Evropa chce bezpohlavní zákazníky

Koncem loňského roku Rada Evropské unie jednomyslně, v úplné tichosti a bez odezvy v médiích schválila směrnici, která zakazuje jakoukoli diskriminaci v poskytování služeb a nabídce zboží z důvodu pohlaví. Jde o velký regulatorní zásah do podnikání. Proč byla směrnice přijata a co z jejího přijetí plyne? Téma je to velmi emotivní.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 5. 2005 15:27, Karel Brzobohatý

Já bych si přidal ještě jeden fenomén. To jsou vtipy o "Pepíčcích" :-) A to je muž, tedy já jsem a můj syn taky :-)

Zobrazit celé vlákno

+33
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 5. 2005 11:32, Karel Brzobohatý

Směrnice říká:
(13) Zákaz diskriminace by se měl vztahovat na osoby poskytující veřejně dostupné zboží a služby nabízené mimo oblast soukromého a rodinného života a úkonů s tím souvisejících. Neměl by se vztahovat na obsah sdělovacích prostředků nebo reklamu, ani na veřejné nebo soukromé vzdělávání.

Důvodem je, že na všem musí být 100% dohoda všech států EU, tedy např. i Velké Británie, kde je systém soukromého vzělávání pro chlapce a děvčata odděleně stále ještě "hojně" používán.

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 24 komentářů)

20. 5. 2005 13:45 | Jarmila

Ne, dítě si jistě naklonovat nenechala, ale mj. i proto je tolik rozvodů a tolik singles. Lidi se prostě nechtějí na dlouho vázat a o někoho se starat. Většinou se ale staraly ženy, takže to vypadá jako vzpoura žen. Ale jasně píšu, že všechny zákony jsou zcela automaticky stavěny tak, že o děti se starají ženy. Pokud by chtěl muž úpravu pracovní doby z důvodu péče o dítě, třeba proto, že manželka do práce dojíždí a nemůže vyzvednout dítě ze školky, tak ji nedostane s poukazem na to, že o děti se přece stará manželka a kdesi cosi. Prostě se automaticky předpokládá, že žena a děti, žena a staří rodiče. Rovnoprávnost je přece i v tom, že se děti i o staré rodiče může dle možností starat i muž a zákony by měly být postaveny tak, aby to umožňovaly. Pak to může být i věcí vzájemné dohody mezi mužem a ženou v rodině. Prostě muž, starající se o rodinu, je stále považován za bílou vránu, a to nejenom v zaměstnání, ale i mezi chlapy.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 5. 2005 10:46 | Kateřina

Tohle vidění světa se objevuje v příspěvcích mnoha žen. Žena má děti, žena má bídnou mateřskou, žena dává dítě do školky. Prokristapána, copak si to dítě nechala naklonovat? Vždycky přece existuje otec, normální žena má manžela nebo partnera, dítě otce. Peníze jsou společné, starost o dítě je společná a je věcí dohody, kdo a jak se bude podílet. Druhá věc je, že při shánění zaměstnání jsou skutečně ženy s malými dětmi diskriminovány. To je důsledkem nesmyslné pracovně-právní "ochrany". Muž s malými dětmi nijak ochraňován není, problémy tudíž nemá.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 5. 2005 9:18 | Pavel

Paní Jarmilo, já nevím, buď žijeme každý na jiné planetě, nebo za to může můj "mužský" pohled na svět, nebo jsem poznamenán tím, že jsem byl od tří neděl věku v jeslích, ale já to, co líčíte, kolem sebe nevidím. Vystřídal jsem několik firem, všude byly ženy ve vedení, nikdy jsem neměl problém pracovat se ženou, ať už na stejné úrovní, jako nadřízený i podřízený (a pokud vím, ani ty ženy s tím problém neměly). Ale čeho jsem si všimnul, že je mnoho žen (tak dvě ze tří), jejichž hlavním cílem je omotat si kolem prstu chlapa, aby se o ně staral a aby je živil. A byly to i ženy chytré, vysokoškolačky s managerskými schopnostmi. Pokud se dvě třetiny žen takto dobrovolně vyřazují z pracovního procesu ještě než stihou udělat kariéru, pak se není co divit, že na nejvyšších managerských postech jsou téměř výhradně muži. A s tím žádné zákony proti diskriminaci nic nenadělají.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 5. 2005 11:24 | Jana

Je dobře, že vznikají podobné směrnice, jen je ještě uvést do praxe. Pracovala jsem v počítačové firmě. Pokud se řeklo "celá firma", rozuměli se pouze muži. Takovou diskriminaci jako tam jsem nikde jinde nezažila, ženská byla tak na úrovni služky a firemního hromosvodu, neustálé šikanování a ponižování, absolutně bez jakýchkoli práv. Po dvou letech se nám z toho kolegyně málem nervově zhroutila a já už dneska taky pracuju jinde.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 5. 2005 15:59 | Lenka

