Jak přežít na rodičovské

Víte, co to je rodičovský příspěvek? Kdy na něj máte nárok, kolik peněz můžete získat a jak o něj požádat?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

31. 8. 2005 18:30, dalin

Benedikte, tak vol ODS a uvidíš jak "nebudou hrabat, postarají se sociálními opatřeními o občany a zvýší porodnost a sníží nezaměstnanost".
Pokud si dobře pamatuji, tak před socanskou vládou tady byla ODS, porodnost nižší, inflace vyšší, jenom ta nezaměstnanost byla lepší (to ale nebyla zásluha ODS).
Věř si čemu chceš, ale experiment s modrou šancí odskáčí téměř všichni občané.

Zobrazit celé vlákno

+45
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 3. 2004 14:54, Milan K.

Jako tatínek majicí ženu na mateřské nemohu souhlasit,že stát rodinu
podporuje.Úvaha,že venku nemají tak dlohou mateřskou,je mylná,ponevadž
u nás se vydělává daleko méně,ale to se nikde neuvádí!!!

-5
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 44 komentářů)

15. 3. 2012 10:39 | Gabriela Honova

Dobry den to snad ani neni pravda tu almuznu co berem na materske dovolene ,tak stoho dite uzivit a satit nelze je to smesny peniz na dnesni dobu ,neraci bych nekomu nakopala p... za to ze rika ze to musi stacit hlavne ze maj platy ty nahore jako k... , vsechny bych je odtamtud vyhazela sakum prask.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 9. 2009 14:01 | Magda

Neustále nám ve vládě sahají na almužny pro děti, které dostáváme od státu.A nejhorší na tom vše je to, že se to nezmění.Ten pán, který si pohrává s penězi ohledně žen s malými dětmi to vůbec neřeší a proto si myslím, že by tam neměl být.Hanba mu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!Akdyž porodnost klesne tak ti nahoře začnou opět na chvíli slibovat nějaké to zvýšení.Je to jenom kolotoč lží.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 8. 2009 23:21 | vlady

Dobry vecer taky bych rada neco dodala jsem uz rok na materske dovolene a povim vam ze se taky vuuuubec nedivim ze se v dnesni dobe nerodi tolik deti jako driv!!Vemte si jste na tri lete materske za nejakych 8000kc za ktere tak tak uzivite dite vemte si kolik jen stoji plinky sunar a ostatni potrebne veci!!A porodne...byvlo17000 a i to snizili na nejakych 13000 to je opravdu ubohe!!a k pridavkum na dite,,dostanete na urade spoustu papiru k vyplneni a nakonec stejne nemate na nic narok!Nechapu proc se tady ten nas stat nediva nato zda lidi neco splaci treba najem nebo inkaso tohle nikoho nezajima,ale kdyz vidim jak romske rodiny ktere tady v zivote nepracovali,,nerikam ze vsichni ale najdou se tady takovi..dostanou vselijake pridavky na bydleni na deti bez urocne pujcky tak mi je opravdu spatne povim vam to asi takhle kdyz se ukaze cela rodina na urade tak asi jen proto aby by lod nich klid dostanou vsechno!!my kteri pracujem cely zivot platime dane nemame narok a trakovi co nedelaji ziji z nasich penez z DANOVYCH POPLATNIKU!!Kde je pak ta spravedlnost??Jo cesi vymiraji ale odi se tady jina vrstva lidi!!!...stat by se mel poradne zamyslet
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 10. 2008 10:21

Citace / 29.08.2007 15:04

Dobry den ,chtela jsem se zeptat jak to bude ted od noveho roku s mater.dovolenou,pro nas co uz jsme na mater.dovolene?Jsem uz rok.Budou pro nas ty zmeny take a jak to budem nahlasovat atd atd
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 9. 2008 11:24 | Jana M.

Dobrý den, mám několik dotazů a nevím si rady? Mám 4letou holčičku u které mi skončila rodičovská, tak jsem se musela evidovat na pracovním úřadě. Momentálně jsem v 6měsíci těhotenství. Na pracovním úřadě pobírám peněžitou dávku ve výši 2500,-.Druhé dítě se má narodit 19.12.2008. Než jsem se evidovala na úřadě práce,tak jsem pobírala rodičovskou ve výši cca 3 500.-
Chci se zeptat: 1. jakou peněžitou dávku budu pobírat, když mám zlomenou nohu v době kdy jsem evidována na pracovním úřadě? 2. Až se narodí druhé dítě jakou výši mateřskou budu pobírat(z čeho ji budou počítat,když jsem půl roku před narozením dítěte byla v evidenci pracovního úřadu)? 3. jaká bude má výše rodičovské dovolené? 4. je možné si zažádat o nějaké doplacení k životnímu minimu???? Myslím,že 2500 je velmi málo.
Manžel má hrubý příjem 20 000,-,žijeme ve společné domácnosti.
Předem moc děkuji za odpovědi.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 8. 2007 15:04

