával pod nákupní cenou. Jak se říká, že i prodělek je kšeft. Takhle se nějak k socialismu s regulovanými cenami dostávali na Novém Zélandu. Až už to dál nešlo, tak přišel Roger Douglas a jeho reforma.
+14
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 8. 2005 17:13 | Fredy

Když píši o kufrech a emigraci, tak to si většinou jen ulevuji. Mě se tady u nás líbí. A to dokonce i přes tu politickou komedii, kterou rozehráli politici. Občas se nemohou dohodnout kdo hraje hlavní roli, která že je ta hlavní a proč? Ale alespoń je nějaká sranda. Představte si, že se budete celý večer bavit se sousedem o tom, jak mu dupou králící. Takhle než proberete všechny aféry a hlavní adepty, tak koukáte ixté flašce vína na dno a pomalu se rozednívá ......
Pan Dostála nechte odpočívat v pokoji a obrňte se větší trpělivostí. Možná by se hodila i lepší analytika :-) O tomto něšťastné zákoně se přece vědělo dost dopředu, že? No a na závěr, myslel jste jistě pana Doležala z ODS. No jo, každá strana má své koně a podkoní.....
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 8. 2005 17:00 | Jirka

50% marži si ovšem mohou dovolit velkoobchody. Když jsem prodával v malém krámku kancelářskou techniku, měli jsme problém udržet 15%. Přitom zboží jako počítače ztrácí svoji hodnotu drastickým tempem. Konkurence nám přetahovala zákazníky prodejem některých druhů trvale pod nákupní cenou. Dodavatele měli stejné a nebyli u nich tak zavedení, jako my. Takže těžko dostali lepší cenu.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 8. 2005 16:50 | Jirka

Tohle už není politika, ale střelba od boku. Jeden den vymyslet blbost, za každou cenu ji prosadit, protože vláda, to jsme přece my a ne oni a týden po vstupu v platnost zrušit, protože nojo, to jsme zvorali. Myslím, že dříve, než jakoukoli reformu veřejných financí, bychom měli prosadit poslanecký mandát jako koncesovanou živnost, na kterou bude třeba složit zkoušky z ekonomie a IQ test.
I když se jinak zastávám podnikatelů a živnostníků, k nimž se počítám, souhlasím se slovy autora, že není nutno, aby byl každý druhý živnostník překupníkem, neboť lze poskytovat i užitečnější služby. Když se veřejnosti zamlouvá nakupovat v super a hypermarketech, nač jí vnucovat malé krámky. Ať je jich jen tolik, kolik jich skutečně chceme mít. Není pravda, že drobný podnikatel nemá šanci porazit velkou firmu bez ochrany státu. Výsledky mé práce pro drobné klienty vyvolaly zájem u větší firmy, která není spokojena s velkým a drahým dodavatelem, který jí takový efekt zdaleka svojí prací nepřinesl. Přitom jsem ani neměl nějaký zvláštní nápad, který dělá z podnikatelů známé boháče. Jen jsem svoje řemeslo dělal pořádně. A jelikož kvalita mnoha řemesel od dob mého dědy výrazně poklesla, myslím, že není tak složité převálcovat konkurenci v mnoha oborech. Stačí nabídnout skutečnou kvalitu a ta se prosadí. Mám obrovskou radost, že jsem se o tom mohl přesvědčit na vlastní kůži. A jde to dokonce bez podplácení vyčůraných referentů a jiných parazitů. Ještě nikde jsem nemusel žadonit o zakázku.
Pokud mne socani chtějí naštvat, mají to mít. Nebude to dlouho trvat, budu mít dostatečný příjem z akcií, zruším živnosti a budu sloužit lidem zadarmo. Mám rád změnu, umím toho dost, takže mi takové živobytí bez buzerace bude úplně vyhovovat.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 8. 2005 16:15 | jezevec

