Realita nereálných výpočtů

Lev Dvorok | | 5. 11. 2004 | 37 komentářů
V praxi se setkáváme s porovnáváním hypoték podle kritéria "kolik celkově zaplatíme". Často se touto cestou hodnotí i kombinace úvěru a kapitálového životního pojištění. Takové srovnání je ovšem chybné. Je to jen další příklad toho, jak zneužít čísla, která se prezentují někomu, kdo jim moc nerozumí a jenom jim věří.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 11. 2004 18:03, JP

Myslíte ty státy, kde ceny rostou nebo ty státy , kde se prudce propadly či stále propadají? A proč jsou v jiných státech, protože i v jiných státech jsou nabušené banky co potřebují udat výhodně a s jistotou své volné zdroje. Nejprve si naspořit a pak investovat je přece normální. Děláte to v mnohem menších vydáních běžně, tak proč u toho největšího měnit přístup. A jestli se bojíte , že naše ceny poletí dále vzhůru, tak si sedněte k internetu a podívejte se kolik byty stojí jinde. Zrovna v cenách bytů nezaostáváme.

Zobrazit celé vlákno

+26
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 11. 2004 10:05, Jirka

Netvrdil bych, že stát nepotřebujeme. Jsem si ale naprosto jist, že stát nepotřebujeme k tomu, aby způsoby, které jsem naznačil v předchozím příspěvku, nesmyslně manipuloval s našimi penězi! Tohle není o solidaritě, ale o rozhazování. Pokud systém státních příspěvků je systémem nula od nuly pojde a ještě se na tom přiživí tisíce zbytečných úředníků, vychází mi jednoznačně, že se mé peníze nedostanou k těm, s nimiž bych měl být solidární, ale pouze do kapes úředníků, s nimiž solidární být nehodlám! A ani k tomu není důvod, neboť mají vyšší příjem, než já sám.

Mám zájem být solidární s těmi, kteří si pomoci nemohou, ne s těmi, kteří si pomoci nechtějí! Myslíte, že má smysl finančně podporovat někoho, kdo nemá jen proto, že cokoli dostane, hned to prochlastá nebo si koupí nepotřebnou věc a ještě v té nejhorší kvalitě? To ty peníze můžeme rovnou posílat do spalovny! Ty, co se o sebe nedokáží postarat, střílet nemusíme. Pokud by si ale svůj nezasloužený příjem vynucovali násilím, pak na to má náš trestní řád už dlouhé roky recept. BTW: Zaměňovat vydírání za solidaritu Vám absurdní nepřipadá?

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 37 komentářů)

12. 11. 2004 11:12

to jste dedukoval správně tak jak jsem to myslel, já se jen ohradil proti tomu, že mu budu v tom zahrnovat i pojistku.
ano banka umí peníze prodat i v pohodě za 16% , leasingovky a jiní až za 40% p.a., ale neuloží tak nikdy celý balík, už jen protože nemají tolik klientů a pak také protože jim klienti postupně ty peníze vrací a druhá věc je, že spousta těchto úvěrů je bez zajištění takže spousta riziko a tím i problémovější vymáhání a podobně. Hypotéku má banka jako pohodový kšeft, není z toho extra vývar, za to vězší částky, ručení nemovitostí a to si už klient dá majzla, oproti nákupu auta, neba elektro. Jestliže by jste si vzal dnes úvěr na pět let na 6% tak jste si ho vzal hodně draze (paradoní rozdíly - u hypo se dohadujeme o desetiny prcenta a u karet, leasnigů a jiných úvěru zpravidla o desitky procent v p.a.).
Opět samozřejmě záleží na tom co s penězma umím a v jaké příjmové skupině atd., já mít 5mil na RD a ten stál 5mil, tak si půjčím cca 3,5mil na 4,8% 5let fix, nebo 2,95% roční, případně já osobně Pribor + 0.5% (takže dnes cca. 3,5% - přirážka garantovaná 5let) (předpoklad je, že když mám 5mil v cash tak jednak mám momentální DPFO 32% a že peníze umím otočit. Mám pak několik variant jak investovat, na jak dlouho apod. Když vezmu , že při hotové platbě, nemám ani cash a ani splátky, tak když koupím byt v ... (místa nechci psát záměrně) za 900 000 tak ho pronajmu za 7t čistého, ano budu mít výdaje pokryté příjmem. A že budu mít s pronájmem náklady? to se myslím ztratí, protože nájem je větší splátka a vedlejší náklady je pro mně dlouhodobé spoření, které mi na konci hodí byt, ale pohledů je spousta. je to otázka délky fixu a různých investic dle mé nátury. mimojiné Sazka dala dluhopisy na 7,5% (plus náklady na pořízení - včerejší txt ČT, to je sice už rok zpět, ale vždy se něco najde a já nepotřebuji tolik) . já osobně bych si případně část akcii koupil, pokud bych nechtěl investovat do dalších nemovitostí.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 11. 2004 10:47

