Nevíme, co s penězi

Petr Fejtek | rubrika: Analýza | 16. 7. 2004 | 27 komentářů
Ne, že by naše domácnosti tisícovkami tapetovaly, ale ta průměrná má již úspor za víc než 363 tisíce korun. Většina z těchto peněz jim ovšem nejen nevydělává, svou reálnou hodnotu naopak průběžně ztrácí. To není nic nového, náš konzervatismus je proslulý již v mezinárodním měřítku...

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 7. 2004 13:16, S. Wallis

Ceské pekárny rujnují bavorské vývozem levných ceských housek do Bavorska.
Uz aby zvýsili ceské mzdy a ceny na ty západní ,
jinak mnohý podnikatel v Nemecku a Rakouskum zkrachuje ,
jestlize nebude podnikat s importem.

+26
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 7. 2004 7:50, anonym

Ono to bude mozna tim, ze zkusenost Cechu je takova, ze nedaji penize nekam, kde to neni pojistene a taky neulozi penize na delsi dobu. Takze potom jsou na tom penzijni pripojisteni (dlouhodobe, nepojistene), podilove fondy (nepojistene), zivotni pojisteni (dlouhodobe) docela spatne.

-3
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 27 komentářů)

24. 6. 2015 10:22 | karla

Spousta lidí, když už nějaké úspory má, tak má klasické stavebko, které už není to co bývalo dřív a nebo má peníze na nějakém spořícím účtu, kde je hoodně nízký úrok, takže postupem času peníze spíše na hodnotě ztrácejí, než by vydělávali. Proto je mnohem lepší zkusit raději nějakou investici - do zlata, dluhopisů, podílových fondů nebo akcií. Zhodnocení je tak mnohem vyšší a člověk se investice nemusí bát. Ok, možná v případě akcií, kde je riziko větší a je dobré, se na burze orientovat nebo mít šikovného investičního poradce. Já byla taky klasický případ - peníze na účtu, stavebko a konec. Až co jsem se seznámila se současným přítelem, který měl s investováním už nějaké zkušenosti, tak jsem se do toho pustila taky. Já mám na to teda poradce z GTI, ale přítel se taky občas poradí co a jak.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 12. 2004 21:57 | sualk

Dávám za pravdu anonymovi.U nás se opravdu musí starat o své volné finanční prostředky opravdu každý sám,neboť nelze najít finančního odborníka, který by byl přínosem a hlavně správcem jeho peněz.Tak jak jsem tomu byl hluboce přesvědčen po naší sametové revoluci,kdy jsem vstoupil do komanditní společnosti fondů VIB Praha v roce 1991,jenž neslibovala nic nesplnitelného ani utopistického jako mnozí z jim podobných společností vzniknuvších v té době.Bohužel nepovedlo se.Také poučení.Tím ovšem nechci říci,že nemohou jednou vzniknout fondy,jenž svým profitem dovedou se postarat patřičnou odpovídající měrou o své věřitelé.Ty snad budou již rozumnými novými absolventy ekonomických škol,kteří si již budou vědomy,že není lehké získat klienty,které jednou zklamete respektive podvedete.O své akcie z kupónové privatizace jsem se postaral za celou svou rodinu lépe nežli to dokazují vysokoškolsky nadaní fondoví odborníci.Bohužel mnohá z nich jsou jen profesionálními odpadlíky,jež chtějí parazitovat na lidech bez ekonomického vzdělání.Myslí si snad,že lidé do nich budou stále vkládat své peníze a oni si budou hovět v blahobytu za nepoctivý výkon,který odevzdávají svým klientům.O bankách je tomu obdobně.To,ať si každý zváží sám.Stačí se podívat na úroky z vkladů kontra úroků z úvěrů a není co řešit.Takto parazitně se může chovat již slušný matematik,který opustí 9.ročník základní školy.Přesto stále nezavrhuji poctivé podnikání a věřím,že poctiví budou jednou svobodnější.O to se musíme všichni snažit ve svých profesí tak,abychom jednou všichni měli více času na zaslouženou zábavu a odpočinek.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 7. 2004 8:10

