Jak poplatky zdražují hypotéky

Lev Dvorok | | 19. 7. 2005 | 9 komentářů
Hypotéky jsou prý nejnižší v historii a získat úrokovou sazbu pod 3 % není žádný problém. Nejen úroky ale určují cenu hypotéky. Jak se změní tzv. efektivní úrok vlivem poplatků? Např. u půlmiliónové hypotéky se splatností 10 let si na poplatcích za vedení účtu a vyřízení hypotéky připlatíte skoro celé dodatečné procento.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 7. 2005 12:40, Honza F.

Ti kamarádi sem chtěli jet tento týden s vlastními 3 dětmi (oba rodiče + děti) na pár dní na návštěvu, děti mají zapsané v pase už dlouho, poplatek za zapsání tehdy zaplatili. Teď zjistili, že nemohou přijet, dokud dětem nezařídí za tyto poplatky vlastní pasy (žijí oba na minimální mzdě v oblasti s vysokou nezaměstnaností a jsou rádi, že mají práci). Chtěl jsem říct, že je v SR nehoráznost chtít takovéto poplatky.
Jarmilo, máte pravdu i s cenama potravin v SR - opravdu jako vzor to stojí za houby. Hezký den!

Zobrazit celé vlákno

+61
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 7. 2005 17:56, Honza F.

Souhlasím. Na Slovensku např. od letoška vydání cestovního pasu stojí 1.000 SK, expresně 4.000 Sk (obojí včetně vyfocení na úřadu, již nedokládáte svoji fotku). A od jara 2005 zavedli povinnost mít vlastní pas pro děti nad 5 let (za 400 Sk, expres za 1.600 Sk) i při cestě s rodiči do Česka. Kamarádi ze SR mají své děti ve svém (slovenském) pase řádně zapsány, přesto nemohou s nimi nyní přijet, protože jejich děti musí mít svůj vlastní pas, při žádosti se osobně dostavit na úřad, tam si je vyfotí ... .
Příští rok budou i u nás takovéto pasy, kde si Vás na úřadu vyfotí. Tak už jen zdražit a zavést povinně i pro předškolní děti ... . S tím poplatkem za vklad do katastru to je taky dobrý. Prý v SR uvažují o zákoně, že si nebudou moci postavit dům svépomocí, ale pouze autorizovanou firmou (to budou úplatky za razítko, pánečku).
Takovýto "velký vzor" stojí za ho..o.

Zobrazit celé vlákno

-15
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 9 komentářů)

20. 7. 2005 20:41 | Ondra

Pokud máš děti v OP, tak pas nepotřebují
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 7. 2005 19:11 | Honza F.

Jasně, kdo má občanský průkaz /ID kartu, může po EU pouze na tento doklad. Já mluvil o dětech, kterým je méně, než 15 let a o tom, na kolik se dají zákonem zvýšit poplatky, "když někdo chce".
+24
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 7. 2005 13:05 | Gergi

Co je to za blbost? Vzdyt v ramci EU snad muzou jet jen na obcanku, na co pasy? Nebo neco nevim?
+33
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 7. 2005 12:40 | Honza F.

Ti kamarádi sem chtěli jet tento týden s vlastními 3 dětmi (oba rodiče + děti) na pár dní na návštěvu, děti mají zapsané v pase už dlouho, poplatek za zapsání tehdy zaplatili. Teď zjistili, že nemohou přijet, dokud dětem nezařídí za tyto poplatky vlastní pasy (žijí oba na minimální mzdě v oblasti s vysokou nezaměstnaností a jsou rádi, že mají práci). Chtěl jsem říct, že je v SR nehoráznost chtít takovéto poplatky. Jarmilo, máte pravdu i s cenama potravin v SR - opravdu jako vzor to stojí za houby. Hezký den!
+61
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 7. 2005 9:00 | Jarmila

Ono ten samostatný pas pro dítě není tak zcela od věci. Dítko může jet třeba s babičkou a za dodatečné připsání do pasu se taky platí. Navíc dítko může onemocnět, zůstane v nemocnici, Vy odjedete domů a následně si pro dítko můžete přijet, variant je hodně. Jiná věc je, kolik ta legrace stojí a taky platnost pasu pro dítě. Pokud vím, tak pas pro dítě má platnost dva roky, pak se musí vyměnit, neb dítko roste a svou vizáž mění celkem rychle. PS: jak chcete omezit cestování jinak, než poplatkem ouřadu za pasy? Třeby by Slováci ještě přišli na to, že je u nich nekřesťansky draho: mléko 20,- SK/litr, mouka 10,- SK/kg, cukr 30 SK/kg, máslo 30 SK/kostka o 250 g (proto u nich má malé máslo gramáž jen 100 g, aby to opticky vypadalo levně). Pokud tu jejich reformu zavedeme u nás, jen zvýšime emigraci mladých vzdělaných lidí, pro které je s jejich jazykovým vybavením po celém světě otevřeno plno jiných restaurací..., a nám tu zbydou na práci jen starší ročníky, co už z důvodu jazykově nevybavenosti emigrovat nechtějí, a Romové.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 7. 2005 17:56 | Honza F.

Souhlasím. Na Slovensku např. od letoška vydání cestovního pasu stojí 1.000 SK, expresně 4.000 Sk (obojí včetně vyfocení na úřadu, již nedokládáte svoji fotku). A od jara 2005 zavedli povinnost mít vlastní pas pro děti nad 5 let (za 400 Sk, expres za 1.600 Sk) i při cestě s rodiči do Česka. Kamarádi ze SR mají své děti ve svém (slovenském) pase řádně zapsány, přesto nemohou s nimi nyní přijet, protože jejich děti musí mít svůj vlastní pas, při žádosti se osobně dostavit na úřad, tam si je vyfotí ... . Příští rok budou i u nás takovéto pasy, kde si Vás na úřadu vyfotí. Tak už jen zdražit a zavést povinně i pro předškolní děti ... . S tím poplatkem za vklad do katastru to je taky dobrý. Prý v SR uvažují o zákoně, že si nebudou moci postavit dům svépomocí, ale pouze autorizovanou firmou (to budou úplatky za razítko, pánečku). Takovýto "velký vzor" stojí za ho..o.
-15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 7. 2005 8:34 | k

Jestli se Vám zdá 500kč za vklad do katastru hodně, tak si uvědomte, kolik zaplatíte bance za schválení úvěru! Nejméně 8000kč a přitom se jedná jen o "sjetí parametrů" v počítači! Na Slovenksu (náš velký vzor) zaplatíte za vklad do katstru 2000kč (expres 8000 kč). Brzy se dočkáte změn i u nás (nejen banky potřebují pokrýt své náklady :)
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 7. 2005 8:26 | Jarmila

A navíc u hypotéky není povinnost uvádět RPSN.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 7. 2005 0:47 | Pavel

Výčet nákladů ovšem není zdaleka úplný. Především banky požadují pojištění nemovitosti a jeho vinkulaci ve prospěch banky. Dále pojištění úvěru a opět vinkulaci. Poplatky katastrálnímu úřadu za vklad věcného břemene (ručíte-li nemovitostí pořízenou za hypotéku) také nejsou nejmenší. Každý úkon, který Vám banka během trvání úvěru provede si patřičně honoruje.
+23
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Splátky úvěru

% z měsíčních výdajů

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Václav Klaus

politik

Miroslava Němcová

politička

Václav Klaus
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Miroslava Němcová
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services