Registrační pokladny: vítězství hlav nad mozkem

Začátkem července vstoupil v účinnost zákon o registračních pokladnách. Tato norma nejenom že nebude účinným nástrojem v boji proti daňovým únikům. Některé její pasáže jsou navíc skutečnými "skvosty", bohužel jedna z dalších nepříliš potěšujících ukázek tvořivosti našich zákonodárců.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 7. 2005 8:00, Jirka

Zrovna včera jsem poslouchal v rádiu diskusní pořad, kde se toto probíralo. Jeden z posluchačů, kteří do studia volali dotazy připomněl, že kdyby bylo reálné, aby prostitutky platily daně, už by je platily podle §10 ZDP (ostatní činnost). Vzhledem k tomu, že je k tomu nenutí kontroly z berňáku dnes, těžko to budou dělat po zavedení živnosti "Poskytování sexuálních služeb". Ten problém není v absenci příslušné živnosti ani litery zákona, ale v neschopnosti státu tuto činnost monitorovat a neplatiče daní postihovat. Jak například postihuje stát pasáky, kteří de facto prostitutky na černo zaměstnávají, neodvádějí za ně pojistné ani daně, nezajišťují jejich zdravotní prohlídky atd., nemluvě o tom, že je k tomu často nutí násilím?

Také se mi líbí názory, že touto cestou budou na ŽL jednou podnikat i dealeři drog, bankovní lupiči a jiní podnikavci z podsvětí. Ty by se přece také vyplatilo zdanit.

Fakt, že za tuto snahu někteří lidé politikům tleskají, svědčí zase jen o typické české vlastnosti - závisti. Šlapky si vydělají za hodinu víc, než já za celý den. Tak ať taky platí daně, že? Kdy se proboha naučíme řešit problémy s nadhledem, odstraňováním primárních příčin? Kdy naše právo bude skutečně právem a bude rozlišovat správné a trestné jednání a ne koho se jak vyplatí politikům zkasírovat, aby měli na další rozhazování?

Zobrazit celé vlákno

+53
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 7. 2005 8:36, Jirka

Je pravda, že ty pokladny mohou znesnadnit (ne zcela zabránit) zaměstnancům ulít si tu a tam něco do vlastní kapsy. Pokud byste ovšem podnikal sám nebo s manželkou, nebude mít pokladna pro Vás tento význam. Prodávat zmrzlinu, párky v rohlíku apod. s registrační pokladnou, musí nutně výrazně prodražit prodávané zboží. Pokud si tu pokladnu, spotřební materiál a servis dá takový prodejce do nákladů, je představa vlády, že se tím zvýší odvody daní, dost naivní. Ještě že nám zavedli tu minimální daň, že? Možná to byla příprava na zavedení reg. pokladen, aby vůbec něco na daních vybrali.

Zboží, které nakoupím, musím zaplatit - to je vidět v účetnictví. Faktury za nákup musím založit, zboží vzít na sklad. To je také v účetnictví. Nakoupené zboží, které na skladu není, muselo být prodáno, nebo vydáno do vlastní spotřeby - musí být v účetnictví. Pokud cokoli z toho do účetnictví nezahrnu, vznikne mi někde rozdíl, který budu muset kontrole objasnit. Nač ještě potřebuje stát registrační pokladny? Zřejmě na to, aby se nezdržoval inventurami a kontrolou vedení účetnictví a zjednodušil si svoji kontrolní činnost. Pak musí ovšem počítat s tím, že mu unikne mnohem více věcí, než nyní. Dovedu si představit mnoho způsobů, jak obejít markování tržby do pokladny.

