Registrační pokladny: vítězství hlav nad mozkem

Začátkem července vstoupil v účinnost zákon o registračních pokladnách. Tato norma nejenom že nebude účinným nástrojem v boji proti daňovým únikům. Některé její pasáže jsou navíc skutečnými "skvosty", bohužel jedna z dalších nepříliš potěšujících ukázek tvořivosti našich zákonodárců.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 7. 2005 8:00, Jirka

Zrovna včera jsem poslouchal v rádiu diskusní pořad, kde se toto probíralo. Jeden z posluchačů, kteří do studia volali dotazy připomněl, že kdyby bylo reálné, aby prostitutky platily daně, už by je platily podle §10 ZDP (ostatní činnost). Vzhledem k tomu, že je k tomu nenutí kontroly z berňáku dnes, těžko to budou dělat po zavedení živnosti "Poskytování sexuálních služeb". Ten problém není v absenci příslušné živnosti ani litery zákona, ale v neschopnosti státu tuto činnost monitorovat a neplatiče daní postihovat. Jak například postihuje stát pasáky, kteří de facto prostitutky na černo zaměstnávají, neodvádějí za ně pojistné ani daně, nezajišťují jejich zdravotní prohlídky atd., nemluvě o tom, že je k tomu často nutí násilím?

Také se mi líbí názory, že touto cestou budou na ŽL jednou podnikat i dealeři drog, bankovní lupiči a jiní podnikavci z podsvětí. Ty by se přece také vyplatilo zdanit.

Fakt, že za tuto snahu někteří lidé politikům tleskají, svědčí zase jen o typické české vlastnosti - závisti. Šlapky si vydělají za hodinu víc, než já za celý den. Tak ať taky platí daně, že? Kdy se proboha naučíme řešit problémy s nadhledem, odstraňováním primárních příčin? Kdy naše právo bude skutečně právem a bude rozlišovat správné a trestné jednání a ne koho se jak vyplatí politikům zkasírovat, aby měli na další rozhazování?

Zobrazit celé vlákno

+53
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 7. 2005 8:36, Jirka

Je pravda, že ty pokladny mohou znesnadnit (ne zcela zabránit) zaměstnancům ulít si tu a tam něco do vlastní kapsy. Pokud byste ovšem podnikal sám nebo s manželkou, nebude mít pokladna pro Vás tento význam. Prodávat zmrzlinu, párky v rohlíku apod. s registrační pokladnou, musí nutně výrazně prodražit prodávané zboží. Pokud si tu pokladnu, spotřební materiál a servis dá takový prodejce do nákladů, je představa vlády, že se tím zvýší odvody daní, dost naivní. Ještě že nám zavedli tu minimální daň, že? Možná to byla příprava na zavedení reg. pokladen, aby vůbec něco na daních vybrali.

Zboží, které nakoupím, musím zaplatit - to je vidět v účetnictví. Faktury za nákup musím založit, zboží vzít na sklad. To je také v účetnictví. Nakoupené zboží, které na skladu není, muselo být prodáno, nebo vydáno do vlastní spotřeby - musí být v účetnictví. Pokud cokoli z toho do účetnictví nezahrnu, vznikne mi někde rozdíl, který budu muset kontrole objasnit. Nač ještě potřebuje stát registrační pokladny? Zřejmě na to, aby se nezdržoval inventurami a kontrolou vedení účetnictví a zjednodušil si svoji kontrolní činnost. Pak musí ovšem počítat s tím, že mu unikne mnohem více věcí, než nyní. Dovedu si představit mnoho způsobů, jak obejít markování tržby do pokladny.

Zobrazit celé vlákno

-5
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 65 komentářů)

23. 7. 2005 15:31 | jezevec

Zákon jste si asi nepřečetl. Povinnost mít registrační pokladnu se vztahuje i ma nalé nebo příležitostné "podnkatele" a "připodnikávatele" při zaměstnání. Takoví podnikají třeba jen jednu hodinu denně nebo tři týdny v roce - a cena pokladny je pro ně obratem za několik let, neboli příjmem za dvacet let. Když jste s pokladnami spokojen, buďte rád - a do jiných se neserte.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 7. 2005 13:14 | Tomáš Marný

