Kapitálový trh není strašák

Burza cenných papírů, mimoburzovní trhy, dividendy, akcie, kupónové platby, dluhopisy... Pojmy, s kterými se neustále setkáváme, přesto nejsou všem zcela jasné. Přijměte naše pozvání na okružní jízdu po kapitálovém trhu i s historickým exkurzem.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 8. 2004 3:31, Adraj

Dobré ráno :-)
osobně se domnívám, že Eric i Greenhorn mají svým způsobem pravdu oba.
Každý má přece právo na výběr jak naloží se svými penězi - jestli je nechá ve slamníku, nebo zkusí získat vyšší výnos. Nu a pokud se rozhodne pro tu druhou variantu, pak má zase na výběr zda investovat, nebo spekulovat a zda raději v zahraničí, nebo zde. Co se týče Pražské burzy, ta je jistě méně transparentní než zahr. trhy, což je obrovská škoda, protože v devadesátých letech mohlo být velice dobře "našlápnuto", nebýt zpackání kuponové privatizace chabým právním řádem, který způsobil to, že firmy mají strach si chodit pro peníze na tuzemský kapitálový trh. Tato skutečnost však nikomu v investování nebrání - jen je potřeba při rozhodování více zohlednit místní faktory jako je politická scéna apod.
To ale musíte zohlednit vždycky, protože jestli u nás má na vývoj akcií vliv podivné chování majoritních/ minoritních vlastníků, pak zase v USA je to válka v Iráku, nebo cena ropy atd. Když chce člověk vyšší výnos, tak pro to holt musí něco udělat a ještě navíc akceptovat vyšší riziko.

Zobrazit celé vlákno

+58
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 24 komentářů)

17. 8. 2004 16:04 | karel gott

neni to nak malo?? za 500 euro na hodinu to zni lepe!
+17
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 8. 2004 21:39 | Less, lstehlik@web.de

Nebuďte tak ultimativní, Hano. Přikláním se k názoru pisatele, na jehož názor reagujete, a sice, investovat by člověk měl především podle fundamentu. TA je dobrý doplněk a ukazuje momentální trend, sám ji používám jako pomocný nástroj při rozhodování o otevření pozice. Jestli je přehlednější, nevím. Mám rád čísla a taková tabulka s přehledem vybraných ukazatelů mnoho napoví. Víte, kluci emerický v létech 1996 - 2000 na NASDAQu taky jeli především podle technické analýzy, ignorovali fundament, rozpoutali naprosto neopodstatněnou dot.comovou bublinu a mnoho z nich si dnes přeje, aby byli bývali hleděli na fundament! Jinak je váš názor zcela jistě k věci a relevantní, jenom bych nebyl v jeho formulování tak kategorický. Co investor, to jiný přístup, navíc, co akcie (resp. co otevřená pozice) to jiný přístup - i když uznávám, že jiným stylem internetové diskuze zpravidla (bohužel) neprobíhají.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 8. 2004 19:56 | Hana Šimková

Dobrý den, jste si jist, že fund. analýza je samospasitelná ??? K kvalitnímu investování je zapotřebí o hodně více. Kde zůstala Vámi nezmíněná analýza technická ??? Která je podle mého názoru přednější. Znám velmi mnoho profesdionálních investorů, kteří se fun. vůbec nezabívají a jedou jenom podle technické an. . Možná by zabral místo pohledu vpřed i podled na trhy vzad. A každý správný investor by měl hledět i na krátkodobé spekulace jako na rychlý příjem i když rizikový. Ale připouštím, že na toto je potřeba již zkušenost a orientace v oboru. Já zastávám obě vartianty tech. i fund. an. a krádrodobou i investici na držerní dlouhých pozic. Jde přeci jen o správné načasování a rozložení svého portfolia. Přeji krásný den.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 8. 2004 9:47 | Rejpal

malý akcionář - bylo myšleno malý investor ( řádově statisíce Kč)
+46
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 8. 2004 9:12 | Eric

