Penzijní systém není v krizi, tvrdí KSČM

Martin Zika | | 1. 7. 2004 | 20 komentářů
Druhá česká opoziční parlamentní strana, KSČM, nechce o své vizi penzijního systému prozradit příliš konkrétního. Rozhodně ale odmítá názor, že by současný systém byl neudržitelný, naopak, je prý na 10 let stabilizovaný. Co chce tedy KSČM udělat s našimi důchody?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 7. 2004 22:11, Růžička

Požadované údaje už dávno musí být k dispozici na MPSV, pokud tam nejsou, je třeba vzít velký bič a všechny úředníky včele se Škromachem vypráskat až k Vltavě. Pozor ! Škromach i soc. dem. ale asi mají stejný názor, proto se nic důležitého neděje. Ono není kam spěchat, některé problémy se vyřeší samy. Třeba přijde mor na důchodce a problém nebude třeba vůbec řešit.

+26
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 7. 2004 16:08, waylon

Jsou lidé, kteří jsou prostě nepoučitelní...
Stát není řešením problémů, ale jejich tvůrcem.
Zodpovídá každý sám za sebe, pokud to pochopíte, zbavíte se
spousty rádobydiskuzí a rádobyřešení a budete mít čistou
hlavu na to, abyste se věnovali sami sobě(a své penzi)
Protože kdo pořád jen mluví, mlátí prázdnou slámu...

-10
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 20 komentářů)

25. 2. 2007 10:28 | vojta

Pokud chudí lidé volí levici...je to z jejich strany chladný kalkul Pokud bohatí lidé volí levici...je to známka duševní choroby Pokud bohatí lidé volí pravici...je to logické a normální A pokud chudí lidé volí pravici...je to moudré a vznešené
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 9. 2006 17:27 | M Opálka

média odmítla publikovat stanovisko M Opálky Dostane se penzijní systém v příštích letech opravdu do deficitu? Nový ministr práce a sociálních věcí a jediný místopředseda Topolánkovy vlády Petr Nečas se „uvedl“ v čerstvé funkci strašením občanů o krachu důchodového systému. Jde o další apel na rychlé řešení důchodového systému s cílem privatizovat část veřejných prostředků. Tyto prostředky pak přihrát soukromým nadnárodním penzijním fondům (obdoba privatizace obchodní sítě a vstupu velkých obchodních řetězců do ČR). S tím souvisí snížení míry přerozdělování – tedy snížení míry solidarity, neboť kolik si kdo v PF uloží, tolik snad i dostane. Ale jen pokud nebude inflace rychlejší než úrokové sazby (snížené o režii) a pokud fond nezkrachuje! Přitom by zaměstnavatel mohl - dle indicií pravice - odvádět méně než dosud a dosáhl by snížení ceny pracovní síly. A stát? Ten by mohl zvýšit svůj vklad k motivaci občanů. Avšak v této souvislosti se mi naskýtá otázka, proč tedy státní rozpočet nevěnuje tyto prostředky přímo do státního pilíře? Počet nepřesných údajů, které tisková agentura zveřejnila, je zarážející. Zda jde o úmysl a nebo o nekvalitní odborné zázemí ODS či chyby ČTK, nebudu zkoumat. Uvedu jen některé příklady. Hospodaření na důchodovém účtu vydává uvedená zpráva na jednom místě za rovnovážné a jinde již hovoří o přebytku, ale o 3 miliardy nižším, než skutečném. Přitom přebytky jsou vždy „rozpuštěny“ ve státním rozpočtu. Dále se zpráva dovolává propočtů expertů, ale na jiném místě zpochybňuje jejich výpočet, který dokládá udržitelnost systému na cca dvacet let. Rovněž nadsazuje procento práceschopných občanů, zapojených do dobrovolného důchodového připojištění, a to proto, že neodpočítává poměrně značnou část seniorů, kteří jsou rovněž v tomto systému zapojeni. Opomíjí skutečnost, že délka života se v ČR již řadu let dynamicky neprodlužuje a že porodnost postupně stoupá. Nezabývá se samostatně analýzou starobních důchodů (ta by totiž byla příznivá), ale vychází z čísel, která zahrnují dynamiku invalidních a pozůstalostních důchodů. Místo řešení příjmové stránky důchodového systému cestou snižování nezaměstnanosti a tím i snižováním počtu předčasných důchodů a rovněž cestou vyrovnávání nespravedlivého dvojího metru na odvody do sociálního pojištění za zaměstnance a za OSVČ se předpokládají změny parametrů, které prognózu ještě zhorší. To znamená zavedení stropů u vyšších příjmových skupin na odvody do sociálního a zdravotního pojištění (tj. aby nejbohatší nemuseli do důchodového systému odvádět z celého příjmu), celkové snížení procenta odvodů apod. Ano, deficit na tzv. důchodovém účtu již v ČR byl – „zásluhou“ politiky ODS, která prosadila změny parametrů v zákoně č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění. To způsobilo, že došlo po r. 1996 k deficitu! Pokud se má politika ODS znovu realizovat, pak nám opravdu již příští rok může opět deficit v důchodovém systému hrozit. To však není objektivní proces, ale úmysl pravice.
+21
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 7. 2005 12:57 | Sidonius