Nebude mezi pojmy JEDNOTKA a BYTOVÁ JEDNOTKA kapánek rozdíl? Ale hodinky nebo holinky, vsjo ravno, obojí se natahuje, že?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 7. 2005 12:45 | Speedy

... já bych začal okamžitě a rovnou tím bodem č. 6! A potom, co nejdříve, bodem č. 5. Šéfem přes tuto "operaci" bych udělal toho zajímavýho starostu odkudsi od Frýdlantu ze severních Čech: jak se mu tam museli státní úředníci nejdříve vždy slušně ohlásit.... Ale co s potom dalšími takto vzniklými nezaměstnanými, navíc těžko kdesi jinde využitelnými? Kterým bude každá "jiná" práce navíc hóóóóódně móóóóó smrdět? A kteří jsou, včetně jejich rodinných příslušníků, také voliči (vše)slibujících politických stran? Já to proto vidím zde beznadějný, jedině až následně při nějaký katastrofě by se tu cosi asi řešilo, avšak zase to bude vždy na úkor těch, co státem zabezpečený panenky a panáčky živí. Ve svém časovém horizontu jako jedné smrtelné biologické entity vidím jedinou možnost udělat se "pro sebe" a tomuto nezdárnýmu státu nedat zbytečně ani halíř. Ti ostatní ať platí, když jim to nevadí: třeba se přiživím na nich i já :-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 7. 2005 9:59 | xyz

Vážená paní Jarmilo! Ke všemu se musíte vyjadřovat a ničemu nerozumíte. Dle zákona 72/94 je garáž skutečně samostatná jednotka schopna převodu atd. Využití - garáž ( žádný holobyt). Napřed si něco zjitěta a pak teprve pište. Ale vzhledem k tomu, že jste v nějaké předchozí diskozi uvedla, že jste bývalá pedagožka nebo družinářka, tím se ledacos vysvětluje.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 7. 2005 9:32 | TomTom

Podvodnici (Nejen podnikatele ale i zamestnaci) budou opek kricet ze je to sikanovani.Opravdovi podnikatele to jen privitaji.Ja mam reg.pokladny uz prez rok a jsem snimi max spokojen.Par zamestnacum sem musel sice dat vypoved ale ti poctivi zustali.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 7. 2005 7:11 | Fredy

Chyba je pane Luky někde jinde. Registrační pokladny jsou něco jako řešení následků, ale nikoliv příčin. Nejdříve je třeba řešit příčiny. A ty jsou známi. Nesmyslný daňový systém, obrovská byrokracie, buzerace ze strany státních orgánů a na druhé straně štědrá sociální síť, která je děravá, jak staré necky. Znáte podnikání v maloobchodě a ve službách? Myslím z té strany za pultem, nikoliv před pultem, jako zákazník. Tam jde o něco jiného. Ve většině případech se jedná o udržení se nad vodou. Teď nemyslím velké řetězce, ale malé obchody a drobné služby. Nejvíce podfuků se děje právě u velkých řetězců a velkých firem a to přesto, že již dávno jistý druh registračních pokladen mají. A na druhé straně z těch, co nejvíce škodí, jsou stánkaři z jihovýchodní Asie, které nepostihne žádný zákon. Proto vidím tento zákon jako nesmyslný. A kdo si od něj slibuje zázrak, tak je buď velký naivka a nebo závistivec. Osobně bych to řešil jiným způsobem, který se možná zdá, že s tím nesouvisí. Ale opak je pravdou. 1) Zrušit současné daňové zákony a nahradit je jediným zákonem s rovnou daní ve výši 10% (daň z příjmů FO, PO a DPH) 2) Zrušit všechny odčitatelné položky a nahradit jednou universální na každého člena rodiny 3) Zavést paušální výši nákladů ve výši 80% z příjmů. 4) Zakázat stánkový prodej, kromě ovoce a zeleniny a domácích výpěstků. 5) Zredukovat počet ministerstev na 7 6) Snížit státní aparát na 50% a každý další rok vždy o 5% na početní a kvalitativní úroveň, jako ve Švýcarsku.
Kdo pak bude potřebovat registrační pokladny?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 7. 2005 23:18 | Luky

