Tisícovky v popelnicích aneb příběh stokoruny

Petr Fejtek | | 23. 1. 2002 | 73 komentářů
Předminulý týden vyvolal živou diskusi článek o „českém způsobu zacházení s úsporami“. Pokusím se tedy ještě jednou zobrazit situaci, z níž vychází. Tentokrát nechť hovoří čísla: vyhodnocení si jistě každý provede sám.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 1. 2002 22:54, Jindřich Kotrba

Ano slušnou prací lze vydělat miliony a desítky milionů pak schopným investováním. A co musíte aby jste slušně vydělával? Samozřejmým předpokladem je vysokoškolské vzdělání a to spíše ve dvou oborech. Vhodné jsou například kombinace IT + ekonomika, práva + ekonomika, IT + některý technická obor, práva + některé společenské vědy atp. Další samozřejmostí jsou dva jazyky plynule zvládnuté, nejlepší je kombinace angličtina a němčina. Další samozřejmostí je ochota pracovat 15 hodin denně, 7 dnů v týdnu a ochota cestovat za prací třeba po celé Evropě. Další nutností je nastup kariery u některé mezinárodní firmy. No a pak lze dosáhnou relativně rychle na plat 80-150 tis. měsíčně plus bonusy za splnění cílů, ukončení projektů atp. ve ve výši řekněme jedno i dvojnásobku ročního platu. Takže 3 mil. ročně no problem. Podotýkám, že nemluvím o platech šéfů bank, ale např. project managerů na velkých projektech, schopných právníků-ekonomů podílejících se na rozjezdu zahraničních investic atp. Zároveň je nutné být ochoten okamžitě změnit kvalifikaci v okamžiku, kdy trh práce již vaší kvalifikci nepotřebuje (=plat klesne na průměr). Ten kdo vystuduje obor a chce s ním vydržet do penze, neumí plácnout slovo anglicky a práce 3 hodiny přes čas je pro něj celoživotním zážitkem určitě není kandidát na nadprůměrné výdělky. Toť vše. No a na závěr příklad správně koncipované kariéry v ČR za minulých 12 let. 1989 absolvent ČVUT počítače a posgradual na VŠE. 1989 - 92 překladatel-tlumočník AJ, NJ (obrovský nedostatek v této době = velmi nadprůměrné platy), 1993 (AJ, NJ umí každý trouba) - 1998 projektový manažer v některé bance, pojišťovně či privatizovaném podniku (žádní u nás nebyli, takže opět slušná poptávka=nadprůměrné platy), 1999 - 2002 je nahrabáno, vlastní poradenská firma.

Zobrazit celé vlákno

+19
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 1. 2002 15:00

Když jsem pobyl pár dní u americké televize, tak mě překvapilo (příjemně), kolik tam mají reklam na různé fondy, finanční poradenství, penzijní programy a podobně. U nás se nic takového nevidí, letí prací prášky, žvýkačky, mobily, občas auta a chlast.
Je taky fakt, že u nich mají ty společnosti pod správou řádově miliardy dolarů, takže se jim asi celkem snadno platí sem tam nějaká kampaň, zatímco u nás v Čechách by se reklama, která by běžela měsíc v hlavním vysílacím čase, jen velmi těžko financovala. Na to mají jen lišáci a velký banky.

-2
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 73 komentářů)

23. 1. 2002 15:34

Logika velí, že i dluhopisy kolísají. Ve dvou nebo tříletém horizontu (a ten se pro dluhopisy doporučuje) se takový cyklus (snižování a zvyšování sazeb) vystřídá. Výsledek je ten, že zhodnocení je 2-3% nad inflaci. A proč by v tom článku mělo být proboha nějaké upozornění? Copak to je nějaký prodejní, právní nebo jánevímjaký materiál? Mimochodem, když si koupíte vkladní knížku, upozorní Vás někdo na to, že i její výnosy se mohou měnit? Upozorní Vás někdo na to, že reálně o své peníze určitě přicházíte? Upozorní Vás někdo na to, že můžete šeredně prodělat, pokud peníze předčasně vyberete? Jo, to upozornění u fondů chápu asi takto: "Můžete si svou investici na rozdíl od termínovaného vkladu kdykoliv vybrat, a to dokonce i v případě, že by to pro Vás bylo nevýhodné. Investička na Vás nemá páku, jak vám v tom zabránit a donutit Vás čekat, až se trh zotaví (akcie třeba roky, dluhopisy třeba měsíce, peněžní trh třeba dny)".
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 1. 2002 15:06