Ó bože jaká to hloubka myšlenky. Že doposud systém státního rozpočtu vyjídal přebytky důchodových zdrojů, je všeobecně známo. Takže ti co si na důchod doposud spořili a spoří dotovali různé ekonomické skopičinky hrstky gagngsterů, kteří kuponově privatizovali, NOVĚ televizovali, půjčovali různým Barakům atd. Všichni jsme přece slyšeli myslivnu Ježka, že mezi privatizovaným majetkem a státním rozpočtem je čínská zeď. Jenže když přišla bída na chudáka z hrušky dolů a zalepit všechna ta minulá geniální rozhodnutí. A co teprve ta možnost povinně nalít důchodové penízky do soukromých fondů, to bude balíček k rozkradení. Počítám, že ani Viki Kožený se nebude zdráhat znovu zachraňovat Česko před těmi místními břídily.
+16
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 12. 2004 17:35 | Ladik

Dokud se nezmění zákony tak, aby i podnikatelé museli platit daně /a né si všechno různě odepsat/ a aby přestali oficiálmě dávat svým dělníkům minimální mzdu, ze které odvedou pojištění a dělníkům dájí zbytek peněz ,,bokem", tak provést spravedlivou reformu bude velmi těžké. Vždyt vlastně přispívají pouze zaměstnanci, kterým se daň jednoduše strhne ze mzdy
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 12. 2004 14:06 | živej s hlavou

Komunisti byli vždycky magoři.
+18
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 8. 2004 9:03

Dochod není sociální dávkou, protoze jeho výse je alespon zcásti odvozena od predeslého výdelku a odpracovaných let. To zpochybnuje Vasí tézi o nutnosti valorizovat duchody podle spotrebitelských cen, vsichni duchodci mají stejné zaludky, ze ano?
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 7. 2004 6:30 | ppetr

jestli si nekdo mysli,ze za nekolik let dostane nejaky duchod,tak je blazen a duchodci voli KOMUNISTY jen z toho duvodu,ze se drzi hesla po nas potopa !!!!! nejaka budoucnost jejich deti ci vnuku je absolutne nezajima :-((((( proc by taky zajimala,kdyz tu za par let nebudou,ze?
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 7. 2004 16:08 | waylon

Jsou lidé, kteří jsou prostě nepoučitelní... Stát není řešením problémů, ale jejich tvůrcem. Zodpovídá každý sám za sebe, pokud to pochopíte, zbavíte se spousty rádobydiskuzí a rádobyřešení a budete mít čistou hlavu na to, abyste se věnovali sami sobě(a své penzi) Protože kdo pořád jen mluví, mlátí prázdnou slámu...
-10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 7. 2004 10:18 | Jirka

