Ideální důchodová reforma?

Hlavní kritérium důchodové reformy je jediné: slušné, bezpečné důchody pro seniory a vypočitatelná a únosná zátěž pro zaměstnané. Důchodový systém bude tehdy správně nastaven, když nebude působit obrovské schodky ve veřejných rozpočtech a umožní všem lidem rozhodovat se co možná nejflexibilněji kdy a za jakých podmínek chtějí odejít do důchodu. To tvrdí ekonom Ondřej Schneider.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 9. 2004 16:23, HonzaH

Mohl by mi někdo vysvětlit, přinejhorším autor článku, co to znamená, že zachovat dnešní systém se rovná žití na dluh. Mě vždycky učili, že peníze budou vždycky. U někoho ano, u jiných ne. Kdo tedy bude u toho dluhu věřitelem?

Zdravý (snad) rozum mi říká, že starce budou vždy muset živit ti mladší. Musíme tedy vytvořit nějaký jejich dluh vůči budoucím důchodcům, který oni budou splácet tím, že je budou průběžným financováním denodenně živit. Anebo jim řeknou: Nažerte se svých peněz, co jste si naškudlili v penzijních fondech!

+49
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 12. 2004 9:06

dle meho nazoru, se kterym treba mnoho lidi muze nesouhlasit, neni ulohou statu organizovat penezni prostredky pro sve obcany na zaklade jejich veku. solidarni ulohou statu je prece pomoc potrebnym a neprekazeni ostatnim... ideologicky totiz nepracuji cely zivot pro stat ale pro sebe....
konecnym cilem by tedy melo byt zruseni duchodu bez nahrady (samozrejme s prechodnym obdobim a postupne se zmensujicim podilem prubezneho financovani) a nahrazeni duchodu socialni davkou (ktera by vsak byla pro kohokoliv, nejen pro starobni duchodce), ktera by pokryvala nezbytne potreby obcana na dustojne preziti.

-6
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 82 komentářů)

3. 9. 2004 17:07 | ondra

Ale neee.. Když bude mít spousta lidí peníze v šuplíku, bude peněz v "oběhu" méně, takže budou ceny klesat. Pokud následně dojde k demografickému kiksu, který nás čeká, tak bude méně lidí produkovat, zároveň lidé budou utrácet našetřené peníze. Dojde k růstu cen. Ale vzhledem k tomu, že toto je celkem jednoduše očekávatelný jev, dá se předpokládat, že mnoho spekulantů způsobí, že ten výkyv bude dost neznatelný... Nicméně průběžný systém financování dopadne úplně stejně (bude rozdělovat menší produkci) - takže nakonec nevidím jediný důvod, proč dělat věci složitě, když to jde jednoduše. Je to poctivé, je to spravedlivé. V čem je problém?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 9. 2004 16:18

Troubo.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 9. 2004 16:07

jen pripominam, ze dnesni uz tak vysoky duchod (vzhledem k tomu, co si Kocourkov muze dovolit) je cca 215EUR!!:-} cenami produktu a hlavne sluzeb se budeme sblizovat se zbytkem EU a naopak paradoxne bude duchod v nejlepsim scenari konstantni, spise ale mensi.. otazka dne zni:Jak z toho ven?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 9. 2004 16:04

kolik je vubec potreba penez na "duchod"? kdesi jsem v knize o certifikatech od M.Svobody videl peknou tabulku, kolik musim mit penez / jak je musim shodnocovat / abych s nimi vydrzel pri mesicni utrate 500/750/1000...EUR. Vyslo to minimalne na 100 000EUR!!! a zhodnoceni cca 5a vyse%, abych i pri minimalni utrate 500EUR vydrzel.Spis by bylo vhodne s ohledem na budouci potrebu penez 200-250 000EUR. Ruku na srdce, myslite si, ze jakykoliv duchodovy system tady v Ubozakove Vam tuto potrebu penez zajisti????:-)))
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 9. 2004 15:58 | Jan Kolda von Žampach

