V tarifní džungli se rozjasňuje

Jednotný tarif u všech autobusových spojů a dopravců se stal hlubokou minulostí a rozdíly v jízdném se propastně zvětšují. Například při cestě z Prahy do Brna můžeme zaplatit sto dvacet, ale i dvě stě korun.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 5. 2002 17:34, kuba

kdy tady bude clanek o ruznych cenach rohliku? dyt je to snad normalni, ne?

+21
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 6 komentářů)

30. 5. 2002 10:58 | Vlasta

Technická připomínka k technickému stavu autobusů:na vrcholu Vašeho pomyslného žebříčku je KAVKA-Most, ovšem cestování s touto firmou je téměř vždy nečekaným a nehledaným zážitkem právě vhledem k technickému stavu vraků.
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 5. 2002 17:34 | kuba

kdy tady bude clanek o ruznych cenach rohliku? dyt je to snad normalni, ne?
+21
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 5. 2002 9:57 | Martin Pawinger

Podle informací ČSAD Autobusy Plzeň bylo jízdné na trase Praha - Plzeň zvýšeno od dubna tohoto roku ze 60 na 80 korun. Pro držitele průkazu ISIC poskytuje dopravce slevu 20 %.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 5. 2002 9:55 | Martin Pawinger

Vážený pane, coby zdroje posloužily při tvorbě článku nejen IDOS, ale v závislosti na konkrétních případech též dotazy, informace dopravců a vlastní zkušenosti. Protože se v současné době ceny mění velmi dynamicky (již do tvorby článku například zasáhla informace o zdražení některých linek ČSAD Praha - Vršovice), děkuji za upřesnění tarifu na trase Praha - Karlovy Vary. Přesto věřím, že článek, jak bylo jeho účelem, mohl poskytnout základní přehled o jednotlivých dopravcích i autobusové dopravě jako celku. Vítám rovněž zevrubný rozbor chování dopravců na zmíněné trase. Co se týče komerčních slev, jejich uplatňování, jak sám uvádíte, je zatím bohužel ke škodě zákazníků i dopravců mizivé. Dovozné za zavazadla je výrazně diferencováno, zpravidla se pohybuje v rozmezí 5 - 15 Kč. Souhlasím, že i tyto faktory ovlivňují výběr autobusové společnosti, jejich plný výčet by však byl neúměrný a rozsah článku je omezen. Kvalitě vozového parku jsem věnoval jeden odstavec, za stěžejní informaci považuji, že úroveň autobusů nemá výraznější vliv na jízdné, které si dopravci stanoví. Za detailní výčet děkuje a hezký den přeje Martin Pawinger
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 5. 2002 20:16

Tak, tak. Napriklad cena jizdenky Praha-Plzen s CSAD Plzen je 60Kc, pro studenty (ISIC) dokonce 44-48Kc (nekdy tak, nekdy onak, zakonitost se mi nepodarilo odhalit).
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 5. 2002 13:55 | Petr Skalak, petr@operamail.com

Pane pisateli, ackoliv namet Vaseho clanku je velmi zajimavy, nemeli by mu ctenari prikladat prilis velky vyznam napr. pri planovani svych cest autobusem. Je totiz zalozen na nepresnych udajich, zrejme pochazejici ze zminovaneho serveru www.idos.cz. Mel byste provest peclivejsi kontrolu udaju u pokladen predprodeje jizdenek ci primo u dopravcu samotnych. Takze napr. u jizdneho na trase PRG-KV byste zjistil, ze tarify jsou jine, nez uvadite: CSAD BUS Plzen, a.s. (dnes jiz spoje provozuje dcerina spolecnost Autobusy Karlovy Vary, a.s.): 120 CZK, Asiana GTS: 120 CZK (zavisi ale na presne relaci: usek KV - Letiste Ruzyne je drazsi nez delsi usek KV - Praha Florenc). Pri srovnani dopravcu by se meli dale zohlednit i jine faktory: nabidka komercnich slev, cena za prepravu zavazadel apod. Takze napr. oba vyse uvedeni dopravci poskytuji, jako jedni z mala v CR, 20% slevu z jizdneho drzitelum karty ISIC. ASIANA GTS vam prepravi jeden kus zavazadla v uloznem prostoru zdarma (dalsi stoji 20 ci 30 CZK), Autobusy KV chteji za kazdy kus 12 CZK. Dulezita je i kvalita prepravy, ktera je sice jiz nad ramec Vaseho clanku, nicmene u cestujiciho pri vyberu dopravce muze hrat vyznamnou roli. ASIANA GTS provozuje vsechny linky modernimi luxusnimi autobusy znacky Karosa, zatimco spolecnost Autobusy KV cca. 5 - 10 let starymi autobusy stejne znacky, ale bez klimatizace, anatomickych sedacek, svitilen nad sedackami apod. Myslim, ze pri podrobnejsim rozboru by podobne nedostatky odhalili ostatni ctenari i na jinych zkoumanych trasach. Necht Vam uvedene pripominky slouzi treba i jako namet pro dalsi, zajiste nemene zajimavy, clanek.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Petr Teplý

ekonom

Linda Vavříková

podnikatelka, Allegria

Petr Teplý
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 3 duelů
×
Linda Vavříková
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services