Paní Jarmoli, pokud se nemýlím tak tuto direktivu nejvíce prosazovala francouzská komisařka - tedy žena :o(
+30
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 5. 2005 12:56 | Jarmila

A Vy to snad chápete jinak nebo chcete po Špidlovi nějaké zázraky?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 5. 2005 11:32 | Josef Lukášek

Směrnice říká: (13) Zákaz diskriminace by se měl vztahovat na osoby poskytující veřejně dostupné zboží a služby nabízené mimo oblast soukromého a rodinného života a úkonů s tím souvisejících. Neměl by se vztahovat na obsah sdělovacích prostředků nebo reklamu, ani na veřejné nebo soukromé vzdělávání.
Důvodem je, že na všem musí být 100% dohoda všech států EU, tedy např. i Velké Británie, kde je systém soukromého vzělávání pro chlapce a děvčata odděleně stále ještě "hojně" používán.
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 5. 2005 10:54 | Kateřina

No, takhle jsem si zrovna to vysvětlení nepředstavovala, paní Jarmilo.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 5. 2005 8:42 | Jarmila

Pane Pavle, já si nemyslím, že mám selektivní vidění světa, ale občas mám názory, které značně předbíhají současnost. Nejsem dokonce ani feministka, protože ve společnosti i v rodině mají oba, jak muž, tak žena, svou roli. Jde mi hlavně o to, aby se do vedení společnosti občas dostala nějaká žena, která dá do řízení svoje ženské vidění světa, upozorní třeba na problém, který ve společnosti je a který je třeba řešit. Ne komisí, směrnicí, ale činem. Já třeba pořád nemůžu pochopit, proč jsme zpoplatnili a omezili mateřské školky. Že se zrušily jesle, to je jen dobře, protože tak malé děti nejsou psychicky zralé na odloučení od rodiny, ať od matky, otce, sourozenců nebo babičky, navíc jsou častěji nemocné. Jejich matka je tedy pro zaměstnavatele nespolehlivou pracovní silou, navíc se častými nemocemi zhoršovalo zdraví dětí. U dětí ve věku 3-6 let je třeba pečlivě vážit, zda a kdy do školky, každé dítě vyspívá jinak. Ale jde přece o to rodinám pomoci, aby si děti mohly dovolit. Pokud zpoplatníme školku, tak se dostaneme do situace, že žena, která by třeba mohla pracovat na kratší pracovní úvazek, dá téměř všechny vydělané peníze za dojíždění do práce a za školku. Žena tedy zůstane doma a v horším případě rodina ještě pobírá sociální dávky. Žena se v tom okamžiku začne cítit méněcenná a diskriminovaná. Když děti poprostou, nemá praxi a ujíždí jí vlak, sežene tedy jen méně placenou práci a stále se cítí diskriminovaná. Po několika dalších letech marného boje to vzdá a zatrpkne. Dnešní situace je taková, že všechny zákony a systémy zvýhodňují muže. Mně jde hlavně o to, aby i ženy měly větší šanci.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 5. 2005 15:27 | Josef Lukášek

Já bych si přidal ještě jeden fenomén. To jsou vtipy o "Pepíčcích" :-) A to je muž, tedy já jsem a můj syn taky :-)
+33
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 5. 2005 15:25 | Josef Lukášek

Paní Jano,
žel tato směrnice poměry na pracovišti nezmění, protože o tom není. Všechny směrnice o diskriminaci na pracovišti již vznikly v minulosti a jistě vidíte jejich uvedení do praxe. Nebo že by to nikoho kompetentního nezajímalo? Souhlasím s Vámi, že pracovní prostředí ukazuje problém "diskriminace" podle pohlaví nejvíce.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 5. 2005 14:25 | Pavel

Paní Jarmilo, víte co je vtipů na policisty? A přitom jsem neslyšel jediný vtip na policistku. Co je vtipů na důstojníky, ale neznám jediný na důstojničku, atd.
I ty vtipy na muže se najdou. Napřiklad: Muž koupe dítě a dítě strašně křičí. Manželka na něj volá: "Co s tím dítetem děláš? Tak ho z tý vany vyndej!" Muž odpoví: "Jo, to určitě. A opařím se."
Zdá se mi, že máte značně selektivní viděni světa.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 5. 2005 13:27 | Jarmila