Dobry den ,chtela jsem se zeptat jak to bude ted od noveho roku s mater.dovolenou,pro nas co uz jsme na mater.dovolene?Jsem uz rok.Budou pro nas ty zmeny take a jak to budem nahlasovat atd atd
+24
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 5. 2006 20:33 | Petra

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,zda tu někdo neví,jak je to z tou výší rodičovského příplatku od roku 2007,co se slibuje.Je to jisté nebo né?Máme teď skoro 4 letého syna a hrozně bychom si přáli ještě pro něj sestřičku,ale neodvažuji se podstoupit další čtyři roky s tou almužnou,co je nyní.
+35
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 9. 2005 14:29 | renata : reny2@seznam.cz

Uplne s vami souhlasim.Ja mohu posoudit tento problem ze dvou stran.Ziju totiz na Islandu a mam 4leteho syna,ktery je postizeny(Down.syndrom).Zde je materska pouhych 6mesicu,pri snizeni teto castky si muzete materskou prodlouzit na 9mesicu.Pak vam nezbyva,nez jit do prace a dite do 2let umistit k tzv.dagmame,cili jakesi chuve.Od 2let jsou pak skolky.Pro zenu s postizenym ditetem plati,ze muze zustat doma a brat jakousi davku za peci o postizene dite od pojistovny,a do 6let veku ditete zustat doma a venovat se mu,ale jen pokud ma manzela-zivitele.Zeny jako ja,tedy rozvedena s postizenym ditetem bere tuto davku a jeste soc.prispevek.Na ten jsou tabulky,kde se pocita s ziv.minimem,prispevkem na byt a take poctem osob,kterych se to tyka,v pripade ze ma dalsi deti.A pokud nema vlastni bydleni,dostane byt od socialky.Pokud posoudim vysi mezd a ceny sluzeb ci treba benzinu,ap. musela bych brat v CR celkem 17 000Kc abych mela stejnou zivotni uroven jako tady................co dodat? Jen to,ze bych byt v CR nedostala ani nahodou,a brala bych rod.prispevek,alimenty a soc.davky ve vysi max 8 000Kc.Pri soucasnych cenach najmu za byt,by mi na jidlo a ostatni vydaje zbylo s bidou 3 500Kc.To bych musela sakra setrit a rozmyslet si,zda diteti koupim radeji ovoce,nebo treba nove boty........zatimco na Islandu zvladnu i lizink na auto.............Je to smutne,ze takove zeny,ci mlade rodiny se pomoci od statu nedockaji a jsou nuceni zivorit,zatimco romove si jezdi pro soc.davky na smecku deti v drahych autech a jsou vysmati.....Kde je spravedlnost? To nevi nikdo z normalnich smrtelniku a panu ministru a jinych politiku se to netyka,ti maji penez dostatek a a statni penize se rozhazuji na vsechny strany,jen na takove pripady,se nejak nemysli...........a proc taky?vzdyt se jedna JEN O POSTIZENE.......
+32
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 8. 2005 18:30 | dalin

Benedikte, tak vol ODS a uvidíš jak "nebudou hrabat, postarají se sociálními opatřeními o občany a zvýší porodnost a sníží nezaměstnanost". Pokud si dobře pamatuji, tak před socanskou vládou tady byla ODS, porodnost nižší, inflace vyšší, jenom ta nezaměstnanost byla lepší (to ale nebyla zásluha ODS). Věř si čemu chceš, ale experiment s modrou šancí odskáčí téměř všichni občané.
+45
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 8. 2005 9:51 | Leo

Myslím si, že rodičovský příspěvek je k výši průměrné mzdy velmi nízký. Stále se zvyšují důchody a stále od důchodců slýcháme - jak z toho máme vyžít? Důchodce si však již nemusí kupovat byt, hradit velmi vysoké splátky hypotéky a celý byt kompletně zařizovat. Když si odečteme veškeré nutné náklady mladých rodin , dále nekonečně dlouhé splátky hypoték, zjistíme, že téměř každá mladá rodina s dítětem, která si chce pořídit vlastní bydlení, žije na pokraji životního minima. Přesto stále dokola - a co ti důchodci? Jen si to zkuste - žít z důchodu o stejné výši jaký je rodičovský příspěvek. Jen 3 měsíce a budete křičet - z toho se nedá žít ! A to ještě nemusíte živit malé dítě. Poté se páni politici nedivte, že naše populace stárne.
+28
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 7. 2005 13:02 | Tomáš