Když to říkáte, tak to asi bude pravda - ale není to až tak důležité. Jsem demagog, vím to já i mnoho zde přítomných. Jiný nebudu, ale svůj názor na věc hodlám říci vždy. Nejsem načichlý dnes tolik žádanými sociálně a politicky korektními názory jako velká část zde diskutujících. Jistě - očekávám, že na finančním serveru se budeme bavit o penězích, ale smějí sem nejen odborníci - já jsem odborník ve slamníkování (nechte, prosím můj slamník na pokoji), ale NIKDY jsem neřekl, ba ani nezamýšlel napadat vás osobně za to, že jste úspěšný. Sám víte jistě lépe než já, že je více těch úspěšných darebů, než těch, co v tom zlořádu měli trochu štěstí. Pokud jste měl kliku - ať vám vydrží. Pokud jste někdy na burze zafixloval nebo fixlujete - jste darebák a štěstí mít už nebudete. To vám přeji. Ale také nikdy neuvěřím, že bez štěstí nebo lumpáren se peníze na burze dají vydělat. Teorie neteorie.
+20
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 8. 2004 9:03 | Eric

Dobrý den i Vám. Já ty souvislosti vidím. Ono je to totiž tisíckráte nic umořilo osla. Malinkaté objemy obchodování na pražské burze jsou jistě něčím způsobeny. To, že si tam firmy pro peníze nechodí mi nevymluvíte - pročpak asi? Malý zájem - taky něčím způsobený. To svaté rozhořčení mi promiňte - jsem takový, ale téměř vždy to rozpoutá zajímavou diskusi i o vcelku nudných tématech. Mějte se hezky.
+24
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 8. 2004 3:56 | Adraj

To jsi tedy vybral na srovnávání poměrně chabý statistický vzorek. 1. musel by jsi srovnat o hodně víc investorů 2. přijde taky na to jestli nahromaděné jmění je osobní, nebo pouze ve správě 3. záleží na tom, z jaké startovní částky jej dosáhneš - rozhodující ukazatel by měl být průměrný výnos 4. nejslavnější nemusí znamenat nejbohatší 5. jako dobrý klasický investor dokážeš vydělat při investici např. do USA akcií řekněmem 20% ročně ( předpokládám dobrý = překonání dlouhodobého průměrného ročního výnosu, což je asi 14% ročně - nevím zcela přesně, proto mě, prosím, nekamenujte ) 6. jako dobrý spekulant můžeš mít tohle procento měsíčně, ale i za mnohem kratší dobu ...
+24
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 8. 2004 3:31 | Adraj

Dobré ráno :-) osobně se domnívám, že Eric i Greenhorn mají svým způsobem pravdu oba. Každý má přece právo na výběr jak naloží se svými penězi - jestli je nechá ve slamníku, nebo zkusí získat vyšší výnos. Nu a pokud se rozhodne pro tu druhou variantu, pak má zase na výběr zda investovat, nebo spekulovat a zda raději v zahraničí, nebo zde. Co se týče Pražské burzy, ta je jistě méně transparentní než zahr. trhy, což je obrovská škoda, protože v devadesátých letech mohlo být velice dobře "našlápnuto", nebýt zpackání kuponové privatizace chabým právním řádem, který způsobil to, že firmy mají strach si chodit pro peníze na tuzemský kapitálový trh. Tato skutečnost však nikomu v investování nebrání - jen je potřeba při rozhodování více zohlednit místní faktory jako je politická scéna apod. To ale musíte zohlednit vždycky, protože jestli u nás má na vývoj akcií vliv podivné chování majoritních/ minoritních vlastníků, pak zase v USA je to válka v Iráku, nebo cena ropy atd. Když chce člověk vyšší výnos, tak pro to holt musí něco udělat a ještě navíc akceptovat vyšší riziko.
+58
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 8. 2004 3:12 | O.K.

Nejúspesnejsí investor Buffett nahromadil 40 miliard za 55 let. A nejúspesnejsí spekulant (je asi) Soros nahromadil 3 miliardy. Ovsem oni vydelali nejen s akciema , ale i miliony jako manageri podnikú , fondú a hospodárstí poradci. Ciste jenom s akciema , komoditama a opcema pak vydelal nejslavnejsí spekulant Livermore 90 milionú a kdyz mu to spadlo na 10 tisíc , tak se zastrelil. Mne zbývá jen 10 az 15 let na zbohatnutí pri investicích jen do akcií 10.000 euro rocne pridati k nynejsímu startovnímu kapitálu 50.000 euro. ???? Jestli z toho bude milion nebo jenom púl milionu euro za 10 az 15 let ????
+34
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 8. 2004 2:47 | Adraj

Nejsem si sice jistý jak myslíš svůj příspěvek ( jestli jako souhlas, nebo ironicky ), nicméně by mě zajímalo, jak by jsi to chtěl srovnat ?
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 8. 2004 23:56 | O.K.

