Trestuhodně neprůhledná charita

Po asijském neštěstí opět vystoupila do popředí otázka národních sbírek, darů a humanitární pomoci. Pohled na tuto problematiku z praktického a ekonomického hlediska není příliš častý, ovšem podle nás velmi důležitý. Která organizace si ponechává nejmenší podíl ze svěřených peněz? Kdo má nejmenší administrativní aparát? Kdo v minulosti nejvíce pomohl? A jak ochotně organizace prezentují svou činnost veřejnosti?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 1. 2005 10:18, Jirka

Nemám na to tak jednoznačný názor, ale rozumím Vám. Také nejsem přítelem výuky bludů. Na druhou stranu - pokud se té výchovy nechopí nějaká "duševně zdravá" organizace, je asi lepší katolická výchova, než nějaké mnohem nebezpečnější náboženství, či dokonce sekty nebo výchova k terorismu. Přeji si tedy s Vámi, aby se té výchově začal věnovat někdo příhodnější.

Zobrazit celé vlákno

+35
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 1. 2005 18:57, Kateřina

Pane Horáku,
vy jste zřejmě článek nečetl pozorně. Nikde se nemluví o výroční zprávě za rok 2004, ale jde o výroční zprávy za rok 2003. Je pochopitelné, že za rok 2004 ji počátkem ledna ještě nikdo neměl.
Adra ovšem neměla ani tu za rok 2003, jak potvrdil ve své reakci na tento článek i předseda správní rady nadace Adra pan Vurst.
Pláčete tedy na nesprávném hrobě.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 65 komentářů)

14. 1. 2005 14:43 | Nechci dávat na neprůhledné věci

Ne, nebojte, nehrabe mi. Jen mi vadí, že se na té tzv. humanitární pomoci živí spousta lehkoživků. Jinak chatrč z listí nebo týpí postavíte snadno, když to listí nebo klacky oschnou. V Indonésii potřebujete především stín. Zatímco v té Americe (i u nás) potřebujete minimálně dřevěný dům, trochu zateplený, jinak nepřežijete zimu. Další věc je otázka úrodnosti půdy a možnost chovu zvířectva. Kdyby u nás byla kráva posvátná, nebudeme pít mléko a jíst guláš. Tam zase jedí krysy a psy a považují to za pochoutku. Uvědomte si, že ONI nás považují za bohaté, když u nás jsou zděné domy! Taky jim nedochází, že my je potřebujeme pro přežití. V Indonésii mají výhodu, že spoustu věcí v lese jen seberou, roste to tam snad samo bez jakéhokoli přispění. Největším problémem v těchto zemích jsou bohužel jejich vlastní vlády a na řadě míst nedostatek pitné nebo vůbec sladké vody.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 1. 2005 14:39 | Bouček Antonín

Musím zdůraznit, že asi nejsem nezaujatý, neb přispívám na výchovu jedné dívky v Ugandě a manželka je katolička. Nicméně otázka Adopce na dálku není zda katolické vzdělání či vzdělání normální, nýbrž zda vůbec nějaké vzdělání. Škola v Ugandě stojí nějakých 20 dolarů měsíčně, což není zase tak moc. Pokud ovšem váš měsíční příjem není dolar měsíčně, což je problém mé adoptivní dcery. Nevím jak u ostatních, ale můj problém v tomto případě je, že si nejsem schopen v hlavě udělat srovnání. Chápu, že někdo může brát dvakrát více či méně než já. Jsem schopen pochopit, že někdo může brát desetkrát více či méně než já. Problémy mi dělá stonásobný rozdíl. Bože můj, ale jak si dát dohromady, že se rozdíl v příjmech pohybuje v tisícinásobcích?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 1. 2005 14:12 | Jirka

Nikdy jsem nebyl nakloněn pomoci ve formě finančních darů. Také proto jsem se v r. 2002 rozhodl jet pomáhat na povodně osobně. Chtěl jsem někoho vzít s sebou a tak jsem se zaregistroval na Internetu do databáze dobrovolníků s dodatkem, že mám volné místo. Tady mne našla ADRA a těsně před odjezdem mne kontaktovala a sdělila, kde by mne potřebovali. Jel jsem tedy tam. Má původní představa, jak budu pomáhat starším lidem v zatopených jihočeských domcích vzala rychle za své. Na tom místě jsem byl jediný elektrikář mezi téměř samými studenty humanitních věd. A tak jsem šel opravovat zařízení velké fabriky. Můj plánovaný pobyt se nakonec pořádně protáhl. Při loučení mi tamní šéf prozradil, že ta malá parta, s níž jsem pracoval, zachránila práci více, než stovce lidí. To je dost ve srovnání s představou, že bych za tu dobu otloukl mokrou omítku ve dvou domcích a odbornost nechal ležet ladem tam, kde je jí kriticky málo. Tím správným směrováním pomoci tedy dokázala ADRA udělat malý zázrak. A dělá je dál na mnoha místech. Zpočátku jsem nechápal, proč si říkali "Psychosociální záchranný tým". Až tam jsem zjistil, jak je potřeba pomáhat i duším postižených lidí. Byl to sehraný tým a ani trochu jsem neměl pocit, že by jednal nějak nepoctivě, arogantně apod. Proto mne mrzí, že se v článku prezentuje jako organizace, která má co skrývat. Naopak její transparentní účet publikovaný na Internetu a databáze nejsmutnějších případů dělaná jako internetový obchod mne tehdy přesvědčily, abych přispěl i finančně. Ta fabrika mne za pomoc platila lépe, než můj tehdejší zaměstnavatel a připadalo mi hloupé, že jsem si polepšil tam, kam jsem jel pomáhat. Tak jsem část odměny poslal na konto ADRY.
Chtěl jsem se té party zastat, protože věřím, že zkušenost autora článku vyplývá ze zaneprázdněnosti a nervozity týmu, který je teď na roztrhání a je bombardován kdoví jakými požadavky.
DMS je dobrý nápad vzhledem k současným zvyklostem a pohodlí lidí. Osobně dávám přednost převodu z účtu. Když už přispět, tak víc pro postižené a méně pro zprostředkovatele.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 1. 2005 13:25 | Jirka

