Komisi na ně!

Galeristé rádi hovoří o umění jako o výhodné investici. Může být. Dokud si to myslí hodně lidí, je to fajn. Podobně jako s dot.comy nebo hrou letadlo. Jedno je však jisté - trh s uměním by potřeboval něco jako Komisi pro cenné papíry. Manipulace s "kurzem" jsou totiž až příliš snadné.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Další příspěvky v diskuzi (celkem 2 komentářů)

4. 2. 2003 15:07

Já osobně musím říct, že jsem vždy investoval do světových akciových trhů a investici do umění jsem během minulého roku objevil jako doplněk svých investic. Nekupoval jsem žádné Filly nebo Špály, udělal jsem si dlouhý search na netu a v knihách a zaměřil jsem se na český impresionismus - Mařákovu školu. Především jsem nakoupil ty obrazy, které se mi líbí (kdo by se na ty ošklivé dva nebo tři roky koukal, že) a to v položkách od 50 000,- Kč do 150 000,- Kč. První aukci je člověK velice nervozní, ale poměrně velice rychle pochopí její "průběh". Je potřeba si dát pevnou cenu a za tu nejít. Porovnával jsem si také aukční ceny Mařákovců na aukcích v roce 2000 a v roce 2003, kde jsem došel průměrně k částce 20% p.a. Investici do umění nelze a priori odsoudit pro netransparentnost nebo jakési nekalé "čachry machry", pokud to člověka baví a je zvídavý, tak se do toho velice rychle dostane. Vím, že jen čas ukáže, zda li jsem udělal dobře, ale již dnes je jisté, že bych prodal se ziskem.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 1. 2003 14:44 | sysel

Když ony ty komise jsou vždycky pozadu. Na toto téma by bylo dobré zmapovat historii podobně, jak to bylo v případě historie burzovních krachů v seriálu pana Volka. Navíc u cenných papírů je nabídka i poptávka do jisté míry definována. U uměleckých děl je nabídka obrovská a poptávka jen po něčem. Každý akademický umělec tvoří celý život „díla“, má různá „období“ a každý by si přál, přesněji majitelé děl každého umělce by si přáli, aby „jeho kvality prověřil čas“. A „umělců“ jsou nekonečné řady akademických a nespočetně těch neakademických, kteří to ale třeba mají „od boha“. Dnes malují herci, zpěváci, /všimněte si, že malíři nezpívají!/. To bude „děl“. Já se v případě umění řídím heslem líbí – nelíbí. Aukční síně ovšem nejsou od toho, aby nabízely díla „hezká“, ale je to obyčejný byznys. A neprůhledný a tvrdý byznys. Proto když si chci zvelebit obydlí, řídím se svým vkusem a nákup „uměleckých“ děl považuji za extrémní riziko pro každého, kdo v tomto oboru nedělá. Takové ty příběhy, jak pan továrník kupoval díla mladého umělce a nyní je z toho sbírka, kterou i Národní galerie kupuje zpět jsou sice dojemné, je to o velkých penězích, o velké náhodě a mám pocit, že jen o těch penězích. Většinu „děl“ bych si domů nepověsil. A marketinková snaha „zviditelnit“ nějakého umělce je zase jen o byznysu a ne o umění. A jako laik se mohu spálit ještě víc než u cenných papírů. Když analyzuji finanční výsledky společnosti, tak mohu alespoň trochu odhadnout hodnotu. U uměleckého díla jsem v cizích rukou. Proto já umělecká díla jako finanční investici nekupuji a nedoporučuji. A protože jsem žádnému mladému adeptu malířství nebo sochařství nic nepronajal, tak ani za 100 let nebudu kvůli „umění“ bohatý. Ani nebudu mít zakrámovaný byt.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Martin Hausenblas

podnikatel a investor, Adler

Jiří Pospíšil

politik

Martin Hausenblas
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Jiří Pospíšil
ÚSPĚŠNOST
33,33 %

z 3 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services