Zavřete obchody a propusťte prodavače?

Omezování otevírací doby v jakékoliv podobě je možná líbivé gesto směrem k nespokojeným zaměstnancům, ale je třeba vidět jeho další důsledky. Růst nezaměstnanosti kvůli dalšímu zásahu do přirozených ekonomických vztahů. Ještě horší je fakt, že úprava ublíží zejména těm, které má chránit.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 1. 2005 19:27, J&R

Vážený pane, Vy určitě nemáte žádný market u své nemovitosti. Každodenní hluk, prach a smrad od rána do večera. Kdy si má člověk odpočnout relaxací!

Zobrazit celé vlákno

+34
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 11. 2004 11:05, Líba

Nevím,kdo touží po změně pracovní doby,zda zaměstnanci,či jen odbory.Zatím jsem se setkala jen s názorem odborů.
Asi jsme už zapomněli,jak tomu bývalo do roku 1989.Pokud byly nějaké svátky,tak byly tak nezřízené fronty a návaly v obchodech,že člověk měl dojem,že se jedná jen o svátky jídla.Kdo má odpor k frontám,tak to nemohl psychicky vydržet a raději to vzdal.
Zaradovala jsem se,že je to již za námi a můžeme si nakupovat kdykoliv.Ale chyba lávky.Je znovu snaha změnit běh dějin.Těm argumentům nerozumím.To snad nemají o svátcích pracovat lidé ani na jiných pracovištích? Co sestry a lékaři v nemocnicích ? Každý se přece může rozhodnout ,kde bude pracovat a tím přijímá i podmínky tohoto pracoviště. Poukazovaní na zahraničí se nám hodí jen pokud se nepoukazuje na výši platů,tam to jaksi nepoužíváme.
Věřím,že se již zpět nevrátíme,nebo se snad mýlím?

-6
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 49 komentářů)

15. 1. 2005 19:27 | J&R

Vážený pane, Vy určitě nemáte žádný market u své nemovitosti. Každodenní hluk, prach a smrad od rána do večera. Kdy si má člověk odpočnout relaxací!
+34
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 11. 2004 20:00 | Tridac

Myslím si, že trpělivost běžela dost dlouho.
Chtěl bych tímto požádat správce serveru Penize.cz, zda je možno zjistit a zveřejnit, kdo kopíruje příspěvky mezi diskusemi? Klidně na všech stránkách.
Nevím jak dotyčný, ale nepoškozuje to ani tak mne či kohokoliv jiného, ale diskuse jako takové. Skutečně již nemám chuť někomu vysvětlovat, že šílenou kampaň si někdo zinscenoval a nést za toto jakékoliv odpovědnosti.
Děkuji a myslím, že takovéto lidi by bylo dobré zveřejnit s upozorněním při přístupu.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 11. 2004 11:05 | Líba

Nevím,kdo touží po změně pracovní doby,zda zaměstnanci,či jen odbory.Zatím jsem se setkala jen s názorem odborů. Asi jsme už zapomněli,jak tomu bývalo do roku 1989.Pokud byly nějaké svátky,tak byly tak nezřízené fronty a návaly v obchodech,že člověk měl dojem,že se jedná jen o svátky jídla.Kdo má odpor k frontám,tak to nemohl psychicky vydržet a raději to vzdal. Zaradovala jsem se,že je to již za námi a můžeme si nakupovat kdykoliv.Ale chyba lávky.Je znovu snaha změnit běh dějin.Těm argumentům nerozumím.To snad nemají o svátcích pracovat lidé ani na jiných pracovištích? Co sestry a lékaři v nemocnicích ? Každý se přece může rozhodnout ,kde bude pracovat a tím přijímá i podmínky tohoto pracoviště. Poukazovaní na zahraničí se nám hodí jen pokud se nepoukazuje na výši platů,tam to jaksi nepoužíváme. Věřím,že se již zpět nevrátíme,nebo se snad mýlím?
-6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 11. 2004 10:20 | Petr Šafránek