650 metrů? V centimetrech bych to bral, ale pokud někdo vážně myslel metry, tak by ten kus ostrova musel spandout z Marsu, stejně jako autor té předpovědi. Výška vlny způsobená sesunutím části ostrova může dosahovat jen zlomku nadmořské výšky sesunuté části. Ta je od počátku pádu bržděna vodou a třením o zbytek ostrova a nevytlačí víc vody, než činí objem odlomeného kusu. Výška vlny klesá se čtvercem vzdálenosti. Když pohyb obrovských zemských ker způsobil vlnu mnohem menší, co zmůže kousek ostrova, který se pozvolna sveze do vody, jako když se spouští v loděnici loď? Potíže bych čekal na Kapverdách, ale ne v Americe.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 1. 2005 13:08 | Kateřina

Já bych to brala tak, že dávat není povinnost. Takže jde o svobodné rozhodnutí, jak nakládat z vlastními penězi. Je ovšem fakt, že někteří lidé cítí potřebu si zdůvodnit, proč nepřispěli. Osobně nechápu proč. Když nechce, tak nechce. Zdůvodňování netřeba.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 1. 2005 13:03 | Kateřina

Ještě doplním proč: Nejen kvůli tomu, co je v článku - průhlednost hospodaření, ochota informovat atd., ale zejména kvůli profesionalitě - lidé z této organizace "umí" pomáhat a pomáhají i po skončení mediálního humbuku. To za prvé. A za druhé - na co ty peníze dám, tam to půjde. Dám-li na Bám, půjde to tam. Dám-li na Srílanku, půjde to tam. A přesně vím, na co to bude použito - mají vždy podrobný plán, který zveřejňují. Někdo tady zmiňoval Čečensko - nechci-li dát na Čečensko, tak to dám na něco jiného a mám jistotu (nebo řekněme vysokou pravděpodobnost, abych nepřeháněla) že to na to Čečensko použito nebude.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 1. 2005 12:57 | Kateřina

Ono jde taky o způsob. Z principu lze např. s adopcemi na dálku souhlasit: poskytnout dětem vzdělání je jistě chvályhodné. Ovšem vzdělání pod patronací katolíků je vždy (ať to popírají jak chtějí) vzdělání katolické a svým způsobem jde o nahánění oveček. Takže co se mě osobně týče, Charitě bych nedala nic. Já jsem si také kdysi dělala "průzkum" a dospěla jsem ke stejnému závěru jako redakce: Člověk v tísni.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 1. 2005 12:20 | jezevec

člověče vám asi hrabe!!!! majetek tech postižených chudáků se setává z chatrče z klacíků a listí, z hromádky oblečení na placatém kameni, a ze shnilé loďky. kdo si asi myslíte, že tohle pojistí? i kdyby to pojišťovna pojistila - kde vezme člověk, který dva dny z pěti nemá co jíst - dva dolary ročně na pojistku svého třicetidolarového majetku? a i kdyby dostal pojistné plnění dvacet dolarů - kde tu dvacku promění zpátky za tech dvěstě klacíků, aby si mohl znova postavit svůj "domek"? turistický průmysl samozřejmě pojištěné nemovitosti má, stát vělcí dárci zadotují infrastrukturu - ale tady jde o statisíce lidí, kteří žijí v podmínkách které si zřejmě naprosto nedovedete představit, kdy placatý kámen nebo dřevíčko vyplavené mořem je pro ně bohatství. pobřeží indonézie není sytá amerika.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 1. 2005 12:17 | Jan Kolda von Žampach (řečený Pancíř)

...no vždyť to říkám, nejsme všichni katolíci a pod skrytými "mnoha činnostmi" si mohu představit i to, s čím z principu nesouhlasím.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 1. 2005 9:47 | Autor

