Riziko pod dozorem

Petr Fejtek | | 14. 8. 2003 | 4 komentáře
Rizika se většinou bojíme jako čert kříže. Jen málokdo si však uvědomuje, že investiční riziko je právě ten dar, díky kterému můžeme vydělávat.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Další příspěvky v diskuzi (celkem 4 komentářů)

27. 8. 2003 0:27

Dovolil bych si polemizovat z tvrzením, že je lepší investovat na delší než na kratší dobu. I když by se mohlo zdát, že pro tento závěr čísla jasně hovoří, věc má jeden zádrhel - tvrzení je založeno na srovnání dvou nesrovnatelných veličin: ročního přírůstku indexu (který se rovná zisku při ročním investování) a průměrného ročního přírůstku indexu za pět let (který je pro investora pouze hypotetickou veličinou, neboť ve skutečnosti inkasuje pětiletý přírůstek). Fakt, že průměrný přírůstek vykazuje menší fluktuace není důsledkem výhodnosti delšího horizontu, ale vyplývá z matematické statistiky (rozptyl průměru je vždy menší než rozptyl samotné veličiny). Pokud bychom chtěli jednoleté a pětileté investování nějak srovnávat, asi by bylo nejlepší dělat to pomocí čisté dnešní hodnoty, která ovšem závisí na (předem neznámé) úrokové míře – při různých scénářích jejího vývoje by srovnání dopadalo různě, přičemž investice na delší dobu by v každém případě byla rizikovější. Záleželo by pak na investorově averzitě k riziku, zda (případně) vyšší střední hodnota toto riziko vyváží. Martin Šmíd
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 8. 2003 8:33 | Boucek Antonin

Pise se to o Americe, protoze tento trh jako jeden z mala funguje nepretrzite dostatecne dlouhou dobu - u vetsiny ostatnich bylo obchodovani preruseno nebo doslo k nejakym jinym pohromam, ktere se vetsinou nehodi do kramu tem, kteri propaguji investice. Spravna otazka tedy zni - jaka je pravdepodobnost, ze trh, ktery si vyberete k investovani (a subjekt, ktery vam toto investovani zprostredkuje) vydrzi po celou dobu Vaseho investicniho horizontu, ktery (dle Vasi rady) ma byt desitky let, respektive, ze nedojde k strukturalnim zmenam, ktere Vasi investici znehodnoti. Predstavte si sam, ze si v roce 1913 jako poddany Jeho cisarskeho Velicenstva, zijici v cisarsko-kralovskem meste Praze (Brne ci treba Hradci Kralovem) vybirate, do ceho budete investovat sve celozivotni uspory na pristich ctyricet let. Myslite, ze byste se trefil?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 8. 2003 13:16 | FejtekP

Máte, jako vždy, pravdu - pohybujeme se v alegoriích, které modelují nejvýš naše vlastní představy, jsme v zajetí kolorovaných paradigmat... Ale zkrátka - jen trhy Ameriky jsou dost dlouhé, zachycují i Velkou depresi. Přesto možná přijde ještě větší, třeba již přistávají zelení mužíčci s tykadly, kteří zítra zakáží burzy... Ostatně to s dostatečně dlouhým horizontem prý řekl sám ó velký John Maynard Keynes.
+37
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 8. 2003 9:37 | Bouček Antonín

Proč se uvádí dlouhodobá data jenom pro USA? Jak by vypadalo něco podobného třeba pro Argentinu, Rusko, Brazílie či třeba Japonsko? A jaká je jistota, že data z minulosti se budou opakovat v budoucnosti? Ano, v dlouhodobějším horizontu můžete mít riziko volatility pod určitou kontrolou (respektive můžete si myslet, že je pod kontrolou máte), pokud vám mezitím nezkolabuje země pod nohama, popřípadě nezkolabujete Vy. Jak už kdosi říkal, v dostatečně dlouhém horizontu jsme všichni mrtví.
+32
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Vlasta Parkanová

politička

Zdeněk Matějovský

podnikatel, Povlečení Matějovský

Vlasta Parkanová
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 2 duelů
×
Zdeněk Matějovský
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services