Co pro nás znamenají zahraniční turisté?

Martin Zika | | 7. 7. 2003 | 11 komentářů
Zajímá vás, kolik přijíždí do České republiky turistů? Odkud nejčastěji jsou, kolik peněz tu utratí a jak významný je vlastně zahraniční cestovní ruch pro českou ekonomiku? Možná vás překvapí, že v českém hospodářství hraje velmi významnou roli.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 7. 2003 7:58, BarboraJ

nedivim se,

ze pocet zahranicnich turistu klesa. nejdriv to byla zvedavost, ktera je sem primo hnala. no a pak si zacali uvedomovat, jak je berou cesi na hul. ma vzpominka je tak z roku 96. vstup do zidovskeho muzea v praze. pro cecha 80 kc, pro cizince 200 kc.
podobne, ne tak kriklave jsem zazil i v jedne klatovske restauraci, kdyz mi servirka omylem prinesla nemecky jidelni listek.

+30
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 7. 2003 8:01, BarboraJ

Statistika

je podivuhodny nastroj. Vcera jsem byla informovana na Fox, ze prumerny americky turista utrati na evropskem kontinente nekolikanasobne vic nez prumerny evropsky cestovatel. Konkretne, dle US zdroju, american vyda osmkrat vice nez skudlivy holandan. Proc v Cechach ti americane tak setri?

-13
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 11 komentářů)

14. 7. 2003 22:41

Priletam kazde leto na Ruzyn z USA.Tam si vezmu v pujcovne nejake auto a jedu na Liberec-Jablonec.V Praze se domotat na dalnici na sever Cech je problem,nicmene dokazu to s najetim mnoha desitek km navic.Po cely pobyt musim mit strach ze mi nekdo ukradne nebo aspon vykrade auto,penezenku,a dalsi se snazi me obrat dvojimi cenami za cokoliv (jedna pro cizince jedna pro domaci).Policie je neprofesionalni a zaludna ( s merenim rychlosti aut) a neschopna a pomala s resenim cehokoliv co nesnese odkladu.Jeji uspesnost musi byt na bode mrazu.Justice je o nicem,tam nepracuje nic a nikdo.Penize si vymenuji zasadne uz v USA, tady mam to sve jiste a nikdo me nenatahne.Presto se do Cech vracim kazdy rok a rad,utracim dost. To ze nedostanu piti s dostatkem ledu ci spis s zadnym ledem je normal.Je rada veci na ktere si musi turista v CR zvyknout.
-8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 7. 2003 8:11 | M. Konvička

richarde,
asi mi ve Tvém příspěvku něco nedochází, a nevím co. Nevím, co chceš říct tím, že turistický business je riskantní - to je skoro každej, snad kromě tučných státních zakázek a toho zemědělství -, ani tím, že "t. přináší značné negativní dopady - to rovněž platí skoro pro každou lidskou činnost.
Alias, co byste v tom ČK bez návštěvníků dělali: památky byste možná měli neošoupané, ale co byste s nimi, proboha, sami podnikali?


+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 7. 2003 8:08 | Kamenozrout zeleny

Nejenom veprove a pivo
Ctvrtek, 3.cervence t.r. - Bezny vsedni den. Jel jsem autem z Rozvadova do Prahy na Chodov. Prujezd Plzni cca 1,5 hod. Cekani pred Barandovskym mostem asi 45 min. Zazil jsem na evropskych silnicich jiz dosti ucpanych dalnic a mest. To, co zazivam v posledni dobe v CR je dosti katastrofalni. Cekani na placeni mytneho na italskych dalnicich je ve srovnani s provozem v CR nepatrna ztrata casu. Omlouvam se za to, jak jsem v duchu nadaval Italum. Proc to pisi - Cestovni ruch nejsou jenom hotely, pamatky a dobre jidlo. Turista potrebuje mit k dispozici take perfektni infrastrukturu do ktere patri mimo jine take silnicni sit. Platit v Praze za prenocovani stejnou cenu jako v Londyne nebo ve Frankfurtu je vysmech zdravemu rozumu. Hotel neni vsechno, potrebuje to take kompletni servis a jet v Praze s taxikem, jehoz neoholeny ridic je oblecen v trenyrkach a tilku (nemluvim o cene pro cizince)je zazitek, ktery odradi od dalsich navstev CR. Nerikam, ze vsichni prazsti taxikari jsou spinavi a zlodeji. Jsem presvedcen, ze je takovych kvitek mensina, avsak i tato mala cast dokaze zpusobit skodu, ktera je pro turisticky ruch nevycislitelna. Myslim, ze i to co pisi je zbytecne a az budu muset jet ja,nebo nekdo z mych znamych a kolegu do CR najdeme nezmenenou situaci. Je to skoda, protoze stravit dovolenou v CR by bylo hezke, avsak clovek jede tam, kde infrastruktura doopravdy funguje.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 7. 2003 8:04 | rich

