Proč říct ano rovné dani

Rovná daň zjednoduší daňový systém, omezí daňové úniky, zajistí rovnost subjektů a rovná pravidla hospodářské soutěže. Také díky ní přestane být trestána poctivost a pracovitost. Tvrdí to senátor za ODS Miroslav Škaloud.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 6. 2004 13:53, Vašek

Možná si Vy asi pod pojmem světlé zítřky představujete 100 000 bezdomovců? V tisku prošla zpráva, že v USA měla nějaká žena dopravní nehodu. Museli ji operovat část mozku. Když zjistili,že není pojištěná a nemá na operaci dost peněz vše zakonzervovali aniž vrátili lebku na svoje místo. Několik týdnů ta žena trpěla závratěmi a bolestmi. Teprve když o tom psal tisk našli se dobrovolní dárci, kteří uhradili dokončení operace.To by se Vám líbilo?
To píši aniž bych byl nějak protiamericky zaměřený. Většinu jejich vojenských akcí jsem podporoval.
Ne všem nezaměstnaným se nechce dělat, jsou i tací kteří celkem dlouho shánějí práci.Myslím si, že již dnes se většině nezaměstnaným vyplatí pracovat a nečekat na nějaké dávky. Než nějakých 500000 nezaměstnaných stát stojí také hodně a daleko více 250000 úředníků.

Zobrazit celé vlákno

+41
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 6. 2004 23:53, Vašek

S tím 5950 Kč máte pravdu, s ostatním méně. Náklad za náhradního pracovníka nejde ve prospěch státu, tak to žádná daň není.
Uznat by se snad mohly odvody (daně a pojistné ) na tohoto pracovníky, jelikož odvody na dovolenkujícího pracovníka zůstávají.
Řekl bych, ale že diskuze je o rovné 15% dani, nepostřehl jsem, že by ODS chtěla zrušit nebo snížit pojistné.

Zobrazit celé vlákno

-6
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 89 komentářů)

5. 6. 2004 11:30 | Jirka

Se zjednodušením daňových zákonů mohu jen souhlasit. Vidím tu však jeden technický háček, o kterém se zde nikdo zatím nezmínil. Zrušením odpočitatelných položek padá možnost snížit daňový základ o náklady. To znamená, že zatímco dnes se daní hospodářský výsledek, při rovné dani se bude danit veškerý příjem. Má-li firma (pro názornost velká firma) příjmy např. 20 miliard a náklady 19 miliard, platí dnes daň z 1 miliardy. V případě rovné daně s konstantní sazbou, by tato firma platila daň z dvacetinásobku, přičemž daňová sazba by pro ni byla jen cca poloviční, oproti současnosti. To by okamžitě položilo větší firmy! Rovněž nemožnost odpočítat počáteční náklady by výrazně ztížila vznik nových podnikatelských aktivit. Daňová sazba tedy nemůže být rovná, ale degresívní, nebo zalomená na určité maximální hranici, tak jako částky zdravotního a sociálního pojistného. Jako kompenzace odpočtu nákladů v prvních letech podnikání, musí být daň zalomena i dole, avšak na nulu, nikoli na minimální částku daně, a to po omezenou dobu. Bude potřeba pečlivě zvážit přiměřenou dobu na tuto úlevu, aby začínající podnikatel mohl realizovat počáteční investice a zlikvidovat tuto počáteční ztrátu. V původním návrhu ODS z letáčku k volbám 2002 byla zmíněna záporná daň, jako náhrada sociálních dávek. Přímka daně by neprocházela bodem nula, ale určitou minimální částkou příjmu. To by však znamenalo podporu nejen potřebných, ale i líných. Taková komenzace by znamenala zbytečně velkou administrativní zátěž. Proto sociální dávky musí být odděleny od daně z příjmů a vypláceny jen skutečně práce neschopným, osobám se změněnou pracovní schopností, vdovám či vdovcům s dětmi apod. Nezaměstnaní by měli od státu dostávat pouze půjčku (ne jednorázovou a časově omezenou), kterou budou po nástupu do zaměstnání splácet.
Ať už návrh rovné daně učešeme do jakékoli podoby, bude to stále daň z příjmů, jejichž výši stát není schopen uhlídat. Příjmy nepřiznané a neodhalené, z krádeží, organizovaného zločinu, úplatků atd. zůstanou nezdaněné a jde o obrovské sumy. Daň z příjmů nebude nikdy dost rovná, aby byla spravedlivá, protože daní bohulibou činnost. Je demotivující. Spotřební daň na vše, by znamenala snížení počtu daňových subjektů a následně administrativy a následně nutné daňové zátěže. Daňové úniky by byly možné pouze ve formě nepřiznané výroby nebo nepřiznaných poskytnutých služeb u odvodců daně, což lze již mnohem hůře zamaskovat. Několik sazeb na různé druhy výrobků a služeb by nahradilo sazby DPH a ta by mohla být zrušena. Dále by pozbyla veškerého smyslu daň darovací - zrušení. Je to sestra daně z příjmů. Daň silniční by měla být nahrazena vyšší spotřební daní z pohonných hmot. Rovná daň po odstranění vážných nedostatků v návrhu by byla vhodnou přestupnou stanicí na takovýto systém. Je za současné situace lépe zaveditelná, neboť nepředstavuje tak revoluční změnu. Přechod na spotřební daň by si vynutil důslednou daňovou izolaci ČR, resp. společenství zemí, které by se připojily.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 6. 2004 9:11 | Veteran