To je toliko, že ČKK dala k dispozici výroční zprávu, udává základní údaje o hospodaření, ale má zase celkem dost zaměstnanců, protože vykonává mnoho činností. Osobně bych přispěl jinam, ale v zásadě je nezavrhuji. Tak "Proč ne?"
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 1. 2005 8:07 | Nechci dávat na neprůhledné věci

Vzpomínám si na zemětřesení někdy v r. 1988 na severu Kavkazu. Tehdy, za komunistů, se všude halasně pořádaly sbírky a ze Slušovic tam jel vlak s domky a jinou pomocí. Byl jediný, který dojel. Ostatní "pomoc" byla cestou rozkradena v tom našem předlistopadovém "vzoru na věčné časy". Za půl roku byla podobná katastrofa v Americe u San Franciska. Na tu nikdo nepřispíval, soudilo se, že si Američani pomůžou sami. Proto říkám všem sbírkám NE. Bylo postiženo na 6 % území, stejně jako u nás při povodni. Existuje pojištění a další instrumenty. Pokud budu mít možnost přispět konkrétnímu člověku konkrétní věcí, pak ano. Ale musím vidět, že je v nouzi nezaviněně.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 1. 2005 22:48 | Jan Kolda von Žampach (řečený Pancíř)

...no asi proto, že nejsme všichni katolíci?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 1. 2005 19:21

Dotaz autorovi : co znamená jeho poznámka u Katolické charity "proč ne ?" Názor o autorovi každý sám. J.R.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 1. 2005 15:45 | Tsunami

Byla zjistena 20 km dlouhá prasklina na jihozápade kanárského ostrova LA PALMA. Podle vedcú se 100% jiste 20 km velký kus ostrova La Palma ulomí a spadne do more , jenom se neví , zda brzy , za pár let , nebo za 150 let. Podle výpoctu vedcú bude z toho na východním pobrezí 3 Amerik a karibských ostrovú TSUNAMI vlna 650 metrú vysoká. Tedy se nestehujte na východní pobrezí USA , Mexika , Venezuely , Brazilie ani na karibské ostrovy Antily , Cuba , St Lucia , Bahamas atd. Radeji na Costa Blanca ! Ale co az se ulomí kus ostrova Mallorca ??? ....... Analytik Byron Wien od agentury Morgan Stanley predpovídá na rok 2005 2. ruskou revoluci , kdy desetitisíce rusú vtrhnou do Kremlu a svrhnou korupcní vládu Putina. Putin 2005 odstoupí a emigruje do Nemecka. Bohuzel tento strateg a profet Byron Wien se strefuje predpovedemi jen na 50% jiste.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 1. 2005 14:42 | Bouček Antonín

Když jsem se mrkl do finančních výkazů výroční zprávy za rok 2003 (můžete to udělat také), zjistil jsem, že náklady na provoz jsou cca 146 mil. Kč (z toho 30,4 mil. Kč spotřebované nákupy a 115,5 mil. Kč náklady na služby, včetně stomilionové položky označené "ostatní služby") plus oněch 29 mil. Kč osobních nákladů. Ona v článku zmíněná dvě procenta jsou náklady na provoz české pobočky. Výnosy společnosti (včetně zúčtovaných fondů ve výši 263 mil. Kč) byly 369 mil. Kč, takže z každé Kč zhruba 47 halířů zmizelo v nákladech. Je to hodně? Anebo málo? Sám osobně nevím, analýzy takových společností jsem nikdy nedělal, takže mi chybí srovnání.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 1. 2005 11:29 | skeptik

ZNOVU: Má-li Člověk v tísni náklady na provoz 2% ze zhruba 500 mil., dělá to 10 mil. Kam se pak počitá 29 mil. osobních nákladů? To jde odkud?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 1. 2005 11:23

HRA S ČÍSLY. Má=li Člověk v tísni na provoz 2 procenta ze zhruba 500 mil., je to 10 mil. Ale osobn
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 1. 2005 11:23 | Benedikt P.

No to netuším, jak přesvědčují, že jsou špatní Slovani, nicméně pokud řadíte i mezi Slovany Rusy, pak se s nimi ztotožňuji. Sám velký Putin z bývalé KGB opět kormidluje celé Rusko do vod nacionalismu a socialismu, možná že i komunismu, jinými slovy Putin utahuje opět šrouby. Takže, od Rusů radši dále.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 1. 2005 11:04 | jmeno nebo email

Problemy ostatnich diskutujicich nechapu. Nesouhlasim, tak neprispeji ani korunou, jak jednoduche!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 1. 2005 10:33 | Karel IV.

Hm, dokázali. Třeba přesvědčovat náš národ, jak jsou hodní muslimové, Albánci, apod. A jak jsou španí Slovani. Zajímaví, že Izraelity směj vraždit muslimy, a žádnej řev není slyšet.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Michaela Maláčová

modelka a podnikatelka

Karel Svoboda

ekonom, prezident APS ČR

Michaela Maláčová
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Karel Svoboda
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services