Nemyslím, že debilní: když budete mít peníze přece v šuplíku, a spolu s Vámi statisíce a přímo miliony dalších, nebude, nadsazuji, tolik té "konečné produkce", natož nějakého podílu na něm. Peníze se totiž musí, jak známo, přece točit, jinak chybí a musí se třeba (do)tisknout. Ejhle, inflace:-) A nezapomeňte také na to, že při stejném nominálu hodnota peněz vytažených z šuplíku je a bude pro každého rozdílná: se stoupajícím věkem, tedy s čím dál větší fyzickou a duševní bezmocí bude jejich hodnota klesat, resp. ceny potřebných služeb budou "tržně" stoupat. Pokud tyto služby nezajistí, zcela "netržně", právě biologické potomstvo. Jako povinnost, resp. kompenzaci a odměnu za to, že je opečovávaný dotyčný (dotyčná) zase v jejich bezmoci po narození vypiplal (vypiplala). Píše se tak o tom také třeba v Koránu a myslím, že tato splečenstva naše problémy nemají. Pravda, mají zase jiné.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 9. 2004 15:55

dle odborníku z KSCM neni minimalne dalsich 10let zadna reforma treba :-)jen tak na okraj, jak to s nami pani levicaci mysli.. bohuzel nerikaji, co se bude dit pak..:-)
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 9. 2004 15:03 | ondra

Debilní otázka: když místo kupování "akcií státu" bude každý z nás ty penízky hezky strkat doma do šuplíku, tak dojdeme k naprosto identickému systému. Prostě si těmi penízky ze šuplíku potom koupíme "podíl na současné produkci". Samozřejmě zároveň s tím je třeba, aby nás tady stát přestal "tunelovat" inflací. Ovšem pokud tento předpoklad považujete za nereálný, pak je stejně nereálný předpoklad, že by stát nezačal některým lidem přidělovat akcie za zásluhy, vytvářet "rezervy" atp....
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 9. 2004 9:34 | Jan Kolda von Žampach

...jen tak na okraj: jaké tzv. akcie s jakým (a především odkud vzatým?) tzv. budoucím výnosem máte na mysli? Myslíte nějaké "státní" akcie, tedy podíl na úspěšném(?!) hospodaření(?!) tohoto(!!) státu? Ale to už přece je technicky daleko jednušší investovat rovnou do neustále vydávaných a vydávaných a vydávaných státních dluhopisů a věřit, že státní letadlo nespadne? Že se najde možná někdo, kdo si v produktivním věku za 10 až 40 let koupí zase nové státní dluhopisy, z kterých se vyplatí (i s výnosem) předchozí dluhopis počínajícího důchodce? Tak, a jsme zase právě u nějakého toho skrytého a volnějšího průběžného systému... Prosím, jen otázkami reaguji na Váš námět tak, jak o něm, třeba právě i s velkým neporozuměním, přemýšlím. Problém vidím v tom, že pokud budu investovat do normálních akcií nebo budu spořit v bance a ta mé peníze použije (tak jak by asi měla) na úvěrové krytí podnikatelského záměru někoho dalšího, tak tyto prašule pro použití na důchod stávajících důchodců prostě ze systému zmizí! Domnívám se, že právě proto se a asi v tomto případě hovoří o nutnosti takovýto systém zadotovat třeba desítkami a stovkami miliard Kč z výnosů privatizace. No, ale co potom? Podniky (efektivní hospodaření a ohodnocení jejich akcií) nejsou přece věčné, banky (jejich přijatelná kapitálová přiměřenost) potom následně a i lavinovitě krachují. Co bude potom? Když právě úspory důchodců, z kterých čerpají "důchod", a úspory těch, které je zatím tvoří, budou najednou pryč nebo jejich nová kýmsi zhůry stanovená likvidita bude znamenat v důsledcích to samé? A především: mezigenerační solidarita bude už zcela zapomenuta?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 9. 2004 12:24 | Janula