Abychom byli spravedliví, je třeba uznat, že tu určitý rozdíl je. ČSSD vidí, že něco by se mělo udělat a našla si model, který sice téměř nic nezmění, ale také nebude současné voliče moc dráždit, a přitom může dělat důležitou. Nejde jí o vyřešení problému s důchody, ale o oddálení svého odchodu z politiky. Nositelka rudého praporu a distributorka růžových brýlí zatím trpělivě vyčkává. Až strany, které nám vládly v poslední době doplatí na své kopance, chopí se rudá partaj moci a se vztyčeným prstem nás pokárá: "Nevážili jste si blahobytu, který vám poskytovala socialistická společnost. Teď naříkáte! Ale my vás v tom nenecháme." Do učebnic dějepisu a občanské nauky bude zapsána kapitola "Poučení z krizového vývoje 1989 - 20xx". A vláda věcí tvých, lide, se k tobě nevrátí, protože si na politiku kašlal a nechal ses vodit za nos jak před sametem, tak i po něm. Budiž po zásluze potrestán za svou lenost a vypočítavost.
Tím končím s diskusí na téma Penzijní reforma KSČM, protože hledat v tom záměrně neúplném nesmyslu dobrou myšlenku je ztráta času.
+18
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 7. 2004 22:11 | Růžička

Požadované údaje už dávno musí být k dispozici na MPSV, pokud tam nejsou, je třeba vzít velký bič a všechny úředníky včele se Škromachem vypráskat až k Vltavě. Pozor ! Škromach i soc. dem. ale asi mají stejný názor, proto se nic důležitého neděje. Ono není kam spěchat, některé problémy se vyřeší samy. Třeba přijde mor na důchodce a problém nebude třeba vůbec řešit.
+26
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 7. 2004 16:23 | JirkaZ

Levice dělá všechno pro to, aby společnost bohatší nebyla, proto čekání komančů na dobu, kdy společnost bude bohatší, je zbytečné. V lepším případě bude méně chudší, což těžko významně navýší peníze v důchodovém systému.
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 7. 2004 16:17 | JirkaZ

Porovnávání penze s průměrnou mzdou ve státě je pěkné, ale k ničemu to nevede. Průměrná mzda je ovlivněna mj. i tím, že při rostoucí nezaměstnanosti přicházejí o práci především ti méně placení, takže průměr logicky roste. Daleko lepší parametr by byla čistá mzda u mediánu mezd a tento parametr pak porovnat s rokem 1989(tímto často komančové i socdem argumentují). Nicméně starobní penze je především sociální dávka, a jako taková má být závislá na hladině spotřebitelských cen, tj. nárůst mezd by měl být odvozen pouze od inflace. Vůbec je zajímavé, jaká péče je důchodům věnována - stejně tak by příslušní odpovědní mohli věnovat pozornost i valorizaci dětských přídavků, odčitatelných položek od základu daně a daňových pásem.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 7. 2004 12:47 | bee

co je nejhorsi, ze cas utika a stale se nic nedeje..cokoliv, opravdu cokoliv by bylo lepsi nez tohle nicnedelani..prachy se proziraji, dluhy se zvysuji a nikomu to nevadi... je to modelova situace ala Titanic..na palube levicova posadka vcele s kapitanem Spidlakem oslavuje, bije se do prsou jak je vsechno vpoho, omezeni cestujici s IQ tyqve jim tleskaji, ale podpalubi je uz davno plne vody...:-{{tech par poslednich rozumnych spousti cluny a ujizdi rychle pryc nekam jinam...
+24
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 7. 2004 12:46 | Petr