S manželkou právě čekáme své první miminko, jsme šťastní a doufáme, že to s penězi nějak zvládneme. K délce rodičovské dovolené bych chtěl říci,že určitě hodně rodičů by si rádo přivydělalo, ale problém je kam dát dítě na hlídání! Když je ještě babička a dědeček tak to nějak jde, ikdyž chodí taky do práce, ale nerozumím pracovní době v mateřských školkách, které mají otevřeno od 6:00 do 15:00, což je pracovní doba, která hodně limituje výběr práce, kterou by rodiče chtěli dělat. Pokud vím tak normální ranní směna trvá osm hodin a pokud ještě dojíždíte tak nemáte šanci dítě do školky jak dát tak ho vyzvednout. Nevím, třeba mám špatný názor, ale věřím, že správně uzpůsobená pracovní doba ve školkách by umožňovalo více rodinám si přivydělat a ne hledat si práci pouze na zkrácený úvazek.
+29
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 6. 2005 11:21 | Romana

Asi máš pravdu OJ OJ! je to o prioritách a už jsme se rozhodli, miminko chceme určitě a možná že už teď, protože se oba moc těšíme.
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 5. 2005 15:05 | OJ OJ

to je o prioritach v životě, buď budeš mít děti a nic jiného / lepší auto, lepší dovolena/, nebo budeš mít doma veselo/ tj více dětí/.
1 dítě = 1 milion co jsi mohla v životě investovat jinak, je to tvoje svobodné rozhodnutí
+14
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 5. 2005 14:57 | Romana

Je mi 23 let, chtěla bych mít s manželem miminko, ale což pak to jde???? Manžel vydělává celkem slušně, ale ani tak si nedokážu představit,že by musel živit mne, dítě, platit byt a všechno ostatní, protože z té almužny co bych dostávala, no to by asi miminku nic pořádného nekoupila, vždyť to málem nestačí ani na plínky. To by asi nešlo!Takže určitě ještě pár let počkáme, no a to se ani nedivím že naše populace stárne.A co si koupíte pro miminko za porodne??????????????????????? Haha ani slušný kočárek!!!!!!!!! a kde je zbytek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !
+40
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 1. 2005 12:47 | alena

honzo,asi neznáš mužský
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 1. 2005 12:45 | aliaja@centrum cz

pokud jsme žili v tuhých dobách selských rebelií ale mohli jsme to základní vypěstovat na poli,hlady se neumíralo. Civilizace ovšem ssebou nese deprese, strach z budoucnosti, pocit bezmoci a z toho vyplývající styl- po mě potopa. Civilizovaná společnost není stavěná jako prvobytně pospolná,podobně jako panelák není vytápěn chrastím z lesa. nepřátelé sociálního státu to ale nepochopí, stejně jako to,že ekonomové a bankéři se svými platy a řízením ekonomiky parazitují na zbytku společnosti.Prvobytně pospolitý rolník by je praštil palicí, šel by zasít a pak zplodit trojčata.
+28
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 4. 2004 11:56 | Anonym

Peněžitá pomoc v mateřství se vyplácí maximálně 28 týdnů a to nejdříve 6 týdnů před termínem porodu. Pokud se jedná o osamělou ženu nebo porodí více dětí najednou, tak je to více. Přesný počet neznám.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 3. 2004 14:54 | Milan K.

Jako tatínek majicí ženu na mateřské nemohu souhlasit,že stát rodinu podporuje.Úvaha,že venku nemají tak dlohou mateřskou,je mylná,ponevadž u nás se vydělává daleko méně,ale to se nikde neuvádí!!!
-5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 2. 2004 8:36 | truda

Zajímalo by mě, jak to funguje se soužitím na hromádce a dítětem, máte někdo zkušenosti s finanční situací?
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 2. 2004 12:44 | Honzajs

Musí se spolehnout, že ji manžel finančně zabezpečí i na důchod, kdy ho bude mít kvůli mateřské menší. Alespoň jás s tím tak počítám (manželka je doma s dcerkou).
A společné zdanění manželů jedině vítám.
+24
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 1/3

Předchozí

1

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Martin Wichterle

podnikatel, Wikow Industry

Michal David

hudebník a podnikatel

Martin Wichterle
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Michal David
ÚSPĚŠNOST
50,00 %

z 2 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services