Na druhou stranu musím říci, že lidé dávající peníze do fondů jsou už podstatně lepší, než ta masa, která nic nemá, nebo to co má má na vkladní knížce nebo vkladovém účtu v bance. Nedávno jsem viděl nějakou statistiku, kde snad pouze 3% lidí v ČR investuje do podílových fondů oproti 40% držitelům vkladních knížek. Zajímavá je rovněž statistika o 11 tisících Čechů, majících finanční aktiva přes 1 milion USD (v ekvivalentu). Osobně se domnívám, že jich tu v české kotlině běhá mnohem více, v Praze určitě. A s tím traders.cz s Vámi nemohu moc souhlasit, na tu stránku jsem se díval a spíše mi to přijde jako exhibice pár "mistrů světa", než nějaký prakticky využitelný zdroj informací. Zajímalo by mne, kolik z těch horních 11 tisíc Čechů na stránky "traders.cz" zavítá...
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 7. 2004 23:57 | ivo padrta

Pan Frejtek hodnotí naši populaci jako zabedněnou a konzervativní. Jen blázen by však mohl zapomenout na všechny ty "výhodné" investice do fondů pana Kocába, Koženého, kampeliček ... Inflace není tak velký lupič jako zmíněné investování a proto rozumní občané věří bezpečnému strožoku než UNION, Podnikatelské, Velkomoravské, 1. městské, COOP .... bance a dalším spřáteleným institucím. pokud si snad někdo bláhově myslí, že lupiči již vymřeli stačí se podívat na vývoj poplatků bank a stavebních spořitelen v současnosti.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 7. 2004 13:16 | S. Wallis

Ceské pekárny rujnují bavorské vývozem levných ceských housek do Bavorska. Uz aby zvýsili ceské mzdy a ceny na ty západní , jinak mnohý podnikatel v Nemecku a Rakouskum zkrachuje , jestlize nebude podnikat s importem.
+26
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 7. 2004 7:18 | Franta

Není vesnice, jako vesnice. Někteří "vesničané" nemají ekonomické vzdělání, nic jim neříká pohyb na burze a býčí nálada je v jejich očích spíše z oblasti veterinární, než analytické. Ale přesto mají možná to hlavní a to je selský rozum. Možná podvědomě se chovají mnohdy lépe z hlediska investic, než vzdělanější měšťané. Jsou dost časté případy obyčejných venkovanů, kterým patří velká část pozemků a jiných nemovitostí. Jen o tom moc nemluví. Kupují je za babku od státu a také od restituentů z měst, kteří mnohdy ani nevěděli, co prodali. Hlavně, že dostali nějakou tu kačku. Jejich čas přijde.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 7. 2004 7:03 | Franta

A co, případně kdo, ti v tom brání?
+22
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 7. 2004 3:05 | Warren von Buffett

Jestli clovek se selským rozumem po roce 2003 dá od akcií ruce pryc , tak snad clovek se stredoskolským a velkomestským rozumem nastuduje fundamentální analýzu akcií a koupí akcie , dokud jsou dole. www.google.com >>> +"fundamentální analýza" +akcie Zatímco obycejny clovicek z vesnice se zajímá spíse o brambory pred 2003 i po 2003. Americké akcie ceskou vesnici asi nikdy nedosáhnou.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 7. 2004 19:07 | Honza

Už jsem na to přišel.
Než abych sopřil peníze na spořícím účtu za v lepším případě 1% p.a., raději jsem začal každý měsíc posílat mimořádnou splátku na úvěr ze stavebního spoření.
Výnos po zohlednění daní je 4%...
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 7. 2004 16:44 | Majkl Džeksn

