Vyplatí se vám pravidelné investování?

Lev Dvorok | | 12. 4. 2005 | 44 komentářů
Nemáte velký vlastní kapitál, přesto byste chtěli investovat? Můžete vyzkoušet pravidelné ukládání menších částek. Podívejte se, jak taková pravidelná investice vypadá a kolik vám vynese. Naše kalkulačka umožňuje spočítat, jakého byste dosáhli zisku či ztráty a jakého efektivního úroku.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 4. 2005 14:58, zinfo

Tak se podělte s ostatními hráči do jakých titulů či aspoň odvětví směřujete pozornost. Co vás vede pro konkrétní tituly.

Zobrazit celé vlákno

+22
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 4. 2005 14:53, Speedy

...ano, tak to je s tím potenciálem. Navíc v českých podmínkách musím uvažovat s potenciálem třeba 50% aby byl titul pro mne zajímavý a já nakonec sklidil někdy těch alespoň 10 až 15% (nebo také s protaženým obličejem kladnou nulu a budu rád).
Na cizinu mám připravený penízky, ale ještě jsem se neodhodlal, neboť problém je v tom, že skutečně o firmách nic nevím a dle jen internetovýho filtru strýčka Měňafky spolu s davovou psychózou investovat (spekulovat) nechci.
Český trh nakonec dopadne asi jen o něco lépe než na Slovensku, žel, zbude pár akcií.
Jen tak na okraj, má cenu z Čech začínat zkoumat slovenský trh? A jak se na něj logosticky odsud vůbec dostat?

Zobrazit celé vlákno

-7
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 44 komentářů)

13. 4. 2005 15:08 | Speedy

...je to snad jasně napsaný už někde dole níž, strýčku Měňafko. Nutno brát v potaz jak kurz akcie, tak fundament firmy, tak časovou osu. Budu-li aplikovat na Váš ČEZ, který jste si nedávno koupil jistě za cenu kolem 400,- Kč a chlubil jste se tu tím, postup použitý prý renomovaným zahraničním akcionářem stojícím za ČRa a za tichého souhlasu státu, tak budete moci být za nějakou dobu rád, že Vás vyvlastní třeba za 150,- Kč. A pokud se vhodně mediálně využije stále prý vibrující turbína na Temelínu, tak se olíznete za třeba 100,- Kč. Jistě, poněkud nadsazuji, ale principiálně to tak je. Jediná Vaše ochrana zde dnes je, že ČEZ je už sám o sobě příliš velké sousto a proto příliš vidět. Ale zcela reálně hrozí, že dnešní polostátní ČEZ bude zatažen do kolchozu s dalšími již dnes zcela silnými vlivnými kapitálovými skupinami, třeba již skrze jimi vybudované pozice právě v dolech. To se to potom bude prožírat vývar uvnitř tohoto cyklu, nanejvýš si stát skrze nějakou pokutu za čoudění komínu stáhne mimořádnou "dividendu" a Vy, jako drobný akcionář, utřete hubu. Budete si moci stěžovat třeba u Šrédra, nebo odkud vlastně ty svý příspěvky sem píšete :-))
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 4. 2005 14:53 | Speedy

...ano, tak to je s tím potenciálem. Navíc v českých podmínkách musím uvažovat s potenciálem třeba 50% aby byl titul pro mne zajímavý a já nakonec sklidil někdy těch alespoň 10 až 15% (nebo také s protaženým obličejem kladnou nulu a budu rád). Na cizinu mám připravený penízky, ale ještě jsem se neodhodlal, neboť problém je v tom, že skutečně o firmách nic nevím a dle jen internetovýho filtru strýčka Měňafky spolu s davovou psychózou investovat (spekulovat) nechci. Český trh nakonec dopadne asi jen o něco lépe než na Slovensku, žel, zbude pár akcií. Jen tak na okraj, má cenu z Čech začínat zkoumat slovenský trh? A jak se na něj logosticky odsud vůbec dostat?
-7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 4. 2005 14:47 | Prince Hinoi de Tahiti

