I s průměrným příjmem lze investovat do nemovitostí

Mnoho lidí si myslí, že k investování do nemovitostí potřebují statisícové příjmy a velké úspory. Investovat do bytů ale můžete i s průměrným příjmem a nevelkými úsporami. Ukážeme si to na konkrétním příkladu.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 5. 2004 15:09, Kamil K.

Koupě nemovitosti může být jistě zajímavá, ale návod autora je přes jeho snahu naivní. Takto toky peněz u nemovitostí nejdou. Dobrá investice musí být ve správnou dobu, za správnou cenu. Spousta dnešních poptávaných cen je zcela mimo a naiva investor jen zapláče. Koupě přes hypotéku i přes dnešní úroky těžko někomu vyjde jinak než v červených číslech.

+48
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 5. 2004 15:37, Jirka

Docela by mne zajímalo, jak lze zjistit u konkrétní osoby vlastněné nemovitosti v rámci celé ČR. Je to pouze neoficiální možnost přes nějaký interní kontakt na správce databází KÚ nebo lze tuto informaci získat i legálně ?

Zobrazit celé vlákno

-7
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 46 komentářů)

14. 5. 2004 14:33 | Fredy

A co za to? Žijeme přece v tržním hospodářství.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 5. 2004 11:53 | Míra

Tak nám Fredy prozraď ty způsoby, jak snížit daně, Sobotka nás prý hodná zase šacovat ... :-(
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 5. 2004 11:14 | Fredy

Ta Vaše možnost pronájmu bytu "na černo" je sice velice častá, ale tu jsem nemyslel. Jsou i jiné, legální, řešení.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 5. 2004 7:59 | Root

No a pak je tu obvykla moznost a sice pronajmout ten byt "nacerno", tj. prijem z najmu nepriznat. Patrne nejmene problemova a nejlevnejsi varianta. Dalsi dukaz toho, jak tento stat komplikuje lidem zivot a aby mel z ceho financovat svoji socialni politiku, tak se chova antisocialne.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 5. 2004 21:16 | Fredy

Tvrzení, že investice do nemovitostí je dobrá věc, bych celkem podpořil. Ostatně v trochu jiné podobě to realizuji více jak deset let.
Ovšem patrně z důvodu zjednodušení, jste se dopustil několika nepřesností. Pokud naváži na Váš příklad se 4 byty a příjmem 26.000 Kč měsíčně, tak jste opomněl záležitost daní. Jsou dvě možnosti řešení. Pronájem podle §7, nebo §9 zákona o dani z příjmů. Každý z nich má jisté výhody, ale také nevýhody. Budu spekulovat, že onen učitel se rozhodl pro §9, aby se vyhnul sociálnímu a zdravotnímu pojištění. Předpokládám, že s pronájmem nemá větší výdaje, než paušálních 20%. Příjem 26.000 x 12 = 312.000 Kč. Výdaje % z příjmů 20% = 62.400. Z toho základ daně 249.600 Kč. Daň by byla 46.020 Kč. Kterou by zaplatil k 31.3. běžného roku. Protože je daň vyšší než 30.000 Kč, tak by ve stejném roce ještě platil 2 x zálohu ve výši 40%. To je 18.408 Kč k 15.6. a k 15.12. běžného roku. Samozřejmě, že by v příštím roce o tyto zálohy platil méně. Nic méně po prvním roce by musel vynaložit celkem 82.836 Kč. Což obnáší 6.903 Kč měsíčně.
Může samozřejmě byty vložit do IM a odepisovat. Jsou ale i jiné způsoby, jak se daním vyhnout a ještě získat státní příspěvky. Ale to už je jiný příběh.
Dále jste zapomněl na záležitosti kolem úvěrů a zajištění těchto úvěrů (hypoték). Uvádět něco v tom duchu, že má rodina volných 5.000 Kč měsíčně a tudíž je všechny vrhne na splátku hypotéky je záležitost dost absurdní. I když v reálu i poměrně běžná. Kde jsou krátkodobé a dlouhodobé rezervy? Co když přijde o práci? Co když nájemníci přijdou o práci a přestanou platit?
Na druhou stranu zase tak o nic nejde. Pokud nebude splácet a banka zjistí, že není šance to řešit, tak dá byt do dražby. Pokud je tam nájemník (s blbou smlouvou) tak bude odhadní cena poměrně nízká. Vyvolávací může být ještě o třetinu nižší. Pak nastoupí jiný typ investorů, který byl levně koupí, zná způsoby jak jej „vyčistit“ a třeba také pronajímat. Trochu jiným způsobem.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 5. 2004 17:43