Už se těším jak bude premier Topolánek, ministr financí Tlustý, ministr obrany Nečas a hlavně ministr vnitra Langr. Jsou to lháři a podvodíníci a podvodem je i rovná daň.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 6. 2004 21:11 | Jan Kolda von Žampach

Smazáno redakcí Peníze.CZ.
Upozorňujeme diskutující, že názory, používající vulgární výrazy a napadající ostatní diskutující, budou z diskusních fór odstraněny.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 6. 2004 21:06 | Jan Kolda von Žampach

Nechtěl jsem Ericu, aby to ode mne vyznělo a právě vůči Vám tak tvrdě, jak jsem si to po sobě teď večír přečetl. Jen tak na okraj, nezbláznil jsem se, byl jsem si dnes dvakrát zaplavat v rybníku a šel se podívat také po houbách. Proto pohoda, ani nějaké ty večerní zprávy o Unipetrolu mne dnes nerozhodí ( tj. možnost snad jít z dohodnuté ceny až o -25 % dolů dle "výsledků" auditu ). Ale k věci : Představil jsem si totiž, ráno při čtení Vašeho příspěvku, právě Vás, jak v ISPAT NH Klémy Gottwalda vystupujete na vysokozdvižný vozík. Tam říkáte davu shromážděných zaměstnanců : "Zaměstnanci ISPAT NH, nestávkujte, dejte přímo výpověď Vašemu zaměstnavateli a přihlaste se, bez nároku na odstupné, na nejbližším pracovním úřadě. Nebo se také můžete jít ven pást dle libosti, je to prý zdravé. Váš výrobní program je totiž tažen poptávkou Číny ... bla, bla, ... 15. výročí, bla, bla, ... černý prápor, ... bla, bla, ... morálka, bla, bla." A to jistě víte, Ericu, že restrukturalizace našeho huťařství a ocelářství byla provedena právě z kapes našich daňových poplatníků a že tuto NH stát prodal následně kamsi do Bangladéše, nebo Indie ? Jakou náhodou, hned vedle Číny, cha, chááá !
A Vy jste nakonec "jen" vyvěsil ten černý prapor. Přišlo mi to, v souvislostech, tak nějak líto. Omlouvám se Vám ještě jednou. A já, přiznávám, neudělal ani to, co Vy. Tak někdy, třeba v našem oblíbeném bankovnictví, nashle !
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 6. 2004 19:09 | dogous

Rovná daň je A....dále je třeba říci B... A to je 1) potlačit byrokracii, neproduktivní činnosti nabalené na daňě ...tj. již někdo spočítal kolik nás stojí všichni ti daňový poradci, učetní poradci, různí kontroloři kontrolorů.
2) "odblokovat soudnictví"..já osobně čekám 1,5 roku na rozsudek o "věcném břemenu" a liknavost a bohorovnost soudců je neuvěřitelná. Jednou nemájí auto na ohledání místa, pak si bere dovolenou,...pak to pro nemoc odloží odpůrce a čas běží a budova chátra a chátra.
...dlužnící často dříve zemřou, nebo se vystěhujou, než na ně padne ruka zákona...taky mám již neblahou zkušenost, kdy po 5 letech mi soud oznámil, že dlužník se údajně vystěhoval do USA....
.....odříznout státní byrokraty od různých prebend a výhodných pozic...1,5 roku čekám na zápis do katastru, koupit nemovitost je doslova horor...
....2 roky čekám na kolaudaci drobné stavby....
byrokrati klidně změní ze dne na den uzemní rozhodnutí a nutí vás na Vašem pozemku investovat o 200% více než jste měl naplánováno....zlovůle, libovůle vládne na radnicích....prostor pro korupci je obrovský. Když si dovolí vzít úplatek rozhodčí a podat záměrně špatný výkon před zraky tisíců lidí, proč by nemohl podat špatný výkon úředník, který je prakticky bez veřejné kontroly.
Jihoamerické státy mají doslova opsanou americkou ústavu, přesto státy ovládají mafie, protože vymahatelnost práva je nulová, podobně jako u nás. Takže dokud se nebude zločin trestat nejpozději ihned, nepomůže nám ani Evropská ústava, ani jiná.