Pseudoanonym Tridac je jasný případ pro psychiatra, neboť sám v diskusi na http://www.penize.cz/info/zpravy/nazory.asp?NewsID=3243 nebyl několik dní schopen odpovědět na konkrétní dotazy diskutujících a jenom všem okolo nevybíravě nadával a urážel! Když ho někdo zřejmě upozornil, že je úplně mimo a vysvětlil mu, jak funguje akcie Immofinanz a že bez dividendy nebo prodeje z ní peníze nemůže dostat, tak se snažil vycouvat stylem "já nic, já muzikant" Pokud je opravdu manažerem Finance.EU resp. AWD ČR, pak Bůh s nimi, protože ten člověk nemá základní komunikační dovednosti.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 11. 2004 0:48 | Ivo

ČSSD se touto myšlenkou zabývala na podnět odborů a to po stížnostech zaměstnanců obchodních řetězců. Stížnosti však byly především na to, že zaměstnavatelé nepropláceli noční, přesčasové nebo sváteční příplatky. Méně pak jich bylo na problém dostat se v noci ze zaměstnání domů a problém byl i s bezpečností zejména žen. Argumentace se opírala zejména o stav v Německu. Živnostníci jsou v tom nevinně. Způsob řešení, který byl uvažován-nikoliv reálně navržen je ovšem pitomost a doufám že si to ČSSD uvědomí.
+24
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 11. 2004 7:37 | Hugo Ventil

Ještě jsme zapomněli na stále omílané heslo: "Takhle je to v EU, takhle to musí být i u nás!" Všechno podle evropských standardů, ale ptal se někdo jestli všechno musí být unifiováno? My nejíme Eintopf, Němci nejedí škubánky, Francouzi pijí denně 2 litry vína, u nás je to zcela jiné. I když jsme malý národ, tak přece nemusíme ztratit svou vlastní identitu a nemusíme se hned podělat, když si někde pšouknou?!? Bez ohledu na vládu, která je právě u vesla navrhuji vzít zdravý selský rozum do hrsti a nestahovat kalhoty před brodem!
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 11. 2004 16:55 | Allíííí

Jsou i jiné profese, kde musí chodit lidi v neděli do práce. Např. prodejci tisku. Přiblblé vydání Blesku a jiných akčních pitomun chodí prodávat neděli co neděli a nikdo se jich nezastane? Jídlo je jistě důležitější než vymyšlené drby v novinách tohoto typu
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 11. 2004 22:49 | Tridac

Vážení přátelé, kolegové. Jistě nepřispěji mnoho do diskuse. Pouze můj názor a moje zkušenost. Po několika celkem zajímavých diskusích, ale i mnoha urážkách a napadáních rádoby znalců, jsem si udělal dnes celý den čas a udělal jsem si vskutku zajímavý průzkum. A výsledky? Spíše závěr. Nebudu již diskutovat či se vyjadřovat k jakýmkoliv otázkám. Zde je pouze snaha z druhých dělat pitomce, omlouvám se ,ale jinak to nazvat nejde. Nevím kdo a proč si tyto lidi vybírá, ale pokud to nikdo nezjistil, máte možnost, stejně jako já.
Proč to píši? Prošel jsem poctivě 220 stránkových témat a skutečně jsem ohromen. I přes obranu a vysvětlování a různé, já nic já muzikant, jsem lidičky pod nicky Anonym, Fredy a některé další našel skoro všude. Je obdivuhodné, jak diskutují o Bushovi, irácké krizi, akciích, parlamentu, důchodech a penzích stejně jako půjčkách, spoření, hypotékách, tak i životním pojištění a kombinace a další a další oblasti. S takovými machry, odborníky a znalci nelze diskutovat. Vědí vše a ještě k tomu neomylně. U nás je na centrále cca 35 lidí, kteří ani zdaleka nemají takové znalosti v součtu dohromady.
Moje zkušenost? Placená klaka v nejlepším případě provokatéři a v posledním kroku lidi, kteří prostě žijí tím urážet, napadat, obelhávat lidi. Nikde totiž nenajdete odpovědi, když se někdo ptá, ale co je nejlepší a co jsem si ověřil i sám? Tito lidé zasvíceně mluví, radí a odsuzují věci, o kterých totálně vůbec nic neví a ani nemohou.
Takže jsem se rozhodl, že nebudu na takovýchto serverech vůbec reagovat ani přispívat. Je to škoda, spousta lidí to myslí dobře i se zájmem, jen mne šokuje, že správci těchto stránek ještě neťuklo. Vím, že je demokracie, každý má právo na svůj názor, ale o tom to na mnoha stránkách tady vůbbec není. Téma? Tyto lidi to vůbec nezajímá. Ihned se pustí do toho, kdo napíše něco, co se jim nelíbí. To nemá nikdo nárok na jiný názor? Tady ne.
Všem, s kterými jsem si příjemně pohovořil a vyměnil zkušenosti, děkuji, a těším se někdy v budoucnu třeba na shledání.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 11. 2004 16:28

