Důchod podle ODS? Kolik si naspoříš.

Občanská demokratická strana má již od roku 1997 připravený návrh řešení důchodového systému. Ten má podle ní kombinovat princip solidarity, o kterou se postará stát, a vlastních zásluh. Na každém člověku tedy záleží, jak si přilepší k minimálnímu, státem garantovanému důchodu.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 6. 2004 8:48, Jirka

Myslím, že není třeba se bát, jak se postaví lidé k odpovědnosti za svůj osud. Zůstane-li část systému průběžná a pokryje minimální důchody, pak stát splní svoji roli sociálního záchranáře, a nemusí se starat o to, jestli každý důchodce bude mít na výlety do ciziny nebo pěstování nákladnějšího koníčka. Postupný přechod má navíc výhodu v tom, že nám tu míru odpovědnosti a důsledky případné neodpovědnosti bude ukazovat již od začátku s postupně se zvyšující měrou.

Penzijní fondy a připojištění by měly existovat, ale ne jako jediné řešení a neměly by být povinné. To, co budou vyplácet, je přilepšení na důchod, nikoli nutné minimum.

Určitý způsob, jak zajistit převod pojistného placeného zaměstnavatelem do mzdy je zvýšení mzdových tarifů na úkor těchto odvodů. I tak tu zůstane volný prostor u zaměstnanců se mzdou výrazně nad základem tarifu. Pokud ovšem zaměstnavatel těmto zaměstnancům platil dobrovolně vysoké odměny, nepředpokládám, že by právě jim krátil mzdy. To se děje spíše v případech, kdy musí přidat těm, co sedí na základu, když vláda zvýší tarify. V tomto případě by se ale mzdové náklady zaměstnavatele neměnily a nemusí proto šetřit na těch nejlepších.

Jedno slabé místo bych si dovolil doplnit. Jak už uvedla výše Míša (příspěvek skoro nahoře), přechod na zásluhovější systém znevýhodňuje matky, a dodávám, že také osoby se změněnou pracovní schopností, osoby, které o někoho pečují a nemohou proto pracovat na plný úvazek nebo vůbec apod. Takovým bude třeba vhodným způsobem kompenzovat sníženou možnost spořit si na důchod. Zdrojem kompenzací bude patrně průběžná část systému. Takže její podíl bude muset klesat o něco pomaleji, než růst dobrovolného spoření. Protože však ze spoření budou i výnosy, možná to nebude až tak dramatické.

Zobrazit celé vlákno

+42
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 46 komentářů)

29. 6. 2004 8:58 | Stále ještě myslící osůbka

Ještě jednou: co dělají ti, co už vědí? HOUBELEC! Jen vědí, a to je trochu málo, nemyslíte? Mimochodem, po r. 1989 jsem čekala trochu víc svobody, a to i v důchodech. Místo toho máme zase ten všeobjímající stát, kde se o svobodě jen mele, ale moc jí není. Stát se stará o důchodce, neziskové společnosti a dobrovolníci zase o invalidy a opuštěné děti (soudě podle vybraných a údajně rozdaných miliónů je opuštěné dítě téměž každé), akorát ty peníze nějak mizí v nenávratnu a nejsou ani na to, na co by podle jejich deklarací být měly. Klíčema jsme sice v r. 1989 zvonili proti výsadám některých, a ejhle: Ransdorf ve výtce v jakési debatě, kde se ho moderátorka ptala, jak to, že poslanci jezdí na dovolenou do Harrachova za hubičku do státních rekreačních středisek, jí odpověděl: "to víte, musíte mít taky takového zaměstnavatele". Nějak jsem přehlédla, že by byl poslanec zaměstnancem státu a že by měl mít dalekosáhlé výhody si také nemyslím. Šla bych zvonit klíčema třeba hned, aby nám ta demokracie konečně ráčila vjet z huby do rukou, ale za nějakých 15 let budu v důchodu, tam už toho moc nezazvoním.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 6. 2004 8:42 | Jirka

