Jak zhodnotit víno, obrazy či známky?

Chcete investovat a tradiční finanční produkty jsou pro vás nudné? Pěkný peníz, který navíc nepodléhá dani z příjmu, do vaší kapsy může nalít třeba víno. Několik návštěv galerií či aukcí obrazů vás může zlákat investovat do umění, vsadit můžete na zvučná jména nebo na nadějné mladé umělce. Možností jsou ale třeba i známky. Víte, jak na to a co očekávat?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Další příspěvky v diskuzi (celkem 4 komentářů)

22. 5. 2011 22:35 | Lenicka1313

Zdravíčko, jestli hledáte nějaká vína z jižní Moravy, určitě stojí za to se podívat na http://prodejvina.com/. Já zde se svým přítelem pravidelně objednávám větší množství vín z Mutěnic a okolí a nemohu si tento obchůdek vynachválit. Rozhodně stojí za to!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 1. 2005 18:21 | Fredy

Souhlasím. Kvalitu vína ovlivňuje mnoho faktorů i špunt. Spíše jsem se zajímal o to, kde lze kupovat kvalitní víno. Co se týče dealerů "pěšáků", tak jsem zatím využil jen jednoho a za moc to nestálo. O vínu toho věděl méně než já. A to jsem slabý začátečník. Jaké s tím máte zkušenosti? Můžete mi dát tip na nějaké kvalifikované prodejce? Myslím zahraniční vína, hlavně červená vína. Co se týče bílých, tak si myslím, že moravská mají slušnou úroveň. Zatím jsem si vína dovážel při svých cestách do světa.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 1. 2005 0:52 | jezevec

Nestačí jen vědět kde a jaké víno koupit, a jak bylo připraveno. Kvalitu vína (kvalitu jeho archivace) ovlivňuje třeba i takový detail, jako je špunt. Já když nakupuji od svého dodavatele vína, kromě mnoha parametrů se vždycky bavíme i o špuntech. Víno na spotřebu s konzumací "do roka a do dne" má špunt za korunu - identické víno k archivaci na 5-7 let má špunt třeba i za 10+ korun. Solidní vinař tyhle a mnoho dalších detailů rozlišuje. Myšlenka koupit v supermarketu víno a myslet si že to bude investice - asi ne-e.
-6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 1. 2005 6:37 | Fredy

Píšete, že u nás lze kvalitní archivní víno prodat buďto na soukromých aukcích sběratelů nebo v některé z vinoték, ale nic o tom, kde ho koupit. Kvalitní vína se málo kdy objevují v běžný supermarketech, i když jejich prodej se poslední dobou dost zkultivoval. A nerozhoduje o tom ani cena, ale kde a kdy bylo víno stáčeno a jak bylo přepravováno. A přeprava vína v cisternách udělá s kvalitou své. Tím nechci tvrdit, že se nedá pít. Ale takové víno není dobré dlouho skladovat. Nejsem odborník, vinař, jen "poučený" konzument a nějaké víno mám také.
V roce 1991 jsem určitý čas pobýval u známého v Holandsku. Kromě jiného prodával víno. Dovážel ho v cisternách z celého světa. Nechal si vytisknou své etikety. Pouze musel dodržet nějaké povinné údaje, jako země původu, oblast, druh, rok sklizně apod. To si pak nechával stáčet v nějaké firmě, která si na toto založila business. On vlastně nic nevlastnil. Pouze koupil, nechal zabalit a se ziskem prodal. Tehdy chtěl prorazit i na náš trh. Jenže u nás se ještě pil hlavně Pražský výběr a podobné upravené patoky. Když jsme se jednou večer v hovoru dostali na kvalitu, tak přiznal, že „své“ víno ani nepije. Přinesl mi sice ukázat většinu druhů, které měl v nabídce, ale s tím, že to pít nebudeme. Pak donesl dřevěnou bedýnku a tam v dřevěných hoblinách byly uloženy láhve stáčené přímo u vinařů. To si dovezl, když dojednával obchod. Tehdy to bylo víno z Austrálie. Druh ani ročník si nepamatuji. Vím jen, že bylo červené a velice dobré. V té době jsem ještě rozlišoval vína jen na červená bílá, domácí a cizí.
Když jsem se vracel do republiky, tak mi dal nějaké jeho víno a pak i originály. O jeho vínu řekl, že je třeba jej vypít nejdéle do 1 roku, že se jedná o konzumní vína. Ty originály mohu skladovat jak dlouho uznám za vhodné. Ovšem, tehdy, neznaje těchto investičních možností, jsem všechno s přáteli vypil.
+34
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jaroslav Vostatek

ekonom

Renáta Kadlecová

ředitelka Fondu pojištění vkladů

Jaroslav Vostatek
ÚSPĚŠNOST
66,67 %

z 3 duelů
×
Renáta Kadlecová
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services