Černá listina není černá

Podle Úřadu pro ochranu osobních údajů činnost databáze neplatičů Solus neporušuje zákon, oznámili představitelé sdružení. Kromě jiného také sdělili, že až každý pátý klient některé z členských společností Solusu žádá o poskytnutí půjčky či úvěru s vědomím, že je nebude splácet. Kdy můžete být do databáze zařazeni vy?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 7. 2005 9:42, Štefan H.

Vážená radka š.
Nevím jak reagovat na váš názor,poněvač zřejmě nevíte v čem je vlastně problém a obava z vedení různych databází a registrú.Totišto samotná existence odstavce se souhlasem zveřejnění os.údajů ve smlově je aktem který se dá považovat za vydírání ze strany většího a mocnějšho.Přece když podepisuji smlouvu s jednou institucí,nemůže po mne chtít podepsání něčeho co mne staví do pozice klienta všech inst.v tomto státě.V takovém případě máme v ČR jen jednu banku!Máte síce pravdu že banky mají nějaký bankovní zákon,jenomže ani v něm ani nikde jinde není psáno že je postaven nad ústavu a zákony ČR.Takže kam se vytratil třeba zákon na ochranu os.údajů a mnoho jiných včetně ústavy.Elektr.databáze kterou používají státní orgány je v pořádku,ale centrálni databáze bank a jiných komerčních suběktů která je přístupna na webu již v pořádku přece není!Co se týka smluv s bankou.JEN PRO UJASNĚNÍ-(Podepisuji smlouvu s konkrétní bankou-na konkrétni produkt -na konkrétni dobu - s konkrét.sankcemi za porušení a souhlas s pos.os.údajů třetí osobě,coš pro mne znamená osoba v podobě právnika či právnická společnost která následně koná zákonní cestou a to přes soud vymožení pohledávky.)Absolutně to neznamená že souhlasím s vláčením mích os.údajů po internetu.

+58
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 6 komentářů)

8. 12. 2011 15:57 | JFabianek

Takze bohuzel. Formulace tohoto clanku je nepresna, nebot cesta z rejstriku dluzniku vede jen pres 3 roky zaznamu. Je to neco nehorazneho a neuveritelneho. Pokud nejaky pravnik vi jak z tohoto kola ven, prosim o pomoc.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 7. 2005 9:42 | Štefan H.

Vážená radka š. Nevím jak reagovat na váš názor,poněvač zřejmě nevíte v čem je vlastně problém a obava z vedení různych databází a registrú.Totišto samotná existence odstavce se souhlasem zveřejnění os.údajů ve smlově je aktem který se dá považovat za vydírání ze strany většího a mocnějšho.Přece když podepisuji smlouvu s jednou institucí,nemůže po mne chtít podepsání něčeho co mne staví do pozice klienta všech inst.v tomto státě.V takovém případě máme v ČR jen jednu banku!Máte síce pravdu že banky mají nějaký bankovní zákon,jenomže ani v něm ani nikde jinde není psáno že je postaven nad ústavu a zákony ČR.Takže kam se vytratil třeba zákon na ochranu os.údajů a mnoho jiných včetně ústavy.Elektr.databáze kterou používají státní orgány je v pořádku,ale centrálni databáze bank a jiných komerčních suběktů která je přístupna na webu již v pořádku přece není!Co se týka smluv s bankou.JEN PRO UJASNĚNÍ-(Podepisuji smlouvu s konkrétní bankou-na konkrétni produkt -na konkrétni dobu - s konkrét.sankcemi za porušení a souhlas s pos.os.údajů třetí osobě,coš pro mne znamená osoba v podobě právnika či právnická společnost která následně koná zákonní cestou a to přes soud vymožení pohledávky.)Absolutně to neznamená že souhlasím s vláčením mích os.údajů po internetu.
+58
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 1. 2005 13:59 | Huraj Štefan email: nHuraj@seznam.cz