A já neinvestuju, protože nic nemám. Mám dvě malé děti a ženu na mateřské a jak to vypadá, budu při našich poměrech mít příštích 20 let co dělat, abych vůbec vystačil. Chtěl bych být onen průměr s 300 tisíci a mít starosti, co s nimi....
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 7. 2004 15:25 | Jan Kolda von Žampach ( řečený Pancíř )

Správně. Svý "horký" prašule do institutu naší banky nedáváte. Nejsou tedy úročeny. Pokud chcete tzv. vydělat, sdílíte spoluodpovědnost a riziko s ostatními jako akcionář, tedy investujete. Poměr mezi tím, co máte operativně připraveno pro osobní spotřebu a na další investice, a tím, co máte již zainvestováno, si také, opět odpovědně a s rizikem, řídíte Vy sám. Velmi dobře, velmi dobře.
Odpověď na Vaše letmo naznačené otázky a rozpory, spíše konstatování smutných faktů o našich bankách, naleznete než v moderních ekonomických vědách a v politice spíše v oblasti morální, tedy oblasti filozofie a, v naší kulturní oblasti, i teologie : v judaismus, křesťanství a islámu. U židů se zaměřte, při zkoumání CO to je ÚROK, na vztah žida k židovi, nikoli žida ke gojimovi, v křesťanství jsou více dostupné některé práce a úvahy autorů z období reformace. Dle islámu, který na judaismus a křesťanství navazuje, zjistíte, že investujete, viz výše, právě dle islámských zásad. Tam pro banku právě našeho "západního" typu není vůbec místo, neplní totiž už svůj úkol banky jako takové. Jen, ehm, nezapomenout, z milosrdenství rozmnoženého majetku, na almužnu a zakát potřebným, to je druhá strana téže mince ! Pravda, realita dnes a skoro všude na Zemi je od tohoto dávného moralizování hodně daleko, ale je dobré se k těmto východiskům vrátit. Je to návrat ke kořenům. Občas se potom zjistí, že někdo tajemný nám květináč obrátil a kytička roste terminálem dolů, místo nahoru. A nelíbí se jí to, pochopitelně.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 7. 2004 14:14

Nabídnu Vám můj pohled na věc(čtěte hlavně bankovní úředníci). Já osobně své finance zhodnocuji už od r. 1994 na kap. trhu investicemi přímo do nejkvalitnějších akcií. Řeknu Vám ,že za tu dobu mi zkrachovaly 3 banky..ale jen max. tak 5% mých akcií. A zisk za tuto dobu ... ve stovkách procent. Chci tím jen říct ,že při dodržování některých zásad(výběr obchodníka,rozložení investic,apod.) není rizikovost akcií tak strašná,jak se nám snaží namluvit banky a různí poradci.........proč asi ,protože když investujeme sami připravujeme je tím o část jejich zisku. Oni potřebují se na našem majetku přiživovat různými poplatky a rozkládat si na náš podíl své odměny a réžie. Proto lidé vemte rozum do hrsti a vstupte do nějakého investičního klubu,když nejste toto schopni dělat úplně sami a ostatní spolubojovníci Vám v začátcích pomůžou...... A teď k bankám...... přestože mám stále na hotovosti poměrně vysokou částku nedávám ji nikdy do banky...resp. ne do té doby ,dokud banky mi nedovolí participovat na přiměřeném zisku z mých peněz. Za minim.únosné počítám tak minimálně jedno až dvě procenta nad inflaci. A stav dneska? Banky půjčujou za 15-25% a jaká je participace Vaše na zisku z Vašich peněz...........O až negativní ,prtotože ještě platí za vedení účtu apod. HNUS,HNUS!!Nebuďte už konečně blbí!!
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 7. 2004 14:03 | Kája Mařík

Tak, táááák. A lidé se potom také ptají hned PROČ, a to se všemi následky a dopady !
Tady v Česku se ale zatím nikdo tak do hloubky neptá, naopak, třeba jedna slečna místo toho moc a moc zkoumá, proč ten druhý píše seksuální, když ve slovníku, nebo kde, je přece uvedeno sexuální. A taková plytká povrchovost ( terminus teknicus ) tu má zatím prééé. Svatá prostoto a zlý pryč !
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 7. 2004 13:19