Musím říci, že pokud jde o kvalitu formulací, pak tento zákon nijak nevybočuje z šedivé řady zákonů, které jsou našimi „skromně“ placenými zákonodárci přijímány. Typický nestravitelný právnický text… Myslím si ale, že problém je někde trošku jinde. Podle mého názoru jsme již zákon o reg. pokladnách potřebovali jako sůl. V českých luzích a hájích je velmi obvyklé obcházet co se dá zvláště, když ušetřím na daních… Slušnému podnikateli, který nepodvádí může maximálně vadit trocha práce navíc. Pokud jde o ceny pokladen, pokud si ji podnikatel nemůže dovolit, pak by asi neměl pokračovat v podnikání, protože to nevěstí nic dobrého o úspěšnosti jeho firmy ani o jeho bankovním účtu. Pravdou ovšem zůstává, že vše souvisí se vším a celý problém se stává složitějším, pokud přihlédneme k celkovému daňovému zatížení, které je každopádně neadekvátní. Problém by se měl řešit asi systémověji a možná by si vláda pak mohla odpustit podobné nesmysly jako nutnost vydávat účtenky i na drobnější zboží atd...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 7. 2005 21:39 | Docent

To jsem právě chtěl vědět po tom Ministerstvu zemědělství. Na jeho webových stránkách je tento zákon s komentářem a právě u tohoto paragrafu se chvástají, jak to perfektně vymysleli a zjednodušili vodárnám práci, neboť 1 číslo popisné = 1 odběratel vody... Chtěli jsme si se sousedem nechat udělat vlastní fakturační měřidla a být partnerem pro dodavatele vody, bohužel prý to nejde právě s ohledem na citovaný zákon.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 7. 2005 17:01 | Jarmila

Ještě mně tak napadá: pokud budeme dva vlastníci rodinného domku (sourozenci, kteří zdědili po rodičích, rodiče + dítě a podobná kombinace), musíme vytvořit společenství vlastníků, protože by nám vodárny jinak nemohly poslat fakturu... Jenže co když ho nevytvoříme, protože ho nechceme, neb ho k ničemu nepotřebujeme?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 7. 2005 16:38 | MoB

Takže vám tam můžou nastěhovat neplatiče nebo jiného problémového nájemníka, o kterého se budete muset starat a udržovat garáž vč. příslušenství v hygienickém stavu. Samozřejmě tam ale nesmíte parkovat s autem, když tam budou lidi. Ale nebojte se, oni vám budou platit regulované nájemné. A pokud si třeba pořídí auto, jste povinen jim postavit (nebo nechat postavit) garáž. :-)))
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 7. 2005 15:20 | Roman

Moje zkušenost z Řecka je taková, že mezi příslušníky zemí, kteří minimalizují daně všemi možnými způsoby patří i Řekové. Na nechuti odvádět daně není nic nenormálního. Jak říkal Klaus, chováme se tržně. Pouze zaměstnanci mají smůlu, protože je zaměstnavatel práskne a tak musí platit daně z plného příjmu. Proto je dobré mít menší vedlejšák na živnostňák a v něm odepisovat část nákladů a DPH. Vždycky mě pobaví takové závěry jako v tomto článku (jak předepíšou pokladny nechám kšeftu a chopím se lopaty).
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 7. 2005 14:31 | Jarmila

A garáž je přitom považována za holobyt s WC v přilehlém křoví a se sprchou pod okapem.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 7. 2005 13:57 | Fredy

Už to vymysleli. Taková bytovka neexistuje. Čtyřbytovka má dole většinou garáže a ty jsou samostatné jednotky. Tudíž 4 bytovka má 8 bytových jednotek. To je fakt, to nekecám. Mám to černé na bílém.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 7. 2005 13:06 | jezevec

ale právě že ne. pokud vám zubař prodá kartáček - tak vám neprodává kartáček, ale poskytuje službu podání kartáčku; navíc formou podomního prodeje. jednoduchý jak facka.
stejně - než tyto pitomosti vstoupí v platnost, půjdou socánci zpátky do prdele, a jakákoliv nová vláda to zruší.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 7. 2005 12:48 | Docent

