Co můžete zažít s infolinkou České spořitelny

Přečtěte si příběh jak ze špatného snu, který končí ztrátou 6 000 Kč a přiznáním České spořitelny, že ve svých službách pochybila. Sen se změnil v realitu a plánovaná investice příliš nevyšla. Neudělejte stejnou chybu.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 11. 2004 11:03, jvand

Máte pravdu, že výpočet kurzu je mechanická záležitost.
Pokud Vás zpožděním výplaty o den či víc ošidili na penězích, nedejte se.

Zobrazit celé vlákno

+21
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 11. 2004 11:03, Kateřina

Není sporu, že ČS neposkytla služby na úrovni. Nechápu ale, že člověk, který investuje do podílových fondů, neví ani tak základní věc, jako že má na příkazu uvést den provedení transakce. Ve druhém případě, kdy spořitelna převedla peníze později, by mu to nepomohlo, ovšem v tom prvním by bylo vše OK. Pokud by uvedl pondělní datum, nemohla by spořitelna peníze převést v neděli. Jak prosté, milý Watsone.

-1
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 46 komentářů)

24. 11. 2004 10:02 | Jan Kolda von Žampach (řečený Pancíř)

Když už se neví v České spořitelně kudy kam, tak se do světa a mezi ctěné obecenstvo pouští tyto, ve skutečnosti nic neříkající, bublinky náznaků z bublifuku. Viďte, Toníku, a jak jsou pěkně ve světle barevné. Prsk, a kde nic tu nic!
Tak buďte, prosím, konkrétní. Zvědavostí hořím a diskuse zde uvadá. A, prosím, nevymlouvejte se na bankovní tajemství :-))
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 11. 2004 21:17 | Toník

Článek je to čtivý a novinářsky zajímavý. Kdykoliv existuje možnost dloubnout do banky tak se prostě dloubne. Ono to bylo ve skutečnosti trochu jinak.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 11. 2004 17:43 | jvand

Nákup a prodej mají dost odlišné pravidlo:
1) ODKUP: U zpětného prodeje rozhoduje určitě den, ne hodina. Sice mohou odložit výplatu i o několik dní, ale kurz je dán majetkem fondu ke dni objednávky.
2) NÁKUP: Pokud neinvestujete v hotovosti, těžko lze zjistit správný kurz nákupu, protože rozhodující je, který den se investovaná částka objevila na účtu podílového fondu. Běsnění mezi Vánocemi a Silvestrem s placením stavebního spoření dokládá, že při převodu peněz z účtu na účet si banky dávají načas.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 11. 2004 9:30 | Jirka

Ještě pro upřesnění: V případech, které jsem uváděl v příspěvku níže, se nestalo, že by byl kurz spočítán později. Denně si kurzy zapisuji a mám je na každý pracovní den za dobu, po kterou investuji. V uvedených případech byl použit kurz o 1 den mladší, než je obvyklé. Na výpisu z účtu u fondu bohužel není uveden datum přijetí příkazu k nákupu / odkupu, pouze datum vypořádání transakce, takže to ani nemám jak doložit. Pokud je uzávěrka pro příjem příkazů stanovena na určitou hodinu (mimo půlnoc), měl by být zaznamenán i čas podání příkazu. Nákupy i odkupy provádím po menších částkách, takže má ztráta není tak vysoká. Jednou jsem na tom zpoždění i vydělal. Za těchto okolností by byla reklamace jen ztrátou času. Nevím, čím jsou tyto občasné nepříjemnosti způsobeny, každopádně ale zbytečně kazí pověst ISČS.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 11. 2004 18:08 | Jan Kolda von Žampach (řečený Pancíř)

