Na burzu bez výmluv

Richard Koza | | 25. 11. 2004 | 67 komentářů
Přijde-li diskuze na investování na burze, má každý v rukávu spoustu důvodů "proč to nejde". Není čas, nejsou peníze, nerozumíme. Při bližší analýze však většina argumentů "padá" a burzovní svět se otvírá každému z nás.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 12. 2004 13:14, Honzajs

stránek je velké množství různého zaměření. Takže jde o to, co konkrétně hledáte.

Zobrazit celé vlákno

+53
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 12. 2004 22:33, Šimi

Děkuji za odkaz na web., ale mezi obchodníky se dosti slušně orientuji sama (a nejen jimi) :o) měla jsem na mysli jinou otázku

Zobrazit celé vlákno

-13
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 67 komentářů)

26. 11. 2004 15:44

Na burze můžou vydělat všichni! Vzhledem ke skutečnosti, že akcie v čase převážně rostou, vydělat mohou všichni investoři. Na burze tedy neplatí pravidlo: když já vydělám, druhý prodělá. Je jasné, že krátkodobé obchodování je cesta do pekel. Ve svém součtu vyžaduje více času, nervů, nutnost rychlých rozhodnutí. Kdo tady profituje je jednoznačně broker. A ve výsledku je jedno, že jde o den či týden. Základem by měla být fundamentální analýza a trocha psychologie. Pak i v případě poklesu při správnosti výpočtu lze dokupovat. Obecně platí, že trh najde správnou cestu, jen mu to někdy trvá. Tady je šance na vyšší zhodnocení. Neznamená to, že se nemůže prodat již týden po nákupu. Dojde-li k nárůstu titulu nebo ke změně okolností, nemá cenu držet. A není pravda, že spekulanti nevytváří hodnoty. Hodnotou je fungující kapitálový trh, kam si fungující společnosti mohou chodit pro finance na svůj růst. Bez spekulantů by burza vypadala jako obchody za socialismu. Bez zboží, co lidi chtějí a plné zboží, které nikdo koupit nechce.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 11. 2004 13:54 | Jirka

Jde o úhel pohledu. Pokud berete rady analytika jako rady pro Vás, jdete s většinou. Berete-li rady a názory analytiků jako radu pro většinu, můžete tu radu analytika využít jako cenný indikátor pro vlastní analýzu. Závěr pak může být často jiný, než jak to na první pohled vypadá, a přitom správný.
Např. když se kurz pohybuje vysoko a analytici říkají, že titul má ještě růstovou rezervu, většina tu rezervu rychle smaže svými nákupy - vyžene kurz prudce nahoru. Potom obvykle následuje propad. Takže místo "nakoupit" by signál měl být "připrav se na prodej". Není to však tak prosté, takže tento příklad berte stejně s rezervou, jako články analytiků. :-)
Mně osobně připadá jako nejtěžší potlačit v sobě spekulanta, zachovat chladnou hlavu a důvěřovat vlastnímu úsudku. Ještě nedávno jsem měl o technické analýze hodně mlhavé představy. Přesto se mi již nějakou dobu daří načasovat obchody s velmi slušnou přesností, která mnohdy výsledky TA překonala.
Pokud si chcete ověřit schopnost úsudku, doporučuji podívat se na www.traders.cz na figury candlesticků. Pokud se Vám podaří odhadnout význam figur, aniž byste četl komentář, pak zvládnete i číst odborné analýzy mezi řádky.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 11. 2004 13:44 | greenhorn

K té nevytvářené hodnotě.. kapitálový trh je zde proto, aby se peníze přesouvaly tam kde jsou potřeba - někdo má obchodní záměr, jiný peníze. Pro společnost je nezbytně nutné, aby tito dva k sobě našli cestu. Jakmile ale někdo své peníze investuje, nevyhnutelně tím vstupuje do rizika. Krátkodobí spekulanti sice nepředávají své peníze investorům, ale jsou velmi užiteční tím že zmenšují právě ta rizika. Tím že se s nějakým aktivem pravidelně obchoduje ve velkých objemech, vzniká jak věrohodná cena, tak rozumná míra jistoty že investice bude v případě potřeby likvidní. V celkovém důsledku vzniká transparentní a likvidní trh, což už je významná hodnota právě pro ty investory, kteří nechtějí být spekulanty. Představte si že víte o nějakém investičním záměru a zvažujete že byste se na něm kapitálově podílel. První možnost je udělat to v podstatě soukromou domluvou někde v hospodě, druhá koupit si akcie na řádně spravovaném a kontrolovaném trhu. Zvažte aspekty obou situací a věřím že tu hodnotu pro Vás tam uvidíte. Lovu Zdar!
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 11. 2004 13:11 | Jirka