Vypliva nespravne z vasich nazoru , ze akcionari akcii Ceske Radiokomunikace a Sokolovska Uhelna byli nuceni prodavat asi ZA POLOVINU aktualniho kurzu svoje akcie se ztratou majoritari. Jenomze ja vidim na www.akcie.cz , ze je mozno prodati beze ztraty za aktualni kurz na burze CRa za 450 korun a SokUh za 840 korun. Tak kde je jaka ztrata pro akcionare ????????????????????????
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 4. 2005 13:47 | janula

povedala by som to takto, ceske akcie su nieco, comu clovek moze rozumiet a pokial sa tomu trochu venuje, tak ma aj odhad ako sa to mozno bude spravat....u americkych su obavam sa tie informacie niekam inde a aj ked ma clovek svoj odhad, psychologia trhu ho taha podstatne viac a skutocnu vnutornu hodnotu vie podstatne tazsie odhadnut. Pokial som kupovala CEZ za 60, nebol to az taky problem odhadnut znacny potencial rastu a aj ked clovek kalkuloval aj s problemom, ze to politici pustia za hubicku kamaratovi, ten potencial za to riziko stal.....ked ale ja v skutocnosti neviem, ako ovplyvni vymena predsedu predstavenstva AIG firmu, pretoze ju nepoznam ani z 10% podobne ako CEZ, co samozrejme neznamena, ze idem kupovat CEZ....problem samozrejme bude, ked budem chciet investovat do niecoho dalsieho, pretoze potencial spadovych titulov sa nam znacne vycerpava
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 4. 2005 13:17 | Speedy

...ten Anonym jsem já, Speedy...
+17
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 4. 2005 13:16

U těch ČRa, s časovým odstupem, to tak asi nakonec bude. S tou polovinou kurzu a míň. Předtím se ale, strýčku Měňafko, sráží všelijak a dlouhodobě kurz akcie, resp. mlží se v tom negativním ohledně fundamentu, případně se mlží a zatajuje už od samého počátku. U takové SU, v posledních letech právě setrvale, skutečný dosažený zisk byl nakonec i o 50% a více větší, než jak deklarováno v plánu na valných hromadách. Tedy Váš tak oblíbený filtr na budoucnost u ukazatele P/E a dle kterého se rozhodujete je 2x horší než je skutečný fundament firmy. Znalec nakonec při vyvlastnění dá do posudku 50% reálné ceny, která by jinak měla být.
A ČEZ? Pokud bych byl velký pesimista a naši politici předvádí to co předvádí a klientelismus bují, tak i zde bych klidný nebyl. Ve hře stále zůstává nedořešená otázka energetické základny pro ČEZ, tj. energetické hnědé uhlí.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 4. 2005 12:31 | Corazon Aquino ng Pilipinas

??? Muzou se nutiti taky akcionari CEZ , aby prodali akcie za polovinu kurzu ??? ??? ??? Nebo nepravdepodobne ??? ??? ??? Tedy se divim , kdyz jsou ceske akcie tak nebezpecne , ze se zajimaji stale jeste cesi 10x vice o ceske akcie nez o zapadoevropske a americke. Tak by snad meli radeji Cesi a Slováci namisto CEZ koupit : IBERDROLA namisto Komerc.Banky koupit : BARCLAYS namisto Ceske Kellnerovny : ALLIANZ namisto Cesky Telekom : TELEFONICA namisto Unipetrol : BP. A sice namísto auta. Pak je penez dostatek. Auto je spatná investice , cena spadne na zlomek za 10 let. Zatimco cena velke zapadni banky (mimo Nemecka) se muze z3nasobit za 10 let. Tedy nekupujte auta , jedte vlakem a pak jsou peníze na solidní západní akcie. Ja taky nemam auto , chodim pesky , ale mam tisice zapadnich akcii. Ja mam u akcii jenom 1/12 penez zaplacenu za akcie ceske a to CEZ. 8/12 mam v akciich USA a 2/12 ze Svedska a 1/12 z Nemecka. Tedy uz radeji CEZ a nic jineho z Cech kupovat nebudu. A pristich 18 mesicu budu kupovat po castech stridave jen akcie BARCLAYS , Bank of AMERICA , US BANCORP.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 4. 2005 12:07 | Speedy

...velmi pěkně řečeno (vlastně napsáno) i pro ostatní!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 4. 2005 11:56 | Speedy