Dobrý podvečer! Hm, hm, hm, říká Vám něco zásada mít svý jablíčka raději ve vícero košících? A co takové limity pojištění vkladů? Že také můžete být klientem banky, a tzv. běžný účet tam prostě (zatím) nemít? Že já jsem nikde nenapsal, že současně vždy(!) mám (či naopak nemám) více běžných účtů a v různých bankách? Pokud je zkratkou PS myšlena Poštovní spořitelna, jsem rád, že máme spolu (a také s panem Šafránkem) podobný názor na pragmatický výběr. Nutno však mít na paměti, že nic není konečné a kvalitu služeb třeba dále velice pozorně sledovat. Třeba, jak nám z ničeho nic podivně "čarují" s Maxkartou. Máte pravdu, ani mě se přímé bankovnictví tzv. nevyplatí, tady u mne zvítězila spíše zvědavost a možná pohodlnost, navíc proč ne, když jejich internetbanking je vlastně (téměř a zatím) zadarmo, nikoli však už poplatky za internet. V případě třeba nemoci, když člověk nemůže z domu a jsou urgentní platby, tak to ale dobrá věc je.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 11. 2004 11:03 | jvand

Máte pravdu, že výpočet kurzu je mechanická záležitost. Pokud Vás zpožděním výplaty o den či víc ošidili na penězích, nedejte se.
+21
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 11. 2004 9:19 | Jirka

ad 1) Souhlasím. Ovšem zde nejde o jednodenní spekulace, ale o ztrátu zaviněnou opožděním transakce na straně PF nebo banky.
ad 2) Chápu, že nelze stihnout udělat uzávěrku obchodního dne ještě týž den. I když dle mého názoru je kurz dán čistě matematickými výpočty, takže při použití počítačů by to neměl být problém. Fundamentální analýza a další techniky, kde se uplatní lidský faktor, by měly hrát roli při tvorbě obchodní strategie fondu a ne při určování kurzu podle již známých výsledků. Připustíme-li, že je k určení kurzu fondu potřeba následující den, stále to nevysvětluje, proč v některých případech (několikrát do roka), je odkup o 1 další den opožděn. Např. podám-li příkaz na odkup PL Sporotrendu, obvykle je transakce provedena za kurz, který je v Servisu 24 oznámen následující pracovní den večer. Někdy je však provedena za kurz, který je tamtéž oznámen o 1 pracovní den později. Nedovedu si představit, že by výpočet kurzu fondu zabral více než 8 pracovních hodin?
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 11. 2004 7:21 | Luky

Vážený pane Koldo, domníval jsem se, že jste fundovaný ekonom, ale podle předchozího článku, kde uvádíte, že máte několik bežných účtů ve více bankách je přímo neekonomické. V dnešní době vysokých poplatků a silného zahraničního kapitálu, který stojí za velkými bankami je dnes nejekonomičtější mít 1 BÚ. Já mám pouze jeden BÚ v PS a stačí mi to. Za PKÚ dám na přepážce 5 -7 Kč a proto se nevyplatí ani přímé bankovnictví.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 11. 2004 20:41 | jvand

1) Vzhledem ke vstupním poplatkům je spekulace na denní pohyb kurzů podílových fondů nesmysl.
2) Složím-li na přepážce hotově investovanou částku, dostanu tolik podílových listů, kolik odpovídá kurzu v daný den (je to objem veškerého majetku podílového fondu vydělený počtem vydaných podílových listů). Tento kurz ale kvůli technickým souvislostem s oceněním majetku podílového fondu je spočítán a vyhlášen až následující pracovní den. Kurzy jsou tedy vyhlašovány jakoby zpětně, to co vidíte na desce v pátek, odpovídá majetku fondu ze čtvrtka, a kurz, kterým v pátek nakupujete, bude spočten a vyvěšen až v pondělí.
+18
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 11. 2004 7:44

na pobočkách s emi několikrát stalo, že jsem si enchal na jednom konci republiky vložit peníze a chtel je vybrat hotove, ajko nezauctovanou platbu a slo to az po zavolani manazera, protoze tam zijou v domneni ze to nejde! a ze jde jen udelat prikaz a paradoxne je to naopak! mam ucet v RB a penize odejdou hned a hned mi prijde i sms (email) o provedene transakci a pokud je prijemce tak yv RB tak to ma za par vtrein a muze vybirat kartou, cash ci prevest jinam! kazdy ma co si vybral a nekteri i povine mesicni vypisy u CS obecne na helpline u bank jsou lidi,kteri kdyby neco umeli tak jsou jinde! to je muj nazor
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 11. 2004 9:51 | Jan Kolda von Žampach (řečený Pancíř)