Zatím investuji jen do fondů, ale akcie sleduji paralelně (zatím pasivně). A vidím to stejně jako Vy. Úspěšní daytradeři asi existují, ale více bude těch neúspěšných. Surfovat na větších vlnách (týdny až měsíce) mi připadá jistější a výnosnější, zvláště když nemám velké peníze. Daytradingem bych stěží vydělal na poplatky. Na druhou stranu, nevyužít delších vln a držet několik let kvůli výnosu pár procent, je škoda. To je skoro jako nafukovat pneumatiku bez ventilku.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 11. 2004 12:54 | Jirka

Souhlasím s Petrem, že by bylo dobré více upozornit na rizika. I když je to tak trochu proti účelu článku. Zvláště investoři, kteří začnou s 2000 USD, nemají moc prostoru na manévrování, rozložení rizika do více titulů, využití i menších pohybů kurzů kvůli poplatkům apod. Článek s radou obchodovat na US burze v době padajícího dolaru je také poněkud nešťastně načasovaný. Navíc jsem se o měnovém riziku z článku vůbec nedozvěděl.
Kdo nemá s investováním zkušenosti a má na to pár desítek tisíc Kč, měl by začít nejprve v OPF. Tady se může na investování "naladit" s mnohem nižším rizikem, a pokud mu to půjde, rozmnožit to málo na sumičku, která pro vstup na burzu bude zajímavější. I když si myslím, že nejsem úplné investorské kopyto, v prvním roce jsem udělal několik chyb, než jsem se naučil poslouchat svůj vnitřní hlas, ekonomické zprávy a dělat technickou analýzu a hodnotit situaci s chladnou hlavou. Kdybych tehdy šel rovnou do akcií, možná bych byl dnes jedním z těch otrávených, kteří na nezkušenost doplatili. Takto jsem přišel jen o část možného výnosu. Možná v dohledné době na akcie přesedlám, protože fondy mě už začínají nudit. A také v nich nemohu využívat spoustu nástrojů technické analýzy, která mě nadchla.
Ještě přidám jeden argument proti vstupu na burzu: Pokud snadno propadáte hráčské vášni a nemáte dost velký balík, abyste mohli žít jen z výnosů, raději se tomuto hráčskému doupěti vyhněte. Hlavní je vydělat na chleba. Měsíční výnos z 50000 na to stačit nemusí.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 11. 2004 22:59 | Jan Kolda von Žampach (řečený Pancíř)

Je jasné, že "propagace" cizích trhů vychází především ze záměru možných budoucích a žádoucích poplatků pro zprostředkovatele. Jak jinak ale na věc chcete upozornit? Pokud tyto aktivity nepřesahují únosnou mez a neslibují nesplnitelné, tak informační hodnota obvykle převažuje a nic proti tomu nemám. Váš optimismus ohledně české burzy s Vámi nesdílím, ač bych velice rád. Jistě, máte pravdu, několik titulů (a podceněných k tomu) nám zde ještě zbývá, ale co naplat, když jejich kurz je také, žel, odvislý třeba jen od okamžitých plácanců do větru z úst naší věrchušky a o případné transparentnosti při privatizaci státních podílů se dají vyprávět horrory. To, že současná česká burza bejčí směrem nahoru na tom nic nemění a dříve či později investor či spekulant zamíří jinam. Nic mu totiž jiného nebude zbývat.
PS Uvědomte si přece, že i ten ČEZ přece nakonec stát odprodá, nic jiného mu totiž asi nebude zbývat. Což takhle už dnes, pomaličku, polehoučku investovat do akcií budoucího kupce? Zahraničního kupce? Myslím to zatím spíše jen akademicky, inspirací nechť je třeba případ Erste a České spořitelny.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 11. 2004 20:07 | Oliver Hardy

V čase teroristů i hráze v Holandsku mohou být ohrožené, nejen diskutovanými strašáky ekologických změn podnebí, i pan "Dolar je ohrožen ? " Engliš říká " když všichni kupují prodej "
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 11. 2004 15:58

S trochou nadsazky se rika, ze "co investor, to investicni filozofie ci strategie".:o) Tato dizkuse to jen potvrdila.:o) V kazdem pripade Vam preji co nejvetsi uspech a seberealizaci pri obchodovani s cennymi papiry (sobe samozrejme take :o)) )
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 11. 2004 15:47 | Richard Koza