Omyl. Značná část nákupu potravin je impulsivní. Jistě, že by se snědlo stejně masa a chleba, ale nejspíš by výrazně poklesla spotřeba "pochutin" (brambůrky, čokolády, ...), neb, když ty doma nebudou, tak je nikdo nesní a možná i takových věcí, co se rychle kazí a nejdou kupovat do zásoby (zelenina, jogurty, ...).
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 11. 2004 18:16 | Mr.Slider

Tak to fakt už nevim, kdy má normální člověk nakupovat. Přes tejden jsem v práci dlouho (ne jako úředníci do dvou), domu se vracim kolem osmý , o víkendu zas chci někam vypadnout do přírody, na výlet, něco si užít. A když se vrátím, tak je nejlepší čas na nákup. Jenže, to by muselo být otevřeno v noci jako je tomu teď. Kdy tedy budu nakupovat? Asi nikdy. Aspoň ušetřit, ale sníží se tím ekonomický růst, pokud to udělá víc lidí. A víc jich bude. A ještě, pokud chtěj aby rodina byla s dětmi, tak je to teď naprosto ideální. O víkendu nějaký ten výlet s rodinou a večer, když děti usnou následuje nákup. Takhle budete muset děti zanedbat, abyste si včas nakoupili. Ať jdou s omezováním někam.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 11. 2004 9:47 | Jirka

Teď jste mě přivedl(a) na bezva myšlenku. Kdyby se tak někdo chtěl zastat roznašečů reklamních letáků! :-)) Nemusel bych věčně žehlit a slepovat faktury a výpisy z účtů, udělalo by se něco pro životní prostředí, nemuseli bychom vymýšlet antispamové filtry proti papírové reklamě a v marketech by bylo ještě levněji! Netrávili bychom spoustu času prohlížením obsahu schránky, jestli někde mezi tím papírem není zapadlé oznámení o doručení zásilky. Ti, co ty letáky rovnou nevyhazují, by ušetřili spoustu času a třeba by zjistili, že půlhodinka porovnávání cen se dá strávit užitečnějším nebo příjemnějším zprůsobem. Mezi námi: kolik lidí počítá i s cenou času a paliva svého vozu na cestu po marketech, se zaokrouhlením ceny nákupu na nejbližší nižší padesátník?
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 11. 2004 18:11 | Jara

A nejhorší jsou trpaslíci,ty potvory Vám vlezou všude... Kdyby jste chodili k volbám,tak by za Vás nedělali zákony politici které zvolila jejich strana,rodina a kamarádi.Říct já k volbám nechodím jsem totiž zhnusen,jak pohodlné!!!A tak ať tedy dál žije socialisticko-komunistická společnost a její lido-demo politika. Komu se to nelíbí,může prndat tak leda u piva(zatím ještě!!!)
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 11. 2004 18:51 | kava