Už je z Vaší strany, Anonyme a těch dalších podobných, opravdu šaškovným folklórem, když místo diskusí k téma článku začnete naopak slaboduše spekulovat právě o postižených, kteří na šlendrián ukazují. A ukazovat, doufejme, budou i nadále :-)) Dále je velice zábavné, když nesporná fakta nazýváte pomlouváním! To se už opravdu vymyká, promiňte prosím a ve Vašem případě, zdravému rozumu. Vaší motivací, takto obveselovat, bude proto asi cosi jiného.
Hm, hm, dle Vaší anonymní "geniality" ukázat na zloděje, co mi právě vyprášil peněženku, je potom pomlouváním? A že jsou další případní zloději někde jinde, mě právě neznámo kde, tak proto se také nemůže na jednoho konkrétního ukázat a bylo by to pomlouváním? Máte to nějak vše a dokonale převrácené...
+18
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 11. 2004 8:25 | camvandyk

Vážený pane, strašně by mě zajímalo jaká je Vaše profese. Každopádně se domnívám, že jste bývalý zaměstnanec ČS, který byl /nechci spekulovat proč/ vyhozen. ČS není modla, ale myslím, že není fér pomlouvat pouze ČS, protože moje zkušenosti např. z ČSOB jsou daleko horší než z ČS. Domnívám se, že záleží na tom na kterého rádoby vyškoleného pracovníka narazíte, nemyslíte?
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 11. 2004 14:04 | Jan Kolda von Žampach (řečený Pancíř)

Já se pokud možno snažím ve fondech, když už volím fond, investovat (spekulovat?) dle fundamentu, který je dán třeba portfoliem fondu, přijatou zajímavou investiční strategií a také portfolio manažerem prokazovanou taktikou, tedy pokud ji lze vůbec veřejně nějak dnes ještě (a někde?) zjistit a za případné neúspěchy se kvůli tomu nezlobím, aktivní snaha alespoň nějaká byla. To nemohu, žel, až na opravdu řídké výjimky říci o ISČS, která se mnou, jako s pamětníkem pomalu všech "jejích" kupónových fondů, v průběhu let cloumala doslova jako s nějakým nesvéprávným holomkem: ano, myslím tím ty neustálé a různé změny statutů, investičních strategií, právě že také i portfolií, přejmenovávání a slučování fondů. Má peněženka potom velice trpěla z důvodu nerealizovaných investičních příležitostí. Pokud někde výše, Jirko, narážíte na problém, že jsem z tuzemských akciových či smíšených fondů ISČS vystoupil příliš brzo, nemáte pravdu. Učinil jsem tak spekulativně a opravdu vědomě: akciovou(!) složku jsem si potom raději zainvestoval zde v ČR včas(!) sám(!) a jsem dnes rád, že jsem v takovém, třeba právě ISČS Sporotrendu nebo Sporomixu3 či 5, nezůstal. Byť fondy zaznamenaly nárůsty. Osobně kladně hodnotím u ISČS její dlouhodobé snahy a výsledky na poli fondů dluhopisových a peněžního trhu. Ruku ale na srdce: i právě zde je, při obvyklém zhodnocení těchto fondů řádově jen o několik % p.a. a v současných podmínkách, přece velice důležité vědět, za kolik asi tak fond prodávám a za kolik fond kupuji. Jednak principiálně, zadruhé i u těchto instrumentů, zvláště pak v případě českých dluhopisů a PP, dochází čím dál tím více k nepředvídaným turbulencím. Potom také i zde jakékoli další zbytečné komplikace a především nejasnosti či spíše neurčitosti s datací a s použitím kurzů jsou nehorázné. Já vskutku nemám potřebu být klientem rádoby instituce, která se mnou jedná nehorázně.
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 11. 2004 10:04 | Harp.

