Podniky v EU: svoboda podnikání

Jan Heřman | | 25. 2. 2004 | 9 komentářů
Omezení pro založení podniku v zahraničí pro české občany naším vstupem do EU skončí. Vyplatí se tedy registrovat firmu v jiném státu? Co všechno by to pro české podnikatele znamenalo a na co by si měli dát pozor?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 3. 2004 12:37, Katerinka

Na Slovensko

Uvažuji o přemístění firmy na Slovensko. Tam se již na rozdíl od nás již zřejmě odrazili ode dna.
Maji jednodušší zákony, nižší daně, kvalifikované pracovníky a větší zájem vlády o podnikání. Také se tam trvale snižuje šedá ekonomika a poctivě podnikající firma není v takové nevýhodě jako u nás.

Zobrazit celé vlákno

+52
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 9 komentářů)

18. 9. 2006 17:46

Jiz jsem prostudoval zippus.cz a mam jasno ...
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 5. 2004 10:36 | Jaroslav Mihal, jaroslav.mihal@centrum.cz

Dobrý den, podnikám jako fyzická osoba a mám projekt, který mě vede na Maltu. Řekněme ale, že chci zůstat fyzickou osobou a že chci dokonce zůstat v České republice. Sháním všemožné informace a procházím desítky serverů, ale většinou se mluví jen o ZALOŽENÍ firmy v zahraničí a většinou jsou popisovány procedury pro PO. Jde podnikat v EU i jako FO? Myslím si, že ano. Jak je to s případným zakládáním poboček? Je nutné, aby získaly právní subjektivitu dané země? Anebo prostě můžu prodávat své služby kdekoliv v EU a fakturovat budu jednoduše z ČR? Pokud můžete poradit, budu velmi rád. jaroslav.mihal@centrum.cz. Děkuji a přeji hezký den!
+41
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 3. 2004 3:25

Podnikám od roku 1991, jsme malá firma 6 zaměstnanců, obor výroba potravin(lahůdek) a maloobchodní prodej potravin.Přejdu li všechny vývojové problémy které jsme jako malá firma museli ustát, např. absolutní nedostupnost k úvěrům pro maloobchod potravin od roku 1996,nevymahatelnost práva,přenášení odpovědnosti státu za bydlení občanů na břemena majitelů nemovitostí,neflexibilní pracovně právní vztahy atd., pak jsou zde ještě problémy komunálního rázu,které se našeho podnikání bezprostředně dotýkají a to je výstavba supermarketů kde to jen jde, v jejímž důsledku zaniklo mnoho malých firem nejen ve městě, ale i v okolních obcích,rostoucí nezaměstnanost a klesající kupní síla atd. Nejnovější "úlet! našeho zákonodárství představuje dle mého názoru podnikání školních jídelen, které dle zákona 253/2000Sb. O doplňkové činnosti, zcela legitimně vyrábí potraviny (např.vaří knedle, pečou koláče aj.)a dodávají je do maloobchodní sítě.Za nižší ceny pořádají oslavy narozenin a další soukromé akce, čímž konkurují zejména restauračním zařízením a malým výrobnám. Domnívám se, že je to státem požehnaná nekalá konkuremce, neboť vybavení školních jídelen financují obce a vzhledem k nutné obměně technologií před vstupem do EU se jedná o statisícové částky, energie nejsou měřeny žádnými samostatnými měřidly, ale pouze "dohodou" mezi ředitelem školy a vedoucím školní jídelny.Navíc základní existence školní jídelny je zajištěna státem a to jistým počtem strávníků -žáků, zatímco každá jiná organizace si musí své zákazníky získávat.Nemám bohužel dost informací o podmínkách podnikání v EU, ale věřím, že až takové legitimní parazitování na úkor státu tam není možné.Vždyť všechny tyto příspěvkové organizace jsou živy z našich daní.Pak ať školství nenaříká na nedostatek financí, když si je nechává protéct dveřmi. Výsledkem mých zkušeností z vývoje MSP u nás je tedy touha "zabalit" to tady a odejít do země rozvinutého kapitalismu. Bohužel,chybí mi prozatím dostatek informací o možnostech pro malé podnikatele v EU a ve světě vůbec, neboť jako malá firma si nemohu dovolit platit nákladné konzultace těch vyvolených institucí, které nám je měly zprostředkovat z pěněz programů Pfare na intenretu a bezplatně.Např.na stránkách Czech Trade cz první co najdete je ceník jejich služeb ne právě laciných, ale např. chat pro výměnu zkušeností už tam není.Takže podnikatelé "musíme si pomáhat"sami. Pokud mi někdo můžete poradit, jak bych se mohla přiblížit svému záměru, děkuji předem za jakýkoli kontakt nebo informaci. Dapol
+24
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 3. 2004 12:53 | Jonáš