Autor asi čte hodně knihy od Karla Marxe. A tam přeci platí, že ten, kdo "jen" obchoduje, nevytváří žádné hodnoty a proto nemá nárok na chléb. To dá přece rozum. Představte si, že existují lidé, kteří peníze nemají a potřebují je a jsou schopni za ně zaplatit. Pak jsou lidé, kteří peníze mají a nepotřebují je, ale za další peníze je mohou někomu poskytnout. Bez zprostředkovatele jsou tito lidé nespokojeni. Jedině zprostředkovatel může uspokojit oba. A to je jeho hodnota. A za tu si pochopitelně nechá zaplatit.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 1. 2002 15:02 | jirja

S penězi ziskuchtivých občanů.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 1. 2002 15:00

Když jsem pobyl pár dní u americké televize, tak mě překvapilo (příjemně), kolik tam mají reklam na různé fondy, finanční poradenství, penzijní programy a podobně. U nás se nic takového nevidí, letí prací prášky, žvýkačky, mobily, občas auta a chlast. Je taky fakt, že u nich mají ty společnosti pod správou řádově miliardy dolarů, takže se jim asi celkem snadno platí sem tam nějaká kampaň, zatímco u nás v Čechách by se reklama, která by běžela měsíc v hlavním vysílacím čase, jen velmi těžko financovala. Na to mají jen lišáci a velký banky.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 1. 2002 14:59 | Bouček Antonín

Vyšší výnosy dluhopisů v roce 2001 byly způsobeny snížením úrokových sazeb. které je do jisté míry neopakovatelné. Budou-li se naopak sazby zvyšovat, je celkem možné, že půjdou dolů i výnosy dluhopisových fondů - které mohou být dokonce i záporné (alespoň za první tři týdny roku 2001 výnosy většinou záporné jsou). Kde je v článku základní upozornění, že výnosy v minulosti nezaručují výnosy v budoucnosti?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 1. 2002 14:50 | Bouček Antonín

Jenom pro upřesnění: V které měně byl tento průměr dosáhnut? Pokud byl v jiné, než v CZK, jaký je výnos s fluktuací devizových kurzů (za posledních deset let, abyste to měl jednodušší)? Jaká je směrodatná odchylka výnosů? Jaká je nejnižší a nejvyšší hodnota dvacetiletých výnosů? Jak vypadají stoleté statistiky burz v Německu, Británii, Francii, Itálii či kteréhokoliv jiného trhu, který prošel procesem světových válek a/nebo znárodňování? A pokud jde o Vaše poslední věty - nejsou-li termínované vklady výhodným nástrojem, proč objemy na mezibankovním depozitním trhu řádově převyšují objemy obchodů s dluhopisy a ty řádově objemy obchodů s akciemi?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 1. 2002 14:42 | David Mokrý

A s čím autor spekuluje?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 1. 2002 14:41 | Jarda

Taky to mohla být knížka šeková. Obvykle je na jejím začátku místo, kam se zapisují vydané šeky, abyste si mohli sledovat "balance", zvlášť pokud jde o depozitní účet (vše ostatní platíte kreditkou a jednou za měsíc zaplatíte to, co jste poutráceli.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 1. 2002 14:31

Obávám se, že změna v přístupu lidí bude záležitostí delší doby. Vždycky jsem se usmíval při čtení článků, kde srovnával autor přístup lidí k penězům a k žlučníku. "Se žlučníkem jdu pro radu k doktorovi, s penězi jsme se pro radu ještě nenaučili v mnoha případech chodit." Je to ale smutná pravda. Peníze investujeme chaoticky, podle toho, kdo se ke mně do domu první nacpal a něco mně vnutil. Pak se divíme, co vlastně máme. Finanční poradce chápeme na základě těchto zkušeností ne jako poradce, ale jako prodejce. Jsme znechucení a myslíme si, že jsou všichni stejní. Pak čekáme, kdo nás osloví, místo toho, abychom si nějakého poctivce našli sami. Asi nám to hledání nestojí za to.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 1. 2002 14:26

Agitátor na FONDY, aby měly z čeho žít. Moje zkušenost je nemít a nestarat se!! Pokud máte, starejte se kam s nimi. Ať je dáte tam nebo tam, všude vám vemou desátku, příp. všechno a pak čekáte na garanční fond - pokud existuje. Slamník je slamník, je po ruce a nezklame. Navíc, jak již někdo přede mnou sdělil, jsou to vaše peníze a naložte s nimi dle vlastní úvahy!! Připadá mi, že všichni chtějí spekulovat o výhodnosti, bezpracných ziscích, ale nikdo nepíše jak poctivou prací vydělat slušný peníz. Jak vytvořit nové hodnoty, něco vyrobit, aby z toho byl užitek. Raději budem spekulovat co koupit a pak prodat, nebo nejřív prodat a pak levněji koupit, ale pokud možno -nepracovat !! Proto si myslím, že spekulantů čekajících na vaše peníze je přehršle, aby si zajistili tučné provize z vašich úspor. Perpentum mobile na peníze neexistuje, pokud nic nevyrábím, pak mohu vydělat spekulací, že oškubu toho druhého. Takže se oškubáváme navzájem, jednou ty mě, pak já tebe, a tváříme se oba spokojeně!! Hlavně, že nemusíme pracovat!! Máme přeci vaše peníze. A výhodnost 3% nebo 5% je v globálu nepodstatná. Autor je nezávislý SPEKULANT.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 1. 2002 14:02

