Nový přírůstek zajištěných fondů

Tomáš Mergl | | 27. 11. 2002 | 2 komentáře
Finanční skupina ČSOB/KBC v pondělí představila již devátý ze série zajištěných fondů v českých korunách. Kromě vrácení plné hodnoty vložené investice nabízí nový fond také šestiprocentní výnos na konci investičního období.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Další příspěvky v diskuzi (celkem 2 komentářů)

28. 11. 2002 18:25 | tmergl

Dobrý den, děkuji za Váš příspěvek. Souhlasím s Vámi, že vstupní poplatek 2 % u fondu ČSOB Světové akcie 4 je pro investora méně výhodný než v případě zajištěných fondů HSBC, kde při dodržení investičního horizontu investor vstupní poplatek nehradí. Také je pravda, že výnosový potenciál je u fondů HSBC mnohem vyšší než u fondu Světové akcie 4. S výnosovým potenciálem jde ovšem ruku v ruce i míra rizika. Zatímco u fondu ČSOB Světové akcie 4 je omezena ztráta za dílčí období na -3 %, přičemž investor po 4,5 letech obdrží vedle vložené investice (a po odečtení vstupního poplatku) také 6% výnos, u zajištěných fondů HSBC je ztrátové pole otevřeno a investor obdrží po čtyřech letech minimálně 100 % vkladu, v případě "asijského" fondu navíc výnos 7-9 %. Svou roli hraje také měnové riziko - zatímco fond ČSOB je denominován v korunách, fondy HSBC jsou cizoměnové. Pokud jde o konstrukci zajištěného fondu, je otázkou, zda je lepší strategií investovat větší část portfolia do dluhopisů a menší do opcí, nebo celé portfolio do dluhopisů a výnosy potom směňovat prostřednictvím swapů za zhodnocení indexů. K Vašemu argumentu o možnosti získat minimálně stejné zhodnocení jako u fondu Světové akcie 4 prostřednictvím investic do dluhopisových a akciových fondů: samozřejmě to lze. Je jen otázkou, jak se při současné úrovni úrokových sazeb bude výkonnost dluhopisových fondů do budoucna vyvíjet. Pokud jde o způsob výpočtu maximálního ročního výnosu, údaj 5,73 % p.a. není chyba. Jde o anualizovaný výnos při investici na 4,5 roku, kdy celkový výnos po 4,5 letech činí 28,6 %. Pro názornost: (1,0573^4)*(1+0,0573/2)=přibli žně1,286 neboli celkový výnos maximálně 28,6 %. Podobně je to s minimálním výnosem 1,3 % p.a.: (1,013^4)*(1+0,013/2)=přibližn ě1,06, neboli minimálně 6% výnos na konci investičního období.
-12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 11. 2002 9:36 | Dáda

Jen blázen by investoval do tohoto fondu. Když jej porovnám například se zajištěnými fondy HSBC, tak je tento produkt úplná zlodějina ! HSBC fondy jsou při dodržení investičního cyklu bez poplatků, je možnost daleko vyšších výnosů v případě růstu kapitálových trhů a dluhopisovou (zajišťovací) složku mají lépe propracovanou. Dobrý tah od ČSOB, jak vydělat balík, protože jestli půjdou akciové trhy nahoru, podílník fondu dostane z tohoto zisku jen almužnu. Těch zhruba pět procent, co lze ve fondu ročně maximálně vydělat, nám možná v průměru za celé období vydělají i samotné dluhopisové fondy. Kdybych například 80% své investice vložil do dluhopisových fondů a zbylých 20% investoval do akciových fondů, výsledek by byl určitě dost podobný, ne-li lepší (navíc bez penále při předčasném ukončení investice).
Vzkaz pro autora ! Ať počítám, jak počítám, jestli je investiční období 4,5 roku a maximální celkový výnos je 28,6%, průměrný roční výnos mi vychází zhruba 6,3%.
+24
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Martin Hausenblas

podnikatel a investor, Adler

Petr Čech

fotbalová legenda a investor

Martin Hausenblas
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Petr Čech
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services