Písemně bych žádal náhradu škody a kopii bych poslal na Komisi pro cenné papíry, příp. na UNIS.
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 11. 2004 9:56 | Jan Kolda von Žampach (řečený Pancíř)

No to by tak hrálo, aby v dnešní(!) době platba došlá z clearingového centra nebyla přijímající bankou okamžitě, resp. přes noc, na účet klienta zaúčtovaná! Děláte si snad proto legrácky, když se tu lacině vystavujete právě s ČS? Dle mých zkušeností 90% vzniklých prodlev, při tuzemském mezibankovním platebním styku, obvykle vznikne na straně právě odesílající banky a nikoli přijímající, neboť tato operace je o něco náročnější a rizikovější, tam se data musí nejdříve a obvykle nějak "decentralizovaně" pořídit a "přenést" do centra, odkud putují po zaúčtování dále do clearingu. A obrovský chaos ČS v tom byl roky velice proslulý a přímo systémově podmíněný. Roky! Dnes už, předpokládám, je ve hře v ČS především lidský faktor: ano, mám na mysli obyčejnou lenost a přímo troufalou nezodpovědnost jejich zaměstnanců! Proč by taková spořitelní dámička (nebo panáček) šel znovu vybrat sběrný box s platebními příkazy klientů k natypování, když má na starosti tolik dalších "potřebných" věcí? Jako je třeba domluvit si s přáteli, co se bude dělat hned o příštím víkendu? Nebo se honem každému na potkání pochlubit, jaká byla poslední dovolená na Kanárech? Nebo, prostě a jasně, proč by se ten platební příkazy ještě dnes typoval, jde se přece domů, co by ještě ti burani klienti dál chtěli, za podřadných a zcela nedoceněných bankovních 30.000,- Kč měsíčně?
Proto parafrázováno: "Od České spořitelny dále, neb Vás zde stihne neštěstí nenadálé!"
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 11. 2004 9:25 | Jirka

Načasovat správně operace u fondů ISČS je skutečně trochu problém. Vždy může nějaké to procento uletět. Píšete, že jste to s nimi před rokem ukončil. To jste ovšem asi trochu nešťastně načasoval samotný odchod z ISČS. V té době to začalo žít v dynamičtějších fondech. Na takovém Sporotrendu byste se zahojil a mohl na Spořku dělat dlouhý nos. :-) Rozumné ovšem bylo odejít ze Sporobondu. Ten ožívá až teď v poslední době.
Já si z těch občasných zpoždění hlavu nedělám. Při dlouhodobém investování se to srovná. Jednou prodělám já, jindy ISČS. Stejně nemám šanci odhadnout, jestli se kurz druhý den posune o 1,5% nebo jen o 0,3%. Většinou se mi alespoň podaří odhadnout směr. Sleduji spíše střednědobý trend, nepouštím se do krátkodobých spekulací. Takže vím, že když prodávám, vydělám. Jen nevím přesně kolik. Dnes už dokonce neplatím vstupní poplatky při výměně (z fondu do fondu), tak to podle situace přelévám. Operace dělám raději drobnější (zlomek z celkového objemu PL ve fondu), takže když prodám předčasně, zbytek ještě dost vynese. A když předčasně nakoupím a kurz dál padá, nakoupím po pár dnech znovu a třeba i víc.
Pán, o kterém je článek se sice právem zlobí na ČS, ale udělal dvě chyby: Nešťastně načasoval svůj vstup do fondu a vložil najednou velký balík do jednoho fondu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 11. 2004 8:28 | Ondřej Čečák

:), pokud se bude darit PPF ...
co se tyce mimobankovnich prevodu, tak v puvodnim prispevku jsem zminoval v ramci banky. Jinak to musi jit tusim pres CNB a pak uz moc nezalezi na tom, ze ji to ebanka posle za par minut.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 11. 2004 22:56 | poket

Ale ta eBanka je šest let ve ztrátě, takže možná jednou nepřevede :)))) Navíc co se stane, když převádíte z eBanky do jiné? Houby hned, trvá to dny. Na druhou stranu mám odzkoušeno, že z cizí banky do ČS přijdou prachy na druhý den. Ono je to relativní, v podstatě se vše zlepšilo. Do ČS bych před třemi roky nikdy nešel a hups, vím že mi to plně vyhovuje. Erste rulez.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 11. 2004 14:52 | Jan Kolda von Žampach (řečený Pancíř)