Dobře, takže ještě jinak: víte, co je "inteligentních" vtipů na ženy? Třeba co má udělat muž, když za ním přijde žena do pokoje? Jít do kuchyně a zkrátit jí řetěz. A na blondýnky, to už se ani nedá spočítat. Spíš mi to připadá, že si tím muži léčí svoje komplexy, protože my ženské jim ve znalostech, ve vzdělání i v jiných oblastech občas dosti šlapeme na perka. A ten nejlepší o blondýnách přece jen nakonec přidám: víte, co udělá blondýna, když jí posvítíte baterkou do ucha? Rozsvítí se jí oči. A znáte nějaký podobný vtip na muže? Já ne. Proto mám asi škodolibou radost z toho, že ministryní informatiky je v nové vládě právě žena. Ženská u počítačů, u té domény mužů, to jsem zvědavá, jestli to chlapi rozdejchají! PS: moje dcera je blondýna, ale přesto studuje VŠ, a já jsem kvůli diskriminaci za komunistů několik let šůrovala záchody, protože jsem s malým dítětem jinou práci nesehnala.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 5. 2005 9:54 | Jarmila

To máte jednoduché. Ženy je třeba naučit ve škole vařit, prát, zašívat a jiné ženské práce, aby muži neumřeli hlady a na mor, způsobený špínou. Muži se to učit nebudou, jednak proto, aby byli v tomto na ženách závislí, protože jinak by se neženili a dále by nám klesala porodnost, jednak proto, že jde o práci v domácnosti a tedy zadarmo. Nejsme tak rozvinutá země, aby k nám houfně jezdily au-pairky a vykonávaly za nás za hubičku tyto práce jako v Anglii a Americe. No, a naposledy proto, aby muži měli čas sedět v různých orgánech a vymýšlet takové blbosti, jako jsou podobné směrnice a zákony. Proč tam neposadí ženskou? Aspoň by byly školy pro děti, různé kroužky, reformovaný školský a sociální systém, ne mise do Iráku, Grippeny a obrněné transportéry.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 5. 2005 16:07 | Kateřina

U toho vzdělávání mi to taky není moc jasné. Třba někdo dokáže osvětlit, proč zrovna tam je rozdílný přístup povolen?
+28
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 5. 2005 15:33 | zinfo

Hned jsk jsem ten článek uviděl, řekl jsem si, že je psán pro paní Jarmilu. A taky jo, otevřu diskuzi a tam ona.:)
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 5. 2005 14:27 | Jarmila

A ještě se doplním: a pánské plavky budou s podprsenkami, aby nebyl rozdíl mezi plavkami pánskými a dámskými.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 5. 2005 14:25 | Jarmila

Takže na příštím plese NEI Reportu budou prostě všichni nahatí. I tak mezi nimi bude rozdíl v pohlavích :-))
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 5. 2005 14:16 | Pavel

Ale to je naprosto zřejmý případ rozdílného přístupu k zákazníkovi na základě pohlaví!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 5. 2005 12:53 | Jirka

Přesně tak. O žádný bohulibý cíl tu nejde, jen o možnost dobře placeného zaměstnání spousty neschopných.
U pojišťoven je potřeba rozdílu jasná, jiný podobný případ mne nenapadá. Možnost taxikářek nevozit v noci muže je myslím zbytečnou výjimkou. Ne však v tom smyslu, že by taxikářky musely vozit obě pohlaví. Ale v tom smyslu, že i taxikář by měl mít možnost odmítnout svézt kohokoli, kdo se mu nezdá. Bez ohledu na pohlaví. Který génius přišel na to, že ženská jako pasažér není nebezpečná?
Je hloupostí podnikatele, jestliže bezdůvodně neposkytuje své služby nebo zboží někomu kvůli pohlaví. Přichází o zákazníka a to je drahý luxus. Jiná věc je, pokud se spoléhá na to, že každou blondýnu může snadno natáhnout, vzhledem k jejich pověstné inteligenci. To je dost krátkozraká taktika. Jednak jsem přes pult už poznal spoustu mužských antitalentů i šikovných žen. A k tomu si takový prodejce koleduje o návštěvu ČOI a žalobu přes SOS. Ta dokonce od typické blondýny je pravděpodobnější, než od mužského. Lepší je radit dobře a prodávat za stejnou cenu všem. A méně nadaným klientům bez ohledu na pohlaví, národnost či barvu pleti raději přidat pár dobrých rad zdarma, aby nesprávným použitím zboží nedělali pak špatnou reklamu výrobci i prodejci při reklamacích. Celá obava europolitiků pramení prostě z toho, že se k občanům zatím nebyli nuceni chovat, jako ke svým zákazníkům, ale podle vlastního přístupu k nim nyní posuzují podnikatele.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

David Marek

ekonom

Martin Dvořák

manažer a podnikatel

David Marek
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Martin Dvořák
ÚSPĚŠNOST
50,00 %

z 4 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services