Vzkaz od Blbečka Sirovi. Každý systém, který jednotlivci neumožňuje svobodnou volbu povolání a spotřeby, porušuje základní lidská práva a obrátí se nakonec proti těm sociálním vrstvám, ne jejichž ochranu byly tyto umělé zásahy vytvořeny.To jsem nevymyslel já ale německý ekonom Ludwig Erhard a hlásá to i současný liberalismus. Nechme věci, čas a trh plynout svým vlastním životem. Jen tak se dovíme co je lepší. Jestli Hypermarket nebo konzum.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 11. 2004 11:15 | Jirka

Také nejsem přítelem dravého životního stylu. Ale právě proto mi vyhovuje, když si mohu nakoupit, když mám právě volnou chvilku, a nemusím se hnát na poslední chvíli před zavírací dobou s jazykem na vestě do tlačenice, abych nakonec zjistil, že chleba už nemají. Pro spoustu lidí není jednoduché zařídit si volno na nákup v dobu, kterou vláda určí jako oficiální nákupní. Protože podnikám, moje pracovní doba je nevyzpytatelná a závisí na potřebách zákazníků. O půlnoci nevyjíždím, ale když vyrazím na "akci průšvih" (nejčastěji v pátek odpoledne - zákon schválnosti), musím to dodělat co nejdříve a občas se zaseknu i dlouho do večera. A někdy si až druhý den vzpomenu "Probůh, ona je sobota.".
Víkendové výlety do supermarketu mohou mít ještě další výhody: - Manželé mohou jet společně a přímo v obchodě se dohodnou, jakou ledničku, televizi, tapety... si koupí a předejdou pak následnému dohadování o míře nevkusu toho druhého. - Výlet za nákupy znamená výdaje za cestu (často autem), takže je výhodnější, když posbírám příbuzné a všichni si nakoupíme to co potřebujeme. Zpět jede plné auto, ne jen jedna igelitka. - Já mám v místě bydliště jen paleťáky a pár drobných obchůdků. Některý sortiment tu chybí. Musím jezdit nakupovat do okresního města. A takto těch obchodů mohu objet několik najednou - času je dost. Kdybych si při tom mohl vyřídit i něco na berňáku, v bance nebo pojišťovně, byla by to paráda.
Ekonomický smysl to má pro ty, kteří tu službu poskytují. Kupní síla obyvatelstva tím nevzroste, ale ovlivní to rozložení výdajů obyvatelstva v různých obchodech. Ačkoli, když vezmu v úvahu ekonomičtěji vynaložené náklady na cestu (viz. výše), může to mou kupní sílu skutečně zvýšit.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 11. 2004 10:36 | Jirka

Živnostníci z malých krámků a lobbysté? To jste mne vážně pobavil. Čím by ti chudáci poslance podmázli, aby si tu výhodu zajistili? A proč by poslanci něco dělali právě pro lidi, kteří jim nejvíc leží v žaludku a tak jim, jak to jde, házejí klacky pod nohy? Navíc, pokud se nepletu, tak to není opatření jen proti supermarketům. Výjimku mají mít akorát večerky apod.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 11. 2004 22:52

Ad ekonomie: Onřeji, vyjaněte si mikroekonomické rozdíly mezi spotřebitelem a firmou. Abstrahujeme-li od sektoru státu, tak motivem firem je maximalizace zisku a moticem spotřebitele je maximalizace užitku. Stručně řečeno, produkuje-li firma v dlouhém období vyšší než nulový zisk, tak bude zůstávat na trhu. V krátkém období toto však neplatí.
Pokud bych měl uvést příklad z praxe, osobně jsem spíše noční pták, dokonce i moji společníci chápou, že mi to před dvanáctou dopolední nemyslí :-( Zrovna před necelými dvěmi hodinami jsem si odskočil z práce na Národní třídě, koupit si sluchátka a nemohl jsem pozitivně kvitovat, že Datart zavírá už v osm. V tesku KOSSy UR40 neměly, sehnal jsem je až v na Novém Smíchově, stihl jsem to těsně před zavřením, před devátou. A jsem opět v práci a Traviatou neruším či nešokuju bezpečnostní službu :o) Já jsem jednoznačně pro noční otvírací dobu, jinak nemám šanci slušně nakoupit. Nebo bych si musel zajistit hospodyni, která by mi přes den nakupovala.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 11. 2004 21:10 | ondra