Radikální řez? V tomto případě leda tak do větve pod ODS. Kdyby najednou všichni nejproduktivnější přestali platit do průběžného systému a současně měl být zachován současný důchod stávajícím důchodcům a lidem, kteří to maji "za pár", rád bych viděl ODS, jak prosadí schodkový rozpočet, jaký zatím nepředvedla ani její (ač velmi snaživá) konkurence. Připadá mi to naivní i jako populistický tah. Pokud tím ODS zkouší oslovit podnikatele, neboť snížení povinných odvodů jim musí znít libě, pak zjevně podceňuje jejich inteligenci.
S omezením státem vyplácených důchodů na rovné minimum a svobodnou kapitalizací úspor souhlasím. Sám jsem to v diskusích u předchozích článků navrhoval. Přechod ovšem musí být postupný. V článku se sice uvádí, že reforma bude ve dvou krocích: nejprve změna parametrů a pak plynulý přechod na nový systém. To ovšem nekoresponduje s předchozím tvrzením, že mladí do 35 let automaticky přecházejí na nový systém a ostatní nedůchodci si mohou svobodně vybrat. Od seriózního návrhu reformy čehokoli bych očekával větší míru konzistence a promyšlenosti. Naši politici si rádi hrají se slovíčky a frázemi, s čísly jim to ale moc nejde.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 6. 2004 8:42 | Honzajs

Názory Fredayho sleduji již dlouho. kde Fredy dokazue neznalosti tržní ekonomiky? Prosím konkrétní odpověď.
+14
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 6. 2004 8:26 | Fredy

Najděte si stránky ministerstev financí uvedených zemí a tam se dočtete o jejich penzijních reformách. Nejsem politik a ani nedělám žádnou penzijní reformu v tomto smyslu. Ovšem tu svoji, soukromou, jsem zvládl před deseti lety. Troufám si říci, že úspěšně a tyto a podobné hádky mě nezajímají. Nejsem zrovna velkým příznivcem ODS. Jsem ale duší liberálem a chápu, že jiná stana u nás mi není schopna alespoň z části plnit mé představy. A přitom mít šanci to dělat z postu vlády. A co se týče fungování tržní ekonomiky, tak tu jsem realizoval i v době, kdy jste možná i Vy nosil pionýrský šátek a jásal nad úspěchy KSČ v plnění další pětiletky. Nechci se s Vámi dohadovat, co je správné a co nikoliv. Na to je mi můj čas drahý. Přesto Vám přeji, abyste si tu svoji jedině správnou reformu našel a obhájil.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 6. 2004 8:22 | Hans

A co chlapi s VS na materske dovolene??? Ti budou take v jeteli!!!!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 6. 2004 7:51 | k

Vážený Fredy, a co teba nějaká konkrétní čísla, jak si to asi představujete? Nebo jenom plácáte nesmysly stejně jako ODS? Napřed si něco nastudujte (stačí základy) o fungování tržní ekonomiky a pak se vraťte....
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 6. 2004 23:14 | František Mareš

Bohužel typický přístup ODS - naznačit, ale nic neříct a hlavně nemít za nic odpovědnost...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 6. 2004 20:37 | Fredy

Nemáte pravdu. Podívejte se na důchodové systémy zavedené například v Polsku, Maďarsku, ale i na Slovensku. Před tím také v Irsku. Ale to je na delší rozbor.
Jsou dokonce přechodové systémy, které by nepotřebovaly ani těch 200 miliard. Dokonce by nepotřebovaly žádnou korunu na víc. Jedná se o tzv. opačný přechodový systém. Nebo-li přechod (volba) z průběžného systému na fondový se nejdříve aplikuje u starší předdůchodové generace a pak se postupně nabalují mladší ročníky. Tento systém je štědrý ke starší generaci a zdánlivě méně výhodný pro mladší ročníky, ale jen zdánlivě. Tento systém by se mohl uplatnit u nás. Má výhodu v tom, že když to náhodou nevyjde, tak návrat k průběžnému systému je bezbolestný a jednoduchý.
Tak mám takový dojem, že se více bojíte ODS, než navržené, ale jen v heslech uvedené, penzijní reformy.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 6. 2004 20:22 | Jan Kolda von Žampach ( řečený Pancíř )

