Přihlášení

Jméno

Heslo

Nevím heslo

Nemáte regstraci? Zaregistrujte se zde!

Partner webu

Pojistné podmínky: auto, domácnost a smrt pod lupou

Pojistné podmínky: auto, domácnost a smrt pod lupou
Pojistka domácnosti nemusí krýt riziko vandalismu. Zemřete-li v autě a při tom někoho vážně zraníte, rodina z vaší životní pojistky moc nezíská. Pokud ochrnete při raftingu, vaše pojištění invalidity se k vám otočí zády. Nabouráte-li, protože vám z důvodu opotřebení praskla pneumatika, z havarijní pojistky nic nedostanete. Výluk a výjimek je mnoho, poradíme vám, jak je hledat.
Simona Ely Plischke, rubrika: Články, 29.07.2005, 21 komentářů
Tisknout

01.08.2005 14:12, Jirka

Povinné ručení jsem záměrně neuvedl, i když spadá mezi ty vynucené státem. Považuji ho za spravedlivější, než havarijní pojištění. I když jezdím málo a rozumně, o auto se celkem starám, nikdy nevím, kdy se mi povede zazmatkovat, přepadne mě nevolnost, projeví se skrytá vada na autě apod. Rozumný člověk se proti riziku, že může jinému způsobit škodu, na kterou nemá, pojistí. Jenže podceňování nebezpečí je typickou vlastností většiny řidičů. Takže těch pojištěných by bylo málo. Proč platit havarijní pojištění jako pojistku proti blbosti jiných, úměrnou ceně mého auta? Abych byl částečně pojištěn proti škodě ve výši celoročního příjmu na vlastním autě, kdyby se do mně trefil idiot v pekáči z bazaru za 5 tisíc? Raději budu platit úměrně vlastní blbosti a nezodpovědnosti.

Nemám rád, když se stát snaží přebírat na sebe zodpovědnost za životní komfort dospělých lidí. Tady může ublížit jen každý sobě (nebo své rodině). Ale pokud jde o zodpovědnost k ostatním, je to něco jiného.

Zobrazit komentovanou zprávu (Pavel 31.07.2005 02:45)

01.08.2005 15:19, Pavel

Myslím, že to není negativní článek, jen je to článek, který upozorňuje, jak je důležité si přečíst pojistnou smlouvu před jejím podepsáním. Například jsem viděl pojistnou smlouvu na cestovní pojištění, které jedna cestovka nabízela k lyžařským zájezdům, a tam ve výlukách byly úrazy vzniklé při lyžování. Kdo se spoléhal na solidnost cestovky a pojišťovny a pořádně si smlouvu nepřečetl, měl smůlu.

Zobrazit komentovanou zprávu (Karel Brzobohatý 01.08.2005 09:47)

01.08.2005 18:41, PlischkeS

Dobrý den,

díky za názor. Jak jsem napsala do samého úvodu článku, naším cílem je upozornit na záludné pasáže pojistných smluv a pomoci tak potenciálním klientům pojišťoven porozumět paragrafům pojistných podmínek. Za "protistranu" článku považujte prodejce pojištění, ne každý totiž klienta, ve snaze získat jeho podpis, a tak provizi, na nepojišťěná rizika upozorní. Článek považujte za jakýsi kurz "sebeobrany" v nerovném vztahu "reklama a prodejce pojištění vs. neznalý zájemce o pojištění".

Článek si rozhodně neklade za cíl odrazovat od uzavírání pojistek.

Pojistné podmínky byly vybrány náhodně.

S pozdravem,
SP

01.08.2005 18:44, PlischkeS

Omlouvám se za neúplné jméno v přechozím názoru, odklepla jsem jej omylem dřív :)
SP

Zobrazit komentovanou zprávu (PlischkeS 01.08.2005 18:41)

03.08.2005 19:34, Jan

Z výše uvedeného mi (snad) plyne, že běžný smrtelník nemá být schopen porozumět pojistným podmínkám, když se zde žádá, že by je snad musel autor konzultovat (?) či dokonce si nechat autorizovat jejich výklad poji3+tovnou (??), a pak nezbývá nic jiného, než dodat, že takový článek je opravdu na místě!

04.08.2005 08:42, Karel Brzobohatý

Ve výše uvedeném je napsáno, že některé články v pojistných podmínkách mají své opodstatnění a jsou tam zcela na místě a objektivní článek by měl obsahovat i to, proč je tam pojišťovny mají.
Pokud se jedná o článek tendenční, což mi k autorce moc nejde, četl jsem i jiné její články, kde opravdu radí, potom je vše OK.

Proč například se v článku nemluví o klauzuli v pojistných podmínkách, že pojišťovny se mohou od pojistných podmínek odklonit pouze ve prospěch klienta? Tedy pokud má být vše objektivní, tak autorka nenabádá čtenáře, aby požadovali po pojišťovnách přihlédnutí k tomuto paragrafu?

Mě se již dvakrát podařilo dostat plnění, které dle striktního výkladu bych nedostal a to jsem se nesnažil ani o pojistný podvod, který je přítomen dle odhadů policie a pojišťoven u cca 30% všech škod z povinného ručení (například) a kvůli kterému tam tyto "do nebe volající" omezení jsou.

Zobrazit komentovanou zprávu (Jan 03.08.2005 19:34)

Přidat nový příspěvek

„Diskuse na webu www.penize.cz se vždy věnují pouze tématu, k němuž se vztahují. Rozhodně nesuplují funkci Poradny. Máte-li proto jakýkoliv dotaz, obraťte se prosím přímo na naše odborníky, kteří vám rádi pomohou. Na dotazy vložené do Poradny standardně odpovídáme do čtyř pracovních dnů, obvykle se ale dočkáte reakce mnohem dříve. Pokud dotaz vložíte do diskuse, s velkou pravděpodobností na něj nikdo nezareaguje. Děkujeme za pochopení.“

Captcha

Přihlásit odběr komentářů

Odebírat příspěvky mohou pouze zaregistrovaní a přihlášení uživatelé!

Přihlásit se

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Miroslav Zámečník
ekonom

Eduard Kučera
podnikatel

Miroslav Zámečník
ÚSPĚŠNOST
54,81 %

z 1 394 duelů
Eduard Kučera
ÚSPĚŠNOST
53,91 %

z 1 254 duelů

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2012

Ještě doporučujeme:

Další kalkulačky

Poradna

Tým odborných poradců je tu pro vás a vaše dotazy.

Mám dotaz
Vstoupit do poradny
O webu Peníze.cz | Redakční tým | Inzerce | Pravidla a obchodní podmínky | Kontakt

Mapa stránek | RSS | Mobilní verze | Doplňky pro vaše stránky

Všechny materiály © 2000 - 2012 Peníze.CZ a dodavatelé. Všechna práva vyhrazena.

ISSN 1213-2217. Doslovné ani částečné přebírání materiálů není povoleno bez uvedení zdroje a předchozího písemného svolení.
Peníze.CZ vydává společnost Partners media, s.r.o.
Člen SPIR - Sdružení pro internetovou reklamu. Člen SVIT - Sdružení vydavatelů internetových titulů při UVDT.

Partneři: E15 | SEO
Výjimečně spolehlivé kuchyňské spotřebiče.