0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 6. 2004 14:26

Kde jste vzal těch 80.000? ČSÚ uvádí veřejná správa a obrana cca 300.000 pracovníků.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 6. 2004 13:32 | sided

To že máme stejné procento státních úředníků jako státy EU ještě neznamená že to je v pořádku. Alibi ve stylu "ale v EU je to normální" už mi trochu leze krkem, když jím současná vláda zdůvodňuje každý nesmysl který zplodí! Nevím jestli státní úředníky vyhází zrovna ODS, ani jestli pan senátor svůj článek myslí vážně. Je však zřejmé že snížení daňové zátěže, zjednodušení daňového systému a omezení státního aparátu je jedinou cestou ze současného marastu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 6. 2004 13:09 | MM

VETSINOVY VOLEBNI SYSTEM !!!!!! Dovolim si pouze jednu poznamku, ktera na prvni pohled nesouvisi s tematem. V diskuzi zaznela neduvera, zda - v pripade vitezstvi ve volbach - ODS vsechno slibovane take uskutecni. Ja tvrdim, ze v soucasnem volebnim systemu to NENI OBJEKTIVNE MOZNE !!! Aby ODS (a obecne jakakoli strana) mohla skutecne prosadit to, co slibuje, potrebuje mit jasnou vetsinu v parlamentu. To umozni pouze zmena volebniho systemu na vetsinovy. Nebojme se dat politicke strane opravdu funkcni mandat, aby se potom mohla bez vytacek zodpovidat!!!!!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 6. 2004 12:55 | Petr

Fredy, díky moc, jste zkrátka poklad
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 6. 2004 10:40 | Janula

Nezabudnite, ze ale deficit, ktory vznikne znizenim dani, sa musi dofinancovat a kedze ine prijmy nie su, tak zvysenim DPH. Na Slovensku je DPH 19% na vsetko a je dost otazne, ci tato obet bude aj na nieco ine dobra ako len na zvysenie prijmov uzkej vrstvy ludi, ktori ju pritom casto neminu na dalsie investovanie, ale skor na nove jeepy
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 6. 2004 10:18

Irsko náš vzor? Dobře. Obrovské prostředky, které EU napumpovala do Irska nám nikdo nedá. Provedli radikální reformu, hlavně co se týče snížením daní. Myslíte si, že by to u nás bylo možné? Kdo by se toho odvážil? A kdo by nám na to půjčil? Nehledě na to, že Irsko má úzké vazby na USA.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 6. 2004 10:08 | Jiri Mraz

V každém případě je rovná daň zavedena jen v několika státech světa a v řadě těch ostatních to funguje vemi dobře (Irsko, Finsko). Proč by tedy neměla být jiná cesta?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 6. 2004 10:01

Proto je to reforma. Na té nemohou přece všichni vydělat, ale spíše musí nejdříve většina prodělat. Asi by se to mohlo ze začátku jmenovat deforma. Takto by to lid veřejný asi snáze pochopil. Co myslíte, je jiná cesta, než rovná daň?
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 6. 2004 9:55 | Fredy

Dnes jste zapoměl na Českou spořitelnu - banku roku 2003, nejste nemocný?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 6. 2004 9:52 | Martin Zika

Mimochodem, Financial Times ve své analýze ekonomických reforem na Slovensku nedávno napsal, že zavedení rovné daně zde poškodilo většinu lidí s průměrnými příjmy, protože snížení přímých daní se na jejich platech neprojevilo tak výrazně jako u firem, zato zvýšení nepřímých a s tím související zdražení ano.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 6. 2004 9:37 | Petr