Zobrazit celé vlákno

-5
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 65 komentářů)

23. 11. 2016 1:09 | Jaroslav Kopriva

Nevím na koho se obrátit. Prosím poraďte mi. Dnes jsme byl v restauraci, kde zkoušejí registrační pokladny. Vrchní číšnik mi po mém příchodu odmítl vydal kontrolní účtenku na můj stůl. Prý stačí Babišova pokladna. Při placení mne však ošidil /okradl/ cca o 80 kč. Netvrdím, že to udělal záměrně. Spíše se v tom mumraji mohl splést při zadávání objednávek do počítače. Prostě objednávku od sousedního stolu zaúčtovale mě. Proto se ptám? "Je povinností obsluhy, mi vydat na vyžádání, na můj stůl kontrolní účtenku, abych byl schopen si průběžně kontrolovat svůj účet?"
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 5. 2012 6:21 | Terence

k "Registrační pokladny: vítězství hlav nad mozkem". Registrační pokladny samy o sobě ani jejich použití není problém. Legraci z úředního jazyka chápu taky, ale odvádí to od podstaty věci. Registrační pokladny u živnostníků nemají ani nemohou zabezpečit "99%" výběru daní. Taky to není výsledek lobbingu výrobců reg. pokladen, ČSSD o tom mluvila už za Zemana (mimochodem toho za socdem nepovažuji). Příjem od živnostníků má být zajištěn v první řadě paušálem! Není nutno zatěžovat živnostníka více než nutno. Registrační pokladny mají "ošetřit" případy praní špinavých peněz, tj. kdy živnostníkovi nestačí paušál. Případně opak, kdy je pro živnostníka paušál moc, prostě nemá kšefty (nebo šidí) a chce tedy nižší daně, tak to tímhle způsobem může dokázat. Pokud ale přejde do režimu "reg.pokladny", podléhá po tu dobu samozřejmě kontrole. Všeobecná "registračně pokladní" povinnost je kravínium, musí být volitelná.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 7. 2011 21:21 | Vlky

Pokud bude národ dále ve stavu stáda ovcí a jen remcat v lokálech a nezvedne své tlusté zadky aby ukázalo vládnoucí menšině, že oni (rozumějme vláda) jsou tu pro to aby hájili zájmy občanů země a média na místo akce a podpoření případně zorganizování veřejného protestu budou dále jen útočit na city a poukazovat na špatnosti, pramálo se změní. Vždyť je přece důležité že JÁ se mám ne tak špatně a hlavně mám ten svůj soudeček a smrádeček a co se děje kolem, jen když se mě to nedotkne. Vivat Hobitíne ve středozemi.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 7. 2005 8:43 | Jirka

S těmi náhubky je to naštěstí nemyslitelné. I když takové počitadlo lásky naší vlády přímo na papuli by mohlo mnohým voličům změřit, jak dobře volili. Spíš bych čekal daň ze vzduchu paušálem podle kategorie aktivity (fyzicky pracující víc, nejvíc asi sportovci) a podle místně obvyklé míry sajrajtu ve vzduchu. Na tom by se dalo zaměstnat mnoho nových úředníků. V obchodech by se navíc mohly objevit tlakové láhve s nálepkou "Dobrý vzduch", aby si obyvatelé smogem zamořených měst mohli dát šluka vzduchu ze šumavských lesů nebo z Alp. Tak bude možno vybírat za vzduch ještě DPH, případně clo.
Pokud jde o vymýšlení hovadin, obávám se, že našim zákonodárcům není třeba napovídat. Spíše se snažím napovědět těm ostatním. Již platíme nejed daně z vody, která padá z nebes a vyvěrá ze země. Také z té země, po které chodíme, z potravy, kterou nám ta země dá, z nemovitostí, které si stavíme za vlastní zdaněné peníze a někdy i vlastními silami na vlastních pozemcích, z darů, které byly již zdaněny jako práce tomu, kdo je vyrobil a tomu, kdo nám je prodal, potom nám (DPH) a nakonec obdarovanému jako příjem. Co mají všechny ty daně společného? Platíme je z hodnot, které nevytvořila vláda, ale příroda nebo my sami, na služby, které nám vláda špatně poskytuje. Nejsou to právě politici, jejichž nezájem o otázky životního prostředí umožňuje zamořovat již zdaněnou vodu, zemi a zatím nezdaněný vzduch? A aby měli státní úředníci ještě lehčí práci, budeme si ještě muset koupit drahé registrační pokladny, abychom je nedejbože za jejich špatnou práci nešidili. Za těmito hloupostmi a nespravedlnostmi se však skrývá vychytralost. Skutečnou hloupost bychom měli hledat v podhradí. A soudím-li podle demokratického zřízení, bude se týkat nadpoloviční většiny dutin lebečních.
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 7. 2005 7:56 | Jirka

