Čistá mzda tvoří pouhou polovinu nákladů na práci

Náklady na práci jednoho zaměstnance, to nejsou jenom jeho mzda a zákonné pojištění, ale řada dalších nezbytných výdajů. Je u nás práce drahá, nebo levná? Jaké jsou podíly nemzdových nákladů, tedy odvodů do zákonných fondů, státní kasy a dobrovolných výdajů?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 9. 2004 15:46, Jan Sladký řečený Kozačka

náklady a zase jen ty náklady... každý zaměstnavael si jen stěžuje na náklady, ale co VÝNOSY ? To ty lidi zaměstnávají jen pro jejich krásné oči ? a hned si i odpovím - jistě že ne !!!
A zaměstnavatelům kteří neví jak na to ihned popíšu realitu dnešního novodobého otrokářství – vyhoďte pár lidí a jejich práci rozdělte ostatním zaměstnancům - a je to – a přesně tato realita dnes nazývaná restrukturalizací je tím, nad čímž vaše srdce plesá a zisky rostou…

+51
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 9. 2004 15:13, Jana

Naprosto s Vami souhlasim. Takoveto clanky by mely byt uverejnovane casteji, protoze hodne lidi nevi, co stoji zamestnavatele, kdyz nekoho zamestna.

Zobrazit celé vlákno

-13
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 21 komentářů)

24. 2. 2011 11:37 | Laďka Žáková

Dobrý den všem, zaujal mě tento článek, protože právě zpracovávám diplomovou práci na téma "Pracovní motivace". Kdybyste měli chvíli, prosím vás o vyplnění dotazníku týkajícího se této problematiky. Nezabere vám víc než 5 minut a je anonymní. Předem díky. Dotazník: http://uroven-pracovni-motivace.vyplnto.cz/
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 9. 2004 13:33 | Trixi

To autor: Máte tam chybu. Část pojistného na nezaměstnanost se přesunula na důchody. Teď je to 28 % na důchody a 1,6 na nezaměstnanost. Na celkový výpočet to nemá vliv, ale pořádek je třeba :)
+22
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 9. 2004 15:13 | Jana

Naprosto s Vami souhlasim. Takoveto clanky by mely byt uverejnovane casteji, protoze hodne lidi nevi, co stoji zamestnavatele, kdyz nekoho zamestna.
-13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 9. 2004 10:30 | Kateřina

Díky za snahu, ale to mi nepomůže. Já jsem si přečetla, že je dovolená započítána. Jenže jsem nepochopila jak - tak jak to je se zdá, že je to sice napsáno, ale není provedeno (což není kritika autora, data jsou z ČSÚ).
Dotaz nebyl, proč jsou odvody zaměstnavatele 35 %, to já vím, ale proč jsou v tabulce vyšší.
+35
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 9. 2004 9:22 | Fredy

Nenapsal jsem že vy závidíte a že všichni závidí. Také jsem nenapsal, že vše bylo je a bude čisté. Přesto vás musím zklamat. Nikdy jsem nebyl komunistou a to ani nikdo z rodiny a to zpětně až do roku 1475. Až tam jsem se dostal při sestavování rodokmenu. Dokonce vás musím zklamat v případě privatizace. Jedině snad restituce. Dostal jsem zpět objekt, který mí předci stavěli. Tak, jak mi ho vrátili soudruzi, byste ho asi ani nechtěl. Sousedi se mi smáli, co že s tím chci dělat? Když jsem něco udělal a ono se to celkem povedlo, tak už se nesmáli. Začali spekulovat. To on na to určitě dostal velké peníze. Kde by na to jinak vzal. Leda, že by podnikal podvodně, jako většina podnikatelů. Určitě je to tunelář.
Vážený pane "K", pokud máte holý zadek, tak máte i mnoho přátel. Pokud něco vybudujete, tak jste podezřelý, nežádoucí a mnohdy bez těch povrchních přátel. Ti skuteční zůstávají. Neříkejte mi, že jste nikdy nikde neslyšel o někom, že je to tunelář, podfukář, zbohatlík, kapitalista apod., jen proto, že je jiný. Že si dovolil být odvážný, více riskovat a být soběstačný. Zkrátka "úspěch se u nás neodpouští". Mnoho lidí si tím řeší svoji neschopnost, své zápecnictví a toho malého komunistu v sobě. I když o sobě tvrdí, že jsou od narození liberálové, konzervativci apod. Chtěl bych věřit, že to není váš případ.
Nemyslím si, že by se mělo zapomínat na minulost. V žádném případě. Jen jsem konstatoval to, že to za 20 let bude jiné. Bude jiná generace, kterou budou zajímat jiné věci. Přesto, že jsem se narodil nějaký čas po válce, tak mi tato etapa života mých předků, nic neříká. Nezažil jsem to. To samé můžete očekávat od budoucích generací. Místo toho, že každého s jiným názorem, obviňujete, tak raději přemýšlejte, jak to řešit.
+25
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 9. 2004 8:27 | k