Pane senátore, ano, pěkně sepsáno. Můžeme tedy počítat s tím, že ODS, vyhraje-li volby, tento program uskteční? Aby to nedopadlo jako s deregulací nájemného, kterou jaksi vlády, ve kterých ODS byla, neprovedly. Jinak navrhuji, aby poslanci a senátoři ODS vždy, když v televizi či kdekoli jinde komentují výdaj nějakého ministerstva, používali formulaci "ano, ministerstvo to a to z peněz daňových poplatníků dává na tu a tu akci tolik a tolik miliard", a aby vždy, když se hovoří o ministrovi, náměstkovi či zaměstnanci státní správy vždy používala formulace "Jožka Jožkovič, státní úředník placený z daní občanů ČR". Vůbec fajn by bylo, aby to ODS dělala i po volbách. Pokud by se toho chytli i naši novináři, bylo by to vůbec nejlepší. Protože těžko najít podporu pro jakoukoli reformu v době, kdy si většina lidí myslí, že strýček Škromach dává, místo aby si uvědomili, že co jim dává jim stát předtím na daních ukradl.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 6. 2004 9:31 | Eric

Eech, Koldo, Koldo... Máte pravdu, ale dnes je výročí masakru v Pekingu, tak ho připomínám. Až bude jiné výročí, o kterém si myslím, že by nemělo být zapomenuto náporem hustých tlachů o něčem jiném, tak to udělám. Pokud máte nějaké takové výročí vy, tak to přeci udělejte taky tak... Jinak vás mám rád a naivní nejsem natolik, abych si nemyslel, že někdo nevytáhne řeči o falešné morálce. Ale proč vy? Nezbláznil jste se taky trochu? To pomine...a vlajka vlaje..
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 6. 2004 9:26 | klm

V článku chybí jen jedna maličkost: jaká bude bilance státního rozpočtu v jednotlivých letech po zavedení "Modré šance". Jaký bude výpadek státního rozpočtu a jak bude uhrazen.A prosím jen neříkejte, že výdaje státu se vyrazně sníží, budu chtít vědět jak!Kdo sníží počet úředníků? Státní správa zaměstnává cca 80000 lidí, což vzhledem k počtu obyvatelstva je více než přiměřené v vzhledem k EU (neargumuntuje,že na Novém Zélandu je to jinak, my jsme už pár tisíc let v Evropě a nikdo to znezmění!).Pokud chece někdo snížit počet úředníků, musí nejdříve zrušit tisíce právních norem na všech úrovních. Kdo to udělá? ODS?To chci vidět! Pokud jde o rovnou daň, pokud vím, měla by být 15%. Z hlediska ekonomiky je nejdůležitější daň ze ziksu právnických osob. Tedy trasparentích 15%bez všech dnes platných úlev.Jenže Sobotka navrhuje tuto daň v rámci reformy na 24% s velkým množství úlev (odpisy, možnost odpisů ze ziksu apod) čili v praxi bude exekfitní daňová zátěž firem jen cca 16%! Takže ODS byla opět okradena o své know how!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 6. 2004 9:22 | Michal

Nezapomeňte na to, že Slováci MUSELI udělat tvrdou reformu. Jejich národnostní složení je: 1 Slovák, 1 Maďar a 1,5 cikána. Maďaři se chtějí připojit k Velkému Maďarsku a cikánům se nechce pracovat, jejich vzdělání taky není závratné. Co by s tím materiálem jinak zvládli? Víte, jakou mají emigraci, třeba jen do Čech?? Na západním Slovensku je situace ještě jakž takž, ale východní, to je katastrofa, to už je na tom snad i Somálsko líp.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 6. 2004 9:15 | Franta

Na Slovensku reforma zatím stále probíhá. A vláda se také udržela a to i přesto, že je různobarevná. Zasluhuje si o to větší uznání. Ostatně svědčí o tom i snížení jejich dluhu veřejných financí a zájem zahraničních investorů. Bohužel i některých na úkor naší republiky.
Slováci, ostatně jako my, rádi remcají, nadávají, kritizují, ale když dojde na lámání chleba, tak se rozhodnou většinou zodpovědně. Populismus se u nich už také moc nenosí. I když jejich reforma mnoho lidí bolí. A hlavně od takové reformy nelze očekávat výsledky za rok, či za dva. Některé dílčí, ano. Rozhodující období je za 5 a lépe 10 let. Mám na Slovensku nějaké aktivity, tak nevařím jen z vody.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Lukáš Kovanda

ekonom

Daniel Beneš

manažer

Lukáš Kovanda
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Daniel Beneš
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services