neviem ci tie vypocty zohladnuju rast skutocnych cien vzhladom na vstup do EU a vysku priemerneho platu teraz a potom....pokial za naozaj v casovom horizonte viac menej priblizime k EU a tomu sa prisposobia ceny je otazka, ci 13% by bolo dostatocnych v realnych hodnotach a nie v nominale, ktory pomerujeme so sucasnou priemernou mzdou....ked si robim vypocty napr. na Slovensku s 9% vychadza mi, ze za stabilnych podmienok, t.j. 2% vynos fondu a 3% rast mzdy(nepocitajuc inflaciu) to vychadza prast ako uhod, 50% z platu ale 49% v zavislosti, ked je cisto priebezny alebo kombinovany system, ale akonahle je rast miezd podstatne vyssi ako vynos z fondu ( co sa asi da ocakavat vzhladom k sucasnym vynosom a posilnovaniu koruny), tak uz sa vynosnost preklapa v prospech priebezneho. Ale stale to nic nehovori o tom, co si budem moct za ten dochodok kupit o tych 30 rokov uz aj vzhladom k demografickemu vyvoju a nemoznosti odhadnutia vplyvu na kurzy CP (vzhladom zrejme k mensiemu dopytu)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 9. 2004 10:52 | Franta

Trochu ti tu představu upravím. Před revolucí a po revoluci kradli převážně stejní lidé. Zlodějům je totiž nějaká ideologie a politický systém ukradený.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 9. 2004 10:44 | Jan Sladký řečený Kozačka

Zde se ač nerad, poněvadž jej nemám rád, přikloním k názoru pana Tlustého modroptáčníka.... Penízky prostě vybrat od všech a přerozdělit rovnoměrně a rovnou všem hezky vyplatiti... tento systém zaručoval by, že KAŽDÝ by alespoň něco dostal do kapsičky svojí, a chtěl-li by, v časech hojných uspořil si je na stáří třeba, neb na něco jiného... a jak kdo by s tím oboluskem naložil, tak by také dopad, padni komu padni... já osobně, neb jsem človíček prostý, bych jej schoval dle Erica do svého slamníčku - oj, to by bylo spaní, s lety stále hezčí... na námitku, že topinky toto ihned prožerou a nic jim již poté nezbyde, odpovídám - tak ať , toto stejně již činí ... ostatně, pod mosty je místa dost....
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 9. 2004 9:03 | svb

Trochu optimismu do zivota! Kdyz budeme vsichni pilne pracovat, vytvorime nove hodnoty a bohatstvi. Zase bude co krast...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 9. 2004 8:33 | ABC

No jo, komunisti kradli 40 let a pomalu, protože si mysleli, že to bude na věčné časy. Zato ptáci po kanafasové revoluci kradli rychle, protože věděli, že na to mají čas jen do voleb. Všichni ale krást nemůžou, v jistém okamžiku už není co ani není komu...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 9. 2004 21:43

Každý penzijní systém bude konfrontován s demografickou situaci. Proto je zapotřebí určit odvod do penzijního systému stanovit jako pevnou procentní sazbu, např. ve výši 20% z každého hrubého příjmu fyzické osoby a poté po dovršení určitého věku např. 65 let nebo invalidity této fyzické osobě určit její podíl v procentech podle délky a výše tohoto odvodu. To znamená: Vybere se určitý balík peněz od určitých osob (ty za to dostanou určitý počet akcií, zaručující jim budoucí výnos v důchodovém věku), který se přerozděli mezi určitý počet osob podle uvedeného klíče. Takový systém by se nikdy nemohl dostat do deficitu, byl by laciný a nebylo by ho možné vytunelovat. Případné přilepšení by bylo možné jen z přebytků státního rozpočtu. Podle mého názoru by do něj bylo možné dokonce převést celý dosavadní systém. Správa tohoto systému by pak mohla informovat jeho účastníky o jejich perspektivách, aby se podle toho zařídili, tj. kolik by se měli připojistit, případně kolik naspořit, aby dle předpokládaného věku dožití měli slušný příjem po získání nároků na důchod. Navíc by ještě každý plátce do systému mohl získat možnost zjistit, kolik a kterému důchodci dorazí jeho peníze.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 9. 2004 15:09 | Jan Kolda von Žampach ( řečený Pancíř )