Pokud by ten průtokoměr uměl přepnout na nižší taxu v zakouřeném prostředí, měli by mnozí kuřáci permanentní slevu na dani ze vzduchu. Takže by jim stát vracel spotřební daň z tabáku. A zákonodárci by museli řešit těžké dilema, jestli konečně schválit "protikuřácký zákon" a připravit tak státní kasu o část spotřebních daní, nebo nechat kuřáky zamořovat veřejná místa a připravit stát o část daní ze vzduchu - navíc za cenu funkčně složitějších a tím dražších náhubků, které by musel stát chudším občanům dotovat, ne-li vydávat zdarma. Nebo že by daň ze vzduchu a náhubky s taxametrem byly opět povinné jen u podnikatelů, tak jako třeba silniční daň nebo minimální daňový základ? Když vlastník auta - nepodnikatel podle našeho práva silnice nepoužívá, analogicky také nedýchá.
Doufám, že tyhle úvahy zůstanou navždy sci-fi.
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 7. 2005 9:18 | Jarmila

Aspoň by si lidi neničili zdraví běháním po lese, seděli by pěkně v hospodách (za dýchání zakouřeného vzduchu by byla sleva), spořádaně sosali pivčo a štamprlata, kouřili, tím by se zvyšoval přívod peněz do státní pokladny formou spotřebních daní a zdravotnictví by kvůlivá nějakému běhání a dýchání čistého vzduchu nepřišlo o zákazníky. Ušetřil by i daňový systém, protože lidi by se nedožívali takového věku.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 7. 2005 16:51 | Kateřina

Jasně, blbnu. Pardon.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 7. 2005 16:05 | Speedy

...já myslel, že registrační pokladny se týkají pohledu příjmů? Máte ale pravdu v tom, že záleží na tom, na které straně registrační pokladny stojíte. Ale jako zákazník podnikatel si a ve svém zájmu do nákladů zaúčtuji vše, co se dá, i papírek, který prodavač vystavil ručně, tedy bez registrační pokladny.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 7. 2005 11:53 | Kateřina

Vrtá mi hlavou jedna věc: Pokud si obchodník zvolí paušál na výdaje - jak to bude s registrační pokladnou? Je tam nějaká výjimka, nebo bude jako trotl markovat a pak to házet do koše. Ví to někdo?
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 7. 2005 11:52 | Kateřina

Prosím nenapovídat. Už máme zdaněn déšť - tedy vodu, padající z nebes - vzduch může být další v pořadí.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 7. 2005 10:23 | Speedy

...dovoluji si upozornit, že (předpokládám, že šlapky budou podnikat jako fyzické osoby) už dnes je tu socanský institut minimální daně a budou muset navíc platit ke svému zdravotnímu pojištění ještě pojištění na důchod. Dnes, teoreticky, jí stačí platit jenom minimum kolem 1.000,- Kč zdravotního pojištění měsíčně, avšak ty, které odešly "do ilegality" včetně těch, co už tam jsou z titulu cizího státního příslušníka s pobytem v Česku neznámým, neplatí dnes asi vůbec nic. Co dělají, když jsou nemocný, nevím, prostě být nemocný nesmí nebo si platí svý dochtory který v tom jedou za bakšiš s nimi. U takového zubaře asi no problem, ale operovat slepý střevo asi ano? Jo, a u té minimální daně bude mít ta šlapka 2 roky jako ostatní podnikatelé výjimku, bude moci být ztrátová a neplatit daň vůbec, jen potíž bude možná s dokladováním nákladů, ale napsat se dá vše, třeba i "pořádná" faktura za ubytování právě od jejího pasáka, že ano. To už jen tak opravdu závěrem. Systém se možná zavede, avšak s minimální daní opět a po 2 letech postupně odumře ...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 7. 2005 8:47 | Jarmila

To by mohlo být něco na způsob erotické pomůcky, zvané Venušiny kuličky. Jenže dáma s tímto aplikovaným přístrojem by pak třeba nemohla skákat bungee-jumping, provozovat jogging a podobné sporty, protože by to měla zdaněné, nehledě na to, že kdo by mohl vykonávat práci autorizovaného servisního technika. Gynekolog nebo opravář IT?
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 7. 2005 8:40 | Jirka

ad PS: Že by na nás vymysleli registrační náhubky s průtokoměrem s fiskální pamětí? :-)))
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 7. 2005 8:36 | Jirka

