Na půl nechtěné dítě aneb co vyvrhla sněmovna

Poslanci koaličních stran prosadili první kroky vládní reformy veřejných financí. Důsledky lze čekat na všech frontách: přiostří se v oblasti důchodů, nemocenských dávek nebo u stavebního spoření. Volněji by se pak mělo dýchat firmám, naopak živnostníkům některé zbrusu nové povinnosti přibudou.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Další příspěvky v diskuzi (celkem 5 komentářů)

30. 9. 2003 11:46 | Pavel Prokop

Smutné, velmi smutné čtení. Polovičatá řešení, opět přizpůsobená požadavkům voličů místo potřebám ekonomiky (viz třeba ono potlačování drobného podnikání na úkor zaměstnanců velkých molochů). Proč nedokáže tento stát ocenit ty, kteří se starají sami o sebe? Když se dávají subvence velkým investorům, kteří to za dva roky zabalí a jdou zase jinam, nemělo by se myslet i na ty, kteří si dokáží najít svou cestu a také zaměstnat pár lidí místo toho, aby seděli na zadku a čekali, co bude?
+34
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 9. 2003 11:29 | Autor clanku: jiri.sedivy@penize.cz

Tak tohle bych snad i podepsal. Jen si nemyslim, ze by se za humny zas tak ruzovelo. Preju pevne nervy.
+14
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 9. 2003 9:44 | Fredy

Možná máte pravdu, ale co jiného vládě zbývá? Naslibovala hory doly a nemá ani na ty doly (aby je zavřela:-)). Pokud se kouknete za humna, tak se to tam růžový na všech stranách. A přesto MUSÍ také dělat opatření, která spíše sluší pravicovým vládám. Není jiné cesty, už toho nerozdávali dost. Ovšem problém je v tom, že tato naše reforma, ač vyznívá bombasticky a straší kde koho, je jen slabým čajíčkem, který bychom potřebovali. Slováci jsou jiní kabrňáci, ale to už se tady rozebíralo.
S tím "obecním blbcem" jsem myslel zákony, které se dotýkají každého. Daňové zákony, občanský zákoník, zákoník práce apod. Na ty odborné by asi "Pepa Vyskoč" nestačil, někdy na ně nestačí ani renomovaní právníci.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 9. 2003 8:28 | Autor článku

Pokud jsem se Vás dotknul se zařazením vlády, tak se omlouvám. Článek není primárně o vládě. Takzže následující polemika je mimo rámec článku o výsledcích hlasování ve sněmovně. Zda je socdem levicová? Možná, ale spíše ůevého středu: snížila daně podnikům, přiostřila sama na nemocenských a také dluh se v současné době snaží snižovat a tenduje k vyrovnanému rozpočtu. To vše jsou znaky posunující socdem napravo - tedy ke středu. Navíc se ani nelišíme v tom, jaký je rozdíl na stupnici, jen jaksi tu nulu máme každý jinde. Ale bazírovat na ní nemá cenu. HLAVNÍ PROBLÉM JE V TOM, ŽE SE KAŽDÁ STRANA CHOVÁ JINAK, NEŽ SE DEKLARUJE SAMA. V současnosti bych však uznal argument, že tak rozdali karty voličové.
Nicméně bych si mnohem více považoval jiných argumentů. Na našem politickém nebi chybí strana, která by chtěla programově zeštíhlet státní aparát na polovinu. A jsem přesvědčen o tom, že by vše fungovalo stejně jako dnes. Tedy blbě. taková strana by se možná do parlamentu přes pět procent přehoupla. Jen argument s losovaným obecním blbcem je nesmysl. Protože mnoho zákonů je potřeba, ale ne každému je jich třeba. Například zákon upravující podmínky jaderné energetiky rozhodně nemusí chápat Honza Veselý, který jezdí spokojeně s traktorem v Horní dolní.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 9. 2003 7:05 | Fredy

Mám takový dojem, že máme jinou vládu, než kam ji řadíte. Není to náhodou vláda levice (ČSSD), levého středu (KDU-ČSL) a pravého středu (US-DEU)? Skutečná pravicová strana ve vládě není a bohužel mi chybí i poslanecké sněmovně. ODS si na ni jen hraje, ale to nestačí.
Kdyby to bylo možné, tak bych tak na dvacet let zrušil všechny politické strany. Volil by se pouze prezident a ústavní soudci a obecní a krajská zastupitelstva. Ústavním soudcům by přibil ještě jeden úkol a to je "vyhlásit a realizovat výběrové řízení na vedoucí manažéry republiky". V dnešní době se nazývají ministři. Tito manažéři by mohli pocházet odkudkoliv ze světa. Hlavním kritériem jejich odměňování by byla prosperita státu a spokojenost občanů.
Předpokládám, že jedině v tomto případě by došlo ke skutečnému zkvalitnění práce státních úředníků a jejich podstatná redukce. Konečně by možná nastalo to, že ten kdo řídí určitý resort (ministerstvo) by mu i rozuměl a dokázal čelit fantasmagorickým výplodům některých vyšší státních úředníků. Jako třeba stálé obhajování regulace nájemného na MF apod.
A na konec ještě to, že by byla zřízena, třeba u prezidenta republiky, něco jako "pozice obyčejného občana". Tento obyčejný občan by byl losován z různých vrstev obyvatelstva a jeho jediným úkolem by bylo, za odměnu, přečíst a porozumět nově vydaným zákonům a vyhláškám. Jedině v případě jeho porozumění by mohl nabýt zákon účinnosti. Dříve se tomu říkalo (obecní blbec).
Vzhledem k tomu, že by se museli poslanci a senátoři nejdříve sami zrušit, tak je to jen můj výplod fantazie. Dnes bychom se nemuseli zabývat nějakou reformou a třeba bychom byli dál, než je Švýcarsko. Nu což, už jsem se probudil a tak si půjdu koupit denní tisk a jadrně si zanadávat na politiky.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Aleš Řebíček

exministr a podnikatel, Slavia Praha

Jiří Šimáně

podnikatel, Unimex Group

Aleš Řebíček
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Jiří Šimáně
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services