Milý strýčku Měňafko, jak to já vidím a bez záruky, tedy můj názor: ad1) S podivným politicko státním krytím letitá, záměrná příprava a nakonec zakončená privatizace SU, děj se co děj, do rukou managementu firmy asi za co nejníž a k tíži ostatních akcionářů. Nemluvě o chudácích daňových poplatnících. Původně dokonce pokusy firmu zprivatizovat napřímo bez výběrového řízení za cenu kolem tak 1/8 dnešního fundamentu, který už tehdy byl ale kvalifikovaně odhadnutelný a je nyní čím dál více zřejmý. K dolům (také s nízkosirnatým uhlím) patří totiž i dvě elektrárny, z nichž jedna jede ojedinělou paroplynovou technologií (zplyňování uhlí) a velice dobře se hodí jako doplněk třeba k Temelínu a jiným atomovkám. V dnešní době energetické závislosti. Dokonáno ale jest a nyní cesta směr nesmlouvavé vyvlastnění zbylých nevytřepanců, tj. drobných akcionářů za 1/2 fundamentu, resp. dle příslušného "znaleckého" posudku: komu se to nelíbí, může se tady u takového "soudce Berky" soudit (třebat 10 let) na tzv. dorovnání. Roky záměrně zadržované dividendy potom, po očistění firmy od špíny ostatních drobných akcionářů, zaplatí privatizaci fabriky. To, prosím, z principu a nebrat úplně tak doslova. ad2) České radiokomunikace jsou ten samý případ v bledě modrém, jen trochu s jinou kulisou renomovaného prý zahraničního akcionáře v pozadí, který si ale v bémiš kolonii zkouší, co si nemůže dovolit u nich doma. U původně SPADového titulu státem podivně tolerovaná informační prý "tajemnost", srážení ceny a vytřepávání drobných akcionářů. Snahy o skandalizování drobných akcionářů jako prý vyděračů, jisté náznaky těchto snah i zde na webu, aktér dnes sedí na MF ČR. Konečný scénář je vyvlastnění akcionářů, a to dle dnešních zpráv, tj. postup jako u SU. Tak si, prosím, udělejte obrázek o rizicích zde i u ostatních zdejších titulů :-))
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 4. 2005 10:24 | Jirka

Je sice pravda, že Krkonoše jsou proti Himálaji krtčí hromádky a volatilita fondů proti technologickým small caps je na tom podobně. Jen netuším, jak na MACD poznám, že zítra prodá nějaký velký investor, odstřelí stop lossy a poletí to o 5-10% dolů během pár minut. Všechny technické indikátory mají nějaké zpoždění, ale žádný neumí věštit. Kde je malá likvidita, je krátkodobě vývoj příliš divoký a nevyzpytatelný. Tam prostě musím věřit v dlouhodobý růst a krátké vlny nechat plavat. Těch propadů lze využít pro nepravidelné příkupy. Naopak pro fondy a línější akcie mi MACD připadá velmi vhodný. Jen mne mrzí, že důvod pro ty správné signály přichází ve fondech málokdy.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 4. 2005 10:10 | Pedro

prave proto je CR v kategorii Emergence Markets
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 4. 2005 10:03 | Jirka