To jste nenapsal vy, to jen vyvozuji já z vašeho tvrzení. Pokud znáte někoho, kdo má třeba 5 miliónů na barák, tak mu řeknete: nekupuj to, vem si hypotéční úvěr. Těch 5 melounů investuj výnosněji, navíc budeš mít ještě KŽP.
Proč by banky poskytovaly peníze na hypotéční úvěry, kdyby je šlo investovat výnosněji? Od obyčejných lidí se nedá očekávat, že by měli schopnosti zhodnocovat peníze lépe, než to dělá banka. Jestliže se banka spokojí s vejvarem 6% z hypo úvěru a sama dává úroky 2%, tak těžko můžeme hledat investiční možnosti mimo tento interval. Pokud bychom uměli investovat bezpečně lépe, tak bychom si měli zřídit vlastní peněžní ústav.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 11. 2004 7:43

taky čumím jako vejr ! ukažte mi kde jsem napsal :" není problém půjčit si pár melounů na hypotéční úvěr, být přitom pojištěn, a celou částku mezitím mít uloženou výhodněji podle písmene a) nebo b). "
pokud si peníze půjčím a mám je uložené tak nepotřebuji být pojištěn, protože riziko těch peněz z tohoto pohledu neexistuje, když zemřu tak se zůstane tato část dluhu, ale taky tyto peníze. Pokud jsem pojištěn na plný úvěr od začátku hypotéky (neklesající pojistná částka poj. - a je jedno zda anuita, nebo kombo) tak už pojištěn jsem ! a trvám an tom, že dnes se peníze dají uložit lépe , než na kolik je máte půjčené u hypotéky.
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 11. 2004 23:39

Přiznám se, že čumím jako vejr. Pro Vás určitě není problém půjčit si pár melounů na hypotéční úvěr, být přitom pojištěn, a celou částku mezitím mít uloženou výhodněji podle písmene a) nebo b).
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 11. 2004 9:34

proto jsem taky pro deregulaci! a pak proč vydělávat na úkor jiných? já jim neradímať bydlí v nájmu, to jim radí ten na jehož příspěvek jsem reagoval, je třeba si to nejdříve přečíst!
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 11. 2004 9:23

Vážená paní Kateřino : ad a) bylo to myšleno obecně, já v regulovaném nebydlím - mám družstevní :)¨a těch můžu mít kolik chci ad b) promiňte, ale tento zákon lze legálně obejít , tak jak to dělá spousta lidí, otázka je na koho je ten, nebo onen byt napsán..
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 11. 2004 23:57 | Kateřina

Patrně vám nevadí porušovat zákon a vydělávat na úkor jiných. V bytě s regulovaným nájemným nemáte právo bydlet, pokud máte jiný byt.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 11. 2004 22:27

panové si děláte srandu? platit nájem 10t, nebo 12t do svého mi příjde jako hodně velký rozdíl! samozřejmě pokud bydlím za pětikilo nájmu plus inkasu tak se nikam hnát nemusím a budu si spořit, nebo ještě lépe budu bydlet v tom za pětikilo a koupím druhý a pronajmu ať mi to jeden z vás dvou splácí. A tak mi to budete splácet a zbudou vám dva litry, keteré může investovat a šetřit na svůj byt a pokud já budu mít ten svůj za regulované nájemné tak a´t tam bydlíte a já tadys co nejdéle, třeba vám za 20let poděkuji, že jste mi koupili byt :))
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 11. 2004 21:40

jedinou vyjímkou toho co jsem psal může být pokud máte možnost výplaty části peněz i mimo fix (E-banka, GE, nebo HVB Flexi) tam se už může chovat jinak, nicméně HVB má automaticky u tohoto typu úvěr vyšší o 0,3% a to mi příjde zbytečné vyhazovat. jedinou vyjímkou kdy doporučuji obecně vyplácet hypo bývá, pokud tím odbourám rizikovou přirážku za hypo větší než třeba 70% odhadu. Například mám premium od RB a příjdu k penězům, tak vyplatím tak ať mi vezmou rizikovou přirážku.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 11. 2004 21:36

předně zřejmě nemáte možnosti vyplatit peníze protože jste mimo fixaci, pokud jste v období změny fixace a banka vám přesto nabízí sazbu 6% tak doporučuji jediné zaplatit poplatek nové bance a přejít jinam (i s odhadem zaplatíte cca do 1% a ušetříte pak několika násobně více). Pokud je to ta první možnost a ještě nemáte změnu fixu, tak vyčkejte až když to příjde a pak porovnávejte tu sazbu,kterou budete mít nabídnutou. Takže souhlasím s tím, že bych neporovnával jabka s hruškama. Mimochodem v dnešní době je reálných i těch 4%. Osobně nemám akcie rád a už vůbec ne za půjčené peníze, tam si můžete "hrát" s vlastními penězy, ale ne s penězy cizími, na tom se shodneme.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 11. 2004 20:38 | Honzajs

Mám úvěr za 6%, po odečtu daní tedy cca za 4%. Ony 4% úspory jsou GARANTOVANÉ, proto porovnávám s alternativní investicí 4% GARANTOVANOU. Nemůžu porovnávat garantovanou úsporu 4% s investicí s například do akcií s proměnlivým výnosem, to bych porovnával jablka a hrušky.
Dlouhodobé oprtolio investic samozřejmě mám.

