Krach penzijního fondu – nesmysl, nebo realita?

Penzijní fondy jsou regulovány řadou prostředků, které mají zajistit co největší stabilitu a střadatelům jistý, bezrizikový výnos. Jedná se však jen o preventivní opatření. Vklady do penzijního připojištění navíc nejsou ze zákona pojištěny, a tak se může stát, že klientům nakonec zůstanou jen oči pro pláč. Co tedy reálně čeká účastníky penzijního připojištění, když se fond dostane do potíží?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

31. 7. 2005 16:54, Petr Hlaváček

Konečně nšco věcné, netlachající.

Zobrazit celé vlákno

+54
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 11 komentářů)

6. 10. 2005 22:02

naprostý souhlas...
+28
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 7. 2005 16:54 | Petr Hlaváček

Konečně nšco věcné, netlachající.
+54
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 7. 2005 8:33 | R2D2

Kapitálovou sílu naprosté většiny PF nikdo nezpochybní. Rating mnoha vlastníků je lepší než Česka, rezervní fond a základní jmění jistotu navyšují. Jména článků "Krach penzijního fondu" mají za úkol přilákat čtenáře, krach je stejně pravděpodobný jako krach České spořitelny nebo Komerční banky.
Diskuse by se měla ubírat směrem do budoucna. Jaké by mělo být postavení PF? Pokud se PF budou změnám k lepšímu bránit, dopadnou jako na slovensku. DDP byly při tvorbě druhého pilíře zcela vynechány, vznikly DSS, a zároveň byl systém DDP zmodernizován.
V našich podmínkách by to znamenalo, že penzijní fondy by v reformě důchodového systému ostrouhaly a vznikly by nové společnosti založené investičními společnostmi. Pouze argument, že PF mají 3 milión klientů nestačí, musí se přizpůsobit standardním podmínkám. Ale to už dávno doporučila Česku Světová banka, viz.
http://www.reformaduchodu.cz/prilohy/cast_1_a_3/iglesias_cz.pdf
+31
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 7. 2005 21:06 | Agresor

Bohužel i toho největšího moulu musí napadnout copak se asi stane s penězi v případě státního bankrotu.V současnosti dochází k odsávání peněz všemi prostředky z republiky.Koruna tomu byla nasazena povolením nákupu akcií,dluhopisů atd. v cizině.Stát dluží už více jak bilion miliard korun.Doufám že tiskopisy dluhopisů jsou z příjemného papíru-použití bude jednoznačné.
+31
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 7. 2005 17:17 | ()

Jistě i v této sféře s jistým zjednodušením platí: Větší reglementace = menší rizika = menší výnosy. Přišli lidi o víc...
+37
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 7. 2005 17:10 | Pavel

Při čtení článku mě napadla jedna otázka. Co se stane, když zkrachuje depozitář?
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 7. 2005 17:00 | Karel Brzobohatý

Vážený/á R2D2, můj příspěvek má dvě rozdílné části, sorry. Jeden se týká "bezpečnosti investice" do PF, tedy zdali jsou dostatečné polštáře dalšího kapitálu (finančního ne pouze účetního) ve fondech.
A druhá je pouze jakési postesknutí si, že zde jsou ještě další garance, které by zasluhovaly dodatečný kapitál a nevyřeší se to tím, že se oddělí majetek.
pokud změníte legislativu, tedy zrušíte klientům již slíbené garance výše účtu a penzí, tak nic již nestojí v cestě k oddělení, ale naplnění této podmínky je nutné k tomu, aby nedošlo k nějakému přenosu rizika ze státu na soukromý subjekt.
+25
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 7. 2005 16:47 | R2D2

Nerozumím Vám. Sám říkáte, že aktiva proti závazkům jsou pouze fiktivní (např. provize, co už byly vyplaceny ale tváří se, že tam ještě jsou) a zároveň jste proti oddělení. Vždyť právě oddělení by podobné problémy vyřešilo, ve fondu by byl majetek klientů krytý právě jen cennými papíry, oceňovalo by se tržní hodnotou, zaniklla by podmínky "připsat" alespoň 0%.
Ty garance, novela by je mohla změnit. Výpočet penze již ne, lze nakoupit ˇpojišťovny, minimální pojistné vyšší než 100 Kč, např. 300 kč, možnost přerušit pokud hodnota fondu alespoň 10 000 Kč atd. Vždyť do OPF můžete investovat 500 Kč a víc už nic, nikdo Vám podílový účet nezruší :)

Nemyslím si, že by PF měly zaniknout, ale měly by se z nich stát regulérní OPF. Proč ne, na co mít dvě regulace téhož? Nyní OPF oproti PF sbírají jednu výhodu za druhou: bezpečné, možnost volby investiční strategie a tedy vyšší výnos, nižší náklady, ..
Penzijním fondům by to jen prospělo!!
+38
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 7. 2005 14:19 | Karel Brzobohatý

V článkuje velmi potlačeno do pozadí "nutnost tvořit rezervní fond" a to ve výši minimálně 5% ze zisku. Tedy akcionář si vezme maximálně 10% ze zisku fondu, minimálně 5% se dá do rezervního fondu a zbytek se dá zpět na účty účastníků. Tato položka již představuje u středních a větších fondů objemově "větší jistotu" proti krachu než ZJ = 50 mil Kč. Žel obě dvě položky jsou na pasívech a o otázkou je, jaká jsou proti tomu aktiva, ve většině případů jsou to pohledávky, tedy žádné finanční prostředky, ale fiktivní účetní operace. Já jsem z důvodu garancí v pojistných smlouvách (minimální zůstatek účtu, výpočet penze) proti rozdělení (oddělení) penzijních fondů, protože by potom mohly zaniknout a mohli bychom spořit v OPF a nechat si vyplácet penzi z pojišťovny například.
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 7. 2005 8:19 | jkl

Takže tyto bohulibé instituce jsou zatím financovány vlastně ze státního dluhu. To může ještě chvíli fungovat a co potom? Jaký bude poměr mezi bezpečností a výnosem až si fondy prosadí investice na akciovém trhu popř. nákup zahraničních státních obligací (napadá mě např. Mexiko, Argentina, Egypt - neboť náš stát se přeci už po volbách zadlužovat nebude)? Dosáhne tento výnost alespoň 7%, tzv. "dotáhne" dynamiku růstu mezd? To je jen pár otázek,které npadnou nepofesionála při ranní kávě :)
+18
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 7. 2005 6:41 | Petr Šafránek

V článku chybí zmínka o zásadním systémovém prvku bezpečnosti, který zatím není u našich penzijních fondů aplikován - oddělení majetku účastníků penzijního připojištění od majetku akcionářů. Díky tomu mimo jiné může fond proti výnosu z portfolia uplatnit prakticky libovolné výdaje, neboť zákon hovoří o rozdělování zisku, nikoliv o rozdělování výnosu. Jediné omezení pak je v tom, že fond nesmí vykázat ztrátu. Při odděleném majetku by fond mohl hospodařit pouze s jasně definovaným poplatkem za správu portfolia, vše ostatní by bylo majetkem účastníků penzijního připojištění - obdobně, jako je tomu u otevřených podílových fondů, kde má investiční společnost oddělený majetek od majetku podílníků.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Janis Sidovský

manažer a podnikatel

Pavel Telička

politik a lobbista

Janis Sidovský
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Pavel Telička
ÚSPĚŠNOST
33,33 %

z 3 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services