Jak se chová cena zlata?

V další části našeho seriálu o zlatu se podíváme na důvody výkyvů v ceně zlata. Byl pokles jeho ceny na konci devadesátých let způsoben výprodeji centrálních bank? Ovlivňuje tržní cenu zlata poptávka klenotníků či průmyslu?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Další příspěvky v diskuzi (celkem 4 komentářů)

5. 8. 2002 15:35 | Vavřinec Kryzánek

Trhy pouzily korunu jako jeden z mnoha prostredku spekulace na pokles dolaru, čímž nemyslím, že zahraniční podniky konvertují svá likvidní aktiva na koruny, ale že profesionální spekulanti-obchodníci mají menší důvěru v budoucí hodnotu dolaru (např. proto, že současný ministr financí USA počátkem května prohlásil, že pochybuje o významu intervencí) a zároveň jejich náhled na korunu zůstává stejný nebo se změnil podstatně méně, výsledkem je, že použijí korunu vedle dalších měn a investičních aktiv jako prostředek spekulace na pokles dolaru. Ještě ke zlatu: koncem 60. let musely centrální banky ukončit intervence na londýnském trhu se zlatem, protože nedokázaly ustát tempo jakým musely v té době zlato prodávat (v důsledku poklesu důvěry v udržitelnost Bretton-Woodského zlatého standardu -v roce 1968 devalvovala britská libra). Doufám, že další pokračování článků o zlatu osvětlí problematiku více.
+44
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 8. 2002 12:33 | Boucek Antonin

U ceny zlata v 70. letech jenom tusim (neb se v tom prilis nevyznam) vliv v opusteni zlateho standardu u americkeho dolaru (rikalo se mu tak?), dvou ropnych socich (1973 a 1979), americke inflaci a z techto faktoru vyplyvajici devalvace dolaru (v pomeru ke zlatu). Tohle skutecne asi prodeje zlata centralni bankou moc neovlivnily. Pokud jde o menovy kurs, myslite si, ze subjekty, kteri by normalne drzely euro ci dolar (tedy americke ci evropske podniky a banky) prestaly svym menam verit a kupuji misto toho ceske koruny? Zeptejte se nejakeho bankovniho dealera, proc koruna posiluje! V lepsim pripade Vam rekne, ze nevi, hned druhym duvodem jsou vsak potencionalni i soucasne prime zahranicni investice v CR.
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 8. 2002 10:42 | Vavřinec Kryzánek

Prodeje centrálních bank mají vliv na cenu zlata, ale pouze krátkodobě a v omezeném rozsahu. V 70. letech cena zlata vzrostla zhruba z 35 USD na 600 USD, prodeje centrálních bank, ani těžba ani poptávka zpracovatelů nemohou tuto slutečnost vysvětlit. Nevysvětlují, jak ukazuje přiložený graf, cenu zlata ani v 90. letech, kdy její variabilita byla podstatně nižší. - to je fakt, který se nedá umluvit. Denní obrat na trhu se zlatem vs prodeje centrálních bank jsem zmínil proto, abych uvedl prodeje centrálních bank do nějakého kvantitativního kontextu. Co se týká koruny, tak jsem její kurz nesledoval na denní úrovni, ale myslím, že její posílení za posledních 12 měsíců v případě dolaru a 3,5 roku v případě eura bylo důsledkem poklesu důvěry trhu v dolar a euro, otázka směny eur získaných privatizací mohla hýbat trhem na denní či týdenní úrovni popř. za absence jiných faktorů, ale v žádném prípadě se nejednalo o hlavní příčinu trendu posilování koruny.
+42
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 8. 2002 13:55 | Bouček Antonín

No nevím, neodvážil bych se tvrdit, že prodeje či nákupy centrálních bank ani nákupy zpracovatelů nemají na trh zlata žádný vliv. Vezmete-li v úvahu, že denní obrat na devizovém trhu s českou korunou je někde kolem 1 - 3 mld. USD, jak si vysvětlíte posílení koruny po privatizaci Transgasu, která měla přinést něco okolo 4 mld. euro, tedy množství, které se v nejhorším případě obrátí na trhu (v nejhorším případě) za necelý týden?
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Ivana Šachová

podnikatelka, Silex

Petr Chmela

podnikatel, Tescoma

Ivana  Šachová
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Petr Chmela
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services