Pod pojmem gambling si představuji jednak blbnutí u výherních i nevýherních hracích automatů. Snad bych ten pojem použil i pro sázkaření (Sportka, Kéňa apod.). Ale při sázce záleží výsledek čistě na náhodě (pokud není hra zmanipulovaná pořadatelem), zatímco při tom, co dělám ve fondech, mám možnost zvýšit pravděpodobnost zisku dobře promyšlenými tahy. To při sázení nelze. Rozpisy jen matematicky zvyšují pravděpodobnost výhry a znamenají vyšší výdaje. Dobře načasovaný nákup a prodej je za stejné peníze, ale s nadprůměrným výsledkem.
Zřejmě považujete vývoj na kapitálových trzích a ve fondech za náhodný. Ve skutečnosti je pseudonáhodný. Má své zákonitosti. Přiznám se, že na pojem investiční horizont jsem alergický. Žádný investiční horizont není sám o sobě - zejména ve volatilních titulech - zárukou zisku. Tou je pouze kladný rozdíl mezi prodejním a nákupním kurzem minus poplatky a inflace. Proto se snažím levně nakupovat a při přehřátém kurzu prodávat. Pokud bych pravidelně nakupoval Sporotrend od r.1998 po dobu 5 let, udělal bych nákup za průměrných cca 0,8. Nyní bych měl víc, než z peněžáku. To je pravda. Ale pokud někdo zahájí takové investování až dnes, bude po těch 5 letech pravděpodobně jen koukat, jak mu to padá dolů a pak zase roste ze ztráty k nule. Jaký má smysl držet v takovém dlouhém období? A jak, aniž byste spekuloval, zjistíte kdy do toho jít?
Možná za investory považujete jen ty, kteří vloží svůj kapitál do nějaké firmy a přijímají podíl na tom, co ta firma vyprodukuje. Ale i taková investice je spekulací, protože pravidla hry se mění stejně rychle, jako se střídají novely zákonů v naší sbírce. Subdodavatelé se mohou dostat do potíží, nebo dělat potíže Vaší firmě. Na trhu se může objevit nová konkurence.
Nelíbí-li se Vám, že někdo má zisk z neúspěchu druhých spekulantů, pak ale bude problematická Vaše účast na kapitálových trzích. Pokud (byť náhodou) investujete v okamžiku, kdy je kurz podchlazený, a prodáte náhodou, když je kurz vyhnaný optimismem výš, než na úroveň danou skutečnými ekonomickými výsledky emitenta, vyděláte i Vy na těch, kteří buď investovali v nevhodnou dobu naslepo, nebo vývoj hádali. Je Vám takový zisk skutečně proti mysli? Čekal byste s výběrem na dobu, až Váš výnos klesne na úroveň, kterou považujete za spravedlivý zisk? Ostatně, jak byste tu spravedlivou míru zisku určoval jinak, než spekulací? Vždyť tak to dělají všichni účastníci kap. trhů! Právě proto je vývoj v příštích okamžicích tak nevyzpytatelný. Díky rozdílnosti názorů na oprávněnou výši kurzu titulu.
Hezký den i Vám
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 4. 2005 9:36 | janula

v oboch pripadoch majoritny akcionar stiahol akcie trhu (resp. stahuje) za cenu stanovenu sudnym znalcom za cenu, ktora je podstatne nizsia ako je skutocna hodnota akcie....kedze nasledne bude akcia menena na papierovu formu a po kazdu teoreticku dividendu (v pripade CRa, v pripade Sokolovskej podla mna nebude ani teoreticky) si treba chodit fyzicky k emitentovi (a samozrejme po akcie tiez)....u Sokolovskej ma to vobec neprekvapilo, vzdy sa treba divat ako sa management alebo majoritar choval k ostatnym akcionarom, v pripade Deutsche Bank ako majoritara CRa ano, ale co uz, to co si nedovolia doma, tu v pohode
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 4. 2005 3:57 | Lefty

>>> Speedy 1.?? Co se stalo s akciemi Sokolovské Uhelné ?? museli prodat akcionari za polovinu toho , co byl kurz ?? Nebo jak ?? 2.?? Co se stalo s akciemi Ceské Radiokomunikace ?? 3.?? Muze se beze strachu drzet CEZ akcie více let ... www.akcie.cz má chybu v programování a millennium system to nesnese a stránka zamrzne , musí se odstranit a listovat nelze.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 4. 2005 17:21 | Speedy

Unipetrol je slušně rozebírán v diskusi na akcie.cz, nutno však jít v diskusi o nějaký ten týden (měsíc) dozadu a všímat si nicků Xenon nebo opičák Bob (má i vlastní webovou stránku!). V současné době je však diskuse zaplevelena zhrzenými margináři, kteří neunesli nedávný pád ceny z úrovně 200,- Kč a prodělali kalhoty. Riziko titulu je také v tom, že přes slušné perspektivy (nebo právě proto!) nový majoritář stáhne titul z burzy a vyjjjjjjebbbbbbbe s drobnými akcionáři stylem České radiokomunikace nebo poslední dobou socany podporovaná ostudnost na Sokolovské uhelné. Tam se bude vyvlastňovat za 1/2 hodnoty ve srovnání s dalšími podobným uhelnými tituly. Jsem tady přinucen opět a opět strýčka Měňafku důrazně varovat, že v Česku se jen dle výběrového filtru na internetu obchodovat nedá a zvláště k tomu jakýmsi bezstarostně návodným způsobem svádět ostatní.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 4. 2005 13:56 | janula