Bylo řečena A, ale abeceda pokračuje. Zde je příklad z praxe. 1)Cena bytu 200 000 kč - Praha - odprodej od obce před 5 lety. Fond oprav - 3000 kč + plyn + zdroje Majetel lituje že se zadlužil.
2) Vedení družstva nedobře hospodařilo a dostalo se do konkursu i s byty, ty teď družstevníci podruhé zpět za statisíce kupují znovu.
Nevím, ale výnos a riziko jsou v případě nákupu bytů v ČR značně za očekáváním - snad za pár desítek let to bude lepší. Taková dlouhodobá investice do akcií to je jiné kafe - můžete si i půjčit, ale ne za 7 - 9 %. Ale ten výnos: loni NASDAQ šel na + 60%.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 5. 2004 17:03

Ano, jde vlastně o takové malé perpetum mobile na peníze. Konečně vím, jak mohu pořádně zbohatnout! A ještě jsem tu informaci dostal zadarmo. Skvělé!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 5. 2004 16:05 | Pavel Řehulka, Pavel.Rehulka@JakPronajimatByty.cz

(pokračování z předchozí odpovědi)
>>Jak ale ihned dodává, většina investorů nevydělává okamžitě. Přesto se jim ale investice do bytů vyplácí. "Za 800 000 Kč si stále můžete v nějakém menším městě koupit malý byt. Splátka takové hypotéky rozložené na 15 let je při 5% úroku 6 326 Kč. Když jej pronajmete za 5 tis. Kč a z toho 20% odložíte na opravy a údržbu, zůstanou vám 4 000 Kč. Ten rozdíl 2 326 Kč tedy sice musíte doplatit ze svého, ve skutečnosti vám už ale nájemce pomáhá splácet část hypotéky. Postupně získáváte majetek, který bude mít při 5% čistém ročním růstu za 15 let hodnotu 1,4 mil Kč. A platby nájemného pak už budou váš čistý zisk."
>>Zájemců o koupi a pronajímání bytů je v poslední době tolik, že Realitní centrum nedávno dokonce vydalo návod ve formě investičního kurzu, který potenciální zájemce touto formou investování bezpečně provádí.
>>"Ten zvýšený zájem je logický," uzavírá Pavel Řehulka, "Pokud vám nájemce platí 63% nákladů, pak nákup a pronajímání takového bytu je jinými slovy způsob, jak získat tisícikorunu jen za 370 Kč. A takovou příležitost si lidé nechtějí nechat ujít."
Investování do bytů určitě není pro každého. Ne každý je ochoten si vypůjčit peníze, ne každý umí jednat s lidmi, ne každý se dokáže orientovat v povinnostech pronajímatele a ne každý dokáže vyřešit problémy, které při pronajímání bytů čas od času vznikají. Každého zájemce na toto nebezpečí proto upozorňujeme a často je také od pronájmu přímo odradíme (obzvlášť když jim vysvětlíme, že neplatícího nájemníka nemůžou jen tak vystrčit na ulici).
Investování do bytů ale není žádnou novinkou ani naším výmyslem. Touto formou si na klidné stáří „spoří“ tisíce lidé po celé republice a miliony po celém světě. Jako v každém oboru podnikání (čímž pronajímání bytů je), ale závisí na tom, co je kdo ochoten se naučit, kolik je připraven riskovat a kolik práce chce k dosažení cíle investovat. Investování do bytů tedy určitě není návodem na rychlé zbohatnutí, ale je to způsob, jak si postupně a s omezeným rizikem (když víte, na co si dávat pozor), to pohodlné stáří zajistit.
Každý máme na investování, bezpečí a riziko přirozeně jiné názory, cílem článku bylo zejména upozornit na skutečnost, že tato možnost existuje. Rozhodnutí, zda si o tom zjistím víc nebo zda nad tím jen mávnu rukou, si udělá každý přirozeně sám...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 5. 2004 11:26

zrejme odpocet zaplacenych uroku z hypoteky od danoveho zakladu...
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 5. 2004 11:12 | Step

To s vrácením peněz od finančního úřadu jsem nepochopil, mohl by mi někdo vysvětlit, jak to autor myslel?
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 5. 2004 9:48 | highway

Mit auto je cerna dira na penize, jenze zkuste dnes zit mimo velka mesta bez auta. Uz se ani do prace nedostanete. Takze i rodina investoru si musi nejdriv poridit auto (muze i ojete :-)) a az potom muze zbytek investovat. Akorat mne napada otazka jaky zbytek?
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 5. 2004 9:10 | MIrek II

Škoda že se sem dostávají reklmní texty od realitních makléřů....ten pán asi neví, jaký je poměr průměrné příjmy/průměrné náklady, co obnáší plnění daňové a vyživovací povinnosti....
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 5. 2004 16:03 | Pavel Řehulka, Pavel.Rehulka@JakPronajimatByty.cz