Drtivá většina poslanců má hlavu akorát na to, aby jim nepršelo do krku.
Dalši skvělý zákon: Dle zákona o vodovodech a kanalizacích č. 274/2001 Sb. v platném znění (ZVK) platí, že "Odběratelem je vlastník pozemku nebo stavby připojené na vodovod nebo kanalizaci, ............ u budov, u nichž poluvlastník budovy je vlastníkem bytu nebo nebytového prostoru jako prostorově vymezené části budovy a zároveň podílovým spoluvlastníkem společných částí budovy, je odběratelem společenství vlastníků."
Jenže pak máme další zákon o vlastnictví bytů, který říká, že společenství vlastníků vzniká v domech s nejméně 5 byty ve vlastnictví nejméně 3 různých vlastníků...
Zeptal jsem se zdvořile na Ministerstvu zemědělství, kde ZVK vymysleli, kdo je odběratelem vody ve vesnických bytovkách, čítajících obvykle 4 byty a tedy bez společenství vlastníků. Je to víc jak měsíc a samozřejmě ticho po pěšině.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 7. 2005 12:35 | jezevec

Zbytečně si z hodných socánků děláte legraci.
Řešení přitom existuje: Velká Špydla zavede celonárodní informační daňový systém. Každý podnikatel realizující tržby si na prodejní místo povinně zavede pevnou linku nebo wifi, a dostane typizovanou pokladnu, napojenou on-line na centrální software, a on-line webkameru. Kit bude stát 111 tisíc a každý podnikatel si bude muset koupit hned dva, aby měl jeden záložní. Kdo si toliknevydělá - ať sakra nepodniká, vždyť z čeho by žil, žejó. Tak. Webkamera bude on-line hlídat, zda obsluha pečlivě markuje vše co je prodáváno - data se budou vzorkovat a posílat na finanční úřady, a úředníci berňáku to budou náhodně kontrolovat. Na pokladně se jakýkoliv namarkovaný prodej okamžitě on-line přenese do daňového centra a tam se zaeviduje - takže už nikdy nikdo nestrornuje vyinkasovanou platbu. Za nepoužití poklady nebo pozměnění software bude trest smrti.
To by bylo, šmejdi podnikatelský, abysme vás na tu podporu nedostali VŠECHNY!!!!!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 7. 2005 12:06 | Jarmila

Vláda právě schvaluje zákon o legalizaci prostituce a možnosti výkonu této práce na ŽL. Bude se povinnost výdeje pokladních bločků a povinnost tahat sebou registrační pokladnu na příručním vozíku vztahovat i na tyto "horizontální sociální pracovnice"? Předpokládám, že v jejich ceníku nejsou položky pod 50,- Kč.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 7. 2005 12:04 | janula

ja neviem, tu na Slovensku registracne pokladne su uz par rokov a vcelku myslim, ze je to dobre....na trzniciach sa to obcas obchadza (aj u kadernicky apod.), cast ludi ked nieco stavia alebo kupuje od remeselnikov, tak ide bez DPH (a tym padom bez registracnych pokladni, ale aj bez zaruky), ale v restauraciach su uz napisy, ze pokial by personal nedal blok z pokladne, je utrata gratis (IMHO pre majitelov su dobre na kontrolu) a myslim, ze danove prijmy stupli (ono nikdy neviete, ci ta pani co cche cigarety nie je z danoveho)....ale to sa tyka Bratislavy, uznavam, ze v Terchovej by to bolo asi ine:-)od registracnych pokladni su oslobodeni drobni remeselnici (oprava topanok apod.)+drobni zahradkari, ktori predavaju ovocie apod., samozrejme, v zakone je urcite presne osetrene kto a kedy ano alebo nie.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 7. 2005 10:25 | xXx

On bude naprosto skvely business u tech pokladen delat neautorizovane zasahy do fiskalni pameti. Jeste ze ten socialisticky stat mame, malo co sype tak, jako pomahat jinym ho ochcavat.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 7. 2005 10:16 | Lu

Byl jsem taky v Itálii a všude jsem dostal bloček z registrační pokladny a nikdo to neignoroval. Také jsem byl v Maďarsku, kde jsou taky poviné reg. pokladny a také jsem dosta bloček všude i k zmrzlině. Tak nelžete lidem vaše pohádky
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Daniel Beneš

manažer

Jiří Devát

manažer

Daniel Beneš
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Jiří Devát
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services