Existují fondy (zvášť peněžní trh), kde je k fondu vydávána knížka jako šidítko pro lidi, kteří měli dříve vkladní knížku. Pak si s ní chodí každý rok do banky (invest. společnosti), kde jim připisují výnosy. Vkladní knížka v USA je dobrý fór. Nebyla ta plavčice blondýna?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 1. 2002 13:16 | vkladní knížka

Problém nebyl v dabingu, vkladní knížka byla vidět- plavčice ji držela v ruce, zjišťovala zůstatek a domlouvala se co s tím. Vkladní knížka vypadala úplně stejně jako u nás. Jenom ta plavčice měla spíše jiné přednosti než inteligenci...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 1. 2002 13:15 | podvedený

Je to tak. Poradce, který nabízí vkladní knížky a temíňáky, by měli lidé na místě zastřelit. A to i v případě hájení. Co Vy na to finanční zajíčci?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 1. 2002 13:08 | Anča Julčová

Nevěřte televizi. Jedná se o dabing a ten může být nepřesný.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 1. 2002 13:04

Jak slyším o slamníku, hned se mi rozzáří panenky. Vykašlete se na všechny banky, máme pro Vás řešení. Prodáme Vám náš nejnovější a nejlevnější trezor - Slamník. Cena je lidová až směšná. Podařilo se nám sehnat dotaci od cechu kasařů a kapsářů. Pokud si chcete připlatit, tak Vám dodáme Slamník de lux. Ten má impregnaci proti plísni. V současné době dokončujeme vývoj nového typu „Slamník super“ , ten bude odolný vůči hlodavcům. Obsluha je jednoduchá a zvládne ji každý. V budoucnu se zaměříme na novou řadu, doplněnou o některé elektronické prvky. Zatím je pouze na papíře. Bude obsahovat zařízení (pracovně tomu říkáme zhodnocovatel), které vždy na konci roku ukáže majitelům roční zhodnocení. Zatím tam máme nějakou systémovou chybu. Stále nám ta mašinka ukazuje jen záporná čísla. Ale to nějak vyřešíme. Přijali jsme jednoho bankovního specialistu, ten si s tím poradí. Na závěr shrnu výhody našeho řešení. 1. Nemusíte nikam chodit a peníze máte stále při ruce (při hlavě). 2. Ušetříte si nervy a zdraví. 3. Nemusíte se bát, že Vás postihne nějaký tunelář. 4. Nepotřebujete žádnou kreditní kartu. 5. Nemusíte se bát zneužití při elektronickém bankovnictví. A na úplný závěr ještě perličku – dárek. Ke každému trezoru Slamník obdržíte „zadarmo“ cestovní slamníček. Přeji příjemné sny na našich výrobcích. Franta Slamník a fotr.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 1. 2002 13:01 | vkladní knížka

Nemáte pravdu. V USA existují vkladní knížky (pravděpodobně jsou na jméno- neanonymní). Nedávno jsem to viděl v seriálu Pobřežní hlídka (jedna plavčice potřebovala peníze a tak si šla vybrat ze svojí vkladní knížky).
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 1. 2002 12:14 | Nick

Jenže on má náhodou pravdu :-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 1. 2002 11:46 | Eric

Jen houšť! Jo, jo, zlatej slamníček....:o)))))
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 1. 2002 11:40 | Sysel

Mam dva dobre zname. Jeden ma dva vedecke tituly a sedi v praci od osmi rano do osmi vecer a porad pracuje. Vsechny penize, ktere vydela jak v praci tak na vedlejsaky ma na sporoziru. Kdyz jsme ho z kamarady (nekolikrat v prubehu let) presvedcovali alespon na stavebni sporeni a vzdy se ho tak za pul roku zeptali, jestli ho uz zalozil, tak hadejte co se stalo? Proste na to vzdycky zapomnel. O dalsich produktech ani nemluvim. Druhy je vyuceny a typicky slamnikar - ten nema nikde zadny ucet a penize chce mit v praci dvakrat mesicne ve vyplatnim pytliku. Kdyz jsem ho jemne presvedcoval, ze platebni karta je dobry nastroj, tak cely vecer vzteky nemluvil - a slamnik pokracuje uz rok. Tak co panove chcete? Statisticky v Cechach proste bude X slamnikaru at se deje co se deje.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 1. 2002 10:25

Aby se finanční poradce neozval....
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Pavel Kohout

ekonom

Petr Němec

právník a mediátor

Pavel Kohout
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 2 duelů
×
Petr Němec
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services