Aha, tak to jsme si s tou "cestou" nerozumeli. Snad to ty ostatni diskusni prispevky vyjasnily. :-)
Ano, ja pro sve aktivity na burze vyuzivam ciste technickou analyzu - fundamentalni hodnoty mne nezajimaji. Nerikam, ze to je jedina mozna cesta, mne to vsak funguje a vyhovuje mi to.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 11. 2004 15:24

Ja prece nepsal, ze znam nejakou "zarucenou cestu". :o) Naopak jsem ziskal z Vaseho clanku dojem, ze podle Vas je touto cestou kratkodobe obchodovani. Mate pravdu, cena akcii se odviji od zajmu o ni, ale zajem o ni se podle me odviji od fundamentalni hodnoty spolecnosti, resp. ocekavani kupcu a prodavajicich. Vy ovsem tento zajem zrejme umite rozpoznat z kristalove koule podle grafu z minulych obdobi a k tomu vam uprimne gratuluji.:o)
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 11. 2004 15:09 | Richard Koza

Mozna,ze zminena diskuse se pohla nespravnym smerem. Clanek mel take ukazat, ze na burzach mohou lide investovat nebo obchodovat primo sami. Je jedno jestli nekdo najde svuj system v dlouhodobem obchodovani nekdo zase v kratkodobych obchodech. Oboji muze byt vydelecne. Dulezite je, aby lide prestali na akciove trhy pohlizet jako na cosi, co je pro ne nedosazitelne.
Rizika ma kazda cinnost, kterou clovek dela, at uz podnika, nebo je zamestnanec nebo da penize do fondu nebo sam obchoduje na burze.
Souhlasim s Vami, ze existuji dalsi souvislosti s obchodovanim (obchodni plan, zvladani emoci atd.). Ale to by neslo v jednom clanku popsat. Podobne pruvodni jevy ma jiste i podnikani, zamestnani a kterakoliv dalsi obor lidske cinnosti. Ale dekuji za tipy na dalsi clanky.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 11. 2004 14:59 | Petr

Souhlasim, ze kratkodobe obchodovani je moznost a ze kazdy ma mit volbu, jestli ji vyuzije. Akorat mi prislo, ze clanek nedostatecne upozornuje na rizika (verim, ze vy je mate pod kontrolou, ale pro hodne zacatecniku to urcite neplati) a na nutne predpoklady (cas, ochota se vzdelavat prave v tomhle oboru, schopnost dodrzovat plan, psychicka odolnost vuci ztratam). Nazev clanku vyvolava dojem, ze kazdy by se mel honem vrhnout na obchodovani, ja si naopak myslim, ze pro vetsinu lidi to neni dobra volba.
Pokud jde o dlouhodobe investovani, tak prece take existuji ruzne pristupy, take muzete nebo nemusite mit riziko pod kontrolou - i kdyz koupite akcii jako investici, nic vam nebrani ji za chvili prodat, pokud se zmeni situace.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 11. 2004 14:48 | Richard Koza

Vyborne. Ja Vam gratuluji, nebot jste zrejme nasla svuj system, svou obchodni strategii.
Cilem clanku je upozornit na obchodovani na burze jako takove a Vy jste si zrejme nasla svou strategii. Vam vydelavaji dlouhodobe obchody. Nekomu jinemu treba vydelavaji obchody kratsi (denni, tydenni, mesicni). Od toho to je a proto se take na burze mohou potkat lide, kteri obchoduji a pritom oba vydelavaji. Mne napr. osobne vychazeji kratsi obchody (v radu nekolika dnu). Ale napr. intradenni obchody pro mne take nejsou :-)
A k te prvni statistice co zminujete - jiz W. Churchil rikal , ze veri jenom takove statistice, kterou si zfalsuje on sam :-).
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 11. 2004 14:41 | Richard Koza

Dobrý den, zcela souhlasím s Vaším názorem, že důležitý je vlastní názor.
V článku je míněno, že názory analytiků mohou upozornit na nějaký titul, nějakou akci atd. . Na základě takové upozornění se např. dostane daná akcie do hledáčku aktivního investora/obchodníka.
Případný obchod samozřejmě by měl či neměl být proveden na základě vlastní analýzy a vlastního názoru na danou věc.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 11. 2004 14:37 | Richard Koza