to je blbost, unipetrol nevyplacal dividendy uz ani nepamatam kedy, od roku 2000 rozhodne nie, ja som nasla ze dividendu vyplacal v roku 1997, zisk za minuly rok je hodne sposobeny podla mna rozpustanim opravnych poloziek kvoli privatizacii, za rok 2003 strata -220 mil., v roku 01-zisk 3 mil., netvrdim, ze Unipetrol je zla akcia, vzhladom k vyvoju ceny ropy a sucasnej cene, ale zasa tie cisla, ktore prezentujete, nie su tak trivialne jasne
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 4. 2005 13:45 | Pravda Svatá

Más pravdu i kdyz jsi zticha ! Volatilní nejsou fondy ! Volatilní jsou biotech akcie a computer akcie firem pod 5 miliard euro ! Zatímco fondy nejsou volatilní , ale fondy jsou investice na 5 let nebo na 10 let ! Do volatilních vecí se nedá investovat pravidelne ! Ale nepravidelne , jen kdyz je kurz dole a MACD a RSI indikátory dole ! Nemá význam podle indikátoru kupovat a za nekolik týdnu zase prodávat fondy ! Ale jen malé akcie ! Zatímco fondy jsou víceletá investice , se kterou se nespekuluje , ale prikupuje po nekolik let !
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 4. 2005 13:36 | Brita Petrol

??? Jaký byl vloni = 2004 : zisk , P/E a dividenda u Unipetrol ??? ??? Ví to nekdo ??? Podle jedné internetové stránky mel vloni Unipetrol zisk 26 korun na akcii = EPS P/E 3,74 dividenda 11,40 korun = 11,59% z kurzu Jestli je to pravda , tak je Unipetrol ta nejlepsí investice na svete. Pochybuju , ze Unipetrol nahlásil prolhané zisky 4x vyssí , nez je pravda a bylo vloni tedy P/E 15. A Jestli je dnes - 2005 opravdu P/E 4 a dividenda zase 11,40 korun , pak je by musel byt Unipetrol nejlepsi investice na svete a zadné vase po...zlacené fondy ani po....zlacené pojistení a po...zlacené sporení. Vzdyt má být letos u Unipetrol asi dividenda 9% z kurzu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 4. 2005 12:20 | Speedy

Z principu teoreticky ano, ve skutečnosti jsou to však pochybné pohádky a stavění vzdušných zámků, nic se navíc na 100% neopakuje: + právě doplněno umnou matematicko statistickou ekvilibristikou jako v článku, akorát, že v takovýchto propočtech je také časování, ale skryté, třeba je dáno zvolenou délkou časového horizontu a jak se to právě a komu hodí pro argumentaci.
Také mi vadí až příliš rozlišování mezi pojmem investování (honosný pojem a prý spořádaný slušný občan, kdo investuje) a spekulace (často silně pejorativní nádech a spekulant je pochybná osoba, ujídající právě těm spořádaným z krajíce). Ta hranice je přece mezi tím velice nezřetelná. Každá investice je přece na 99,999% dnes současně i spekulací. Jako by tzv. investování, natož pravidelné, samo o sobě mělo zamezit ztrátě a garantovat výnos. Vždyť to není vůbec pravda, je to cílená marketingová lež šířená investičními a dalšími, jim podobnými komečními subjekty.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 4. 2005 11:50 | Pedro

Jirko bavme se o investovani ne o spekulacich anebo o gamblingu. Takze investicni horizont kolem 10-15let. S pravidelnym investovanim do daneho produktu po dobu 3-5let, pak treba stop a drzet. Pak asi jasneji uvidite, ze pravidelne investovat do penezniho trhu je mene vynosne nez koupit podilu kolik je moznych najednou. Proto se pravidlene investovani tyka spise trhu s vyssi volatilitou.
Jestlize vydelavate na spekulacich a dari se Vam to - blahopreji a preji at se Vam i nadale dari, ale prosim neradte se mezi investory.
Preji pekny den
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Václav Hrbek

podnikatel, Alpine Pro

Miroslav Zámečník

ekonom

Václav Hrbek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 2 duelů
×
Miroslav Zámečník
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services