Pane, resp. soudruhu Anonyme, že jste se právě a teď probral z minimálně tak, odhaduji, dvacetiletýho kóma ? A že se ostatní uvědomělí soudruzi, ty včas překabátěný, jen jmenují a barví jinak, to bylo ale překvapení, že ? Nebo až tak pro Vás ne ? Nevadí, když už se neví co a jak, kam zahnout v diskusi kramle, vytáhne se to už otřepané o "té" tzv. KONSTRUKTIVNÍ KRITICE : ale, soudruzi, ..... si rozvracet nedáme ( dosaďte si laskavě, co chcete ). Máte to pěkně zažraný pod nehty. Daleko to dnes dotáhnete proto asi všude : od ODS přes KDU-ČSL až k ČSSD, a mimořádná aktuální poptávka je prý u těch Evropských demokratů, zkuste to tam.
PS Od Vás jsem se, žel, nedozvěděl k věci už vůbec nic, jen to, že si nedokážete vymyslet ani svůj vlastní nick.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 6. 2004 18:22

Vážený pane. Napsal jste už také někdy nějakou pozitivní reakci? Nevšiml jsem si. Kritizujete kde co. A tak by se na vás hodilo „kritizovat umí každý, předložte svůj nápad“ ať ostatní posoudí vaše kvality.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 6. 2004 17:10 | Honzajs

Právě proto se mi velmi líbí nápad z dílny ING (konkrétně pana Rusnoka) publikovaný minulý týden v časopise Euro - zahrnuje započítávání dětí dp výpočtu důchodu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 6. 2004 16:49 | Honzajs

Ono se starají i vybraní zaměstnanci. U nás ve firmě sdělujeme odměny včetně oněch 35%., které platí zaměstnavatel. Takže zaměstnanci o tom vědí, jaké jsou reálné daně.
Ale spousta lidí o tom nemá ani potuchy.
Samozřejmě ře je nutná změna systému. ČSSD se velkmi ráda ohání cizinou jako vzor, ale jenom když si jim to hodí. Jinde se totiž uplatňují stropy na odvosy pojistného (v Německu již od 1,3 násobku průměrné mzdy. A u nás? Škoda mluvit. Limit na pojistné u nás mají akorát podnikatelé, zaměstnanci však nikoliv.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 6. 2004 16:49 | Míša

A co ženy, Rejpale? Představte si ženu, studující VŠ. Při ukončení školy je jí 24 let, pak by mohla jít dvakrát na mateřskou dovolenou, ta se jí nebude počítat. Je jí 32 let a ještě nezačala pracovat. Pak třeba bude mít problémy se sehnámím práce, je to žena a má malé děti a jste s celým systéímem v jeteli. Buď nebudou ženy studovat vysoké školy nebo vysokoškolačky nebudou mít děti. Obojí je na levačku, protože právě tyto ženy by měly ty děti měly mít, a to minimálně dvě nebo tři. Pokud nevyřešíte tuto diskriminaci žen, reformu neuděláte!!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 6. 2004 16:44 | Ona napadená myslící osůbka

Jenom dotaz: co dělají ti, co to už vědí? ještě jsem nějak nezaregistrovala, že by řvali nebo se starali... Stará se možná OSVČ, ale nemáte dojem, že by byla třeba zněma systému, snížení daní a jiné další kroky?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 6. 2004 16:31 | Rejpal

Měly by se stanovit finanční limity pro přiznání min. soc. důchodu. Příklad aby min. důchod byl stanoven třeba 5000 Kč, musí mít občan(ka) na účtu třeba 1,2. mil. a pak ať si spoří do individuálního účtu. Někdo to tam našetří ve 40, někdo v 55. To už je problém rozdílu ve mzdách. V limitní částce je již část na vlastní důchod, tak na solidaritu. Po našetření stanovené částky by měl úřad důchodového zabezpečení upozornit na dosažení limitu a zaměstnavatel by měl část pojištění na důchody posílat, tam, kam si pojištěnec určí. Pokud to takto nějak navrhuje ODS, má můj hlas.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 6. 2004 16:17 | Cynik