+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 11. 2004 20:15

z toho garantovaného výnosu si odečtěte jak jsme psal úrok , který budete mít jako zisk (alternativní náklad). a to nemluvím o inflaci
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 11. 2004 20:04

Garantovaný výnos 4% ???? leda v porovnání s úklidem penez pod polštář!! jsou různé typu invetsic dle míry rizika i typu. a je to taky samozřejmě opět individuální. Pokud mám však hypotéku a ještě dokážu naspořit peníze, lze obecně předpokládat, že se budu pohybovat v daňové kategorii 25% až 32%. pět let fix 4,8% - takže po odpočtu buď 3,6% , nebo 3,3%. takže 4% nepotřebuji. myslím, že toto je nahraditelné, nebo se mýlím? nebo taky mám možnost (záleží kolik chci splatit a kolik mi chybí do konce) přejít na sazbu Pribor12m plus přirážka a pak se dnes dostanu na cca 3,5% úrokové sazby tak pak na ten rok potřebuji peníze ulít na 2,6% , respektive 2,4% p.a. a je na vás jak jako klientovi jak s tím naložíte.
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 11. 2004 19:38 | Honzajs

Předčasná splátka je defacto GARANTOVANÝ výnos cca 4% + slušné zkrácení doby splácení úvěru. Ukažte mi produkt s GARANTOVANÝM výnosem 4%.
Vzheledm k tomu, že nemám dluhy moc rád má pro mn e mimořádná splátka i další, jakousi "emotivní " hodnotu, že se dluhu zbavím výrazně dříve.
Varianta s doplacením úvěru + braní leasing opravdu nemá logiku, s tím souhlasím.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 11. 2004 18:03 | JP

Myslíte ty státy, kde ceny rostou nebo ty státy , kde se prudce propadly či stále propadají? A proč jsou v jiných státech, protože i v jiných státech jsou nabušené banky co potřebují udat výhodně a s jistotou své volné zdroje. Nejprve si naspořit a pak investovat je přece normální. Děláte to v mnohem menších vydáních běžně, tak proč u toho největšího měnit přístup. A jestli se bojíte , že naše ceny poletí dále vzhůru, tak si sedněte k internetu a podívejte se kolik byty stojí jinde. Zrovna v cenách bytů nezaostáváme.
+26
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 11. 2004 17:33

spočítejte si čistou úrokovou sazbu (úrok mínus odpočet z daní) třeba na fixu 5let a pak se zamyslete na kolik dokážete uložit ty peníze na pět let. Pokud je uložíte na stejnou hodnotu tak jste si získal a) možnost za pět let mít k dispozici peníze a rozhodnout se dle aktuální situace za pět let (splatit, invetsovat znovu stejně, nebo do něčeho jiného a mít peníze poůjčené tak levně jak už vám je nikdo nepůjčí a s splatnosti jakou vám nikdo nedá) b) pokud uložíte peníze navíc tak ještě k tomu dodatečný zisk a předešlé výhody - třeba i polštář na to, že by mohli nastat horší časy! nejhorší je když někdo vyplatí hypotéku, protože mu skončili stavebky a pak si jde koupit auto na leasing (nejlépe starší vůz a RSPN 16 až 40% ! tak je mohl mít pod čtyři a s dlouhou splatností.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 11. 2004 17:13 | Honzajs

Co je blbého na předčasné splátce úvěru. Pokud to jde bez sankčních poplatků a mám volné prostředky, proč nedát mimořádnou splátku.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 11. 2004 16:47

nevím jestli pro konzervativní, ale souhlas! těžko vědět kolik bude zisk, ale dáse předpokládat, že nějaký bude a záleží hlavně na věku a příjmové skupině. nicméně vyplácet hypotéku předčasně je blbost!!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 11. 2004 16:42

odpovím Vám rád, nejde o fráze, říkám jim, že garantovaný podíl na zisku je 0kč, mou osobou očekávaný na 20 let je cca 20 až 25% z pojistné částky, ale zdůrazňuji, že garantované j epouze to, že musí klientům vyplácet minimálně 85% z zisku, ale kolik bude nikdo neví.... tak nějak jimto říkám...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 11. 2004 16:37 | Lukas

Clanek je napsan ucelove! Kombinace hypoteky s jakymkoliv sporicim produktem je vyhodny pro konzervativni klienty. Autor clanku ma pravdu sice v tom, ze hodnota penez v budoucnu je uplne jina nez v soucasnoti, avsak pokud celkovy urok po ocisteny o inflaci ze sporeni po dvaceti letech prevysuje rozdil preplaceni na urocich bance, je tato kombinace vyhodna! Nicmene jen pro ty, kteri nemaji v umyslu umorit uver jednorazove. Pro ty to vhodne samozrejme neni.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Tamara Kotvalová

podnikatelka, Carollinum

Dalibor Dědek

podnikatel

Tamara Kotvalová
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 4 duelů
×
Dalibor Dědek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services