Přímé bankovnictví - rybník plný příležitostí

Petr Vykoukal | | 11. 12. 2001 | 5 komentářů
Všechny české banky už nabízejí svým klientům širokou škálu možností, jak nechodit do peněžního ústavu osobně. Klienti si však zatím tuto příležitost moc neužívají.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Další příspěvky v diskuzi (celkem 5 komentářů)

12. 12. 2001 18:54 | Dobrota

Přímé bankovnictví ano, ale pro obyčejného zaměstnance, kterému chodí výplata na účet v bance je to k ničemu, protože on potřebuje vybírat (bankomat nebo osobní výběr) a na stálé platby má trvalý příkaz. Podle mého názoru se to vyplatí pouze výrobcům a velkoobchodům, kterým na účet přichází platby za zboží a mohou tedy platby provádět aniž by chodili do banky osobně. Malým obchodníkům a živnostníkům (podnikatel je dost nadnesené...) se to nevyplatí, protože stejně musí do banky přinést tržbu osobně a rovnou tam dá i převodní příkaz. Další problém vidím ve složitosti ovládání programu. Zkoušel jsem demoverzi od GE Capital a vzdal jsem to. Navíc to nešlo odinstalovat, musel jsem to smazat natvrdo. Možná, že to mezitím zjednodušili, ale upřímně o tom pochybuji. Takže přímé bankovnictví- zatím NE.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 12. 2001 12:14 | jadr

Nejprve otázku,"rybník plný příležitostí" ano, ale pro koho? Pro střadatele určitě ne. Proč? To je jednoduché. Proč ukládám peníze do peněžního ústavu? Snad jen proto, aby mi je neukradli bytoví zloději! Kdo je ukládá s nadějí jejich zhodnocení ten je podle mého názoru snílek, který je ze svého snění velice rychle vyléčen. Stačí mu snad, když porovná úrokovou sazbu poplatky za vedení účtu, další poplatky za vedení elektronické komunikace, u ní je třeba započítat také cenu hovorného, za platební styk, za účetní položky, za odeslání výpisu a určitě se najde ještě nějaká další, např. poplatek za zřízení či zrušení trvalého příkazu. Střadatel si tyto položky sečte a diví se. Zrádia nebo televize na milého střadatele kdosi zakřičí míru inflace za minulý rok. Tuto položku střadatel, už ne tak milý, přičte k ostatním ztrátám a když si uvědomí, že úroková sazba na sporožiru České spořitelny je 0,5% a ta se ještě daní, tak se nedivím, že je tento střadatel pěkně vzteklý a udělá jediné co je snad možné, na sporožiro ukládá jen nejnutnější částky peněz, aby pokryl pravidelné platby. Ostatní peníze investuje jiným způsobem. K čemu tedy takový střadatel potřebuje platit za elektronické bankovnictví? Na závěr si neodpustím citát z informací České spořitelny, a. s. "pracovníci České spořitelny se po celý rok 2001 věnovali zlepšování kvality služeb naší banky. Vyvinuli obrovské úsilí a podnikli celou řadu kroků k tomu, abyste do své banky chodili skutečně rádi.". Tak nevím, chodit, nebo elektrokomunikovat. Ještě jeden dovětek. Český národ není internetově zanedbán, pouze umí počítat. A sliby, že v budoucnu, atd.? Znáte ten vtip, ještě z doby nesvobody? V náborové kanceláři. Nástupní plat budete mít 3500,- Kčs, ale za 3 měsíce již 5000,-. Děkuji, tak já přijdu za 3 měsíce.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 12. 2001 1:39 | zevloun

Rozumím tomu, že nic není dokonalé. Měl jsem na mysli nedůvěru lidí. Zvláště po všech možných kauzách typu ukradená databaze, výběry peněz z účtů apod., které přes všechny zdůrazňované zabezpečovací algoritmy, šifrování apod. důvěru neposilují, spíše naopak utvrzují obecné mínění, že banky nemají svoji technologii dostatečně zabezpečenou.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 12. 2001 10:36

"Dokonalého" zabezpečení dosáhnout nelze nikdy. V zabezpečení komunikací bych ani problém neviděl. Myslím, že např. v internet bankingu komunikace přes https rozumnou míru zabezpečení poskytuje. Mnohem více se obávám jiné věci - nezkušenosti a zaostalosti policie v případě že dojde k podvodu. Pokud někdo vybere banku tak, že tam vrazí s kuklou na hlavě s brokovnicí v ruce, mají policajti nacvičené postupy a mohou nasadit fůru lidí, kteří budou celkem přesně vědět co mají dělat. Pokud nějaký "bílý límeček" dostane z banky peníze účetními machinacemi, budou to zvládat hůře, ale přeci jenom hospodářská kriminálka nějakou dobu již existuje a zkušenosti má. Pokud ale podvod udělá počítačový specialista uvnitř banky, obávám se, že počet policajtů schopných podvod tohoto druhu objasnit (či alespoň pochopit) lze spočítat na prstech a tito lidé budou zoufale přetíženi.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 12. 2001 0:58 | zevloun

Přímé bankovnictví má ale několik předpokládů. 1./ Dokonale zabezpečené komunikace - nejsem si jist, zda mezi lidmi je důvěra v tuto formu obhospodařování svého účtu. 2./ Větší rozšíření platebních karet do obchodní sféry - pokud tam vůbec je tato možnost, tak se dívat jak někdo kontroluje zašmodrchaný podpis na zadní straně karty nedává důvěru této formě platby. Takže nakonec stejně skončí u bankomatu, jejichž transakce banky zcela sobecky nezvýhodňují a jelikož ne všude se dá platit kartou, pak potřeba hotovosti bude nadále převládat. Velkoměsta nemohou být měřítkem pro republiku a i v nich je potřeba hotovosti stále akutní. Zde je jenom problém, zda pro ni půjdu do pobočky nebo na bankomat. 3./ Cenové rozlišení - neexistuje levná bankovní transakce, může být pouze po určitou dobu marketingově zlevněna a dotována z marže jiného typu transakce. Levné bankovnictví zkusili před několika desítkami let v Rakousku, aby pak fascinovali své klienty rapidním zvýšením poplatků. Teprve průnikem všech kriterií lze hovořit o přímém bankovnictví, pro které nejsou v České republice ještě dostatečné podmínky. Navíc některé produkty bank nabízené v této oblasti mají tak školácké závady či nedokonalosti, že nemohou obezřetného občana přesvědčit o své výhodnosti. Čím více bude nástroj komplikovaný, tím méně bude využíván.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Pavel Turek

manažer a podnikatel

Pavel Skřivánek

podnikatel, agentura Skřivánek

Pavel Turek
ÚSPĚŠNOST
50,00 %

z 4 duelů
×
Pavel Skřivánek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services