Podle vás zřejmě zaspal každý kdo nekradl a motto o třískách a lesu přesně vyjadřuje vaše komunistické smýšlení, byť se cítíte pravičákem. Ale to je jen přirozené, znám několik komunistů kteří poté, co si nakradli rychle změnili svůj názor na svět. A závist? Představte si zloděje, ajk se u soudu hájí tím, že on nic neukradl, že mu poškozený jen závidí..ten národ který dělá tlusté čáry za minulostí a doufá, že za 20 let se na vše zapomene se vystavuje nebezpečí, že si vše zopakuje, třeba včetně února '48. Přeji všem diskutujícím pěkný den, jdu dělat něco rozumného...
+41
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 9. 2004 7:20 | Pavel

Ve článku je napsáno, že dovolená je započítána. Jak je to s tím ostatním nevím, to z textu jednoznačně nevyplývá.
A proč jsou odvody zaměstnavatele 35%? No přece aby to lidi neviděli, a taky aby to vhodným způsobem zkreslovalo statistiky. Před časem tady byl článek, který porovnával částku sociálního zabezpečení s hrubou mzdou pro jednotlivé země EU. Jeho autoři zcela zapoměli, že hrubá mzda díky odvodům zaměstanvatele je pouze hausnumero bez jakékoliv vypovídací hodnoty. Příklad: Mám dva státy A a B. Ve státě A je mzda 100 a zaměšstanavatel platí 50 sociální pojištění za zaměstanance, zaměstnanec neplatí nic. Ve státě B je hrubá mzda 150 a zaměstnanec platí 50 sociálního pojištění, zaměstanavatel neplatí nic. Podle autorů zmiňovaného článku je podíl sociálního pojištění na hrubé mzdě v prním prípadě 50% a ve druhém případě 33%, třebaže ve skutečnosti je odvod na sociální pojištění zcela stejný. Tolik o vypojídací hodnotě hausnumera zvaného hrubá mzda.
+25
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 9. 2004 0:14 | jezevec

Nikdo netvrdí, že tyto údaje na výplatní pásce být nesmí. Zákon stanovuje, co tam být musí - jinaxi tam můžete napsat co chcete.
JÁ tedy svým zaměstnancům pečlivě tisknu na jejich výplatní pásky hezky pod sebe: - hrubá mzda - zdravotní pojištění - sociální pojištění - záloha na daň z příjmu - zdravotní pojištění placené zamětnavatelem - sociální pojištění placené zamětnavatelem - celkové mzdové náklady - čistá mzda qýplatě (HA HA HA!!!) Moje lidi teda žádný socan ano odborář, neoblafne, moje teda ne! Vřele doporučuji všem zaměstnavatelům, je to zcela legální a úprava softu stojí pár korun; mnohé firmy takovou úpravu udělají rády za dumpingové ceny.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 9. 2004 19:38 | Fredy

A to víte, že zajímá. Dobře, že jste na to upozornila. Ještě je třeba doplnit "sponzorování" penzijních fondů a pojišťoven pod častým názvem - zaměstnanecké výhody.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 9. 2004 19:05 | Fredy