Chcete říct, že benzínky jsou levnější než TESCO? Děláte si srandu? Tady nikdo neříká, že benzínky zdraží. Jde o to, že již dražší jsou!!! Všichni to neudělají, protože nemají důvod to udělat. Nepřetržitá činnost není správný cíl, nikdo tady neprosazuje, aby supermarkety MUSELY mít otevřeno. Prostě někteří lidé chtějí nakupovat v noci a někteří lidé jsou ochotni v noci pracovat. Pokud budou chtít lidi v sobotu večer chodit k zubaři a zubaři budou ochotni v noci pracovat, tak proč jim v tom bránit? Pokud chtít nebudou, proč jim to nařizovat? Co se vám nelíbí na tom, že já se rozhodnu navštívit kamaráda a opravit mu ledničku v 1:00 ráno? Když to řeknu trošku vulgárně: Co je vám sakra do toho?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 11. 2004 20:56 | Kateřina

Pardon - těmi kazícími se jsem samozřejmě myslela "rychle podléhajícími zkáze" umístěným v chladicích boxech - víte, co myslím. Těch, co je v normální sámošce začnou půl hodiny před zavřením vyklízet a odnášet kamsi dozadu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 11. 2004 20:50 | Kateřina

Nepřetržitý podej ekonomický smysl - tedy vyšší zisky - má. Jinak by to nikdo nedělal, to dá rozum. Tím hlavním důvodem je snížení nákladů. Obchod, který běží nonstop, neztrácí čas vyprazdňováním regálů s kazícími se potravinami a podobnými činnostmi, zabezpečovacím zařízením atd. Co se týče celku - jak už tady kdosi upozornil, čím delší prodejní doba, tím méně je třeba obchodních ploch. Nerada bych se dožila znovu front, kterým se nedá vyhnout, protože jsou všude. Kdyby k omezení prodeje došlo, bude třeba více obchodů, více zabrané půdy, větší ekologická zátěž krajiny. Speciálně pro ten řetězec, který má otevřeno nepřetržitě, pak platí, že přetáhne zákazníky jiným. Část těch, kteří přijdou náhodou v noci, už zákazníky zůstane.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 11. 2004 20:49 | Sysel

Těžko mohu mít argument "absolutně reálný", například procento tržeb v noci a ve svátek s porovnáním s procentem tržeb ve "standardní otevírací době". Navíc, když nepřetžitou otevírací dobu "ještě" nemají všichni velcí prodejci. Na adresu ostatních příspěvků jen poznamenávám, že obava ze zdražení u čerpacích stanic při zániku nočního prodeje třeba u Tesca mi připadá zveličená. Minochodem co myslíte že se stane, když všechny velké obchodní řetězce zavedou nepřetžitou prodejní dobu. Klesnou jim náklady nebo se zvýší? A když to udělají všichni tak jim tržby klesnou nebo se zvýší? Pouze spekuluji, že se náklady zvýší a tržby zůstanou v podstatě stejné. Zvýší se zaměstnanost prodavačů - a kdo to zaplatí? (Prodejce těžko = promítne se to do ceny, ať chci nebo ne). Ale zpět k nedostaku argumentů - jsem prostě konzervativní. Třeba je nepřetžitá činnost správný cíl. Nevím. Připustíte-li, že třeba zubařina je byznis, tak si zkuste najít akutní ošetření v sobotu večer někde mimo velká města. Nebo jiné relativně potřebné činnosti - třeba autoservisy, prostě cokoli. Prostě lidé, když nemusí a nepracují v nepřetžitých provozech, tak v noci a ve svátek nedělají. Ale třeba se to začíná měnit a je to tak dobře. Opravdu nevím. Mně se to prostě nezdá.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 1/3

Předchozí

1

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Ivo Valenta

podnikatel, Synot

Petr Pithart

politik

Ivo Valenta
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Petr Pithart
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services