Bylo by to krásné, kdyby to bylo ještě reálné. Praticky to znamená platit stejně jak teď a už dále nevalorizovat důchody, případně je postupně snižovat, a to s postupně stárnoucí populaci, která si musí navíc šetřit i do dalšího soukromého pilíře. Ode dne "D" to znamená zavést 30 leté přechodné období. To kdybychom to zavedli v 2005, tak až dnešní 35 letý občan by při odchodu do důchodu v 65 letech v roce 2040 čerpal sociální průběžný důchod od státu a svůj soukromý důchod.No ono to nemusí být ani koncepce ODS. Jak už nepůjde důchody ufinancovat, tak je prostě důchodci nedostanou. Vždyť někteří zaměstnanci také mnohdy čekají na mzdy a taky se jich i nedočkají a v tomto státě to také většinu nezajímá. Takže kdo si nenašetří bude žebrat na ulici.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 6. 2004 14:19 | k

Vážený Fredy, 200 miliard je z hlediska přechodu na fondový systém pouhý pakatel, tato částka nepokrývá náklady současného důchodového systéme ani na JEDEN rok! Přitom je třeba zajistit financování přechodu na cca 20-40 let. Jedinou možností je valorizovat současné důchody jen z hlediska inflace (ne tedy podle růstu mezd) a tím udržet jejich reálnou stávající výši a takto ušetřené prostředky (při předpokládaném výši rustu HDP o cca 3-4% ročně), použít na přechod k fondovému systému (pokud se na něm politická reprezetace shodne), trvalo by to však mnoho generací.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 6. 2004 11:27 | Jan Kolda von Žampach ( řečený Pancíř )

...a mě je zase osůbka navýsost sympatická : to hlavní a zásadní říká ve svém gradujícím závěru, tj. chce SKUTEČNOU volbu ! A ne jen na odiv poskakování nějakého šamana ( s malým eš ) kolem jakýchsi čísel, která jsou jednak všeobecně známa, za druhé jejich jejich konkrétní výše u konkrétní osoby třeba právě v zaměstnaneckém poměru mohou být, po nicotné technické programové úpravě, tištěna přímo na výplatní pásce. Snad to tak bylo ( je ) na Slovensku nebo kdesi dále jinde. A nemusí se kolem toho dělat kdoví co.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 6. 2004 11:12 | Šaman

Ještě dodatek pro myslící osůbku: Vy si skutečně neuvědomujete, že byť na papíře to pojistné platí za Vás zaměstnavatel, tak jsou to peníze, které jste si u zaměstnavatele odpracovala Vy a přestože jsou Vám strženy před výplatou, zůstávají Vaším odvodem ze mzdy a Vámi zaplacenou daní (žádný zaměstnavatel, žádná paní Blažková)? Mít národ takto myslících osůbek, to je tedy zlý sen!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 6. 2004 11:09 | Fredy

V článku není uvedeno všechno. Pokud se nepletu, tak ODS navrhovala, pro pokrytí tohoto přechodného období, použít výnosy z privatizace (Telecom, energetika doly apod.). Něco mezi 100 až 200 miliard korun. Jako na Slovensku Plynárenský průmysl.
Co se týče kontroly fondů, tak máte pravdu. Také nevím, jak si ODS představuje "zajištění" penzijních fondů. To ostatní v textu bych bral. Důsledná kontrola (hlavně kvalifikovaná a odborná) ze strany MF. Je veřejným tajemstvím, že na MF není odborníka, který by rozuměl pojistně matematickým metodám a tak většinou schválí, co jim přijde na stůl.
Co se týče uvádění všech mzdových nákladů na výplatní pasku, tak ODS přichází s křížkem po funuse. Mnoho firem to již dělá. Nic jim v tom nebrání. Je to sice zajímavé řešení, ale jen ukazuje status quo, ale nic výrazného s tím nenavrhuje dělat.
Co se týče jednotné výše základního důchodu, tak to je myslím velice dobrá myšlenka. Co směřuje k velké redukci státního aparátu, tak vítám.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Vladimíra Glatzová

advokátka

Jiří Dienstbier

politik

Vladimíra Glatzová
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Jiří Dienstbier
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services