Ze krátkodobí spekulanti s volatilními akciemi ( a i daytraderi ) vydelali jen zlomek toho co dlouhodobí investori s kvalitními akciemi mozno prece videt porovnáním jmení , co nahromadili v obou skupinách ti nejslavnejsí za 50 let.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 8. 2004 23:56 | O.K.

Ze krátkodobí spekulanti s volatilními akciemi ( a i daytraderi ) vydelali jen zlomek toho co dlouhodobí investori s kvalitními akciemi mozno prece videt porovnáním jmení , co nahromadili v obou skupinách ti nejslavnejsí za 50 let.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 8. 2004 23:10 | Martin Gardavský

Dobrý večer Ericu, greenhorn Vám sice již velmi pěkně odpověděl a vím, že si svoji pravdu jistě nedáte vzít, ale přesto: když vynášíte tak tvrdé soudy, zkuste být argumentačně pevnější v kramflecích. Kolik znáte prostých lidí, kteří vydělali na Frankfurtské burze? A co myslíte tím přímo nebo nepřímo vydělat na burze? A jak může někdo někoho ošidit při obchodování na burze? A myslíte zcela vážně tvrzení, že problém s nedostatkem IPO na pražské burze je problémem malé transparentnosti (zlodějští veksláci)? Promiňte, ale svaté rozhořčení bez špetky rozmýšlení vede do ....
+45
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 8. 2004 22:02 | Rejpal

O tom, že to s kapitálovým trhem ve vztahu k malému akcionáři jde s kopce svědčí i tyto 3 postřehy z poslední doby, které nekomentuji: ČSOB přestala prodávat nové emise HZL drobným akcionářům, protože je všechny stačí koupit její zaručené fondy a tak je do budoucna může drobný akcionář vlastnit jen prostřednictvím těchto fondů, KB také prodává přednostně svým VIP a teprve co neprodá možná koupíte za min. 1.5 mil. Kč, nebo za vyšší peníz na burze. Výjimkou zase snad bude jen Česká spořitelna, ovšem za úrokovou sazbu snad o 0,9 % p.a.nižší. Další RMS, te už při minulém zdražení zavedl poplatek ze zůstatku na JUMBO účtu, a tak, kdo tam snad nějakou stovku zapoměl, tak mu ji během několika čtvrtletí po 100 Kč/čtvrtletí zlikviduje. Navíc od září násobkově zvyšuje poplatky, čímž dokonale odradí i ty. kteří počítali zda se jim vyplatí přes RMS prodávat a tak urychluje svůj konec. Co vy na to ?, to je síla.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 8. 2004 21:53 | Adraj

Nemám vůbec nic proti investování podle fundamentální analýzy, jenom nevím kde bereš jistotu, že spekulanti vydělávají zlomek toho co dlouhodobí investoři ? Pravděpodobně je víc lidí, kteří vydělávají na fundamentech, než spekulantů, ale věř tomu, že dobrý spekulant má nesrovnatelně vyšší výnosy než fundamentalista. Ono to vyplývá už z pojmenování typu obchodování - investice/ spekulace.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 8. 2004 19:12 | Jan Sladký řečený Kozačka

Eric je moje krevní skupina a Pancíř guru finančního myšlení.... Poslední greenhorn uspěl leda tak jako Old Shaterhand ve Vinetůovi, avšak dlouhodobě v casinu uspěti lze těžko - své o tom ví i Las Vegas, také je tam zakládali hoši z ekonomiky slušně řečeno šedé :-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 8. 2004 17:02 | Nix Kebab

Podle testú Skoda auto je kvalitnejsí nez mnohá auta nemecká. Ceská auta delají cesi , ale nemecká auta delají v Nemecku turectí strejdové na bezícím pásu a ti jsou pecliví , jako ti ridici v Turecku. Kdo se chce prijíti k úrazu , at se sveze místním autobusem v Turecku. .......... Ruské akcie mohou býti ruleta , protoze vsichni rustí miliardári , kdyby nekamarádili s nynejsím ruským diktátorem , byli by uz za krivé ksefty ve vezení. Ti neslouzí svým akcionárúm ani zamestnancúm - jde o jen o to , vybrat z podniku miliardu dolarú a zdejchnout se do ciziny , nebo podporovati v Rusku penezi stále vládnoucího diktátora. ........... O ceských akciích nelze sehnati zdarma na více místech (pro porovnání) dostatecné mnozství fundamentálních údajú. Investice do ceských akcií je tak dosti slepá i kdyz se 2000 az 2004 vyplatila. Dlouhodobá investice do netechnologických akcií indexu Dow Jones není ruleta ale spolehlivá investice na alespon 10 let , at si olej , dolar , úroky , Kerry i Bush cokoliv vyvádí. .......... Je mozno snadno a rychle dostati 40%. Kdo chce 40% , nekoupí akcie ale alkohol.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 8. 2004 15:06 | Jan Kolda von Žampach ( řečený Pancíř )