Vy znate "Zarucene ceny s uspechu"?. Tak to jste jiste velky bohac.
Zarucene cesty nejsou a neexistuji. Pouze vetsi ci mensi pravdepodobnost, ze dany obchod vyjde ci nevyjde. A snahou kazdeho obchodnika s akciemi je, aby mel pocit, ze prave ten jeho obchod ma tu vetsi pravdepodobnost, ze to vyjde.
A jeste jednu vec: jaky je rozdil mezi spekulaci a investici u akciovych trhu ? Ja v tom rozdil nevidim, jediny rozdil je v dobe, o ktere pisi lide kteri podle vas investuji a spekuluji. Jde pouze o hru slovicek.
Rad bych znal to cemu Vy rikate nahodne pohyby. Z ceho vychazite ? Podle menho nazoru cenou akcii hybou pouze ti kdo s nimi obchoduji - tedy lide. O zadne "nahodne" jevy se nejedna. Bud je o akcii zajem a pak cena stoupa nebo zajem neni , pak klesa a nebo se to zhruba vyrovnana - pak se cena pohybuje v rozpeti.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 11. 2004 14:20 | Chains

Vazeny pane, to co zde popisujete, je obycejna spekulace, nikoliv investice! Pokud ovsem i navzdory tomu jste schopen behem nekolika hodin, dnu nebo tydnu dosahovat kladnych vynosu (po odecteni poplatku brokerovi a zdaneni), pak nic proti Vam. Nicmene byste zde asi nemel zamenovat vice ci mene nahodne (pripadne z nejnovejsich "informaci" z medii vznikajici) pohyby cen v kratkych casovych horizontech za prokazatelne trendy a zarucene cesty k uspechu na poli kapitalovych trhu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 11. 2004 13:45 | Janula

na jednej strane mate pravdu s tou nadejou a neistotou...na strane druhej prave statistika ukazuje, ze kratkodobi investori su v konecnom sucte bud na nule alebo v minuse (uz len vzhladom k poplatkom), koniec koncov to je aj dovodom, preco su casto zeny investorky uspesnejsie ako muzi....za seba samotnu mozem povedat, ze kazda kratkodoba spekulacia (casto zalozena na technickej analyze, chyre a pod.) bola vzdy! po zasluhe potrestana:-)) zatial co u tych dlhodobejsich sa mi zo ziskovych zarobilo aj na tie, kde moja viera a nadej (zalozena ale na snad rozumnych predpokladoch) vykryla straty aj u dlhodobych a stratovych (kde som u ceskych napr. podcenila charakter majoritneho akcionara) alebo tych kratkodobych.Ake su skusenosti ostatnych??
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 11. 2004 13:44 | Pavel

Moc se mi líbí vaše rada dát na radu analytiků trhu. Pokud se nemýlím, hra na burse patří k těm obtížným hrám, kde vyhrává menšinové rozhodnutí. Řídit se radou znamená jít s většinou a tím prohrát. Vydělat na tom může jenom analytik, když všem poradí totéž a sám udělá opak.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 11. 2004 12:40 | Honzajs

Každý, kdo obchoduje na trzích by měl mít jasno v následujícim:
1. Za jakých podmínek nakoupit 2. Za jakých podmínek prodat
Obávám se, že moc lidí NEMÁ jasně dané podmínky, kdy bude prodávat (ať už je pozice zisková či ztrátová).
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 11. 2004 12:31 | Richard Koza

A k vasemu tretimu odstavci: Vytvareni hodnoty - vzdyt ja vytvorim hodnotu tak, ze kdyz vydelam penize, mohu si neco nakoupit a tim vyuzit sluzeb ci vyrobku nekoho jineho. K cemu budu vytvaret fyzicky produkt, kdyz nebude nikdo mit penize na to, aby si jej ode mne koupil.
Muj osobni nazor je: Dlouhodobejsi investovani je davani penez nekomu s tim, ze DOUFATE (nemate zadnou jistotu), ze Vam je vrati a mozna k tomu jeste da neco navic. Riziko je velke, moznost kontroly velmi omezena, a potencial zisku v nedohlednu. Domnivam se, ze je vhodnejsi dat prednost potencialnim ziskum, ktere mohou prijit rychle, jejichz riziko je pod kontrolou a je relativne male. Radeji zisku vyuzivat ted, nez abych v 60tce najednou zjistil, ze jsem nekam investoval sve penize a zisk se nedostavil.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jiří Devát

manažer

Radim Jančura

podnikatel, Student Agency

Jiří Devát
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Radim Jančura
ÚSPĚŠNOST
66,67 %

z 3 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services