Je pravda, že ty pokladny mohou znesnadnit (ne zcela zabránit) zaměstnancům ulít si tu a tam něco do vlastní kapsy. Pokud byste ovšem podnikal sám nebo s manželkou, nebude mít pokladna pro Vás tento význam. Prodávat zmrzlinu, párky v rohlíku apod. s registrační pokladnou, musí nutně výrazně prodražit prodávané zboží. Pokud si tu pokladnu, spotřební materiál a servis dá takový prodejce do nákladů, je představa vlády, že se tím zvýší odvody daní, dost naivní. Ještě že nám zavedli tu minimální daň, že? Možná to byla příprava na zavedení reg. pokladen, aby vůbec něco na daních vybrali.
Zboží, které nakoupím, musím zaplatit - to je vidět v účetnictví. Faktury za nákup musím založit, zboží vzít na sklad. To je také v účetnictví. Nakoupené zboží, které na skladu není, muselo být prodáno, nebo vydáno do vlastní spotřeby - musí být v účetnictví. Pokud cokoli z toho do účetnictví nezahrnu, vznikne mi někde rozdíl, který budu muset kontrole objasnit. Nač ještě potřebuje stát registrační pokladny? Zřejmě na to, aby se nezdržoval inventurami a kontrolou vedení účetnictví a zjednodušil si svoji kontrolní činnost. Pak musí ovšem počítat s tím, že mu unikne mnohem více věcí, než nyní. Dovedu si představit mnoho způsobů, jak obejít markování tržby do pokladny.
-5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 7. 2005 8:32 | Fredy

Přesně tak. Někde jsem slyšel názor, že ta vláda (v kterékoliv zemi), která se snaží zdanit prostituci a prodej drog, tak je skoro před bankrotem. Něco podobného zavedli v Holandsku, ale že by šlo o záchranu státní pokladny, nic nevím. Výjimka asi potvrzuje pravidlo. Jak to u nás dopadne? Velká část prostitutek se zaregistruje na Úřadu práce a budou čerpat všechny dávky a přitom budou dál provozovat své řemeslo. Kdo je bude kontrolovat a kdo jim v tom zabrání? Kolik budou platit na daních? A kdo jak to bude kontrolovat? Nebo bude zavedena paušální daň? Třeba podle věku, či vzhledu? Nebo se budou prostitutky zase nechávat zaměstnávat jako uklizečky na částečný úvazek?
PS: Pro vládu. Ještě by se také dal zdanit vzduch :-)
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 7. 2005 8:00 | Jirka

Zrovna včera jsem poslouchal v rádiu diskusní pořad, kde se toto probíralo. Jeden z posluchačů, kteří do studia volali dotazy připomněl, že kdyby bylo reálné, aby prostitutky platily daně, už by je platily podle §10 ZDP (ostatní činnost). Vzhledem k tomu, že je k tomu nenutí kontroly z berňáku dnes, těžko to budou dělat po zavedení živnosti "Poskytování sexuálních služeb". Ten problém není v absenci příslušné živnosti ani litery zákona, ale v neschopnosti státu tuto činnost monitorovat a neplatiče daní postihovat. Jak například postihuje stát pasáky, kteří de facto prostitutky na černo zaměstnávají, neodvádějí za ně pojistné ani daně, nezajišťují jejich zdravotní prohlídky atd., nemluvě o tom, že je k tomu často nutí násilím?
Také se mi líbí názory, že touto cestou budou na ŽL jednou podnikat i dealeři drog, bankovní lupiči a jiní podnikavci z podsvětí. Ty by se přece také vyplatilo zdanit.
Fakt, že za tuto snahu někteří lidé politikům tleskají, svědčí zase jen o typické české vlastnosti - závisti. Šlapky si vydělají za hodinu víc, než já za celý den. Tak ať taky platí daně, že? Kdy se proboha naučíme řešit problémy s nadhledem, odstraňováním primárních příčin? Kdy naše právo bude skutečně právem a bude rozlišovat správné a trestné jednání a ne koho se jak vyplatí politikům zkasírovat, aby měli na další rozhazování?
+53
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 7. 2005 11:45 | Speedy