Máte pravdu, že v roce 1989 nebyla startovní čára pro všechny stejná. Ostatně to ani nebylo možné. Nebo jste věřil v čistotu postupu všech politiků, úředníků, podnikavců? Musí, bohužel, použít otřepané "když se kácí les, tak létají i třísky". také "boží mlýny melou pomalu, ale jistě". Jak chcete rozhodovat o tom, co bylo špatné a co dobré? A kdo bude rozhodovat? Ten, kdo tehdy stál za bukem a čekal, co to udělá? Zda se nevrátí rudí? Zaspal třeba deset let a nyní by to chtěl dohnat? Není to také trochu závist?
Vydržte tak deset, dvacet let a na dnešní "špatnou" náladu si již ani nevzpomenete. A pokud ano, tak to stejně nikoho nebude zajímat, nemyslíte?
+35
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 9. 2004 18:53 | Kateřina

Článek je velmi zajímavý, mám ale pár dotazů - snad bude odpověď zajímat i ostatní. 1. Zákonné odvody zaměstnavatele uvedené v tabulce převyšují 35 % hrubé mzdy - čím je to způsobeno? 2. Jsou někde v tomto přehledu započteny doby zákonem stanoveného placeného volna (např. již zmiňované návštěvy lékaře)? 3. Je zahrnuto povinné úrazové pojištění zaměstnanců? 4. Nepochopila jsem, jak je to s dovolenou. Jestliže je 4 týdny, pak se nutně roční náklady musí zvýšit o 1/12. Vycházím-li z předpokladu, že zaměstnanec není zbytečný, někdo za něj jeho práci po dobu těch 4 týdnů musí udělat a za to se musí zaplatit navíc. Nebo to můžu vzít opačně - za práci platím po dobu 12ti měsíců a jeden měsíc zaplatím zaměstnanci navíc za dovolenou (i s odvody).
+38
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 9. 2004 18:38 | Jan Kolda von Žampach

I to je už pomalu překonané. Stroje se rozprodají, zaměstnanci se rozeženou po úřadech práce a výroba se přenese někam místně zcela jinam, jinam i v čase, někam nejlépe do doby kamenné: místo třeba pneumatického lisu nastoupí ručně ovládaná palička, vysekávač, bytelný místní šutřík nebo špalek jako podložka, jo, vyplácí se v korálkách, které si domorodec navlékne disciplinovaně a příkladně na krk. A je paráda! A za korálek hrst rejže, přitom žádná fabrika, žádná elektrárna, žádný náklady, žádná ekologie a podobný nesmysly...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 9. 2004 18:13 | Jan Kolda von Žampach

Já Vás v tom musím, žel, podpořit. Ty všude opakovaný plky o kapitalistický spotřebě a socialistický práci, obehraná písnička o produktivitě práce atd. už začíná být, právě ve Vámi uvedených souvislostech, hodně vyčpělé. Ale neříkám, že tak jako mnoho jiného to nemá reálný základ, ba naopak, mělo ho, ano, ano, ano, ale dnes(!) jsme přece už někde úplně jinde. Tak jako už nevystačíme(!) s tím "tíživým dědictvím komunismu."
Já jsem skeptik, žádné rozdání karet už nebude, alespoň ve střednědobém výhledu...
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 9. 2004 17:39 | k

Já jen tvrdím, že náš malý New Deal z první poloviny 90tých let, demoralizoval společnost a přitom nedoázal stimulovat podnikatelskou sféru k výkonnosti. To je bohužel nevratná a nezvratná skutečnost a jendou se k ní ekonomové i historici ještě vrátí. Pokud jde "konkrétní podvody" apod. tak jse asi žil na jiné planetě, jinak si to nedovedu vysvětlit. Naprostá většina těchto věcí se totiž děla zcela v souladu se tehdejšími, ať již komunistickými nebo jinými zákony (Zákon o převodu majetku na jiné osoby, Zákon o konkursu a vyrovnání apod.), takže je nelze řešit v rámci našeho právního řádu. A lidé nezapománají tak rychle, většina lidí tento New Deal vnitřně neakceptovala a v těchto podmínkách nemá žádná reforma, má-li být založena na souhlasu většiny obyvatelstva, naději na úspěch.Připouštím ovšem, že reformovat lze i bez souhladu většiny, důsledky pak mohou být pro demokracii i podnikání skutečně fatální. Tato společnost potřebuje nové, široce akceptovatelné "rozdání karet", pro stávající mocenské struktury to však není lákavá alternativa, to chápu...
+14
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 9. 2004 15:46 | Jan Sladký řečený Kozačka