Jak se vůbec můžete domnívat o vašem názoru že je ten nej nej?Z vašeho projevu o černé listine vyplývá že vůbec nevíte o čem mluvíte.Obhajujete se tím že chcete lidem zabránit v neuváženostech a přitom si vlastne neuvědomujete že v podstatě zneužívate vy sami osobní údaje klientů,a děláte z lidí nesvépravné telata kterým vy a nikto jiný než vy budou určovat kde co a jak mají dělat.Do vaši "nezákonné" databáze se může dostat i člověk který pro dlouhotrvající nemoc nebyl schopen něco splácet a po nemoci by novým úvěrem mohl vyplatit ten starý a pokračovat ve splácení toho nového v naprostem klidu dál.V tomhle mu vaše databáze scela bezpečně zabrání!!Nebo příde dotyčný o práci a rozhodne se pro cestu podnikání a bude potřebovat úvěr na nákup strojů,nem.,atd..tak si může nechat jenom zdát že svoje pracovní potíže vyřeší poněvač nemá kvůli vám ani za mák šanci!!! Takže závěrem,nedělejte ze sebe spasitele když jste vlastně KATI a to doslovně!!!!!!
+36
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 10. 2004 8:18 | Petr Šafránek

Není pravda, že každý souhlas se zpracováním osobních údajů automaticky znamená právo správce tyto údaje předávat třetím osobám! Velmi záleží na tom, jak je na text souhlasu formulován. Je také třeba rozlišovat banky a ostatní instituce. Banky souhlas nepotřebují, neboť jim právo si vzájemně vyměňovat údaje dává § 38a zákona o bankách. Ovšem ostatní instituce, tedy i Home Credit nebo třeba leasingové společnosti takové oprávnění ze zákona nemají a potřebují souhlas klienta. Pokud je tazatel nespokojen s postupem, je nejjednodušší se obrátit se stížností na Úřad pro ochranu osobních údajů, www.uoou.cz , který záležitost prošetří.
+47
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 10. 2004 7:58 | radka š.

Odpovím Vám já jako soukromá osoba. Do databáze jste byl zřejmě zařazen na základě podpisu na smlouvě o spotř. úvěru, kde dáváte souhlas SE ZPRACOVÁNÍM OSOBNÍCH ÚDAJŮ. Toto lze vyložit různě... a Vaše matka je na tom pravděpodobně stejně - souhlas podepsala a je vše dle podmínek pro zařazené do Solus. Jednou byla prostě neplatič....takže plaťte řádně, a nic podobného se nikomu stávat nebude. Kdyby jste byla společnost, která půjčuje klientům jako vy, také se budete chtít bránit.
+29
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 10. 2004 15:27 | karas

Před několika lety jsem měl problém s půjčkou se společností HomeCredit. Na starých smlouvách nebyla položka, kde dávám souhlas ke zpracování osobních údajů a poskytnutí komukoliv kamkoliv. Přesto jsem letos dostal vyrozumění, že mne zařadili do databáze Solus a všem řekli mé osobní údaje a navíc i mé rodné číslo. Podal jsem stížnost, dotaz i žádost o vyjádření jak je to možné. Souhlas jsem nedal ani ve smlouvě, ani nikde a přesto k tomu došlo. Dodnes mi nikdo neodpověděl na žádost. Trošku divné jednání, nemmyslíte? Akdo mi odpoví, kdo mi nahradí způsobené problémy ze zákona? Odpoví mi někdo kompetentní? Nedám souhlas a přesto s rodným číslem se kšeftuje?? Uznávám oprávněnost této instituce, ale musí být jasně dána pravidla pro obě strany. Tady v této zemi je to jednostranný akt bez vědomí lidí u starších smluv. Podle zákona pokud nedám souhlas se zveřejněním osobních údajů písemně, nemůže si kdokoliv dělat cokoliv. Společnost Vám zašle jednoduše kus papíru se sdělením, že jstev evidenci Solus a to je vš. Kde je povinnost mít od klienta plnou moc či souhlas se zveřejněním???? Kde je zákon??? A kuriozitka nakonec. Moje mamka měla zboží od Trianglu před dvěma lety, měla problém se splátkami, ale doplatila všechno vpořádku v loňském roce, ale tento týden dostala dopis dopis od Trianglu, že je naplatič v Solusu. Co si o tom mám myslet??? No comment. Silní si budou dále dělat co chtějí. 10 milionů pokuta za porušení zákona platí pro mne nebo pro HomeCredit?? Já jsem zákon neporušil. Takže to bude jak? Odpoví mi někdo??
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Martin Kasa

podnikatel a investor, Ticketon.cz

Petr Koblic

ředitel Burzy cenných papírů Praha

Martin Kasa
ÚSPĚŠNOST
50,00 %

z 2 duelů
×
Petr Koblic
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services