Co mají pořád s tím prý spořením na důchod? Jako všespasitelným lékem? A nejlépe zase pěkně povinně a do nějakých předem vybraných a nadekretovaných, ve skutečnosti HYBRIDNÍCH státně komerčních fondů? Vždyť to tady už také někdo jiný před časem napsal, ať nemluvím jen a jen za sebe: tam odložená spotřeba zhusta zase skončí právě ve státních dluhopisech a SPP ( a v případně dalších různých prý bezpečných státních a polostátních kolchozech) a z kterých se bude zase, přes různé přepouštěcí a zastírací kejkle, také financovat právě ten postupně a prý domírající průběžný systém. Při setrvalém trendu pokračující skryté sametové genocidy této populace! A potom, ve výsledku, s ohledem právě na LIKVIDITU a především PORTFOLIO těchto fondů, budou nejen důchodci, ale celá populace vlastně znevolněným rukojmím našich pánů politiků. Politiků, kteří genocidu domorodců vlastně způsobili a kteří se, tímto geniálním tahem s podstrčeným "spořením", ze všeho tak elegantně a úplně nakonec vyvinili! A nějaké potom volby? Už jich nebude ani třeba...
Osobně nemám nic proti odpovědnosti a individuálnímu zabezpečení na stáří, ba právě naopak. Na druhou stranu si myslím, že průběžný systém, jako princip, by měl být nějakým způsobem, upraveným na nové podmínky, zachován. Vždyť takto fungoval ve společnosti od samého počátku, nejdřív v rámci RODINY (rodu, klanu, kmene) a potom, jak se rodina (a zde především pocit SOUNÁLEŽITOSTI) začala vědomě rozbíjet, tak tuto úlohu na sebe převzal, jako jakousi kompenzaci a daň prý pokroku, stát. A připadá mi, že nyní stojíme na rozcestí: zvolí se cesta další pokračující atomizace společnosti a vlastně stále pokračující trend sobeckosti a celkového odcizení jedince, nebo, když stát výhledově není s to dostát svým závazkům, také pokus o návrat k tradičním hodnotám? Bez kterých, ostatně, nelze ani zastavit nepříznivý demografický vývoj?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 9. 2004 11:37 | xyz

Nevím to tak úplně jistě, ale např. v Kanadě to tak je, že důchod je sociální testovaná dávka. Taky proto se tam hrnou cikáni, protože ti na ní mají nárok, ale staří bývalí pracující, kteří všechno neprožrali, ne.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 9. 2004 10:38 | Fredy

Ježiši, co jsem to napsal? BIČ bude asi lepší.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 9. 2004 9:57 | Zuzu

Všude se vykládá, jak není a nebude na důchody. Hlavně že je na sociální dávky pro 10 % nezaměstnaných. Dnes nezaměstnaný, zítra důchodce. A těch pár lidí, co má práci, to má všechno na hrbu. Dále máme na různé ty Diag Humany, televizi Nova, senát, tu pojistku demokracie, bez které bychom se v žádném případě neobešli. Klienti stavebních spořitelen teď odvedou státnímu rozpočtu na pokutě půl miliardy korun a celkový výsledek tohoto hospodaření je, že i komunisti v koutku jen tiše závidí, jak lze lidi odrbávat. To, co předvádí naše slovutná rádobydemokracie, a je jedno zda pravidová nebo levicová, to si ani ti zatracovaní komunisti netroufli!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 9. 2004 9:21 | Fredy

Ideální důchodová reforma je ta, kterou si každý z nás zařídí po svém. Ten, kdo čeká s nataženou rukou na zázrak, tak bude zklamán. Někdy mě napadá, zda to není od našich politiků záměr. Čekají, že ti chytřejší a poučenější se nějak zabezpečí sami, no a těm ostatním trochu pomohou. Nerad bych se dožil doby, kdy majetková přiznání budou tvořit základ výpočtu pro nárok na státní penzi. Byč boží na ty, kteří vyčuhují ze socialistické průměrnosti.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 9. 2004 8:35 | Pepa

Kdyby vetsina lidi neztratila pamet a vedeli kdo je kdo, nemeli by komunisti a socialisti tolik hlasu :-(
Pepa
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Leoš Novotný

podnikatel, Leo Express

Vladimír Pikora

ekonom

Leoš Novotný
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Vladimír Pikora
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services