náklady a zase jen ty náklady... každý zaměstnavael si jen stěžuje na náklady, ale co VÝNOSY ? To ty lidi zaměstnávají jen pro jejich krásné oči ? a hned si i odpovím - jistě že ne !!! A zaměstnavatelům kteří neví jak na to ihned popíšu realitu dnešního novodobého otrokářství – vyhoďte pár lidí a jejich práci rozdělte ostatním zaměstnancům - a je to – a přesně tato realita dnes nazývaná restrukturalizací je tím, nad čímž vaše srdce plesá a zisky rostou…
+51
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 9. 2004 12:32 | Fredy

A dalo by se pokračovat. Další náklady jsou cestovné, pak se uvažuje o nemocenské. Takové půldenní návštěvy u zubaře párkrát do měsíce také něco stojí. Autor měl rovnou vypočtené náklady vynásobit koeficientem 1,4. Využití pracovní doby u nás je totiž kolem 60%. Mnoho lidí dnes nadává, že jim zahraniční pracovníci berou práci. Měli by se zajímat proč? Že se v hojné míře a různých podobách uplatňuje švarc systém, také vědí. Měli by se ptát proč to tak je? I tento článek je dobrou odpovědí.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 9. 2004 12:10 | Fredy

Opakujete stále to samé. Neříkám, že nemáte v něčem pravdu, ale tady to asi nikdo nevyřeší. Zkuste to jinde. Třeba v Blesku, Nově, Halo novinách apod. Pokud znáte konkrétní podvody v privatizaci, ve státní správě, tak podejte na pachatele trestní oznámení. To, že je u nás vysoká cena práce, svým názorem neovlivníte. To je prostě fakt.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 9. 2004 11:11 | Pavel

Zaměstnavateli vznikají a další naklady, které nejsou v článku zmíněny. Například složitost naších zákonů a jednání s úřady vyžaduje, aby na každých cca 10 zaměstnanců byl ve firmě jeden ouřada (overhead). Ve srovnatelných firmách s podobným zaměřením produkce je u nás 100 administrativních pracovníků a v Rakousku 4. A další náklady si vynucuje stát nepřímo. Například státní zakázku může získat pouze firma certifikovaná na ISO 9000. Kdo ji zná, ví, že 70% jí požadovaných činností je pouze formální papírování k ničemu a audit také není zadarmo, ale udělat se to holt musí.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 9. 2004 10:55 | Petr

Už by se konečně mělo přistoupit k tomu, aby pojem hrubá mzda na výplatních páskách nahradil pojem celková mzda, která v sobě bude skrývat i stávající odvody zaměstnavatele na soc. a zdr. pojištění. Vůbec nechápu důvod stávajícího stavu, kdy drtivá většina zaměstnanců žije v přesvědčení, že zaměstnavatele stojí jen tu hrubou mzdu.
Dle mého názoru je to celkem elegantní nápad, kterého by se měla ujmout především politická pravice, která stále rétoricky přesvědčuje o nutnosti a výhodách snižování daní. Přitom stačí jen drobný administrativní zásah v zákoně.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 9. 2004 10:04 | k

Jedná se o čistou demagogii. Součet přímých i nepřímých (tedy veškerých) nákladů na pracovní sílu u nás tvoří jen cca 20% průměru EU.Přitom máme stejný přístup k know how, tehnoclogiiím i kapitálu jako EU.Daňové zatíení je také přinejmenším srovnatelné. Čím si tedy vysvětlit relativně nízkou úroveň našeho hospodářství? Jedině špatnou privatizací, nedostatečným právním rámcem, korupní a fungováním státní správy. neí divu, když i po patnácti letech řídí vše bývalí komunisté, stébáci, jejich kámoši a rodinní příslušníci (dnes ovšem vážení, ale nechopní podnikatelé a vysocí státní úředníci). Ví to každý soudný občan, jen pan Šedivý hledá zarputile příčiny jinde...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Petr Nečas

politik

Pavel Juříček

podnikatel, Brano Group

Petr Nečas
ÚSPĚŠNOST
50,00 %

z 4 duelů
×
Pavel Juříček
ÚSPĚŠNOST
25,00 %

z 4 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services