Souhlasím s Ericem. Pan greenhorn měl až dosud v ruletě více štěstí než smůly, což, z hlediska pravděpodobnosti, nebude trvat věčně: poměr se, právě k jeho smůle a ve prospěch té smůly, dříve či později obrátí. Nepřeji mu to však. Jen chci napsat, že umění včas z rulety vystoupit je uměním a Frankfurkt není zase tak špatná alternativa. Ano, o české burze (resp. i o RM-Systému) hovořím jako o ruletě, neboť s burzou nemá, na tomto území, mnoho společného. Já greenhornem vyjmenované klady zde prostě nevidím! Protože si myslím, že právě zde máme stále daleko blíž k Rusku, tedy k panu Putinovi s Chodorkovským v Jukosu, než právě k tomu, žel, Frankfurktu. Zde v Česku to totiž, opět žel, není o burze a o ekonomice, ale jen o lobby a o (lumpen)politice. Stačí uvést, jen jako příklad, třeba tři akciové tituly poslední doby: České radiokomunikace, Nová huť a Sokolovská uhelná. Tím netvrdím, že třeba právě na těchto třech titulech se nedaly vydělat pěkný peníze. Daly, ano, ale s myšlenkou burzy jako takovou (terminus technicus) to nemělo a nemá nic společnýho. Navíc, z takových už fatálních konců jsem totiž ochoten se smířit, povahou věci, s emerickým Enronem nebo tím italským užnevímco, ale ne právě s tím ruským Jukosem a ne zde v Česku třeba s tehdejšími též státními tanečky kolem ČS, KB, a zvláště pak IPB, a to včetně právě dopadů do další existence, či ne, na burze obchodovaných firem z jejich portfolií: opět jen vítězná lobby a politika versus právo, svobodný trh a ekonomika.
A příměr s tehdejší českou automobilkou zn. Škoda? No, nevím, ale nový vlastník si tehdy především kupoval trhy a levnou pracovní sílu. Finální výrobek? To je stále nic moc a osobně si i dnes myslím, že ani dnes nemá příliš své opodstatnění: stačí si zajet pár kilometrů do Němec, prostě stále to je chudý příbuzný toho, co tam jezdí. To jen tady zde, našima očima, nekriticky poměřujeme a nadhodnocujeme - když to ze dne na den v MB a Vrchlabí zruší a udělají jen výrobnu nějakých dílů nebo konečnou montáž auta zn. VW, vůbec nic, ale vůbec nic se přece nestane. Jediné, co asi hraje dnes Škodovce ve prospěch, je skutečnost, že německý odboráři zatím nedovolí koncernu vyrobit levné auto (pro kolonie, chicht) zn. VW: tak se to, zatím, řeší právě přes zn. Škoda. Stejně nekritické to je u pana greenhorna s naší českou burzou: s aférami proběhnou poslední "velké" doprivatizace, u posledních středních firem dojde k zrušení veřejné obchodovatelnosti akcií, následně k "vyvlastnění" minoritních drobasů s náhradou dle zmanipulovaných posudků a, ....konec. Konec! Dávám tomu tady v Česku tak ještě dva roky.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 8. 2004 14:23 | Buffett junior von 80

Ericu ! Uciti se investovat do kvalitních akcií za pouzití fundamentální analýzy ! Nespekulovat krátkodobe do akciích volatilních , ale dlouhodobe do akcií spolehlivých ! Nebot i ti nejslavnejsí spekulanti vydelali jenom zlomek toho , co dlouhodobí investori do kvalitních akcií.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 8. 2004 14:18 | 45-60 euro / hodina , 1500 euro / výkend

Velká Británie hledá 10.000 doktorú lékarú. Plat 45 az 60 euro za hodinu. Doktori znající anglicky mohou prileteti také na pouhý na výkend a vydelati 1500 euro za výkend. Nocleh je zaplacen.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Pavel Turek

manažer a podnikatel

Stanislav Bernard

podnikatel, pivovar Bernard

Pavel Turek
ÚSPĚŠNOST
66,67 %

z 3 duelů
×
Stanislav Bernard
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 2 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services