jojo, čísla jsou to zajímavá-ale klamou
protože: 1. cestovní ruch podléhá sezónnosti. v některých oblastech je v sezóně nedostatek zaměstnanců, ale mimo sezónu (které nezřídka trvá jeden jediný kvartál) je to nanic. žádná legrace-zaměstnanost pak znamená jen brigády, práci na živnosťák, anebo rovnou šedá zóna. 2. cestovní ruch sebou přináší značné negativní dopady, jimiž se ČCCR nezabývá. odpadky, hluk, zátěž, ošoupání památek. kriminalitu. riziko SARS a jiných.... 3. je to velmi rizikové podnikání: stačí jeden pitomý usáma a destinace je prázdná. do roka se to zberchá, jenže pak přijdou povodně. pak SARS. pak válka v Iráku. to je všechno tak rizikové, že drobný podnikatel v cestovním ruchu prostě nemůže nést riziko půjček: on opravdu neví, co bude ne že za rok, ale ani zítra.
to zemědělci, ti aspoň dokáží odhadnout, že letos bude úroda špatná nebo dobrá. v cestovním ruchu vám to řekne až exekutor. možná prezentuji vyhraněný postoj, ale věřte, že vím, o čem mluvím. bydlím v Českém Krumlově.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 7. 2003 8:01 | Vera

Statistika
je podivuhodny nastroj. Vcera jsem byla informovana na Fox, ze prumerny americky turista utrati na evropskem kontinente nekolikanasobne vic nez prumerny evropsky cestovatel. Konkretne, dle US zdroju, american vyda osmkrat vice nez skudlivy holandan. Proc v Cechach ti americane tak setri?
-13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 7. 2003 8:00 | Ape

Ale vždyť je to v tom titulku "PENÍZE: Co pro nás znamenají zahraniční turisté?". Stačí jen úvodní slovo přesunout na konec. Tak proč tolik tabulek ?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 7. 2003 7:59 | Mrnil

Lidi pracujicich v cesctovnim ruchu je vice nez zemedelcu
Ale podpora cestovniho ruchu a prezentace CR ze strany statu je blizka nule ve srovnani s podporou zemedelcum, kteri dostavaji miliardy za to, ze v zime je zima a v lete teplo
-5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 7. 2003 7:58 | Mysch

nedivim se,
ze pocet zahranicnich turistu klesa. nejdriv to byla zvedavost, ktera je sem primo hnala. no a pak si zacali uvedomovat, jak je berou cesi na hul. ma vzpominka je tak z roku 96. vstup do zidovskeho muzea v praze. pro cecha 80 kc, pro cizince 200 kc. podobne, ne tak kriklave jsem zazil i v jedne klatovske restauraci, kdyz mi servirka omylem prinesla nemecky jidelni listek.
+30
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 7. 2003 22:57

Nejenom veprove a pivo Ctvrtek, 3.cervence t.r. - Bezny vsedni den. Jel jsem autem z Rozvadova do Prahy na Chodov. Prujezd Plzni cca 1,5 hod. Cekani pred Barandovskym mostem asi 45 min. Zazil jsem na evropskych silnicich jiz dosti ucpanych dalnic a mest. To, co zazivam v posledni dobe v CR je dosti katastrofalni. Cekani na placeni mytneho na italskych dalnicich je ve srovnani s provozem v CR nepatrna ztrata casu. Omlouvam se za to, jak jsem v duchu nadaval Italum. Proc to pisi - Cestovni ruch nejsou jenom hotely, pamatky a dobre jidlo. Turista potrebuje mit k dispozici take perfektni infrastrukturu do ktere patri mimo jine take silnicni sit. Platit v Praze za prenocovani stejnou cenu jako v Londyne nebo ve Frankfurtu je vysmech zdravemu rozumu. Hotel neni vsechno, potrebuje to take kompletni servis a jet v Praze s taxikem, jehoz neoholeny ridic je oblecen v trenyrkach a tilku (nemluvim o cene pro cizince)je zazitek, ktery odradi od dalsich navstev CR. Nerikam, ze vsichni prazsti taxikari jsou spinavi a zlodeji. Jsem presvedcen, ze je takovych kvitek mensina, avsak i tato mala cast dokaze zpusobit skodu, ktera je pro turisticky ruch nevycislitelna. Myslim, ze i to co pisi je zbytecne a az budu muset jet ja,nebo nekdo z mych znamych a kolegu do CR najdeme nezmenenou situaci. Je to skoda, protoze stravit dovolenou v CR by bylo hezke, avsak clovek jede tam, kde infrastruktura doopravdy funguje.
Kamenozrout zeleny, 80.218.230.126
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 7. 2003 9:09 | koloděj

Kde je podpora státu Já si nejsem vědom toho, že by stát podporoval malé podnikání v této oblasti. Kdejaký podnik, který na zeleé louce vybuduje na 10let plechovou fabriku je osvobozen od daní, k boudě se mu udělá infrastruktura a asfaltka, ale dorbní hoteliéři a ubytovatelé nedostanou nic. Viděli jste třeba někdy na CNN raklamní šot zvoucí k návštěvě ČR? Já tedy ne. A to bychom mohli pokračovat dál a dál.
+18
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 7. 2003 8:47

Martine, co říká centrála o výhledu na rok 2003 a 2004? Ondřej
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Petr Čech

fotbalová legenda a investor

Libor Malý

podnikatel, zakladatel Jobs.cz

Petr Čech
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Libor Malý
ÚSPĚŠNOST
66,67 %

z 3 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services