Pochopte, že součástí aktivit v tomto přítmí (obrazně řečeno a obecně) je též principiální nechuť jedinců ke státu jako takovému, resp. snaha o jistou co největší míru nezávislosti, vyvázání se z dohledu státu a také jde pochopitelně i o ty "úspory" na případných daních. Taková šlapka by přece jinak spořádaně dělala za pár šupů na směny v nějaký textilce na Paroubka s Grossem :-)) Ze strany státu ale jde jen, když mu teče do bot, o podchycení dalšího možného příjmu, nic víc, to ostatní zdůvodnění je jen oblbování. V praxi by byl stát jen vlastně druhý pasák, s tímto vysloveným názorem, kýmsi a kdesi, souhlasím. A nedivil bych se, že za chvíli by někdo "chytrý" přišel s nápadem, že takto stát podchytí třeba kapsáře (ty také stále asi budou šacovat jako šlapky prostituovat) a třeba podchytí i drobné bytové zloděje (lidé mají být přece navíc pojištěni ve státem podporovaných pojišťovnách, které státu tak pěkně sbírají prašule hejlů na státní dluhopisy a zaměstnávají firmy na zodolnění objektů, a které také a zase státu platí daně z tohoto svýho podnikání, třeba i jen tu minimální daň, že... ). Obdobně stát podchytí i distributory drog, přece píchat pervitin nebo heroin se také asi ještě dlouho bude a bude :-))
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 7. 2005 10:44 | Fredy

K tomuto tématu jsem kdysi poslouchal humorný rozhovor Ester Kočičkové s fiktivním pracovníkem Ministerstva financí na stanici Praha. Pracovní z MF uváděl, že zatím testují jistý druh zařízení, které nazval "nárazníkový registrátor". Údajně se jedná o výrobek z Francie. Jakýsi miniaturní snímací čip si musí sexuální pracovnice zavést do pracovního místa. Ten snímač prý při nárazu předá signál nějaké pokladně, kde se zaznamená tržba. Ester se jej zeptala a jak to budete řešit například při orálním styku? A on odpověděl, že tady mají zatím problém. Testující pracovnice prý uvedený čip spolkla a teď mají po testech. Jedině, že prý by mohla chvilku počkat a otestovat poslední druh sexuálních praktik..... Omlouvám se za ožehavé téma, ale takto nějak to v tom pořadu bylo. Škoda, že jsem si to nenahrál. Oni přitom mluvili tak vážně, že jsem se smál, až jsem se za břicho popadal.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 7. 2005 8:58 | Jarmila

Ta webkamera k tomuto skutečně existuje. Dcera pracovala loni v Americe v zábavním parku a webkamerami si majitelé hlídali všechny pokladny, aby je brigádníci při markování a při výdeji potravin neokrádali. Kdyby měli stížnosti od zákazníků a rozkřiklo se to, měli by nižší návštěvnost a pošramocenou pověst.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 7. 2005 8:52 | Jarmila

A proč by na tuto činnost nemohly mít živnostenský list? Lepší prostitutka na ŽL, která tuto "práci" provozuje legálně, než desítky šlapek, které stejnou činnost skrývají za různé tanečnice, erotické masérky nebo společnice. Za starého Rakouska existoval ŽL na tuto činnost taky. K povinnostem "šlapky" patřily kromě placení daní také např. pravidelné měsíční lékařské prohlídky. Je ovšem otázkou, jak se zákon vyrovná s nemocemi z povolání, mezi které může patřit třeba AIDS. Dalším problémem bude, kde bude lehká dáma nosit registrační pokladnu, zda bude tato miniaturizována do přijatelné podoby např. mobilu, nebo zda si bude muset pořídit vozík. Naši moudří zákonodárci to ale jistě s přehledem vyřeší. :-))
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 1/4

Předchozí

1

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Roman Vaněk

kuchař a podnikatel

Petr Pithart

politik

Roman Vaněk
ÚSPĚŠNOST
50,00 %

z 2 duelů
×
Petr Pithart
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services