Co se všichni divíte přístupu naší veřejnosti k "investování"? Vždyť se podívejte, jakými "informacemi" jsou naši lidé krmeni ve zprávách TV Nova, Prima ale i té "veřejnoprávní" ČT! Dokud v televizi v průběhu hlavních zpráv nebude alespoň krátká zmínka o dnešním vývoji na burze (v Praze, v Evropě, v USA), tak od obyčejných lidí nemůžete nic jiného očekávat. Ve vyspělých zemích je zpravodajství o ekonomice, resp. kapitálovém trhu až na prvním místě, protože se bytostně dotýká úspor a majetku lidí, ale také třeba jejich pracovních míst.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 7. 2004 12:53 | neo029@seznam.cz

pardon, ne chytry, ale vzdelany volic :-)) v souvislosti s touhle statistikou je zajimavy take fakt, ze podle jine stat. zase 1/3 ceskych domacnosti zije od vyplaty k vyplate, neboli z ruky do huby :-)..narazim na ten prumer 365 tis. nebo kolik tam bylo..to ale podporuje zase jinou stat. o 6miste na svete v poctu novych $ milionaru..:-) statistika nuda je, ma vsak cenne udaje :-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 7. 2004 12:44 | bee

vsechno je to o informacich.. kde se "obycejny" culibrk dozvi o moznosti investovani do akcii/podilovych fondu atd.. ze zpravodajstvi TV Zjova asi tezko :-) internet je pro vetsinu populace stale ta "cervena krabice", jelikoz neni za pakatel,ale pekne mastnej.. coz na 2 stranu nasim "mocipanum" vyhovuje, protoze na co by jim byl chytry volic ze? :-))
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 7. 2004 12:34 | Pavel

Autor je možná taky zabedněnec, ale není debil: Zatímco v USA mají domácnosti uloženo v hotovosti a na depozitech (např. termínované vklady) pouze 11 % svých finančních aktiv... Banky Vám nikdy nic nenabídnou, jejich smysl je přeci jiný a zákazníka budou vždycky "dřít bez nože"
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 7. 2004 12:26 | arpy

co vím, tak na poště jsou k dispozici dva produkty - od ČSOB, kdy uzavíráte komisionářskou smlouvu jako s obchodníkem s cennými papíry a oni pro vás nakoupí fondy (trochu drbání pravou rukou za levým uchem, ale nevadí) a od ČP INVESTu (Česká pojišťovna) pak Šikovná obálka, což je konzervativní balíček 3 fondů (peněžák a dva dluhopisové), ale na tu smlouvu se pak dá jednoduše investovat i do dalších fondů od ČP INVESTU.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 7. 2004 12:17 | Jan Kolda von Žampach ( řečený Pancíř )

...musím Vás moc zklamat, dokud bude venku tak jak je a nebudu se moci válet přes den u rybníka, sedím za monitorem a přepínám se ze SPADu střídavě sem. A bavím se. I Vámi, to je ale balzám... A zmíněného pána se musíte optat, proč už sem nepřispívá. Asi má k tomu nějaký pádný důvod, ale já s tím nemám rozhodně nic společnýho.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 7. 2004 12:00

Pane Koldo, neměl byste si raději někam vyrazit na dovolenou a trochu si odpočinout? Jak sleduji Vaše chaotické příspěvky, možná by to alespoň na chvíli pomohlo. Kde jsou ty doby, kdy sem přispíval jistí Zajíček alias Baronlempl, to mělo alespoň šťávu...
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jakub Mahdal

podnikatel, Safetica Technologies

Matěj Hollan

aktivista

Jakub Mahdal
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Matěj Hollan
ÚSPĚŠNOST
50,00 %

z 2 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services