Slovensko bych neriskoval.
Dnes je sice pokrokovější než Špidlogrebeníčkostán, je to se může při příštích volbách radikálně změnit. Už dnes si populisté mnou ruce.
+27
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 3. 2004 12:37 | Palbro

Na Slovensko
Uvažuji o přemístění firmy na Slovensko. Tam se již na rozdíl od nás již zřejmě odrazili ode dna. Maji jednodušší zákony, nižší daně, kvalifikované pracovníky a větší zájem vlády o podnikání. Také se tam trvale snižuje šedá ekonomika a poctivě podnikající firma není v takové nevýhodě jako u nás.
+52
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 3. 2004 12:36 | Jonáš

Ano, naše firma se bude stěhovat do Irska
z řady důvodů, které asi nemá smysl vyjmenovávat. Jedním z hlavních, která však autor nezmínil nebo jsem jej přehlédl, je legislativní nejistota. Dlouhodobá strategie firmy se přizpůsobuje stávajícím zákonům. Jestliže však firma neví jaké zákony budou platit příští, či další krok, pak nemůže plánovat, ale stále jen improvizovat a to charakter naší činnosti umožňuje jen v omezené míře. Sbohem Špidlo, pěstujte si dál své bytové podniky v likvidaci a pozemkové úřady, prohnilé zdravotnictví, školství a soudnictví.
+27
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 3. 2004 12:35 | CS

EXODUS úspěšných
Obávám se , že současná vládní garnitura v rámci svých plánů "Jednoty v chudobě" chce svými legislativními kroky vystrnadit všechny úspěšné firmy a podnikatele do zahraničí. To se týká i naší firmy , která po 14 letech od svého vzniku bude donucena změnit sídlo do Velké Británie a to pouze z jednoho důvodu o kterém se ,na rozdíl od dětských plen ,nikde nepsalo a nepíše. V novele zákona o dani z příjmu totiž přibyl nevinný paragraf upřesňující , že "úroky z úvěrů přijatých na kapitálové investice nejsou nadále daňovým nákladem". Naše firma v minulosti úspěšně expandovala do zahraničí a vytvořila si v mnoha evropských zemích zázemí především nákupem firem dosavadních konkurentů , či významných prodejců. Tyto transakce měly samozřejmě své náklady a firma splácí dlouhodobé úvěry ( které díky své bonitě získala bez problémů) Jako blesk z čistého nebe však přišla již zmiňovaná novela a naše firma se rázem ,rozhodnutím našich nedouků, dostává z konkurenčního pole, neboť podobné úpravy ve zemích EU nejen že nejsou , v mnoha zemích je dokonce expanse do zahraničí a tedy zvětšování trhů podporována různými podpůrnými programy. Kromě nižších daní a nepatrného sociálního zatížení tak naše firma dle zpracovaného rozboru ušetří přestěhováním do Velké Británie desítky milionů korun z úroků úvěrů, které by v ČR byly naprosto nesmyslně předmětem vysokého zdanění.
+52
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 3. 2004 12:34 | andyo

Takových článků by měly být plné noviny
koneckonců vláda na informovanost občanů o EU dostaladost peněz. Bohužel je vyházela za pitomé nicneříkající letáčky. Finanční a účetní předpisy prý dosud nejsou ani přeložené do češtiny. Lze jen pogratulovat, nikdo moc neví, do čeho to vlastně padáme. Už brzo. Možná že právě EU pomůže skomírajícímu podnikání v Čechách, neboť ŠpidloŠkromachSobotka nebude jediná varianta. Ovšem v EU je to také veselé, kombinace administrativy a odborů bude výživná.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 3. 2004 12:33 | Loki_F

Pane autore výborně! Velmi konkrétní, informativní, užitečné. Děkuji. Poučil jsem se.
+28
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jiří Paroubek

politik

Pavel Bém

politik

Jiří Paroubek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Pavel Bém
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 3 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services