Určitě přece víte, že to je těžké takto říct. Navíc okolnosti se stále mění, resp. mění se přístup bank ke klientům a kvalita jejich služeb. Proto já mám více želízek v ohni, jsem tedy klientem vícero bank. Důležité také je, které banky mám v dosahu: vše dělat přes internet nejde nebo něco, kvůli zvýšenému riziku a které si potom dobrovolně od banky tímto přejímám sám na sebe, on-line dělat nechci. Musím tedy jít do banky na přepážku.
Českou spořitelnu dávám stranou, tam jsem měl dříve doslova vše a bylo to ode mne, jak jsem následně poznal, velmi nerozumné. Poslední dobou začínám být nespokojen s Komerční bankou, tam se snad úplně zastavil čas a jedině to mohou zatím, na krátkou dobu, zachránit osobním přístupem jejich pracovníci na přepážce. To je ale vždy nejistá, místní záležitost, a dlouhodobě stavět jen na tom se nedá. Dokonce si někdy už myslím, že dle nastoupného trendu se Komerční banka možná už brzy propadne někam až pod tu Českou spořitelnu: ta alespoň jevově vykazuje nějakou dynamiku v nabídce. O kvalitě služeb nyní nehovořím, tam stále má trochu navrch Komerční banka. Nejmenší(!) zlo, tak jak se mi jeví ve skutečnosti Vaše otázka, je dnes dle mne z velkých bank ČSOB a já mám svůj účet s "kapesným" v Poštovní spořitelně s čipovou mezinárodní Maxkartou a novým internetbankingem. Zatím mi to tak, kupodivu, stačí a nestydím se za to, a to ostatní mám, jak jsem se zmínil, rozeseto povícero. Živnobanku znám spíše skrze investiční fondy, nebyla špatná, ale dnes už to není ono, je drahá, tak jak jsou vlastně svým způsobem a zatím pro mne drahé i ostatní malé a střední banky zde: nemám na mysli jen samotné poplatky, ale celkově a dlouhodobě. Ne z pohledu krátkodobého a jednoho produktu, tam samozřejmě lze si obvykle vybrat. Já se však dívám i na bonitu, ale to by bylo nadýl, viz jen obdobný problém, který se zde na serveru nedávno řešil: zdejší dcerunky a zahraniční matinky pojišťoven... Stačí alespoň takto?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 11. 2004 14:02 | Jan Kolda von Žampach (řečený Pancíř)

Já už jsem nad pokusy s časováním svých operací s fondy v ISČS definitivně zlomil hůl: úplně posledního fondu jsem se zbavil někdy před jedním rokem, žádost o odkup byla podána už dopoledne kolem 10:00 v jedné z úřadoven České spořitelny, a to přímo na úrovni jednoho z jejich oblastních ředitelství, úřadovna tedy teoreticky(!) plně vybavená materiálně, telekomunikačním spojením, kvalifikovanou pracovní silou a především snad(?) pod kontrolou(!) manažerů, jak jsou dodržovány interní pracovní postupy spořitelny. Přesto, a právě proto, nakonec dle papírů s vyúčtováním odkupu jsem tuto pobočku navštívil, chicht, až vlastně a jak si pamatuji asi o 4 dny později. K mému velkému překvapení! Jistě, takto odvinuto byl aplikován i příslušný odkupní kurz. Mávnul jsem nad tím rukou, protože stejně: Česká spořitelno a fondy, nikdy více!
Nevím, zda-li tato výše uvedená prodleva několika dní vznikla v úřadovně, kde jsem žádost o odkup podával, nebo někde na cestě, nebo až přímo v ISČS.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 1/3

Předchozí

1

Spočítejte si

Výpočet RPSN

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Lubomír Stoklásek

podnikatel, Agrostroj Pelhřimov

Jaroslav Pajonk

podnikatel, Centr Group

Lubomír Stoklásek
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Jaroslav Pajonk
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services