V diskusi, která z tohoto článku vyplynula, jsem vycítil pochybnosti o tom, zda je pro „průměrnou“ rodinu investice do bytu skutečně možná. Zda bude mít těch 5 000 Kč na měsíční splátky a zda se bude schopna o takovou investici starat bez speciální kvalifikace.
Uvedený příklad rodin Spotřebitelů a Investorů je samozřejmě hypotetickou ukázkou toho, jak to může fungovat. A částka 5 000 Kč vyplynula z toho, že osobně znám manželský pár, oba s průměrnými příjmy, kteří si právě popsaným způsobem auto pořídili.
Na nákup investičního bytu ale nemusíte mít 5 000 Kč, stačí třeba jen 2 500 Kč.
Nedávno jsem na podobné otázky odpovídal pro iHNed (6.5.2004) a proto si dovolím odpovědět v detailech přetisknutím tohoto článku:
>>Levné hypotéky přilákaly investory, kteří kupují byty jako investici k pronajímání. A nejsou to jen podnikatelé či manažeři.
>>„Nedávno jsme pomáhali najít byt středoškolskému učiteli, který si před několika lety koupil několik bytů jako investici. Dnes vydělává necelých 21 000 Kč měsíčně a přišel za námi s tím, že chce koupit další", popisuje zkušenosti z realitní kanceláře Pavel Řehulka, autor investičního kurzu "Jak kupovat a pronajímat byty".
>>Kde vzal učitel s průměrnými příjmy peníze na takovou investici? Pavel Řehulka odpovídá, že někteří lidé nakupují byty na 100% hypotéku, jiní čerpají z úspor a další získávají peníze tím, že prodají nemovitost, která jim žádné peníze nepřináší.
>>"Zmíněný učitel před několika lety prodal chalupu, na kterou už stejně přestal jezdit a peníze použil pro získání hypotéky. Koupil čtyři starší byty, ty pronajal za tržní nájemné a dnes mu tak každý měsíc chodí vlastně dvě výplaty: jedna ze školy a druhá od nájemníků."
>>Více než polovinu z částky, kterou získá od nájemníků, sice pošle bance ve formě splátky hypotéky, přesto mu ale každý měsíc zůstane několik tisíc korun. "Za nájem vybere 26 000 Kč, 20% z této částky si odkládá na údržbu a opravy, 12 179 Kč je jeho splátka hypotéky a těch 8 621 Kč, které mu zůstanou, jsou už jeho čistý zisk", vysvětluje Pavel Řehulka.
(pokračuje v následující odpovědi)
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 5. 2004 15:35 | Franta

To by v něm musel bydlet on. Jinak nemá nárok. Zrovna tak při příspěvku na hypotéku.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 5. 2004 14:43

Ironie: podobný postup lze jedině doporučit. Cena nemovitostí totiž může jen růst, růst a zase růst a totéž se týká cen nájmů.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 5. 2004 13:53 | Petr Holý

Články s touto tematikou jsou zajímavé. Bohužel autor motá vše tak, že jeho kvalita je nízká. Obávám se , že asi sám žádnou nemovitost nevlastní.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 5. 2004 13:49 | Jiří Pácal

Za 800 tis. nekoupíte byt nový, ale starý. Nic proti tomu, ale na ten vám garantuji, že 10% z nájmu na údržbu ( bytu i společných částí domu) nemůže stačit. Těch deset procent ( i více)vám uteče jen pouhými změnami nájemců,poplatkem za správu, pojištěním a daní z nemovitostí. Ten kdo byt vlastní a následně pronajímá si musí tuto záležitost zkalkulovat lépe
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 5. 2004 11:51

:-))))) Slov netřeba.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 5. 2004 11:49 | David

Článek je velmi amatérský. Je tam hodně nesmyslů a blábolů a asi by se neměl na tak kvalifikovaném serveru objevit. Ale nad zamyšlením stojí. Tak trochu s autorem souhlasím.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 5. 2004 11:45 | Ironik

Když má dnes rodina 15 let starou škodovku a koupí si byt na hypotéku místo nového auta, tak se možná zabijou ve starém autě dřív než jim ten byt něco vynese ... Do nového auta budou muset pořád investovat, a ono přitom ztrácí hodnotu, naopak neudržovaný byt nestojí nic, nájemníci ho určitě nevybydlí, takže hodnota bytu se pořád zvyšuje, navíc když máte byt na hypotéku tak údržba a provoz starého auta nic nestojí ... Podle průměrného stáří aut v ČR zřejmě všichni mají byt na hypotéku, aby ho mohli pronajímat... Kdyby to udělali všichni, kteří učetří 5000 Kč měsíčně, tak možná každý bude mít byt na hypotéku, ale nebude ho komu pronajmout ...
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jaroslav Klíma

podnikatel, Tuscan

Jaromír Šmejkal

podnikatel, Unimex Group

Jaroslav Klíma
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Jaromír Šmejkal
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 2 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services