Aritmetika prvního stupně základní školy: Pokud obchodník na svoji provozní řežii, platy apod, amortizaci vstupních nákladů, atd potřebuje (příkladně) 10% obchodní marži (levné řetězce málokdy pracují s větší - začíná tedy prodávat příkladně s 50% marží, a každý výrobek, který nakoupil za deset korun, prodává za korun patnáct. A teď sledujte ten ekonomický zázrak: Pokud obchodník nakoupí jedno sto tisíc výrobků za deset korun kus - zaplatí za ně rovný milion korun, a pro dosažení 10% marže za ně potřebuje utržit 1.100.000 korun českých. Při prodejní ceně 15korun/kus mu k dosažení tzv bodu zvratu (nebo-li když se pokryjí náklady a podnikání začne nést čistý zisk) stačí prodat 1.100.000/15 = 73.334 výrobků. Zbývajících 26.666 může prodat za libovolnou cenu - může je zlevnit o 10, 20, 30, 50, třeba i 99%. Může to i vyhodit - nevznikne žádná škoda. Náklady a režii už má pokryté a cokoliv co prodá dál, už je jen neočekávaný zisk - který může mít a nemusí, nebo ho může porovnávat s cenou obrátky peněz. Výprodeje za půl darma jsou tedy čištění skladů od jinak neprodejného zboží, nebo zboží které se prodává pomaleji než je cena peněz vložených do zásob - nikoliv prodej pod náklady.
+14
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 8. 2005 15:00 | Speedy

... vemte konečně Fredy na vědomí, že experiment tady svoji pouť už elegantně ukončil! A to především zásluhou jistého Dostála, právě z ODS :-) Případná budoucí koalice ODS s ČSSD také vyloučena není, už jednou se to přece nějak z nouze pojmenovalo, myslím, že opoziční smlouva: za tichého souhlasu všech došlo potom okradení tisíců drobných akcionářů "státními" privatizacemi bez ošetření drobasů. Pomníkem budiž a příkladem takové Čra a Česká spořitelna! Všem na očích... Nákup 200 ks kolových transportérů za další a další miliardy Kč (z kapes daňových poplatníků) je jen logické pokračování: proti komu, myslíte a s radlicemi vepředu, budou asi tak nasazeny? Kolik tady máme po republice větších měst, resp. potenciálních ohnisek odporu, pardón, občanského nesouhlasu? Občanského nesouhlasu týchž dańových poplatníků? Když těch 200 ks tímto počtem vydělím, budeme asi na té správné cestě vědět, kam vespolek spějeme a kam se už blížíme. Případ technopárty byla jen malá ukázka, že pokročeno jest a že zahálet se nemá. Naučené je třeba čas od času i procvičit...
-7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 8. 2005 14:13 | Fredy

Většina ouředníků čte v práci noviny. Dobrá polovina z nich MFDnes. Tam se, dle internetu, píše, že Fidel Castro nařídil na Kubě používat maximálně 15W žárovky. Ty silnější poručil zlikvidovat. Od úspory několik set milionu dolarů v roce 2006 by se mohlo konečně podařit (po 47 letech komunistické revoluce a vlády) mít elektriku 24 hodin denně. Jak úžasné, o co všechno jsme přišli ......
Ale zpět k ouředníkům. Určitě některý z nich zapřemýšlel o tom, že by to mohl být zajímavý námět pro nějakou vládní předlohu zákona. Něco v duchu "my si na vás posvítíme, abyste zbytečně nesvítili".
Tak se nám ten socialismus nenápadně, po krůčkách, zase vrací. Teď ještě, pod dojmem masakru policajtů od těch chuligánu na Tachovsku, omezit zákon shromažďovací. Protože si kde kdo na politiky otvírá ústa, tak rovnou omezit svobodu slova. Pak už jen zakotvit vedoucí úlohu socialistů a jako tečku za vším, pak předat moc ve státě zpět komunistům. Experiment s demokracií končí vážení, je třeba opět vyhledat cestovní kufr......
Tak to jsem asi přehnal, ještě je tu modrá šance a pak uvidím ……
+32
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 8. 2005 11:31 | Milan Gvozdik

Jezismarja, to neni mozne, co se snazi vsechno prosadit. Svine jedny.
Fakt, kdy prosadi zakon, ze rohlik musi stat vsude korunu, aby duchodci nemuseli na levne rohliky az do supermarketu, a stacilo jim zajit do samosky na rohu (kde je nyni prodavaji za 1.5).
Krucinal ja nechci "komunisticky" socializmus, jdete s tim do ....
-5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 8. 2005 8:22 | dastach

Teď se snad dočkáme toho, že se zruší regulace cen v poslanecké kantýně!
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 8. 2005 6:29

to by přišli o své levné dovolené?
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 8. 2005 0:34 | Simona

Schválně, jestli stát bude měřit stejným metrem i sobě, a zruší tedy např. také investiční pobídky pro zahraniční investory. To je přece také prodej pod cenou, dokonce prodej sama sebe ;)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Michal Jirák

podnikatel, Miton

Kateřina Neumannová

podnikatelka

Michal Jirák
ÚSPĚŠNOST
50,00 %

z 2 duelů
×
Kateřina Neumannová
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services