Nějak mi to silně připomíná těch bývalých 40 let, když byli u moci. Uchlácholit lidi kecama o tom, že se mají dobře. Přitom se stála fronta i na hajzlpapír a všichni byli zaměstnaní. Jaká asi byla produktivita práce ? Nic dobrého by nám nepřinesli, vždyť u moci byli dost dlouho a kam nás dovedli? Ekonomicky jsme byli před komunistama mezi prvními státy a po 40 letech jsme jaksi mezi rozvojovými zeměmi. Už toho předvedli dost. Škoda, že jsme je nepostavili mimo zákon v 90-tým roce.
+18
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 7. 2004 12:42 | bee

jeee, jak je to pruhledne..duchodci budou participovat i na zvyseni mezd? takze si to zhrneme: - prumerny hruby plat se zvysuje pouze diky zvysovani platu statnich zamestnancu - vlastne stejnych jako duchodci, jelikoz ziji z toho, co odvedou jini - na zaklade tohoto zvyseni se zvysi i duchody - pak levicova luza prida opet svym volicum - statnim zamestnancum..a atd atd atd... aporad donekonecna..proboha jak dlouho to bude ten zbytek bavit? az nam kazdy mesic seberou 99% platu?nestaci uz soucasna mira zdaneni? LIDE....BDETE...:-(((
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 7. 2004 12:27 | Michal

Řečnická otázka "jaký rozdíl je v penzijním systému, který návrhuje (v tézích, jak jinak) KSČM a v systému, který realizuje nyní vláda ČSSD"?
Nějak se mi nedaří nějaké rozdíly najít.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 7. 2004 9:23 | Jan

Proč? Protože jsou bohužel relevatní politickou silou a po tom maglajsu, který způsobili někteří pitomci v socdem, jejich vliv nejspíš ještě vzroste.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 7. 2004 9:18 | petr

KSČM jsou zločinci, proč se tím zabývat.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 7. 2004 9:10 | Radek

Komunisté potvrzují, že nepochopili základní principy ekonomiky a matematiky. Ono je jednoduché všechno směrovat do jednoho pytlíku a potom s něho dle vlastního uvážení usypávat. Bohužel realita je jiná a komunismus vybudovat na této zemi nelze!!! Komunisté nejsou schopni se poučit z historie. Tím, že se odtlačí řešení tohoto problému o 10 let se problémy pouze znásobí. Smutné jen je, kolik tato líbivá rétorika v současnosti obelhává lidí. Ono se s postupem času na to špatné zapomíná a zůstává jen povzech u piva "jak nám za komunistů bylo". To zásadní však ideoví štváči říci nechtějí (nebo to říci ani nejde?), totiž kde vzít ty prostředky, jak zajistit plnou zaměstnanost, jak zajistit všechno všem a hlavně aby se ti schopnější byli dobrovolně ochotni vzát svých statků ve prospěch celku. S touto a dalšími myšlenkami již před více než 2000 léty přišla na zem velká osobnost se jménem Ježíš Kristus. Bohužel lidstvo jako celek není schopno tuto myšlenku přijmout.Zkrátka nejsme roboti, každý má jiné cíle, touhy, ambice, svědomí. Závěrem jen přeji nám všem v ČR, aby komunistický experiment nenašel sílu k dalšímu posunutí země zpět o mnoho let.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 7. 2004 8:20 | MoB

Jaká koncepce? Nějak jsem žádnou nezaregistroval... A selský rozum mi říká, že ve větě "na základě růstu produktivity práce a vyšších příjmů je možné do něj odvádět více peněz" je problém. Bude se odvádět stejné procento? Fajn, díky zhoršujícímu se poměru mezi přispěvateli do systému a důchodci bude důchod klesat. Nebo se bude odvádět větší procento? Budu v roce 2025 živit jako jeden zaměstnanec jednoho důchodce? Hergot, ten systém potřebuje reformu jako prase drbání :-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Petr Zahradník

ekonom

Viktor Kožený

podnikatel a kriminálník

Petr Zahradník
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Viktor Kožený
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services